Има ли сили България да се справи с предизвикателствата на съвременния свят? Печат
Автор Експерт   
Сряда, 05 Април 2023 11:33

Има ли сили България да се справи с предизвикателствата на съвременния свят?

Трудният отговор на този въпрос ще потърсим между кориците на новата книга «България и светът. Вчера и днес» от дипломата и журналиста Антон Гицов, която ще бъде представена на 06.04. от 18.30 часа в клуба на СБЖ на ул. «Граф Игнатиев» 4.

Авторът е известен със своите публикации в българските медии с критичния си и аналитичен поглед на проблемите и съвременната ни история. Той е  роден през 1942 г. През 1970 г. постъпва на работа в Министерството на външните работи. От 1977 до 1983 г. работи в централата на ООН в Ню Йорк. През 1989 г. е изпратен на работа като културен аташе в посолството на България във Вашингтон. През 2020 г. е удостоен от СБЖ с наградата  „Златно перо“ за принос в съвременната журналистика. Член е на СБЖ и на БДД.

Книгата е издадена от издателство «Изток/Запад» в обем от 288 страници в жанров раздел Бит и душевност, Зад кулисите, Социална психология, Социология и вече е в книжарната мрежа. Цена: 21.99 лв, преференциална от издателството– 17.52 лв

Представяне:

През 1876 г. в Лондон е издадена книгата „Между Дунав и Черно море“, в която авторът Хенри Баркли пише: „Българите са трудолюбиви и интелигентни... Аз вярвам, че ако бъде дадена пълна сигурност на личността и собствеността, България би била една от най-проспериращите страни в Европа.“

България обаче е малка държава, а малките държави трудно оцеляват. Лесно покорявани или подчинявани, те търсят закрилник, често правейки грешен избор с тежки последствия, преживяват остри политически кризи в търсенето на най-подходящ модел за своето развитие.

Всичко това се е случило и продължава да се случва на България. След освобождението тя бележи завиден напредък, който е прекършен от въвличането и в Балканските и Междусъюзническите войни, а след това в двете световни войни. Следва 45-годишен противоречив социалистически експеримент, след провала на който България наново поема неуспешен засега път на капиталистическо развитие. Днес България е от най-бедните страни в Европа, а населението и за 34 години се стопява от близо девет на около седем милиона.

Книгата хвърля светлина върху турбулентните събития в нашата страна и в заобикалящият я свят и поставя въпроса дали страната ни има сили да се справи с предизвикателствата на съвременния свят, които имат отношение към нейното оцеляване, национална сигурност и благоденствие.