Войната преди войната Печат
Автор Експерт   
Събота, 30 Април 2022 09:20

Войната преди войната

от Катрин МакКлийн

Преди началото на настоящите военни действия, гражданска война бушува в Украйна в продължение на почти десетилетие - тя намери много по-малко внимание на Запад.

Войната в Украйна вълнува целия свят от края на февруари тази година. Току-що беше публикувана книга, съдържаща репортажи от предишните осем години на военния конфликт в Украйна, който до февруари 2022 г. вече отне над 14 000 живота.

„Най-дългата война в Европа от 1945 г. насам“ така нарече новата си творба дългогодишният руски кореспондент Улрих Хейден. Важна книга, която разказва за хората в оспорваните райони в Донбас и по този начин запълва зейналата информационна празнина.

В новата си книга „Най-дългата война в Европа от 1945 г.“ той представя дълга поредица от реални разкази, които позволяват много специален поглед назад към последните години на конфликта. Собственият принос на Хейдън се фокусира върху опита и перспективите на онези хора, които бяха и са най-засегнати от конфликтите в Украйна, жителите на самопровъзгласилите се народни републики Донецк и Луганск. По класически журналистически начин Хейдън предава актуалните политически факти и позволява на различни интервюиращи партньори с много различни възгледи и опит да кажат думата си. Както може да очаквате, първото нещо, което разбирате, когато го прочетете, е, че въпросът е сложен. Няма място за едностранчиви обвинения, събитията просто не го позволяват. Последователността на събирането на журналистически приноси от осем години дава на читателя проницателен поглед назад.

В първата глава за първи път се сблъскваме с ежедневието на една война, която се превърна в обременяващ „навик“ в Донбас от 2014 г. За живота под артилерийските снаряди на украинската армия разказват обикновени хора, жители на региона, журналист, учител и други. Хора, за които не се отнася нито думата "сепаратист", нито дори "терорист", които сами едва ли знаят как са попаднали в тази война. Бързо става ясно, че артилерийски огън по цивилни обекти не е подходящ начин за повишаване на доверието в новото правителство в Киев. След това първо впечатление Хейдън ни отвежда на пътешествие през последните осем години на конфликт в Донбас и ни запознава с факти и обстоятелства, които може да са нови за много читатели. Тази книга не е за спекулации относно отдавна лелеяни тайни планове на НАТО, нито за предполагаемо исторически нараснали руски претенции за власт. Месец след месец и година след година Хейдън проследяваше възникването и поддържането на военен конфликт, чието мирно разрешаване изглеждаше все по-далечно. Повечето западни медии са решили да използват оценъчен термин, когато описват регионите в Донбас, те говорят за „сепаратистки райони“, които почти изцяло се оглавяват от руснаци, които също се контролират от руските тайни служби. Сметките показват, че руската армия е нахлула в тези райони и подкрепя престъпни руски военачалници, които тероризират населението си. Още в предговора Хейден описва голям проблем: Германия изтегли журналистите си от зоната на конфликта. Самият журналист Хайден беше дългогодишен кореспондент в Русия на няколко германски ежедневника, всички от които прекратиха сътрудничеството си през 2014 г. Официалните германски медии получават новините си за самопровъзгласилите се народни републики от Киев, тоест от пресцентъра на една от страните в конфликта. Налице е де факто затъмнение на новините за независими репортажи на място. Така, според Хайден, Германия се е превърнала във военна партия в известен смисъл. Неутралността ще включва запазване на неутрален статут на наблюдател за всички региони на Украйна. Как трябва да намерите мирни решения, ако откажете обективни новини и информация от другата страна? Книгата на Хейдън „Най-дългата война в Европа от 1945 г.“ документира, описвайки положението на жителите в Донбас, и неуспешните опити за мирни усилия, от които страдат преди всичко обикновените хора на земята.

Споразуменията Минск-1 и Минск-2

В тази книга някои интервюирани говорят за „мистериозна“ война и четенето на статиите всъщност разкрива все повече и повече мистерии. Например, човек се чуди защо западните държави и украинското правителство отказаха да говорят с представители на народните републики, а вместо това обвиниха руското правителство за всички вътрешноукраински събития. Въпреки че редовното нахлуване на руската армия в районите на "народните републики" никога не може да бъде доказано, за разговори се приемат само представители на Русия, а именно руският президент Владимир Путин и външният министър Сергей Лавров. Изглежда, че представителите на западните страни от самото начало са били наясно, че в Украйна се води „само” прокси война, в която вече участва НАТО, което се потвърждава и от доказаното участие на западните военни сили и доброволни доставки на оръжие. Минските споразумения и преговорите в "нормандския формат" имаха за цел да търсят мирни решения. Книгата на Хейдън напомня за обещаващите подходи, открити преди всичко от представителите на Германия Щайнмайер и Меркел, с Путин и Лавров. Той обаче документира и очевидния необвързващ характер на споразуменията от Минск. Неговите приноси могат достоверно да предадат, че киевското правителство след подобни споразумения се въздържа във военно отношение, но продължи да нарушава споразумението за примирие и отказа желания диалог с представители на народните републики. Остава особено неясно защо обстрелът на училища, детски градини и болници е бил необходим за защита на украинските интереси за сигурност. Също така остава загадка защо германските политици многократно пренебрегват факта, че правителството в Киев разрешава паравоенните дейности на самопризнали неонацисти и десни екстремисти в Източна Украйна. Човек се пита: Как това е съвместимо с ценностите на Германия, която изглежда толкова активно следва всеки подход към десните екстремистки идеи в собствената си страна?

