Изкуственият интелект оценява войната в Украйна и съставя Проект за мирен договор Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 10 Април 2023 18:30

Изкуственият интелект оценява войната в Украйна и съставя Проект за мирен договор

Симеон Николов

Трябва да признаем, че много от нас не можаха да прогнозират началото на войната в Украйна, докато Изкуственият интелект AI ChatGPT с GPT-4, захранен с данните от 2021 г., няколко месеца преди войната, предрича определено, че конфликтът най–вероятно ще ескалира във война, дори преди конфликт за Тайван.

Вторият момент, който заслужава внимание е, че за разлика от премълчаваните от пропагандните машини днес факти и изводи за периода 2014– 2022 г. той дава конкретни и верни отговори, за които не може да бъде обвинен в пристрастност, русофилство или американофилство. Конфликтът според него започва през април 2014 г. и довежда до значителна регионална дестабилизация, хиляди смъртни случаи и хуманитарна криза.

 

Машината не потвърждава пряко признанието на бившият канцлер на Германия Ангела Меркел за използване на Минските споразумения за прикритие за подготовка на Украйна за война, но посочва, кои ключови играчи поставиха под съмнение или торпилираха споразумението: някои националистически и десни групи в Украйна отхвърлили отстъпките пред сепаратистите и обявили се против специалния статут на регионите; политическите партии и опозиционни групи в Украйна противопоставили се на изпълнението на споразуменията от Минск; части от украинското население отхвърлящи споразуменията от Минск и призоващи за по-силен военен отговор; някои медии и лидери на общественото мнение в Украйна заели критична позиция към Минските споразумения; съобщения за вътрешна съпротива в рамките на украинските въоръжени сили и правителството срещу прилагането на споразуменията от Минск.

От друга страна действията на сепаратистите на терена не винаги са били съответствие със споразуменията; руската пряка или непряка подкрепа е позволила на сепаратистите да продължат конфликта и да усложнят изпълнението на споразумението от Минск;  политически хардлайнери и националистически групи в Русия са призовавали за по-твърда позиция спрямо Украйна и смятали, че споразумението от Минск е недостатъчно; пропагандата и дезинформация за конфликта и Минското споразумение.

Отговорите на ChatGPT относно участниците /компании, правителства, парти и лица/, които се възползваха от ескалацията на конфликта , очевидно не са пълни поради това, че не е захранен с информация за геополитическите интереси и цели на основните фактори. Вярно посочва обаче, че това са: Фирмите, които произвеждат и доставят оръжия и военно оборудване; Енергийни компании, особено тези, предлагащи алтернативни енергийни източници, възползващи се от зависимостта от руски газ в Европа;  Политици и политически партии, защитаващи по-твърда позиция спрямо Русия; Заинтересованите от разпалването на националистическите чувства; Проруските сепаратисти в Украйна.

 

Според AI ChatGPT принос в мирното договаряне могат да имат някои личности, които играят ключова роля поради своите позиции или репутация: като Генералния секретар на ООН или ръководители на  Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ); Държавни и правителствени ръководители на ключови държави: Президентите или правителствените ръководители на държави като САЩ, Германия и Франция; Бивши държавни и правителствени ръководители, като бившия президент на САЩ Бил Клинтън или бившия финландски президент Марти Ахтисаари, които имат история на успешно разрешаване на конфликти, биха могли да използват своя опит и репутация, за да привлекат вниманието към засегнатите страни.

Интересни са препоръките, които дава Изкуственият интелект, в отговор на въпроса, как може да се окаже влияние за прекратяване на конфликта: да се спечели доверието на двете страни, да се инициират директни дискусии и се насърчат страните  за разрешаване на различията в преговори/Тук машината очевидно не схваща интересите и връзките, защото не стига до извода, че страните в конфликта всъщност не са Украйна и Русия, а САЩ  и Русия./; да се мобилизира международна подкрепа за натиск върху страните, обединявайки включително ООН, ЕС и др.;  да се отчитат интересите и на двете страни и положи основата за стабилно и мирно бъдеще.

На въпросите, на какво Путин ще реагира положително и ще се съгласи на мирни преговори и на какво ще реагира отрицателно и ще увеличи военните си мерки, Изкуственият интелект отговаря:  Путин може да отговори положително на дипломатическите подходи, които признават Русия като основен глобален играч и зачитат нейната роля на световната сцена. Ще е по-склонен да се съгласи на мирни преговори, ако вярва, че сигурността и геополитическите интереси на Русия ще бъдат защитени. Ще приеме решения, които са от полза и за двете страни, като същевременно защитават интересите на Русия и е по–вероятно да отиде на преговори. Негативна реакция може да се очаква при всеки опит за намеса във вътрешните работи на Русия, агресивни подходи и налагане на ултиматуми могат да доведат до по-нататъшно отдръпване на Путин и засилване на военните му действия; Несправедливи искания за отстъпки в полза на Украйна ще водят до същото.

