В Европейския парламент: Кои депутати имат най–голямо влияние? Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 20 Октомври 2022 11:24

В Европейския парламент: Кои депутати имат най–голямо влияние?

Бенжамин Фокс, 18 октомври 2022 г.

Според проучване, публикувано във вторник (18 октомври), германските евродепутати са едни от най-влиятелните в Парламента на ЕС в сравнение с техния брой.

Делегацията от 96 германски евродепутати е най-влиятелната и най-активната в сравнение с размера си, според изследователската платформа EU-Matrix. Това се дължи главно на броя на висшите постове в парламентарната администрация, политическите групи и комисиите, заемани от германски членове на ЕП. Освен това те са силно представени във всички основни парламентарни групи.

Проучването, изготвено от Дору Франтеску, главен изпълнителен директор на EUmatrix.eu (и бивш главен изпълнителен директор на VoteWatch Europe), използва методология, основана на позициите на членовете на ЕП в Парламента и ролята, която те играят в изготвянето на законодателството. Той отчита и лидерската им позиция както в рамките на партията, така и в националната политика.

Не е изненадващо, че председателят на Парламента Роберта Мецола и Манфред Вебер, който оглавява най-голямата група - Европейската народна партия, се нареждат сред най-влиятелните членове на ЕП. Те са последвани от зеления евродепутат Хайди Хаутала, заместник-председател на Парламента, която също е инициирала редица досиета за международната търговия.

Трима от десетте най-влиятелни членове на ЕП председателстват законодателни комисии - Бернд Ланге, Йохан Ван Овертвелдт и Хуан Фернандо Лопес Агилар. Трима други са лидери на групи - Вебер, лидерът на групата на Социалистите и демократите Иратсе Гарсия Перес и Стефан Сежурне от "Обнови Европа", който е и генерален секретар на националната си партия "Възраждане" на френския президент Еманюел Макрон.

Проучването показва, че ЕНП все още е най-силната група.

"Изглежда, че ЕНП и нейните съюзници са по-добре подготвени да противодействат на лявоцентристкото мнозинство, което преобладаваше в Европейския парламент в началото на мандата", се казва в проучването. Той изтъква успеха на ЕНП, която спечели както парламентарното председателство, така и поста генерален секретар.

Членовете на групата на Зелените/ЕСА са "над средното ниво по отношение на лидерските позиции в ЕП, получаването на важни законодателни досиета и цялостното им поведение при гласуване".

В същото време членовете на крайнодясната група "Идентичност и демокрация" остават "изолирани" в парламента, което отразява санитарния кордон, с който центристките групи не им позволяват да заемат ръководни позиции в Народното събрание.

Сред малките държави най-силно са представени малтийците, люксембургците и финландците, а най-слабо - словаците, кипърците и словенците.

Двете страни членки на ЕС, които отдавна са в противоречие с институциите на ЕС по отношение на върховенството на закона - Унгария и Полша - също изпитват трудности в парламента.

Влиянието на полските евродепутати е в застой поради концентрацията им в една група - Европейските консерватори и реформисти.

Унгарските депутати от ЕС имат най-малко влияние върху законодателството. Това се дължи главно на факта, че управляващата партия "Фидес" в момента е без фракции и поради това не може да прокара законопроекти, дори и да иска.

По отношение на политиките гражданите на Северозападна Европа са средно по-влиятелни по въпросите на енергетиката и селското стопанство, докато депутатите от Централна и Източна Европа са по-влиятелни от средното по отношение на цифровата политика.