Дипломатите на ЕС констатират– "няма повратна точка" във войната в Украйна Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 13 Април 2023 18:44

Дипломатите на ЕС констатират– "няма повратна точка" във войната в Украйна

Харалд Нойбер , 12 април 2023 г.

Документ на ЕС оценява поведението на Украйна в отбранителната борба. Анализът съвпада с американски класифицирани файлове. Брюксел си запазва правото да прекрати военната помощ. Експертите от ЕС в областта на външните работи и сигурността продължават да виждат украинската армия в отбрана в битката срещу руските нашественици. Това излиза от вътрешен концептуален документ на Европейската външна служба.

Многостраничният документ „за подкрепа на украинските въоръжени сили чрез предоставяне на боеприпаси“ предполага огромен недостиг на боеприпаси в украинската артилерия. Тази оценка по същество съвпада със секретните документи на САЩ, които наскоро се появиха в интернет. Документи представлява концептуален документ на Европейската служба за външна дейност за доставки на боеприпаси и оръжия за Украйна „Успешното контранастъпление на украинските въоръжени сили“, което започна на два фронта в края на август 2022 г., е „окуражаващо“, но „все още не е повратна точка“, пишат експертите на ЕС във вътрешния си анализ. Освен това с оглед на мобилизацията в Русия, в хода на която се твърди, че са били мобилизирани около 300 000 допълнителни резервисти от края на септември миналата година, „спешно е необходима допълнителна военна помощ от ЕС за Украйна“. Брюкселските дипломати не само оценяват шансовете на украинските въоръжени сили в борбата срещу руските агресори като по-ниски от публично заявените. Съветът на ЕС също наложи редица условия на Украйна и прикрепи клауза за отказ от бъдеща военна помощ. Американският всекидневник Washington Post наскоро цитира един от изтеклите секретни документи, според който правителството на САЩ не очаква евентуална пролетна офанзива на Украйна да има голям успех в отбранителната борба срещу Русия. Според статията, публикувана от вестника във вторник, украинската армия може да "се откаже много" от първоначалните планове за възстановяване на контролираните от Русия територии. Причината са трудностите на Киев да увеличи войските, боеприпасите и техниката. До този извод стигат и авторите на документа на ЕС, с който Телеполис разполага. Изтеклите американски документи също разкриха съмнения от страна на правителството на президента Джоузеф Байдън относно напредъка на войната, според Washington Post. Следователно те биха могли да предизвикат гласове, призоваващи за по-големи усилия от страна на САЩ и НАТО за намиране на решение чрез преговори. Оценката в строго секретните документи идва от началото на февруари и се отнася до "значителни дефицити в увеличаването на войските и поддръжката", обобщава Германската агенция за печата (dpa). Освен това се споменава вероятността украинската контраофанзива да постигне само „скромни териториални придобивки“, според ДПА. Някои медии и експерти по сигурността обаче определят документите, циркулиращи в интернет, като поне частично фалшифицирани или манипулирани.

Украйна ще има нужда от три пъти повече артилерийски снаряди

Според информацията, с която разполагаме, чуждестранни експерти и експерти по сигурността от ЕС предполагат, че украинските въоръжени сили разполагат с около 330 артилерийски системи с калибър 155 mm. В момента украинските въоръжени сили ще трябва да ограничат потреблението на 155 мм боеприпаси до около 110 000 патрона на месец. Според оценки украинските въоръжени сили се нуждаят от най-малко 357 000 патрона от този калибър на месец, за да могат адекватно да преследват бойните си цели, се казва в документа на ЕС. Правителствената телевизия на САЩ Радио Свободна Европа/Радио Свобода също даде тези цифри през март, цитирайки документи на ЕС. Това включва оценки, че руските сили са изстреляли между 20 000 и 50 000 артилерийски снаряда на ден през последните няколко месеца, докато украинските защитници са отвърнали само с 4 000 до 7 000 артилерийски снаряда.

