Дипломация: Как действат украинските посланици по света? Печат
Автор Експерт   
Неделя, 22 Май 2022 13:50

Дипломация: Как действат украинските посланици по света?

Русия нападна Украйна, а тя се защитава. Украинският посланик в Германия Андрий Мелник е много противоречив в тази страна, защото понякога отправя тежки обвинения към германското правителство, за да го принуди да достави на Украйна възможно най-много оръжия, включително тежки.

Някои в Германия разбират този подход много добре - все пак Украйна е изправена пред безмилостна агресивна война от страна на Русия. Други обаче смятат, че Андрий Мелник преминава границата и с недипломатичното си поведение нанася големи вреди на дипломацията. Независимо от мнението за Мелник, възниква въпросът: каква стратегия прилагат посланиците на Украйна в други страни по света?

Помолихме автори от цял свят да опишат своите впечатления. Ето и техните отговори - от Швейцария, Австрия, Индия, Великобритания, Китай, Португалия, Финландия, Южна Африка, САЩ, Испания, Франция и Турция:

 

Швейцария: дъщерята говори бернски диалект

Въпреки че украинският посланик присъства в швейцарската преса, хората не знаят името му. Нито майка ми, която е за мир по света, нито най-добрият ми швейцарски приятел, който стои твърдо на страната на Украйна, могат да кажат как се казва той. Това може би е свързано с факта, че Артьом Рибченко има думата във вестниците, но не и в токшоутата, което пък може би е свързано с факта, че той говори добре най-големия от националните езици, но толкова добре, че един журналист го попита патерналистично защо говори толкова добре немски. Докторът по право отговори, че е прекарал една година в Германия, но най-важното нещо е дъщеря му, която дори говори бернски диалект. Това е добре да се чуе.

38-годишният Рибченко принадлежи към същото поколение украински дипломати като Андрей Мелник. "Колкото повече натискаме, толкова по-бързо ще настъпи мир в Украйна" - това е и неговото мото. Но той се движи само в границите на дипломатически възможното. Той не се намесва в дискусията за неутралитета на страната, но във вестник SonntagsZeitung призовава за по-строги санкции. "Очакваме още: в областта на финансите, енергетиката, банките." Седмица по-късно там се появява писмото на Рибченко до редактора относно собственото му интервю. Беше забравил нещо: "Благодаря и на всяко швейцарско семейство за това, че е дало подслон и закрила на украинските бежанци." В страната има 50 000 бежанци, в рамките на SVP се чуват гласове за ограничаване на приема на бежанци. Рибченко разбира стреса, но не бива да забравяме защо хората бягат, казва той. Няма присъди за бунт.

Питам моя приятел как се казва украинският посланик в Германия. Той се замисля за момент. "Меленкси?" Да, почти. Казвам му. Смеем се. Казва, че трябва да проуча руския посланик в Берн, защото той е наистина зловещ човек. Майкъл Ангел

 

Австрия: Песните на героите са в разгара на сезона

"Това, което принадлежи заедно, трябва да се развива заедно", казва посланикът на Киев в Австрия Василий Чиминез: "Неутралитетът очевидно не е опция за Украйна". Свободата означава НАТО. Въпреки че човекът не е толкова рязък като колегата си в Германия, яснотата на "освежаващия простонароден немски" (Улф Пошард) според безпогрешния девиз "Всичко слуша нашата команда!" може да се чуе и във Виена. В такива легации нещата се готвят горещи и се ядат горещи. Още преди руската инвазия. През 2019 г. например при Олександър Шерба, предшественика на Чиминез, дори на кореспондента на ORF Кристиан Вехршуц беше отнета акредитацията за предната част на предаването в кратък срок след несъстоятелни обвинения.

Във всеки случай няма премълчаване, когато става дума за искане на това, което трябва да се иска: санкции и оръжия. Доставчиците трябва да оставят своя отпечатък. Ако не го направят, те ще бъдат обвинени и обвиняеми. Така тази дипломация намира своя сравнителен вариант. Колкото по-груба е тя, толкова по-голямо е ехото. Посланиците са нахални вестители на своите заповеди: "Трябва!", "Трябва!", "Трябва!". Разбира се, необходимо е да се използва и странната благосклонност на часа, да се разкрият интересите като императиви и да се облекат в героичния език на дълга и предателството.

