За първи път Демократична левица ще управлява петте най-важни икономики на Латинска Америка Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 31 Октомври 2022 18:53

За първи път Демократична левица ще управлява петте най-важни икономики на Латинска Америка

Жоржета Пехливанова

Лула да Силва се завръща за трети мандат като президент на латиноамериканския гигант Бразилия.

Двамата ТИТАНИ на Бразилския гигант, без да са титани от древногръцката митология – боговете, децата на Уран и Гея, без да са двамата титани на галактиката - светлината и тъмнината, нито титаните Микеланджело и Рембранд според Емил Лудвиг, но са двамата титани - единият на левицата, а другият на крайната десница в огромната Бразилия.

Изключително оспорвана победа. На първия тур на 2 октомври бившият президент Лула получи 48,43 % - 57.254.672 гласа; а настоящият Болсонаро - 43, 2 % - 51.070.672 гласа. Преди първия вот повечето проучвания предвиждаха, че Лула ще спечели още на първия тур, тъй като средната преднина през кампанията беше 10-15 пункта за Лула.

Но... преди балотажа, на 28 октомври, на предизборния дебат Лула – Болсонаро, когато лице срещу лице застанаха бившият два мандата президент срещу настоящият президент, двамата в ролята на кандидат-президенти, прекалената арогантност и високомерие на крайнодесния Болсонаро /67г./ наклониха везните към Лула да Силва /77г./, който се наложи убедително като умерен, дозиран народен държавник. Лула да Силва се обяви и за връщането на Бразилия на международната сцена: "Бразилия трябва да присъства отново в големите международни дебати".

В интервю пред списание „Time“, Лула да Силва коментира: „САЩ и ЕС също са виновни. Каква беше причината за инвазията? Разширяването на Изток на НАТО? Тогава САЩ и Европа трябваше да кажат: „Украйна няма да се присъедини към НАТО". Това би решило проблема", каза Лула да Силва, като кандидат за президент на Бразилия. Според него президентът на САЩ Джо Байдън трябва да последва примера на своя предшественик Джон Кенеди, който през 1962 г., в разгара на Карибската ядрена криза, разговаря с Никита Хрушчов и преговаря с Москва. Лула да Силва добави, че за украинския конфликт е отговорен и украинският президент Володимир Зеленски, който „наистина е искал тази война, но сега изглежда, че играе роля в пиесата“...

156 милиона бразилци трябваше да гласуват в неделя, 30 октомври, в 26 щата на страната. Лула отиде в изборния ден с една преднина от 2,55% пред Болсонаро от последните дни.

Първият коментар за успеха на народния Лула над Болсонаро коментира френският ляв политик Жан Люк Меланшон: „Лула спечели Народна Бразилия и бедните стават отново приоритет. Полицейските и съдебни конспирации, затворите и медийните комуникации се провалиха.“

При 100% резултати от изборния неделен ден гласували са 79,415% бразилци. За Лула да Силва са гласували 50,9% или 60.345.999 души и за Болсонаро – 49,1% или 58.206.354 души, победата на кантар, с 1,8%, което говори, че Бразилия е чувствително поляризирана. Но резултатът не бе оспорен от Болсонаро. Решаваща роля изигра светкавичната световна подкрепата за Лула, което парира Болсонаро и го принуди да замълчи, въпреки многократните му напъни по време на кампанията, че ще оспорва резултата, ако е в подкрепа на Лула.. Поздравленията на световните лидери заваляха от Байдън до Макрон, Антонио Коща, Педро Санчес и цяла Латинска Америка - Алберто Фернандес (Аржентина), Андрес Мануел Лопес Обрадор (Мексико), Густаво Петро ( Колумбия), Николас Мадуро (Венесуела), Ево Моралес (Боливия), Габриел Борич (Чили) и спряха Болсонаро. Руският президент Владимир Путин също изпрати поздравителна телеграма до Лула да Силва:„Уважаеми г-н Лула, приемете моите искрени поздравления по повод Вашата победа на президентските избори. Резултатите от гласуването потвърдиха Вашия висок политически авторитет. Надявам се, че с общи усилия ще осигурим по-нататъшното развитие на конструктивното руско-бразилско сътрудничество във всички области“, каза руският президент.

„Реванш за Лула, пише френският „Монд“, след съд и затвор, заслужена победа още от изборите през 2018г. Не само Лула , но цяла Бразилия заслужава този реванш след Болсонаро.“

„Опитаха се да ме погребат жив, но аз съм тук“, казва Лула.

„Хирургическата операция между бразилските институции и Великите сили анулираха всякакъв опит за преврат на Болсонаро.“ Тази е най-малката разлика, която е виждана досега в бразилската демокрация...

Демократична левица ще управлява петте най-важни икономики на Латинска Америка за първи път. Лула се присъедини към Петро на Колумбия, към Лопес Обрадор на Мексико, Фернандес на Аржентина и Борич на Чили.

Лула спечели, но битката не е приключила. Болсонаро ще управлява до януари 2023г. по Конституция.

„Монд“ оценява също, че предполагаемото впечатляващо завръщане от затвора в президентството на Лула да Силва е по-малко триумфално. След освобождаването си от затвора бившият бразилски държавен глава си постави за цел да спаси бразилския народ от „проекта на омразата“ на Болсонаро.

Веднага след победата си Лула заяви: „Спечели обикновеният народ, който много изстрада. Големият победител днес е бразилският народ“. Битката продължава.