На този фон и с оглед на по-нататъшна военна помощ за Украйна, Европейската служба за външна дейност изготви анализ на риска и ползата. Има различни видове рискове и ползи, свързани с предложената мярка за подкрепа:

а) Рискове, свързани с въздействието на подкрепата: 1) Предоставянето на оборудване засилва цикъла на насилие и конфликти; 2) поддържаните субекти нарушават или се подозира, че нарушават международните закони за правата на човека/международното хуманитарно право; 3) предоставеното оборудване попадне в неподходящи ръце; 4) Руската федерация реагира на предоставянето на оборудване по начин, който е в ущърб на интересите на ЕС.

б) Потенциални ползи, свързани с предоставянето на оборудване: 1) Предоставеното оборудване съответства на оперативните изисквания на украинските въоръжени сили, формулирани от украинското правителство; 2) Украинските въоръжени сили разполагат с необходимите артилерийски средства за по-добър противовес на руския боен капацитет и оформяне на оперативната среда, като по този начин могат да защитят цивилното население на територията на Украйна, 3) Съвместното възлагане на обществени поръчки гарантира координирано, рационализирано и ефективно разпределение на ресурси от държавите-членки към бенефициера. С оглед на тази оценка на риска външните експерти и експертите по сигурността на ЕС поставят редица условия на украинската страна, за да „(намалят) вероятността и/или въздействието на рисковете“.

Оръжия за Украйна: ЕС формулира двойна клауза за напускане

Украинските въоръжени сили са призовани „активно да се наблюдават и преследват нарушенията на международното право за правата на човека и международното хуманитарно право от части, които получават оръжия от ЕС“. Освен това няма да се доставят стоки „извън необходимия оперативен капацитет на украинските въоръжени сили“. Западните въоръжения ще трябва да се управляват „като се използват подходящи мерки за физическа сигурност и безопасно съхранение“. Освен това, украинските власти ще трябва да се ангажират да предоставят на дипломати от ЕС достъп за инспекции и контрол на място. И накрая, експертите на ЕС настояват, че военното оборудване "няма да бъде прехвърляно на украински субекти извън въоръжените сили, нито реекспортирано в трета страна без предварително одобрение от върховния представител". В тази връзка дипломати от ЕС призовават Киев да ратифицира вече подписано споразумение за забрана на търговията с оръжие. В случай на "сериозни обвинения" или потвърдени нарушения на международното право, ЕС си запазва правото да "частично или напълно спре и/или прекрати" доставките на боеприпаси и въоръжение. Според вътрешния концептуален документ Брюксел също така запазва тази опция отворена, „ако политическата ситуация и ситуацията със сигурността вече не позволяват мярката за подкрепа да бъде изпълнена, като същевременно се гарантират достатъчни гаранции, или продължаването на мярката за подкрепа вече не служи на целите на Съюз или вече не е в негов интерес лъжи“. Авторът Кристоф Маришка наскоро посочи хуманитарното измерение на дебата за въоръженията. С оглед на битката за Бахмут в Източна Украйна западните мозъчни тръстове и медиите, особено англоезичните, сега говорят съвсем открито за война на изтощение, казва Маришка. Според ежедневно актуализираните карти на хода на фронта имаше "интензивна дискусия кой за колко време може да организира доставката на боеприпаси и в крайна сметка ще спечели". Обсъждат се и "загубите" от двете страни, в три до шестцифрени числа. Фактът, че едва ли става дума за хора, разкрива бруталността на дебата. Също и в тази страна. „Ние просто ще бъдем убити“, Кристоф Маришка, 21 март 2023 г Според Маришка западните журналисти трябва да се ориентират към журналистика като тази на репортерката Асами Тераджима за англоезичния Kyiv Independent: „От седмици тя разговаря с хора, войници, които са били на фронта в Бахмут и скоро ще се върнат .. Описва как войниците имат чувството, че отиват на сигурна смърт.