"Дипломацията отвътре” на Жоржета Пехливанова събра в БАН дипломати, учени, журналисти Печат
Автор Експерт   
Петък, 24 Февруари 2023 12:44

"Дипломацията отвътре” на Жоржета Пехливанова събра в БАН дипломати, учени, журналисти

Къдринка Къдринова

Петата книга на авторитетната дипломатка и международна анализаторка Жоржета Пехливанова е огромно по обхват пано на световната политика, отбеляза в представянето на творбата Владимир Шейтанов.

Една от най-авторитетните и уважавани дами в българската дипломация, утвърдила се и като ярък автор на книги – Жоржета Пехливанова, представи на 21 февруари в голямата зала „Марин Дринов” на Българската акадмия на науките своята пета книга – „Дипломацията отвътре”. Предишните четири са „по вълните н дипломацията”, „Политическо ветрило”, „Под лупата на дипломата”, „Магията Латинска Америка” и „Накъде отива Европа”.

Жоржета Пехливанова има впечатляваща дипломатическа и посланическа кариера, която в продължение на над три десетилетия я е отвеждала в мисиите ни в редица страни на Европа и Латинска Америка. Натрупаните ѝ на това поприще познания, контакти и опит се съчетават с прозорливостта на прецизния политически анализатор и с таланта на увличащия читателя разказвач.

На премиерата на „Дипломацията отвътре” се събраха много дипломати, учени, интелектуалци, журналисти. Още преди началото на събитието колеги и приятели на авторката ѝ поднесоха поздравления и букети, пожелавайки успех на новата ѝ книга.

Авторката отправи от сцената на залата „Марин Дринов свои приветствени думи към събралите се. Пехливанова специално изтъкна, че всички дипломати, работили за България, включително тя самата и дошлите на премиерата нейни колеги, са част внушителния класификатор на Министерството на външните работи, датиращ от 5 юли 1879 г. Именно тогава, след приемането на Търновската конституция, са създадени и първите шест министерства на възродената ни държава. Сред тях е и нареченото тогава Министерство на външните работи, дела и вероизповедания. А въпросният клаасификатор до днес е събрал всички служители на това министерство „с принос за България, дипломацията и мира”.

Топли думи за авторката, професионализма ѝ в дипломацията и писателската ѝ дарба каза директорката на Самоковския Исторически музей Нина Христоска, която е близка с Пехливанова още от детските ѝ години, тъй като и двете са родом от Самоков.

Христоска изтъкна богатите познания на дипломатката в културата и изкуството, които придават допълнителна плътност на нейния разказ за срещите ѝ с емблематични световни личности. Наблегна и на аргументираността на анализите ѝ, подплатена с опита от нейни участия в световни форуми и значими международни събития.

„Аз не представям книгата, защото смятам, че всяка книга се представя сама. Споделям само въодушевлението си от тази творба, от която лъха любов и загриженост към съдбата на човечеството, неподправена хуманност към хората от различни континенти,” подчерта Христоска. Тя обърна внимание и на обръщението, с което авторката завършва книгата си: „Любознателни читателю,затваряйки книгата, девизът остава: Дипломацията е там, където се разместват пластовете в политиката”.

Подробното представяне на авторката и на петата ѝ книга бе направено от адвокат Владимир Шейтанов, който също години наред е трупал опит като дипломат. След като припомни етапите от професионалната подготовка и от дипломатическата кариера на Пехливанова, Шейтанов изтъкна какъв безценен човешки капитал са дипломатите от тяхното поколение, умеещи да анализират и да пишат.

„Макар и извън активна професионална дейност, дипломатът е длъжен да продължава да пише. Защото неговите спомени не са негова собственост, а на обществото, което го е подготвило да работи в обществена полза, в защита на държавните и националните интереси,” посочи Шейтанов. Той напомни, че „дипломацията те учи да наблюдаваш процесите в чужбина” и че прекъсването в приемствеността на този опит и качества носи риск от тежки провали.

Шейтанов отбеляза, че Пехливанова е сред най-продуктивните измежду пишещите дипломати, като стилистиката на нейните книги е „специфича, с особен колорит, повлияна от испанската и латиноамериканската литература”, тъй като именно в Испания и Латинска Америка се развива нейната траектория като дипломат и посланик. Наред с испанския и френския, тя владее и ползва още няколко езика.

Според Шейтанов „Дипломацията отвътре” се откроява с две характеристики – рефлексивна и сугестивна. Рефлексивна, защото предразполага към дълбока рефлексия за съдбата на България и нейната външна политика. И сугестивна, защото внушава по елегантен и ненатрапчив начин решения на проблемите.

Той също така определи книгата като „политическа есеистика” и като „огромно по обхват пано на световната политика”, което обхваща период от около 30 години и широк географски диапазон – ООН, Венецуела, Франция, Турция и т.н. Нарече Пехливанова „дълбок, аналитичен дипломат”, който „отразява преломен момент в развитието на света”, без да робува на малодушка политкоректност, а с критичен поглед.

Книгата несъмнено представлява сериозен интерес и извор на много информация от първа ръка за дипломати, изследователи, учени, журналисти, студенти и т. н. Но тя ще е увлекателна и за масовия читател, тъй като е написана на разбираем и ярък език и разказва за вълнуващи световни личности и събития, фокусирайки се и върху българската призма към тях. Показателни са заглавията на четирите основни глави на книгата (всяка от тях съдържаща многобройни подглави): „България накъде?”, „Европа от Атлантика до Урал”, „ООН – трибуна за опазване на свотевния мир”, „Америка и светът”.