За състава на Освободителната армия през 1877-78 г. отново, накратко Печат
Автор Експерт   
Петък, 03 Март 2023 23:03

За състава на Освободителната армия през 1877-78 г. отново, накратко

Д-р Огнян Гърков, 03.03.2023

Служебният министър-председател Гълъб Донев не е историк, а и във ФБ има дефицит на историческо мислене. Имперските интереси на Русия са безспорни. Знаем, че всички империи завоюват, т.е. окупират, или «освобождават» - при съвпадение с волята на мнозинството местно население.

През 1877 г. явно войната е била избор на руския император и на интелигенцията около него (военна, цивилни интелектуалци и пр., вкл. с волжско-български произход). Преди 146-150 г. Той и тя (интелигенцията) са били несъмнено много повече в течение на цивилизационния принос на Българиите към ПИСМЕНОСТТА, за руската култура, цивилизоване и държавно устройство, за транспониране на религията чрез Византия, демографията (Волжките Българии дори само, в състава на империята) и пр. Висшето ръководство на армията се е състояло от руски дворяни със славянски имена, но мнозинството от офицерството са с неславянски имена. «Натирени» от Царя-Бащица с обосновката: щом толкова обичат Русия, вместо да изкупуват корупционно дворянски титли, да докажат привързаността си като воюващи офицери. Като изключим сред тях имената Тотлебен, и пославянчени като Столетов, у нас в Царство България са увековечавани обекти с названия с руски /и/ славянски имена като граф Игнатиев, генералите Гурко, Драгомиров и Скобелев; Аксаков, (волжско български корени), Паренсов, Радецки, Калитин и пр. Не и имена от императорското семейство като великият княз Николай Николаевич (вероятно заради социализма), на полуруси или чужденци на руска служба: Криденер, Цимерман, Деп, Арнолди, Каулбарс, Ернрот, (поради славянофилската вълнб преди над век може би). Обикновените воини са прости безимотни имперски селяни, до 1861 г. официално крепостни. Но в обширните империи процесите са инертни и бавни. На практика отмяната на крепостничеството  в Русия или на робството в САЩ (1863-65 г.) се реализират след десетки години. Докато едва през XXI век Щатите се сдобиват за първи път с цветнокожи президент и секретар по отбраната, а Русия с министър на отбраната тувинец/чукча. Междувпрочем и през ВСВ Москва е защитавана от казахи, а сега в Украйна, според казионните ни медии, пехотинците са главно чеченци, чукчи, татари, освен спецназ и екс-военни диверсанти. И голяма част от годните за военна служба руснаци всячески се опитват да избегнат военната мобилизация.

Ако са верни цифрите, с цената на загиналите 30 хиляди българи през 1977-78 г, сред които мнозина от 12-те хиляди български опълченци, едва ли бихме се освободили сами както ни убеждават платените нагаждачи и демагози, страдащи от вродено невежество или от когнитивна констипация (= мозъчен запек, медиц.). Сред 66-те хиляди жертви на Руската империя, предимно крепостни селяни, е логично и целесъобразно преобладаващата част  да са били от южните й и близки до Българското землище региони, т.е. сегашна Украйна, Бесарабско, Молдова. Дори от днешен Беларус и Кавказ, но не и от отдалечените Централна, Североизточна и Северна Русия. Освен 2-те хиляди финландци, за които се предполага по-висока степен на цивилизованост при прехода през руски земи. Но това не допада на платените хамелеон-ибрикчии, които без знания опитват да пренапишат историята, изцяло избягвайки ролята на Русия. Засега не се сещат как да нарекат тогавашните «велики» сили – без Русия – НАТО.

Поклон пред паметта на всички жертви на агарянско-башибозушкия геноцид и на всички хайдути-поборници, бунтовници, четници, въстаници, опълченци и герои в Освободителната ни война!

3 март 2023 г. ФБ