Накрая ChatGPT изготвя мирен договор, който очертава компромис за двете воюващи страни. Преди това съставя две писма до канцлера на Германия Олаф Шолц и президентите на Украйна и Русия Володимир Зеленски и Владимир Путин за да ги убеди да подпишат примирие и да започнат мирни преговори. Писмата имат протоколен характер, затова Ви предоставяме направо текста на мирния договор:

ChatGPT:

Проект на мирен договор за уреждане на украинския конфликт

Преамбюл

Подписалите този мирен договор, правителството на Руската федерация и правителството на Украйна, признават необходимостта от прекратяване на продължаващия конфликт между техните две страни и от намиране на трайно и стабилно мирно решение, което зачита сигурността, суверенитета и териториалната цялост които както респектира, така и насърчава. Подписалите страни се стремят да изградят сътрудничество на доверие и да подобрят условията на живот на своите народи на базата на взаимно уважение, справедливост и зачитане на правата на човека и международните норми.

Член 1: Примирие

1.1 И двете страни се ангажират да обявят незабавно и постоянно прекратяване на огъня и да прекратят всички военни действия в контекста на конфликта.

1.2 И двете страни се ангажират да изтеглят войските си на позициите, които са заемали преди избухването на войната през февруари 2022 г.

Член 2: Демилитаризирана зона

2.1 Двете страни се съгласяват да създадат демилитаризирана зона по протежение на настоящата линия на конфликт, наблюдавана от международни мироопазващи сили.

2.2 Точните граници на демилитаризираната зона ще бъдат определени от съвместна комисия, съставена от представители на двете страни и неутрални експерти.

Член 3: Автономия за Донецка и Луганска области

3.1 Украйна предоставя на Донецка и Луганска области специален статут на автономия в рамките на техните граници, като гарантира разширени културни, политически и икономически права на жителите на тези региони.

3.2 Украйна се ангажира да защитава и зачита правата на рускоезичното население в тези региони.

Член 4: Възстановяване и хуманитарна помощ

4.1 И двете страни се ангажират да работят с международната общност за подкрепа на възстановяването на засегнатите райони и за предоставяне на хуманитарна помощ на засегнатото цивилно население.

4.2 Международните организации и страните донори са призовани да предоставят финансова и техническа помощ за възстановяването и помирението на засегнатите райони.

Член 5: Нормализиране на отношенията

5.1 Двете страни се ангажират да установят или възстановят дипломатически отношения и да насърчават сътрудничеството в политическа, икономическа, културна и други области.

5.2 Двете страни се ангажират да работят заедно на двустранно и многостранно ниво, за да гарантират регионалната сигурност и стабилност и да насърчават мира в Европа.

Член 6: Гаранции и мониторинг

6.1 И двете страни се задължават да гарантират спазването на този мирен договор чрез редовни прегледи и консултации.

6.2 Международната общност, включително Организацията на обединените нации, Европейския съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), се приканва да наблюдава прилагането на този договор и да действа като посредник и арбитър, когато е необходимо.

Член 7: Разрешаване на спорове

7.1 В случай на несъгласие или спор относно тълкуването или прилагането на това Споразумение, двете страни се ангажират първо да проведат двустранни преговори за разрешаване на спора.

7.2 Ако двустранните преговори не успеят да постигнат споразумение, двете страни се съгласяват да отнесат спора до безпристрастен арбитражен съвет или международна организация за решение.

Член 8: Влизане в сила и валидност

8.1 Този договор ще влезе в сила, след като и двете страни го подпишат и завършат вътрешните си процедури за ратификация.

8.2 Това споразумение ще остане в сила, освен ако не бъде прекратено от която и да е от страните и може да бъде изменено или допълнено по взаимно съгласие.

Подписано в [място], на [дата]

За правителството на Руската федерация: [подпис]

За правителството на Украйна: [подпис]

В присъствието на представители на ООН, Европейския съюз и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) като свидетели и гаранти за изпълнението на този мирен договор.

Ако за Изкуствения интелект изходът от войната изглежда токова лесен, то изходът от политическата криза в България за него сигурно ще е детска игра. Запитайте го.