Невъзможно омиротворяване Печат
Автор Експерт   
Вторник, 21 Юни 2022 13:49

Невъзможно омиротворяване

Георги Караславов

Вицепремиерът на Полша Ярослав Качински повдигна налудничавата идея да се разположат въоръжени сили на НАТО като умиротворители в Украйна.

Ако това се приеме от НАТО, ще означава в най-скоро време войната да излезе от пределите на Украйна и да прерасне в пълномащабна световна война. Вярвам, че тази хрумка на Полша няма да срещне одобрение и няма да се приеме.

Доколкото ми е известно, НАТО не може да се намесва като миротворческа организация с въоръжени сили, защото същата няма такива функции, освен т.н. програма "Партньорство за мир" и то е под ръководството на НАТО. Ползите от това партньорство видяхме през последните 2-3 години.

Единствената международна организация, която има право да набира и изпраща въоръжени сили (т.н."сини каски") за възстановяване/поддържане на мира и сигурността в една държава или регион и недопускането конфликтът да се разпространи в други държави е на Съвета за сигурност на ООН.

 

За жалост ООН цели осем години не направи никакви усилия или постъпки да омиротвори двете провинции (сега държави) в бушуващата гражданска война в Украйна и да се спре касапницата сред мирното население.

Световната организация имаше чудесен шанс да поеме инициативата още през 2014 г. но поради бюрократичната й пасивност и страх от усложнения Бан Ки-мун се ограничи само с дипломатически усилия в регулирането на конфликта.

Новият Генерален секретар на ООН Антониу Гутериш не съумя да се ориентира в тази сложна обстановка и ООН зае пасивна позиция, като се ограничи с бюрократични хватки и декларации. Пасивната позиция на ООН беше поета от т.н. Нормандска четворка в усилията да се намери решение на конфликта. Минските споразумения предоставиха чудесна възможност на ООН да се върне в ролята си за регулиране на конфликта и да разположи миротворчески сили на ООН. Русия тогава нямаше да налага вето и днес нямаше да сме свидетели на тази инфарктна ситуация за мира и сигурността на планетата. За съжаление и тази възможност беше пропусната от ООН. Сега ситуацията е изключително сложна и всяко действие ще бъде обречено на неуспех.

 

НАТО може да се намеси, единствено и само ако получи мандат от Съвета за сигурност на ООН, но това при условие, че всички страни постоянни членки са съгласни и не наложат вето за такава операция.

Нека да си спомним войната в Югославия и последствията от играта между ООН и НАТО по налагането на Босненското мирно споразумение със сила, което далеч не е решение на конфликта в Босна и Херцеговина. По отношение на Косово НАТО се намесва БЕЗ мандат от СС на ООН и този конфликт също е тлеещ.

Да не говорим за Ирак, Афганистан и други места, където НАТО се "намесва". За Афганистан няма нужда да говоря. Всички знаем, как приключи авантюрата там.

 

По данни на ООН към края на 2021 г. в хода на военните операции, поддържани от НАТО във войните в:

-Йемен са загинали 377 000 души, от които 7% са деца до 5 г.;

-Сирия са загинали около 370 000 души

-Ирак са загинали над 900 000 души

-Афганистан са загинали над 46 000 души.