За дипломацията, политическия ни елит и подрастващата смяна Печат
Автор Експерт   
Петък, 25 Ноември 2022 13:49

За дипломацията, политическия ни елит и подрастващата смяна

По време на конференцията „Черно море– по–Близкия Изток“, организирана от фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и  и международни отношения беше поставен въпрос от присъстващи студенти относно причините за неуспешните политики, водещи до изоставането на България, който породи коментари на дипломати от Българско дипломатическо дружество:

Радослав Деянов:

В българската дипломатическа служба има не един и двама кариерни дипломати с общопризнат опит в администрацията на МВнР. Време е държавното ръководство да възложи на някой от тях да осъществи отдавна очакваната реформа в тази стратегически важна институция на България. Прекалено много "калинки" бяха устроени там, по шуробаджанашка и партийна линия, през последните години. Неоправдано далеч отиде също фокусирането на работата в МВнР върху (по-широко скроената и сравнително лесна) консулска функция за сметка на същностната дипломатическа работа, както в тактически, така и в стратегически план! Сложният период, през който преминава ЕС, вкл. нашата страна, в условията на нежелана война в Европа, изискват повече и по-задълбочена работа на добре образовани, умели и опитни, възможно по-млади, дипломати за превръщането на България отново в страна със значима регионална политика в интерес на нейното собствено развитие и на поддържането на мира в нашия "ветровит" геополитически кръстопът.  Ефективната защита на националните интереси на България в ЕС и НАТО също изисква дълбоко познаване и умело използване на демократичните процедури и установената практика в тези два допълващи се европейски съюза, а не просто приятно присъствие на нашите дипломатически представители в Брюксел, за да пригласят на едни или други "заинтересовани" именно от такова пасивно поведение съюзници. Богатата история на брюкселската многостранна дипломация в защита на националните интереси на сигурността, особено на средните и малките съюзни държави, е ценен извор за резултатна защита на българските външнополитически цели в Европа. Конференцията за Черно море показа, че такова ново поколение от млади дипломати се очертава и оформя успешно. Тeзи умни и напористи младежи имат достоен пример за подражание, илюстрирано с немалките постижения на предхождащите поколения стойностни дипломатически представители на България, и могат резултатно да заместят освободените поради функционална непригодност служители. Такава реформа, разбира се, винаги е болезнена и във всеки конкретен случай процесът следва да се "подплати" както с документирана история на немалкото "неудачни назначения", така и - в някои редки случаи - с придобитите нелоши същностни познания и умения на новите служители да вършат добре дипломатическата си работа. Не на последно място, това би било сериозно основание най-после да бъдат задоволени справедливите очаквания на служителите в дипломатическата ни служба да й бъде осигурено, съответно на нейните постижения, европейско финансово обезпечаване на работата й по същество. Не се произвежда добра работа в дипломатическата област, особено в многостранните отношения, ако трябва непрекъснато да се мисли за елементарното изхранване на семействата! Пожелания за успех на младите дипломати на България.

 

Георги Караславов:

Дипломацията е наука и изкуство.

Дипломацията е... изкуството да ограничиш възможностите на противниците за реакция и да увеличиш тези на своята държава, без да се прибягва до употреба на силата.Чрез нея политическите случайности стават реалност, за да имаме история, събития и постижения, както и провали.

Дипломатът не е турист или политически угоден номад, който разнася усмихнато куфарите си от държава на държава и се ползва с комфортен туристически престой в чужбина, както се установява като практика напоследък у нас и сред "държавните" лица и политикани - разходки.

Дипломатът следва да притежава богата култура и широк набор от знания, както и... талант за да обработва и анализира информацията, да извлече важното, да види процесите и теченията на световната арена и спрямо тях да пригоди националния интерес и да избегне подводните камъни.

Дали някой си е направил труда обаче, да погледне какво учат децата в училищата, какви и по колко произведения четат от т.н. Народни Будители? Дали виждат как се изтрива самосъзнанието ни? Нещо, което дори османлиите не постигнаха за пет столетия?

Знаят ли колко автори са свалени от учебните програми заради западно покорство, удобство и толерастия? Колко ли знакови произведения са изхвърлени в забвението и са отпаднали изцяло от изучаване от подрастващото поколение българи?? Погледнал ли е някой от тези политически безполови същества, които експериментират върху подрастващите българчета какво им се дава да четат и как наши шедьоври и история се изучават само от няколко цитата, с които като за "Бог да прости" да не останат неупоменати?

Колко ли са отворили и погледнали какъв хаос цари в учебната програма, която оформя утрешните българи като... национално неутрални същества с почти заличена идентичност и чувство за род и родина?

 

Огнян Гърков:

Сегашният състав на МВнР, без вероизповеданията, се състои от 3-4 „йерархични” потока: поколения майстори – „слънчогледи” или „хамелеон-ибрикчии” (вече с атлантико-евро-ЛГБТИQ ценности), по-млади калфи- и чирак-ибрикчии и накрая дефицитните наивници дипломати-приоритетно национално отговорни българофили (родолюбци).

На възлови по актуалност за българската дипломация постове (Вашингтон, Берлин, Хага /по темата Шенген/, Лондон, Варшава /Триморието/, съседни страни ...) се прехранват хамелеон-ибрикчии, не родолюбци; в 2-те централи в Брюксел – слабо познати кариерно или непознати в професионалните среди калфи- и чирак-ибрикчии.

През последните няколко години двустранните ни отношения с държави-членки (ДЧ) -ястреби на НАТО стагнират едностранно или на взаимна основа. Доказателства? Бяха закрити посолствата на България в Литва, Латвия и Естония, както и техните в София. Кандидатката Швеция и Норвегия също закриха посолствата си у нас, докато ние прехранваме 11 щатни курортисти нереципрочно, като победена страна, в посолствата ни в Стокхолм и Осло (оглавено от етническо рускинче). С Исландия имаме разменени само почетни консули. Техен ПК в България е г-жа Цветелина Бориславова.