Разбира се, става дума и за възползване от странната благосклонност на момента, разкриване на интересите като императиви и обличането им в героичния език на дълга и предателството. Героичните автори на песни са в разгара си. В момента те поставят сагата за Свети Владимир.

Те се приемат най-добре от онези, които още вчера едва ли биха се примирили с подобни неща - новоизлюпените необелизианци. Улисани в гръмкото "Ние!", напълно се губи какво и защо, но също и къде и откъде се случва тази глобална война за световен ред. Защо да задавате въпроси, ако искате да стреляте, когато има гаубици и базуки? Въпросът не е да се измъкнем от конфликта, а да вкараме другите в него. Нека бойното поле реши. Бойните ястреби гръмко възпяват канона на ценностите. Украинските посолства измерват децибелите. Всичко е свързано с победата или поражението. Въпреки това, който и да спечели, няма да има победител. Франц Шандл

 

Индия: Анти-Мелник

Още през 2014 г. Индия не подкрепи санкциите, а в момента дори разширява икономическите си отношения с Русия. След началото на войната Канчан Гупта, бивша журналистическа звезда, а сега съветник в Министерството на медиите, задава популярния тон към Киев: "Вие винаги сте заемали антииндийска позиция в ООН. Гласувахте за санкции срещу Индия в Съвета за сигурност след ядрените опити през 1998 г. Продавате военно оборудване на Пакистан. И сега искате нашата помощ?"

Тези обвинения не са верни. С опита на германеца Андрий Мелник човек очаква туит а ла "Този задник трябва да си затвори лъжливата уста!" от човека на Киев в Делхи. Но Игор Полиха звучи различно: "Разочаровани сме от отношението на Индия. Искаме да чуем неговия силен глас."

Полиха идва на власт през 2007 г. по времето на президента Виктор Юшченко, прекъсва мандата си при Виктор Янукович и се връща през 2015 г. Подобна е историята и с Мелник. Иначе Полиха е анти-Мелик: не говори добре разговорния език на страната домакин, не е медийна фигура - единственият епизод в интернет е този за това как са му откраднали мобилния телефон. Но "Индофилът" проявява уважение към индийската традиция на неприсъединяване. Той не е смутител. Може би и благодарение на него Делхи отново отваря посолството си в Киев, въпреки че индийците - предимно студенти - са евакуирани от Украйна. Велтен Шефер

 

Великобритания: Визови проблеми за съпругата на посланика

От няколко седмици в малък град близо до Одеса има улица "Борис Джонсън". Според "Дейли телеграф" това е по-скоро незабележителна улица, но въпреки това преименуването изразява възхищението от британския премиер, което се споделя в цяла Украйна. Острата реторика на Лондон срещу Владимир Путин, призивите му към европейските съюзници да се противопоставят твърдо на руската агресия, доставките на оръжия и медикаменти за Украйна - всичко това накара правителството в Киев да повярва, че страната му няма по-добър приятел от Обединеното кралство.

"Обединеното кралство ни подкрепи, доколкото можа, по време на войната и ние усещаме тази подкрепа в Украйна", заяви в края на март украинският посланик в Лондон Вадим Пръстайко. Той дори защити Борис Джонсън, когато няколко седмици по-късно той предизвика възмущение в цяла Европа със сравнението си между борбата за свобода на Украйна и Брекзит. Той е разбрал, че това означава, че и двете страни "се борят за свобода, която искат да постигнат", каза Пръстайко - много великодушно тълкуване.

