Полша – дипломация по ръба на бръснача Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 26 Май 2022 12:42

Полша – дипломация по ръба на бръснача

Георги Караславов

Посещението на полския президент Анджей Дуда на 22 май 2022 г. в Украйна и речта му пред украинската Рада, както и топлата му среща със Зеленски може да се определи като успех за полската дипломация. Постигнатите договорки след срещата на двамата президенти надхвърлиха очакванията на много анализатори.

Това, което беше официално обявено от двамата президенти повдига много въпроси, някои от които предизвикаха повече тревога, отколкото оптимизъм и могат да прекроят не само границите на Европа, но и да изменят политическата карта на планетата.

Провежданата политика от Полша на постоянна подкрепа и поддръжка към Украйна през изминалите години даде своите плодове. Щедрите обещания на Полша за бъдещо интегриране на Украйна в ЕС чрез облекчена процедура и поемане на ролята на адвокат и защитник на Украйна пред държавите-членки на ЕС, Варшава успява да завоюва стабилни позиции и да спечели доверието на Киев. След началото на Специалната военна операция на Русия в Украйна, Полша зае враждебна позиция спрямо Русия. Полша се нареди на второ място след САЩ по предоставяне на оръжия и боеприпаси за Украйна, както и по оказване на финансова помощ за закупуване на въоръжения, предоставяне на резервни части за съветската техника в Украйна, приемане на бежанци и т.н.

За тези три месеца Полша се опитва под всякаква форма и претекст да се разположат натовски войски на територията на Западна Украйна, предлагайки различни форми за разполагане на полски войски под егидата на НАТО, на ЕС, на ООН, на ОССЕ на територията на Западна Украйна. Както НАТО, САЩ, така и ЕС не се поддадоха на провокациите и натиска на Полша, нито се съгласиха да се затваря небето над Украйна за руски самолети. Русия своевременно предупреди, че всеки такъв опит ще го тълкува като намеса в Специалната военна операция и ще бъде обект на удари.

За 90 дни от началото на конфликта Полша успя по дипломатичен път да подготви почвата за (легална) интервенция, под формата на „хуманитарна мисия“ или помощ за „запазване на реда“ в западните територии, които ги счита исторически за полски. Варшава се възползва умело от силно затрудненото положение на Украйна в съпротивата си срещу военната операция на Русия и предприе предоставяне на различно въоръжение като самолети, танкове, оръдия и др. на Украйна, за да се противопостави на руските сили. Не е случайна репликата на Дуда от 5 май 2022 г., че „между нашите страни - Полша и Украйна – повече няма да има граници. Тези граници няма да бъдат“, което е своеобразен намек за териториални претенции към западните украински земи, които са били в пределите на Полша преди десетилетия или да се отиде още по-далеч – създаване на нов държавен субект от две държави.

Законопроектът, анонсиран от Зеленски от трибуната на Народното събрание на Украйна за специалния статут на полските граждани в Украйна, демонстрира стремежът на Варшава да се възползва максимално от ситуацията и да разположат свои войски на територията на западна Украйна. Правната рамка, която все още не е гласувана и одобрена от украинската Рада, развързва ръцете на Полша за самостоятелна директна намеса във вътрешните работи на Украйна, както и на територията й. Допълнително, украйнският президент Зеленски обяви облекчаването на условията за преминаване на границата между Украйна и Полша, свеждайки ги до чиста формалност (да си спомним думите на Дуда от 5 май т.г.) с което „де-факто“ и по-късно „де-юре“ ще се легитимира утрешната намеса на Полша за неопределен период от време.

Законопроектът отваря вратата за безпрепятствено навлизане на полското влияние и интерес, значително разширяване на правата и свободите на гражданите на Варшава в Украйна, включително да заемат позиции в украинските местни власти и полиция. Така ще се увеличи значително полското военно присъствие в тези земи, а поляците ще могат да участват в обществено-политическия и управленски живот на страната. Това присъствие ще задълбочи икономическото, политическото и културно влияние на Варшава в западните провинции на Украйна и ще създадат благоприятни условия за едно бъдеще отцепване територии от Украйна, един нов „Аншлуш“. Полски граждани ще могат да заемат държавни служби и да оглавяват общински органи на ръководни позиции включително в отбраната и да имат достъп до класифицирана информация. Дава се право на поляците също така да заемат постове в съдебната власт и на различни инстанции, докато в полицията ще могат да следят спазването на закона и реда. По този начин се отваря възможност за бърза подмяна на украинския контрол и управление с полски и да се подготви прехода към Полша. Поради икономическата и финансова криза, ще се стигне до паралелно циркулиране на полските злоти наравно с украинската гривна, която ще се обезценява непрекъснато и тук полската валута ще играе ролята на „стабилизатор“ в стопанския живот в тези територии. Така Варшава ще поеме фактически контрола върху тези западни земи на Украйна и ще подготви юридически преминаването им към Полша без необходимост от военни действия. Без да си дава сметка, Зеленски на практика постави началото за разпокъсването на Украйна на парчета, както и начало на широкомащабна война.

