Смел дневен ред за втори мандат все още е най-добрият залог за Гутериш Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 03 Януари 2022 19:33

Смел дневен ред за втори мандат все още е най-добрият залог за Гутериш

Ричард Гоуън, понеделник, 3 януари 2022 г

Антонио Гутериш започва втория си петгодишен мандат като генерален секретар на ООН тази седмица. Той прекара голяма част от първия си мандат, като се ориентира в много трудни отношения с администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Той би искал да прекара следващите години в преразглеждане на системата на ООН, за да отговори на предизвикателства като изменението на климата и неравенството.

Геополитиката може да попречи. Дипломати в Ню Йорк оценяват Гутериш като изключително интелигентен, но инстинктивно предпазлив политик. Той е имал основателни причини за предпазливост. В допълнение към справянето с непокорния Тръмп, Гутериш трябваше да приспособи все по-влиятелен Китай в системата на ООН. Досега той успява да избегне обиди нито на Вашингтон, нито на Пекин, последният отчасти поради общата му предпазливост да прави категорични изявления по въпроси, свързани с правата на човека, които според него често нямат реално въздействие. Западните официални лица се надяват, че той ще бъде по-откровен по тези въпроси през новия си мандат.

Гутериш също е разочарован от отслабващата роля на ООН като международен миротворец. Когато спечели поста, той обеща „прилив на дипломация“ за разрешаване на конфликти, но установи, че много правителства и бунтовнически групи не реагират. Големите напрежения във властта оставиха Съвета за сигурност упорито разделен по време на неговия мандат, намалявайки периметъра на генералния секретар, за да се ангажира творчески или в продължителни войни - като тази в Сирия - или в нови конфликти, като кризата в Етиопия.

Гутериш пледира големите сили да се разбират по-добре, но е известно, че смята, че регионални органи като Африканския съюз ще трябва да ръководят миротворчеството в бъдеще. Вместо това генералният секретар потърси други области, в които неговото ръководство може да направи по-голямо значение. Подобно на своя предшественик Бан Ки-мун, той инвестира сериозно в дипломацията за изменението на климата и покани активистката Грета Тунберг да се обърне към лидерите на Общото събрание през 2019 г. Твърди се, че харесва факта, че това е една многостранна тема, която вдъхва истинска страст сред млади хора. Гутериш изрази разочарование от ограничените резултати от срещата на върха на ООН за климата през ноември в Глазгоу, но обеща да продължи да се бори за ограничаване на глобалното затопляне.

Междувременно, освободен от ограниченията на живота с Тръмп, Гутериш очерта по-широка критика на това какво не е наред с мултилатерализма. В широк и – поне по стандартите на ООН – необичайно добре написан доклад, озаглавен „Нашата обща програма“, публикуван през септември, той очертава неуспеха на глобалната система да се справи с предизвикателства като природни бедствия, бедност и насилие. Човечеството, казва той, сега е изправено пред избор между „срив или пробив“. За да се стигне до „пробив“, генералният секретар смята, че държавите-членки на ООН трябва да инвестират повече в обслужването на своите граждани по-добре у дома и да си сътрудничат повече в чужбина. Докладът излага множество идеи как да се постигне това. Някои, като предложение за нов набор от механизми за координация, които лидерите да използват при бъдещи пандемии и други глобални катастрофи, извличат поуки от COVID-19. Други, като идеи за цифров договор за разпространение на ползите от интернет, разглеждат пропуските в съществуващата архитектура за глобално управление. Това е смел списък със задачи и части от него — като назоваването на „специален пратеник за бъдещите поколения“, който да помогне да се предвиди далечното бъдеще — се чувстват едновременно утопични и бюрократични. В доклада има доста по-малко да се каже за проблеми, които Гутериш е смятал за трудни за справяне досега, като разрешаването на конфликти.

 

Макар че това може да не изглежда като най-добрият момент да се опитаме да съживим многостранността, Гутериш няма какво да спечели, като чака с надеждата, че условията ще се подобрят. Независимо от това, „Нашата обща програма“ предлага полезна рамка за следващата фаза на неговото управление, включително свикване на среща на върха за бъдещето през 2023 г., за да се договори пакет от реформи на международната система.

 

Гутериш ще трябва да прекара голяма част от тази и следващата година в лобиране на правителствата, за да възприемат някои от неговите идеи. Времевата линия, водеща към срещата на върха, ще помогне да се фокусират разсъжденията и търсенията и той обеща да назначи висши международни фигури, които да добавят допълнителни политически идеи към процеса. Но Гутериш ще се изправи пред предизвикателна международна сцена. Вторият му мандат може да бъде засенчен от по-нататъшно влошаване на отношенията между основните власти. Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подобри тона на дипломацията в ООН след разрухата от ерата на Тръмп и работи с Китай по изменението на климата в Глазгоу. Но отношенията на САЩ с Русия и Китай в ООН остават нестабилни. Китайските и руските служители изглеждат скептични по отношение на нивото на амбиция на „Нашия общ дневен ред“, докато екипът на Байдън не изглежда склонен да инвестира в сложни реформи на международните институции. Усилията на Гутериш да подкрепи ООН може да замръзнат в силния хлад. Гутериш също ще трябва да има склонност към по-непосредствени хуманитарни кризи. В Афганистан агенциите на ООН сега са на първа линия в усилията си да предотвратят мащабна хуманитарна катастрофа, тъй като икономиката се срива след завръщането на талибаните на власт миналата година. Генералният секретар каза, че е „фантазия“ да си представим, че ООН може да реши проблемите на Афганистан сам, но той ще трябва да отдели време и политически капитал за координиране на усилията за справяне с неволите на страната. Множество други конфликти, от Етиопия до Мианмар, също вероятно ще натежат тежко в дневния му ред. И все пак, въпреки всички предстоящи пречки, Гутериш не трябва да се отклонява от предизвикателството към държавите-членки на ООН да се справят с недостатъците и пропуските в многостранната система. Времето за междуправителствени преговори за задържане на глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий изтича, ако още не е изтекло. Както Гутериш многократно предупреждава, на ООН липсва капацитет да регулира нововъзникващите технологии, като изкуствения интелект, които трябва да прекроят глобалната икономика и междудържавната конкуренция през следващите години.

В политически план дипломатите в Ню Йорк се притесняват, че Тръмп може да се върне в Белия дом през 2025 г. и да започне отново да подкопава системата на ООН, вероятно с по-голяма решителност, отколкото по време на първото си президентство. Така че макар това да не изглежда най-добрият момент да се опитаме да съживим многостранността, Гутериш и членовете на ООН нямат какво да спечелят, като чакат с надеждата, че условията ще се подобрят. Генералният секретар е реалист, който знае, че не всичко, което е внесъл в „Нашата обща програма“, ще се осъществи. Но той все още има време да подсили ООН, доколкото може.

 

Ричард Гоуън е директор на Международната кризисна група на ООН. От 2013 до 2019 г. той пише седмична колона за WPR. Следвайте го в Twitter на @RichardGowan1.