Ядрени оръжия: "Готова съм да го направя" Печат
Автор Експерт   
Сряда, 14 Септември 2022 11:15

Ядрени оръжия: "Готова съм да го направя"

10 септември 2022 г., Франк Йодике

Министър-председателят Лиз Трус е готова да използва ядрени оръжия. Тя изглежда не разбира въпроса за чувствата, свързани с използването на оръжия за масово унищожение. Може ли тази жена да управлява?

При първите си изяви като британски министър-председател Лиз Тръс изглежда още по-сдържана от преди. Речите ѝ очевидно са репетирани и всяка дума е претегляна хиляди пъти. Това обикновено носи повече вреда, отколкото полза в речите.

На моменти дори клакьорите на собствената ѝ Консервативна партия не могат да се справят, например когато в първата си реч след приемането на изборния резултат тя възхвалява до небесата Борис Джонсън. В края на изречението, което тя казва категорично, вместо очакваните бурни аплодисменти настъпва тишина. Дали депутатите и партийните членове в залата първо трябваше да се замислят дали думите "Скъпи приятелю Борис, ти ни достави Брекзит" не са ирония?

Никой не се съмнява, че Лиз Тръс е умна. "Тя не е глупачка за никого", предупреди наскоро лидерът на лейбъристите Киър Стармър. Но в същото време в това се крие и една особена вреда. Трус никога не изглежда автентична, всичко е очевидно изчислено и съобразено със съответната аудитория. Политически робот с малко съчувствие.

Опитният водещ на Times Radio Джон Пиенаар на събитие в Манчестър се опита да изкара от релси робота  Тръс. Той попита за програмата "Трайдънт" - подводниците на британските военноморски сили, които разполагат с междуконтинентални ядрени ракети.

Проницателният репортер знае, че ако попита Тръс дали би "натиснала копчето", тя, разбира се, трябва да каже "да". Ето защо, настоява той, неизбежното "глобално унищожение" би го накарало лично да се разболее физически и би искал да разбере от Тръс какво мисли за това.

Лицето ѝ леко потрепва. Тя разпознава капана, когато се изправи пред нея. После поклаща глава, отхвърляйки всякаква загриженост. Това е важна задача за министър-председателя и тя е готова да я изпълни.

Този път клакьорите действат по сигнал и пляскат. Аплодисментите успокояват Тръс. Смеейки се отчаяно, репортерът опитва за последен път: "Питам как се чувстват?"

Не, няма отговор. Тръс е готова да натисне бутона. Изглежда, че дори не разбира въпроса за чувствата ѝ към възможния край на човешката цивилизация.