Призив на Българското дипломатическо дружество Печат
Автор Експерт   
Вторник, 08 Март 2022 12:35

Призив на Българското дипломатическо дружество

Българското дипломатическо дружество с голяма тревога следи събитията в Украйна. Европа отново е сцена на война.

Не е допустимо  днес в Европа, както и където и да е другаде в света, да се водят военни сражения. Няма справедлива война. Няма невинни в една война, освен жертвите.

Виновни за тази война са както тези, които я започват, така и тези, които я предизвикват, както и всички страни, политици и международни институции, които  не са предприели всичко необходимо, за да я предотвратят. Особено международните и европейски институции, които са създадени да опазват мира и развиват сътрудничеството между държавите и народите, но в случая не бяха на висота.

Тази война ще има и вече има тежки последици върху Европа и света, който се намира в пандемична, икономическа, финансова, енергийна, екологична криза. Нейните последици в най-голяма степен ще засегнат и нашата страна и народ. Съществува реална възможност, ако нещата излязат извън контрол, тя да прерасне в ядрена с унищожителен за цялото човечество резултат.

Няма конфликт, проблем или противоречие, което да не може да се разреши посредством диалог, преговори, дипломация и компромиси. За да върнем мира, трябва да върнем доверието и да покажем, че имаме способност за участие в диалог.  Изкуството на дипломацията е да мислим и инициираме следващата стъпка, дори само като дискусия: не е ли време за икономическа и ценностна интеграция вместо съчетаването на възпиране с разведряване. Използване на санкции и оръжие не са начин за овладяване на въоръжени конфликти. Те се стоварват върху народите и жертвите в конфликта и допринасят само за задълбочаване на кризата, за увеличаване на въоръженията и нова военна надпревара, която вече е в ход.

БДД призовава настоятелно всички български институции, наред с оказването на хуманитарна помощ на жертвите в конфликта, активно да подкрепят конструктивния подход за незабавно прекратяване на военните действия, за деескалация на конфликта и намиране на приемливи за всички страни компромиси и решения. Само такъв подход в рамките на международните институции може да бъде израз на защита на националните интереси на нашата страна и народ. България като член на международната общност има правото и задължението да издигне своя глас за незабавно прекратяване на тази война, за започване на диалог и преговори между участващите в нея страни и да инициира прерастването му в така необходимия многостранен диалог за укрепване на европейската архитектура за сигурност в съответствия със съвременните нужди, условия и реалности.

Дипломацията трябва да върви преди оръжията.

03.02.2022 г., София

УС на БДД“