Въпреки това не е възможно да бъдем напълно безкритични. За разлика от ЕС, политиката на Обединеното кралство по отношение на бежанците е категорично твърда; все още има изискване за виза за хората, които са избягали от Украйна. Процесът често е тромав и продължителен; безброй украинци се оплакват, че са чакали със седмици за решения. Пръстайко говори за "бюрократичните проблеми", на които са подложени неговите сънародници. Дори собствената му съпруга имала проблеми с получаването на разрешително за влизане в страната след началото на руската инвазия, казва Пръстайко. Той призова правителството да облекчи "ненужната, дълга и бюрократична" система. Това искане все още не е изпълнено от Великобритания, а политиката по отношение на бежанците продължава да предизвиква разочарование у посланика. Петер Щаубер

Китай: Посланикът умира малко преди инвазията

Докато войските на Владимир Путин маршируват към Киев, Жана Лешчинска се опитва да се срещне с китайски държавни служители в Пекин. Според европейски дипломати не й е била предоставена нито една среща. Там украинският представител в Китай е смятан за "изключително ангажиран" и "впечатляващ". Условията за работа са двойно по-трудни: десет дни преди инвазията предишният посланик Сергей Камишев, на 64 години, умира неочаквано.

Условията за работа са двойно по-трудни: десет дни преди инвазията предишният посланик Сергей Камишев, на 64 г., умира неочаквано. Като шарже д'афер Лешчинска поема поста като временен приемник.

Сега тя представлява Украйна в страна, която доскоро беше близък търговски партньор, а сега само назовава НАТО като агресор и разпространява в държавните медии приказката за "специалната военна операция".

Жана Лешчинска се бори с дезинформацията. Акаунтът на посолството във водещата китайска онлайн платформа Weibo показва много публикации, които китайците никога не би трябвало да публикуват: например, че претекстът на Русия за "денацификация" изобщо не отговаря на фактите.

Лещинска съответно е сдържана по отношение на изявите си в медиите. Едва в средата на март тя организира събитие, наречено "Заедно за мир" - дипломати и няколко избрани творци се срещат в защитените помещения на полското посолство. "Украинският народ няма да се предаде", каза Жана Лешчинска същата вечер. "Цялата нация е обединена от любовта към нашата страна. Заедно ще победим." Фабиан Кречмер

 

Португалия: Забранете комунистическата партия!

Инна Охнивес, посланик в Лисабон от 2015 г., става известна в Португалия преди година и половина: Тя прекъсва интервю за обществената телевизия RTP. Става дума за украински работник, който е бил пребит до смърт от португалската чужда полиция на летището. В продължение на месеци посолството не успява да изпрати съболезнователното писмо, предадено му от португалското правителство, а по-късно и съобщението за изплащане на обезщетение на вдовицата на жертвата в Украйна.

Най-скорошният случай е свързан с украински бежанци, чиито лични данни са били взети в управлявания от комунистите Сетубал - от асоциация на гастарбайтерите, основана от руска двойка преди 20 години и за която се твърди, че е свързана с руското посолство. Възмутително е, казва Охнивес, че руснаците разпитват и се грижат за украински бежанци, дори ако те живеят тук от дълго време и имат португалско гражданство. Тя поне беше по-дипломатична от ръководителя на Украинската асоциация на бежанците, който веднага поиска забрана на Комунистическата партия.

Преди четири седмици 59-годишният Охнивес слезе по стъпалата на парламента, без да каже нито дума пред журналистите: След прякото включване на президента Володимир Селенски всички в Assembleia da República станаха на крака - само министър-председателят Антониу Коста и министрите му останаха седнали и не ръкопляскаха. Мигел Шимански

 

Финландия: Никоя страна не разбира по-добре Украйна

Непрекъснати аплодисменти - така финландският парламент посрещна 45-годишната украинска посланичка Олга Диброва, когато тя се появи там през март. През април тя говори на демонстрация в подкрепа на Украйна в Хелзинки. След началото на руската война връзките ѝ с финландците стават още по-тесни - вероятно защото Финландия преживява съветското нашествие от първа ръка по време на зимната война от 1939/40 г. "Може би никой не ни разбира по-добре от финландците", пише Диброва в профила си в Twitter ден преди началото на войната, където често добавя украински, финландски и исландски знамена към туитовете си.