Влиянието на Русия в "народните републики"

Книгата на Улрих Хейден е особено информативна за тези, които биха искали да разберат каква всъщност е била ролята на Русия в така наречените „руски сепаратистки райони“ до началото на 2022 г. Във всеки случай – но това едва ли ще бъде изненада – тук въпросът изглежда по-сложен, отколкото беше представен в повечето немски медии. Това не означава сложността на спекулациите за психиката на един президент, за историческите рани и закъснелите фантазии на руското управление. Политическата, социалната и военната реалност в „народните републики“ е достатъчно сложна и влиянието на Русия се осъществява на различни нива. Повечето от хуманитарните доставки за страдащото цивилно население в Източна Украйна идват предимно от Русия. Ясно е също, че Русия играе все по-важна роля в тези области през годините, което едва ли е изненадващо, като се има предвид, че това е граничната зона с Русия. И украинско правителство, което е обявено за официален съюзник на НАТО, макар и да не е член, е военно активно в тези области. Картината, която се очертава от интервютата и фактите, обаче противоречи на идеята, че районите са официално окупирани от Русия през 2014 г. Безспорно е, че в Донбас действат руски доброволци, някои от чиито представители казват мнението си в тази книга. Ясно е също, че особено в началото на конфликта имаше неконтролирана ескалация и от двете страни. Но що се отнася до активното участие на Русия, тази книга свидетелства, че до началото на 2022 г. руското правителство се е опитвало предимно да въздейства върху въоръжените сили на народните републики в съответствие с Минския договор, например с предупреждения да не стрелят. обратно, ако е възможно, дори и украински снаряди да бъдат изстреляни по тях. Политическото влияние на Русия най-много напомня опитите на Запада да повлияе на Майдана в Киев. Точно както Виктория Нуланд успя да определи кой трябва да бъде новият украински президент в известното си телефонно обаждане „майната на ЕС“, руското правителство изглежда е осигурило политически успех на предпочитаните от него кандидати в народните републики. Предложението на Русия да предложи на гражданите на Народните републики руски паспорт, което мнозина приеха с благодарност, показа, че руската увереност в мирното решение чрез споразумението Минск-2 е потънала. Политически те станаха граждани, които сега бяха под закрилата на Русия. Книгата на Улрих Хейден не дава обяснение на цялата роля на Русия в този конфликт, нито твърди, че го прави. Но поне може достоверно да покаже, че никой не е потвърдил предполагаемото повсеместно присъствие на руските военни в народните републики.

За олигарси и контрабандисти на въглища

В допълнение към реалността на постоянната военна заплаха, Хайдън изобразява ежедневието в самопровъзгласилите се народни републики в няколко приноса. Човек се учудва, че въстанието срещу олигарсите все още е гореща тема тук, където може би най-малко би го очаквал, когато би го очаквал от политиците на Майдана. Читателят научава, че Народните републики са поставили част от въглищните мини под държавна администрация, но олигарси, като най-богатия украинец Ринат Ахметов до 2017 г., също се опитват да утвърдят влиянието си в Донбас. Също толкова показателно е как икономическите императиви принуждават както Централна, така и Източна Украйна да пречупят логиката на войната и да заобиколят собствената си политика на бойкот. Неведнъж, докато четете, човек иска всички замесени да могат да преминат към мирна логика от чиста икономическа причина. Но подобни мисли се обезсмислят, когато се прочете, че правителствените политици в Киев обявяват военното превземане на народните републики от април 2021 г. и ясно дават да се разбере, че вече няма да става въпрос за „ако“, а само за „кога“. Говорим за руско-украинска гранична зона, която би била под пряк контрол на НАТО след подобно военно нахлуване. Книгата на Улрих Хейден не може да отговори на въпроса коя страна е имала по-голям потенциал да предотврати настоящата ескалация на този конфликт. За това е написано твърде много от гледна точка на жителите на Източна Украйна. Това обаче е почти единственият документ на немски, който документира развитието в самопровъзгласилите се народни републики за толкова дълъг период от време с последователна фактологична журналистика. И всеки, който търси начини за мир, знае, че правилният път може да бъде намерен само ако всички страни могат да си кажат думата без предразсъдъци. Особено тези, които страдат най-много от войната.

__________________________________________

Улрих Хейден "Най-дългата война в Европа от 1945 г.: Репортажи на очевидци от Донбас", Издателство „Tredition