Украинските медии разпространиха информация, позовавайки се на лица, близки до обкръжението на кабинета на президента Дуда, че Зеленски е поискал да бъдат разположени полски войски в Западна Украйна (областите Галичина и Волиния), като по този начин намиращите се там (на границите с Полша и Беларус) украински войски да бъдат прехвърлени към източния фронт, където Русия бавно и методично смила, както доставената военна техника от САЩ и ЕС, така и живата сила на украинската армия.

По непотвърдена информация, Полша вече е разположила два батальона полски военни на територията на Западна Украйна, с което започва да се оформя едно ново поле на сблъсък, този път на страна членка на НАТО с Русия. Нека си припомним предупрежденията на Русия, които нееднократно отправи, че „Съединените щати и техните съюзници от НАТО продължават да помпат Украйна с оръжие. Отбелязвам, че всеки транспорт на Северноатлантическия алианс, който пристига на територията на страната с оръжие или материали за нуждите на украинските въоръжени сили, се счита за законна цел за поразяване"(думи на министъра на отбраната на Русия Шойгу - 3 май 2022 г.) и действително съвсем скоро бяха унищожени много складове за съхранение на доставено въоръжение, както и на чуждестранна жива сила като доброволци или наемници, в т.ч. и инструктори на НАТО, САЩ, Великобритания и други държави. Да не забравяме, че предоставянето на военни формирования също влиза в значението на термина „материали за нуждите на украинските въоръжени сили“.

В тази нова форма на военен сблъсък има нюанси, които трябва да отчетем: НАТО и САЩ постоянно декларират, че няма да се намесват пряко в конфликта и ще избягват под каквато и форма директна конфронтация с Русия. Въпреки постоянният натиск от страна на Полша да се изпращат под различни предлози „хуманитарни сили“ на територията на Украйна, позицията на САЩ и НАТО остана непроменена и отхвърлиха нееднократно исканията на Полша (и прибалтийските републики) за по-активна намеса на НАТО и съюзниците срещу Русия в Украйна. Полша в стремежа си да анексира западните територии на Украйна рискува да се въвлече в пряк конфликт с Русия под знамето на Украйна, на територия, която не е полска и върху която правомощията на НАТО не се простират и не действат. В този смисъл скоро след срещата на Дуда със Зеленски, Генералният секретар на НАТО Столтенберг заяви за пореден път, че НАТО няма да бъде страна в конфликта на Украйна, няма да изпраща натовска войска, както и ще се стреми да избягва военен сблъсък с Руската Федерация. Така НАТО изпрати много ясен и недвусмислен сигнал към Полша, в случай, че тя едностранно и по свое желание реши да разположи войски в Украйна ще трябва да знае, че НАТО няма да се намесва и ще бъде сама срещу военната мощ на Русия. Също така, трябва да кажа, че чл. 6, като условие от Североатлантическия договор от 1949 г. няма да може да задейства прословутия чл. 5 за колективно отбрана на страните-членки на НАТО.

В полските градовете от няколко седмици започнаха да се сформират военни отряди за „териториална отбрана“ от доброволци на временна военна служба. Проведените социологически проучвания в Полша, повече от половината от анкетираните поляци поддържат участие на полски части във военните действия на страната на Украйна. Това е резултатът от усилията на Варшава със своите крайни русофобски и воинствени заявления от десетилетия и умело разиграваната карта за „руската заплаха“ психически подготви населението си за предстоящите маневри в украинските области Лвов, Тернополск, Волин, Ривна и др. Голяма е вероятността тези нови военни формирования за „териториална отбрана“ да бъдат изпратени в Западна Украйна, дори включени при необходимост във военните действия срещу Русия под киевско командване на фронта. Намек за евентуална такава развръзка е предоставянето на „особен статут на гражданите на Полша в Украйна“. Никъде не се споменава за „украинските поляци“, а за „гражданите на Полша“. По този начин, Полша умело заобикаля една бъдеща официална намеса във военния конфликт, но реално погледнато това ще бъде пряка едностранна намеса във военните действия срещу Русия.

Русия няма да остане равнодушна, ако Полша предприеме тези стъпки. Със сигурност има сериозни последствия, дори е възможно конфликтът да излезе извън границите на Украйна. По този повод, депутатът от руската Дума Олег Морозов напомни позицията си, че Полша трябва да бъде поставена на първо място в списъка за денацификация след Украйна.

София, 25 май 2022 г.

Formularbeginn