Оттогава Диброва, посланик на Финландия от 2020 г. и на Исландия от края на 2021 г., е пълна с похвали, като на 6 май например написа в светлината на анкета, разкриваща голямата съпричастност на финландците към Украйна: "Благодаря ви за невероятната подкрепа, скъпи приятели!"

Но тя може да бъде и рязко критична - през март Олга Диброва засегна остро в отворено писмо финландския производител на гуми Nokian Tyres. Тя поиска от Nokian Tyres да прекрати всички бизнес отношения с Русия без изключение: "В противен случай кръвта на убитите от руснаците в Украйна и сълзите на страдащите от руските престъпления в Украйна ще бъдат на вашите ръце." Юлия Вашенбах

 

Южна Африка: на страната на Русия

Изглеждаше като акт на отчаяние, когато украинският посланик в Южна Африка изпрати туит с хаштаг #TalkToMe на 10 април. Любов Абравитова призова правителството на Южна Африка най-накрая да поговори с нея. През 45-те дни от началото на руската инвазия тя безуспешно иска срещи с президента и външния министър.

Абравитова, която преди това е била почти непозната, оттогава присъства все повече в общественото пространство на Южна Африка. Коментаторите я характеризират като безстрашна и решителна. Правителството изглежда не харесва това поведение: говорител на Министерството на външните работи определи туита ѝ като "недипломатичен", а косвено дори като самонадеян. Въпреки това Абравитова постигна успех: последваха срещи с представители на правителството и телефонен разговор между президентите на двете страни.

Политически въпрос е, че Кирил Рамафоса разговаря по телефона с Владимир Селенски едва шест седмици след разговора си с Владимир Путин, за да говори за "конфликта в Украйна и неговата трагична хуманитарна цена". Не може да се очаква ясно осъждане на Русия като агресор, каквото би искала да види Абравитова. Южна Африка има исторически връзки с Москва не само от времето на борбата срещу апартейда, но и като член на групата държави БРИКС. От началото на войната тя се придържа към "неутрална" позиция, въздържа се от гласуване по резолюции на ООН и предлага да действа като посредник за намиране на решение чрез преговори.

Абравитова проявява разбиране, но също така подчертава, че неутралността не означава безразличие. Като страна, която се е борила за собствената си свобода, Южна Африка не трябва да мълчи пред страданията, причинени от Русия. Коментирайки отразеното от медиите посещение на опозиционния лидер на Южна Африка в Киев, тя заяви: Според нея за украинците е важно да знаят, че поне някои южноафриканци ги подкрепят. Леони Март

 

САЩ: Финансов експерт набира средства

Тя работи "денонощно", казва Оксана Маркарова пред Washington Post. "Ние сме дипломати, но също така сме и войници в украинските въоръжени сили", каза посланикът на Украйна във Вашингтон: Стилът на Маркарова се налага. САЩ подкрепят страната си с пари и оръжия в гигантски мащаби.

Володимир Зеленски изпраща Маркарова във Вашингтон през февруари 2021 г. 45-годишният ученик е учил в Киев и в Блумингтън в американския щат Индиана. В Twitter тя се представя като посланик на Украйна, майка на четири деца, финансов експерт, както и като финансов министър на Украйна между 2018 и 2020 г. Според нейната страница в Linkedin от 2003 до 2014 г. Маркарова е била президент на ITT Investment Group, според сведенията водеща компания за финансови услуги в Украйна.

Смята се, че е допринесла за това първата дама на САЩ Джил Байдън да се срещне с Олена Зеленска, съпруга на украинския президент, в Ужгород, Украйна, на 8 май, Деня на майката. Според прессекретаря на Джил Байдън Оксана Маркарова е предала на първата дама писмо от Зеленска в началото на март. Конрад Еге

Испания: Украйна и проблемите в Алжир.

Испания си спомня известната снимка на тогавашния си президент Хосе Мария Аснар, горд член на "коалицията на желаещите" във войната в Ирак, на "Конференцията на Азорските острови": с крака на масата, до президента на САЩ Джордж Буш-младши, също с крака на масата. Тази коалиция приключи за Испания със 193-те жертви на атентата в Мадрид през март 2004 г. Но дори и след това страната не пожела да се отпусне във военните интервенции, последно в Афганистан.

