Бившият служител на ЦРУ Макгавърн за Украйна, НАТО и "Северен поток" пред Съвета за сигурност на ООН Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 16 Март 2023 13:55

Бившият служител на ЦРУ Макгавърн за Украйна, НАТО и "Северен поток" пред Съвета за сигурност на ООН.

Рей Макгавърн е бил анализатор на ЦРУ от 1963 г. до 1990 г. и е ръководил оценките на националното разузнаване и е изготвял дневния доклад на президента през 80-те години. След като се пенсионира, той получи медала за заслуги към разузнаване, който върна през 2006 г., за да протестира срещу участието на ЦРУ в изтезанията.

На 22 февруари 2023 г. политическият активист Рей Макгавърн се обърна към Съвета за сигурност на ООН и предложи своята оценка на отношенията Русия-САЩ. Г-н Макгавърн подчертава, че Русия правилно е изразявала сериозни опасения за сигурността си в продължение на години, които постоянно са били игнорирани от администрацията на САЩ. Той призовава за спешни дипломатически усилия за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на кризата в Украйна. Ето речта му пред ООН с превод на немски.

В речта си, която продължи около четвърт час, Макгавърн припомни подготовката за войната в Ирак. Като офицер от ЦРУ с добри връзки, той определено знаеше, че оръжията на Ирак са напълно унищожени. Независимо от това правителството на САЩ, въпреки по-добрата си преценка, твърди, че атаката на президента Саддам Хюсеин е неизбежна и бомбардира Ирак в каменната ера. Той назовава някои такива коварни тактики. Последната версия на правителството на САЩ за атаката срещу Северен поток, за която се твърди, че внезапно е била извършена от „проукраинска терористична група“, също е само прикритие, след като Сеймут Херш ясно посочи извършителите като САЩ и Великобритания . Г-н Макгавърн познава Сиймор Хърш и знае, че той винаги проучва правилно и разполага с най-добрите източници. Въпреки това той беше притиснат в ъгъла на "Швюрблер". Изявлението на Макгавърн пред Съвета за сигурност на ООН е много интересно и важно свидетелство. Поразително е, че е напълно изтласкано от западните правителства и медии.

Стенограмата може да не отразява дословно оригиналното съдържание поради качеството на звука или други фактори. Виж приложеното Видео.

Дарън Камилери (Малта), председател на Съвета за сигурност за февруари 2023 г: Сега давам думата на г-н Ray McGovern.

Ray McGovern: Благодаря. Госпожи и господа, бих искал да се присъединя изцяло към забележките, направени от професор Сакс. Не разполагам с подготвено изказване. Бях помолен да направя това представяне преди по-малко от ден. Никой не е направил никакви предложения за това какво бих могъл да кажа и, разбира се, никой не ме е питал какво бих казал. Така че това са мои лични забележки, основани на моя 27-годишния си опит като анализатор на разузнавателни данни и като наблюдател. Отбелязвам, че ме наричат политически активист. Това е моят начин да се отплатя за обучението, което получих като разузнавателен анализатор в Тайните служби на САЩ.

Искам да кажа, че на път за тук тази сутрин забелязах на две летища много деца - малки деца и деца в училищна възраст. Това ме накара да си спомня за времето, когато бях ученик. Бях един от тези, които се криеха под бюрото заради заплахата от руска атомна бомба, сякаш това щеше да ме предпази. По-късно станах професионален анализатор на висша позиция в Съветския външнополитически отдел в ЦРУ. Успях да кажа на президента и Хенри Кисинджър, че руснаците наистина са заинтересовани от прекратяване на надпреварата във въоръжаването. Достатъчно е да се каже, че имах принос за подписването на Договора за ПРО (Договор за борба с балистичните ракети) през май 1972 г.; аз присъствах.

30 години стратегическа стабилност. Тридесет, пребройте ги: Три десетилетия, когато г-н Буш-младши реши да напусне Договора за ПРО, без да направи никаква реална декларация, а впоследствие г-н Тръмп напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF), за който смятах, че никога не може да бъде сключен, защото предвиждаше унищожаването на цял клас балистични ракети със среден обсег на действие с ядрени бойни глави в Европа и Сибир.

След това дойде Договорът за открито небе, от който САЩ се оттеглиха. Днес ни предупреждават, че "Ново начало" също е застрашено. Трябва да кажа, че след

подписването на Договора за ПРО бях в еуфория. Не ми се налагаше да се притеснявам дали тази сграда се издига само за да бъде разрушена от следващото ядрено оръжие.

със следващото ядрено оръжие. Много ми е тъжно да гледам как хората не могат да се обединят и да преговарят. "Да преговарят". Това е немската дума за преговарям, преговарям. Ако се вгледате в нея, тя идва от думата "ръка". "Ръката", вие протягате "ръката" и откривате и разбирате какво движи другата страна.

