Да организираш атентат е проява на слабост Печат
Автор Експерт   
Вторник, 15 Ноември 2022 11:35

Да организираш атентат е проява на слабост

Симеон Николов

Четири са основните причини турските власти да обвинят Кюрдската работническа партия за атентата в Истанбул.

1.Въпреки че Ердоган не получи благословията на Путин за поредна военна операция в Сирия, той не се е отказал от целите си и използва всеки контакт на международната сцена, както сега на срещата на Г–20, да убеждава партньорите си в необходимостта от реализация на плановете си.

2. Една война в региона ще отклони вниманието от съпротивата в Иран под лозунга „Жени, Живот, Свобода“ срещу иранския режим, чието влияние започва да се чувства вече и в Турция, но засилва и критичните позиции в Европа. Впрочем същият този лозунг преди години за първи път бе издигнат от кюрдското освободително движение, от кюрдските жени, именно в Истанбул.

3. Ветото на Турция в НАТО срещу приемането на Швеция и Финландия за членове на Алианса се нуждаеше от „доказване“ на „терористична заплаха“. Но Ердоган отива и по–далеч като оказва натиск върху отделни страни–членки, в които кюрди навлизат широко в местния политически живот със своите настроения срещу режима в Турция.

4. Във вътрешнополитически план с наближаването на изборите през лятото на 2023 г. Ердоган се опитва да попречи на опозиционните партии, които още не са определили свой кандидат за президент, но биха искали да привлекат подкрепата на прокюрдската партия, а с антикюрдската си реторика президентът ще я направи неприемлива за част от опозиционните партии. Вероятно атентатът ще е повод да последват арести на членове и симпатизанти на кюрдски парии и местни организации.

Ердоган чувства, че властта му е застрашена. Рейтингът, с който влиза в предизборната борба може да бъде коригиран с твърдост в страната и на международната сцена. Инсценирането на терористичен акт обаче, показва слабост. А аргументите са елементарни и всеизвестни:

а/ Кюрдската работническа партия никога не е предприемала терористични действия срещу цивилни граждани и е имала в историята си сблъсъци само с полицейски и военни сили, а днес работи за демокрация, свобода и равноправно бъдеще с турското общество;

б/ Изборът да се посочи, че арестуваната гражданка /някои твърдят, дори че е от арабски произход/ идва от Кобане, героичният град, защитен от нахлуващите бойци на Ислямска държава с хиляди жертви и станал известен с „женските батальони“, от които ислямистите бягаха като от огън, е колкото показателен, толкова и погрешен.

в/ Легендата, че арестуваната гражданка е минала нелегално в Турция по коридора Африн–Идлиб е наивна, защото и двата района в Северозападна Сирия са тотално под строгия контрол на турските въоръжени сили и джихадистки и наемни групировки.

Борещият се необмислено е обречен да загуби.