ЕС очертава новата си политика за изграждане на отношения с Русия Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 25 Октомври 2021 13:06

ЕС очертава новата си политика за изграждане на отношения с Русия

Геополитика, 18.10.2021

В сряда ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел обяви три основни принципа за изграждане на отношенията с Москва - "отблъскване, ограничаване и ангажиране". Въпреки това документът, който ще бъде приет на срещата на върха на ЕС на 24 и 25 юни, не съдържа нищо принципно ново.

В тезисите по-скоро бяха преформулирани петте ръководни принципа за отношенията между ЕС и Русия, които предшественичката на Борел Федерика Могерини представи след събитията в Украйна, пише "Известия". Експерти заявиха пред вестника, че стратегията, която трябваше да бъде обявена през март, е логично отражение на напрежението, което се е натрупало в двустранните отношения, като по-скоро затвърждава статуквото, отколкото да полага основите на промяна към по-добро.

Сабине Фишер, старши научен сътрудник в Германския институт за международни отношения и сигурност (SWP), отбелязва, че тонът на доклада за Русия отразява напрежението в отношенията през изминалата година, но също така показва, че Брюксел все още се интересува от по-продуктивни отношения, ако Русия има желание за това в определен момент в бъдещето.

Според Райнхард Крум, ръководител на Регионалния офис за сътрудничество и мир в Европа на базираната във Виена социалдемократическа фондация "Фридрих Еберт", документът потвърждава, че Брюксел не е успял да формулира ясно интересите си спрямо Русия. И Москва, и Брюксел трябва да кажат дали искат ситуацията да се подобри, или не. Но в изявлението на Борел няма никакви твърдения по този въпрос, отбелязва експертът. Така че запазването на статуквото е максималното, което може да се очаква в отношенията между ЕС и Русия днес.

Руският експерт и директор на Центъра за всеобхватни международни и европейски изследвания към Висшето училище по икономика Тимофей Бородачев се присъедини към тази позиция. "Това, което се предлага, е, от една страна, документ, който е конфронтационен спрямо Русия. От друга страна, тя е твърде безсмислена, за да е от значение за Русия. Същността на доклада е да не се прави нищо. А това дава много поводи за оптимизъм, защото показва, че ЕС няма да бъде проблем за Русия през следващите години - толкова безпомощна е тя във външната си политика", отбелязва експертът.