Не искам да отивам твърде далеч тук. Искам да говоря за статията на Сиймор Хърш.

статията. И трябва предварително да кажа, че съм приятел на Сеймур Херш и затова няма да коментирам себе си. Ще цитирам един много изтъкнат бивш посланик на САЩ, а също и заместник-министър на отбраната. Той каза за

Сиймор Хърш: "Хърш привлича информаторите, защото отлично защитава тяхната самоличност и коректно публикува това, което те разкриват след внимателна проверка, въпреки опроверженията на правителствените откази и клеветническите нападки, които неизбежно следват. Заради репутацията си той е търсен от съвестни хора". Хора със съвест.

Като офицер от американската армия и служител на ЦРУ съм положил клетва, една клетва. Тя беше да подкрепям Конституцията на Съединените щати и да я защитавам срещу всички външни и вътрешни врагове. Някои от нас приемаха тази клетва сериозно. И когато преживяваме събития като това, се обръщаме към някого, който може да ни защити и който може да разпространи информацията. Точно това се случи преди две седмици. Спомена ли "Ню Йорк Таймс" статията на Сай Хърш? Или дори съобщи за отказите? Не, досега не е съобщил. Това е доста... Германците биха казали "странно". Това е много, много забележително.

Позволете ми да продължа тук и да поговоря за това. Сега, как да съдим онези, които клеветят Сиймор Хърш? Както спомена Джефри Сакс, говорителят на ЦРУ нарече твърдението "напълно и напълно невярно", край на цитата. О! Като бивш служител на ЦРУ трябва да призная, че нашите пиари, нашите хора за връзки с обществеността, нямат много добра репутация.

Хората за връзки с обществеността, нямат много добра репутация. Никой не иска да се връща 20 години назад към речта на Колин Пауъл пред Съвета за сигурност. Всички го знаем. Искам само да спомена какво се случи преди тази реч. Преди тази реч един добросъвестен информатор предаде текста на разпита в ООН, проведен от Хюсеин Камел, един от зетя на Саддам Хюсеин. И кой беше той? Той беше човекът, който отговаряше за радиологичната, биологичната, химическата и ядрената програма, тъй като тя съществуваше. И той каза на своите събеседници, събеседниците от ООН,

американските събеседници, британските събеседници, следното: "Всичко е ядрено,

химически, биологически и ракетни програми са унищожени". Те го попитаха, разпитващите офицери го попитаха: "Откъде знаете това?". И Камел отговорил: "Ами аз отговарях за тях. Искам да кажа, че не знам как се работи във вашата страна, но когато аз наредя да се унищожи нещо, то се унищожава. Точно така. ''Откъде знаеш това? Проверихте ли?" ''Да, проверих.... Опитвате се да ми кажете, че не са били унищожени?" "Не. ...Годината е 1995.

Някой е пуснал тази стенограма в Newsweek

На 24 юни, почти точно преди 20 години, Newsweek публикува този доклад, в който се казва: "Хюсеин Камел, най-високопоставеният иракски служител, който някога е дезертирал от обкръжението на Саддам Хюсеин, заяви пред ЦРУ, британското разузнаване и американските инспектори през есента на 1995 г., че Ирак е унищожил всичките си химически и биологични оръжия, както и ракетите за тяхното използване след войната в Залива.

Войната в Залива, Ирак е унищожил всичките си химически и биологични оръжия, както и ракетите за използването им. Камел е имал преки познания относно твърденията си. В продължение на десет години той е ръководил ядрените, химическите, биологичните, както и ракетните програми на Ирак." И в едно класическо подценяване, авторът Джон Бари в "Нюзуик": "Разказът на дезертьора повдига въпроси за това дали все още съществуват приписваните на Ирак запаси от оръжия за масово унищожение."

Какво се случи? Newsweek публикува това в малка бележка. Първо на техния интернет сайт, на техния уебсайт. След това се обърнаха към човек на име Бил Харлоу, служител за връзки с обществеността на ЦРУ, говорител на агенцията, и той каза: "Докладът е неточен, изфабрикуван, неточен и неверен.

Неточен, изфабрикуван, неверен и погрешен. И какво правят представителите на пресата? Те въздъхнаха с облекчение и казаха: "Уф! Колко добре, че ни казахте, защото ние щяхме да го публикуваме". Изглеждаше доста убедително, изглеждаше доста авторитетно. Наистина беше така, стенограмата от този брифинг.

Още няколко думи за онези, които клеветят Сай Хърш. Те нямат много добра репутация за достоверност.