В случая с Украйна правителственият ръководител Педро Санчес, следвайки своя предшественик социалист Фелипе Гонсалес (който се превърна от противник в поддръжник на присъединяването към НАТО в резултат на 180-градусов завой по време на референдума), се опитва да изпревари другите партньори от НАТО по отношение на доставките на оръжие и санкциите срещу Русия - без да се съобразява с коалиционния си партньор Unidas Podemos, който е разделен по този въпрос. Начело е патриотичната министърка на отбраната Маргарита Роблес (която е отговорна и за шпионирането на каталунските политици със софтуера "Пегас").

Испания се възползва от факта, че енергийните ѝ доставки не зависят от Русия, а от Алжир, което даде повод на Педро Санчес да се превърне в спасител на други страни от ЕС, като разшири доставките оттам. Сега обаче Алжир отзова посланика си от Мадрид, след като Педро Санчес призна анексирането на Западна Сахара от Мароко по решение на ООН.

Следователно Украйна може да бъде доволна от отношението на Испания. Въпреки това Володимир Зеленски прочете на Испания акта на бунт: Той осъжда Порчеланоза и Максам, че не са прекъснали напълно отношенията си с Русия. Porcelanosa бързо обещава да се справи по-добре. Украинският посланик в Испания, Серхий Похорелцев, действа дискретно по такива въпроси. Екарт Лайзер

Франция: по всякаква преценка

Вадим Омелченко е посланик на Украйна във Франция от 2020 г. Учи железопътно инженерство в Техническия университет в Киев, а след това право. Той се смята за "малък" милионер. Самият той вижда ролята си като алтер его на своя президент; въпреки разликата във възрастта от почти едно поколение, той е смятан за близък приятел на Володимир Зеленски. Той организира политическата подкрепа за страната си с голяма дискретност: гласът му е тих, лицето му е толкова неизразително, колкото някога се е смятало за неповторим атрибут на източноевропейските дипломати. Той е там, където го очакват: когато Айфеловата кула блести в цветовете на Украйна, в парламента за представянето на обръщението на президента чрез директно предаване. Той се грижи за бежанците от своята страна.

Във Франция изразителността е почти задължително условие, за да бъдете забелязани. По този начин се наблюдава известна невидимост на посланик Омелченко. На сцената се качват двамата президенти - Еманюел Макрон и Зеленски. Дискретно Омелщенко допълва постановката на двама млади и динамични държавни глави на фона на тревожна глобална политическа драма. Посланикът добросъвестно обяснява на място каква солидарност и подкрепа се надява да получи Украйна от Франция. Между другото, фактът, че Франция е единствената страна в ЕС, която разполага с ядрени оръжия, ще бъде от значение. Това налага особена сдържаност. Като цяло Франция не е склонна да се подчинява. В тази страна с многобройните си места в Сталинград човек си позволява и остра критика: например като пита защо Украйна "саботира" изпълнението на Минските споразумения.

Ерпуселиг обича да се оплаква от факта, че Омелченко не говори френски. Междувременно грубите маниери на Андрий Мелник в Германия са повод за злорадство тук. Анна Тюне

 

Турция: Зеленски и гръцките националисти

Както и в Германия, Василий Боднар, посланик на Украйна в Турция, заема позиция, която е спорна още от началото на руската инвазия. Боднар, роден през 1976 г., е посланик на страната си в Турция от 2021 г. Досега турското правителство избягваше негативните прояви спрямо дипломатическите представители на Украйна. Посланик Боднар също се опитва да поддържа умерен, приятелски тон. Въпреки това има точки на пречупване.

Но в интервю през март Боднар изрази благодарността на Украйна към турското правителство за прилагането на разпоредбите на Договора от Монтрьо. Това позволява на Турция да ограничава преминаването на кораби през Дарданелите, Мраморно море и Босфора. Той също така заяви, че страната му смята Турция за страна гарант за мирно споразумение. Боднар често се позовава на Турската война за независимост през 1919 г. Друг дискурсивен похват, който използва: войната на Украйна срещу Русия е борба за сигурността на цяла Европа, включително и на Турция. Освен това Турция може да се окаже следващата цел на руските атаки след Украйна, казва Боднар.