Позволете ми да продължа тук. Искам да поговоря малко за понятието "непровокиран". Повече от 100 пъти сме чували, че руското нахлуване в Украйна е било непровокирано. Това се отнася до разширяването на НАТО, противно на обещанието да не го прави. И аз имах личен опит с един от Горбачовите най-важните съветници. Името му е Кувалдин Виктор Борисович. Преди около осем години се видях с него в Москва и му казах: ''Г-н Кувалдин, защо това споразумение не беше представено в писмен вид? А той отговори: "Г-н Макгавърн, ще ви посоча обичайните причини. Германците все още не се бяха съгласили с него, а Варшавският договор все още съществуваше. Но наистина, господин Макгавърн, нещата стояха така: Ние ви се доверихме.

Всички знаем развитието на това как НАТО увеличи обхвата си повече от два пъти. С всички страни на изток, повече от "един инч" на изток. Не искам да се спирам подробно

на този въпрос. Има нещо повече от простото разширяване на НАТО. Когато Крим беше анексиран от от Русия, г-н Путин се изправи месец по-късно и каза: "Трябваше да  анексираме Крим заради преврата в Киев през февруари 2014 г. И дори по-важно от членството в НАТО за Украйна беше перспективата, че балистичните ракети със среден обсег на действие ще бъдат изнесени в периферията на Съединените щати. Всъщност те са способни да го направят, тъй като в Румъния и Полша има капсули, тръби, които могат да държат ракети "Томахоук" и крилати ракети, а в бъдеще ще държат и

хиперзвукови ракети в бъдеще. Това е много, много сериозно. Г-н Путин вече изрази това през декември миналата година. Не миналата година, а година по-рано в разговор с висшия си военен.

Как да завърша? Бих искал да се включа в една малка човешка дейност тук. "Разбирането". Позволете ми само да отбележа, че последния път, когато бях в Германия, имаше значка, която можеше да си закачите на ревера  и на нея пишеше "Putinversteher", добре ли е? Тези от вас, които знаят немски, знаят, че това означава човек, който разбира Путин. И аз си помислих: уау, някой се интересува от това да разбере г-н Путин. И един мой приятел каза: не, не, не! За Бога, не носете това копче. Това е пейоративно. Това означава, че си в джоба на Путин!" Думата "разбирам" идва от думата "стоя". Ако разберете къде стоят хората, можете да разберете какво ги тревожи, а това, което тревожи г-н Путин, освен членството на Украйна в НАТО, е изграждането на тези съоръжения, които вече функционират в Румъния и Полша в непосредствената периферия на Съединените щати. Те са маскирани като системи за ПРО, но в тях лесно могат да се разположат крилати ракети и, както казах, хиперзвукови ракети.

По време на неотдавнашните германски демонстрации мотото беше "преговаряй, вместо да стреляш". "Преговарям" е думата за преговори, за разговори. "Ръка". Човек протяга ръката си. Протягате ръка към другия човек, опитвате се да го разберете. "Преговаряй, вместо да стреляш". "Стрелба" означава изстрелване на куршуми. Добре? Това има смисъл.

Но трябва да ви кажа, че това не е желано в Германия. Един мой добър приятел, Хайнрих Бюкер, беше осъден за това, че каза, че хората трябва да се поставят на мястото на г-н Путин и да признаят влиянието на крайната десница върху правителството в Киев. Той беше осъден от германски съд. Той обжалва, но няма да плати глобата от 2 000 евро. Така че вероятно ще трябва да влезе в затвора за няколко месеца. Това е свободата на словото. Ние се радваме на нея тук, в Съединените щати. Наистина се притеснявам за бъдещето на моя приятел. Предполагам, че е достатъчно да приключа дотук и да кажа, че това "преговаряйте", знаете ли, "преговаряйте", протегнете ръка.

Нека действаме хуманно. Да не се превръщаме един друг в прах. Нека се хванем за ръце и да преговаряме, вместо да стреляме.

По времето на потисничеството на чернокожите в нашата страна беше много, много мрачно. И аз имах привилегията да работя с Винсънт Хардинг, д-р Хардинг, автор на книгата "Мартин Лутър Кинг за Виетнам. Той имаше една песен. И песента беше: "Трябва да продължим, никога да не се връщаме назад". Бих предложил да продължим в този дух. И бих предложил на всички вас втория куплет на тази песен. Ще ви бъда много благодарен, ако ме изслушате.

"Ние трябва да продължим. О, Слово. Ще продължим да обичаме враговете си. Ще продължим да обичаме враговете си. Ще продължим да обичаме враговете си и никога няма да се обърнем назад. Никога не се обръщайте назад".

Накрая искам само да обърна внимание на децата, които днес забелязах повече от обикновено по летищата. И ако ви помоля всички вас, тъй като имате силата, дадена ви след последната голяма световна война, тогава ви моля да направите необходимото

за да предотвратите превръщането на децата в жертви. Благодаря ви много.

 

ВИДЕО

https://www.youtube.com/watch?v=CZyi4Bjnjlg