От началото на войната ефективността на турските безпилотни самолети Bayraktar, използвани от украинската армия, е източник на пропаганда от страна на украинските посланици в Турция: те разпространяват видеоклипове с нападения, а също и песни, композирани за турските безпилотни самолети, в популярни в Турция онлайн платформи за мнения.

През март обаче Боднар нападна в социалните медии Асоциацията на турските туристически агенти (TÜRSAB), като я обвини в лицемерие заради кризата, в която се намира турският туризъм. Представители на организацията са се срещнали с него като с украински, но и с руския посланик в същия ден, каза той. "Да поставиш знак за равенство между агресора и защитника означава да си съучастник", написа той в Twitter на 3 март и призова украинските туристически агенции да не преговарят с турски представители. Това е пример за дръзкото отношение на Боднар към недържавен актьор в Турция.

През април президентът Володимир Зеленски направи обръщение към гръцкия парламент и отбеляза гръцкото въстание срещу Османската империя, като похвали историческото гръцко националистическо движение "Филики Хетерия", което има лоша репутация в Турция заради империалистическата си цел за създаване на "Велика Гърция", включваща западните територии на днешна Турция. Както Боднар, така и турските официални лица избягват да коментират въпроса.

В интервю за гръцката държавна телевизия ERT през май Зеленски разкритикува позицията на Турция за поддържане на икономически връзки с Русия, особено в туристическия сектор, като нарече турското отношение "двоен стандарт". След полемиката, която Зеленски предизвика в Турция, Боднар коментира изявлението на своя президент, като заяви, че е бил погрешно представен, и се опита да намали напрежението. Боднар защити аргументите на Селенски, като посочи, че украинското общество е изключително чувствително и емоционално по отношение на събитията, свързани с Русия, поради опустошителните условия в Украйна. Досега двете страни успяваха да поддържат умерени дипломатически отношения. Özgür Emre Koç

 

Унгария: Сълзите на украинския посланик в Будапеща

Русия нахлува в Украйна, ужас и вълнение по целия свят. Единствено в редиците на унгарското правителство цари спокойствие: "Стратегическото спокойствие" е на дневен ред, заявява министър-председателят Виктор Орбан през първите седмици на войната.

"Ще имате стратегическо спокойствие само в гроба си!", каза Любов Василиевна Непоп, посланик на Киев в Будапеща. На събитие, организирано от ляволибералния мозъчен тръст "Политически капитал" на 4 март, тя беше толкова развълнувана, че говореше със сълзи на очи: "Нима евтиният газ е по-важен за вас от човешкия живот? Нямаш ли срам?" (страницата, към която има връзка, е на унгарски език)

Когато папа Франциск, след като прие Орбан на аудиенция, каза на един журналист, че Орбан му е казал, че "войната ще приключи на 9 май", посланикът веднага поиска да разговаря с Орбан: знае ли той плановете на Путин?

Както и в други страни, украинското посолство се занимава с укорителни тиради към правителството, но преди всичко това е опит да се повлияе на общественото мнение, така че то на свой ред да повлияе на правителството.

Не работи много добре. Външният министър Сиярто отговаря на техните яростни публични изявления сдържано, но твърдо по същество: той разбира, че украинците виждат нещата по различен начин, но в национален интерес на Унгария е да не доставя оръжие на Украйна, както и да не позволява транспортирането на оръжие през унгарска територия.

На 6 април посланикът е извикан във външното министерство на Будапеща не заради нейните думи, а защото украинското правителство е използвало остри думи по адрес на Унгария: не е вярно, че Унгария "подкрепя Русия".

В крайна сметка унгарското правителство знае, че често обидните изказвания на украинските посланици в Будапеща и на други места произтичат от централни инструкции от Киев: това е стратегия за постоянна морална атака срещу общността на държавите. Медиите реагират на това, често с разбиране, което от своя страна оказва влияние върху общественото мнение, а то - върху политиците. Борис Калноки