„Балканите в ХХI век – българският поглед”– юбилейна конференция Печат
Автор Експерт   
Сряда, 19 Април 2023 18:33

„Балканите в ХХI век – българският поглед”– юбилейна конференция

Верни на традициите си експертите от Българско дипломатическо дружество и Института за икономика и международни отношения  съвместно с УНСС, НАМО и списание „Международни отношения” организират десетата по ред ежегодна конференция, „Балканите в ХХI век – българският поглед” този път на актуалната и изключително важна тема

Войната в Украйна и Балканите: геополитически влияния, регионални конфликти, национални интереси“,

която се явява и юбилейна такава. Изборът на темата разбира се не е изненада. В края на миналата година Българското дипломатическо дружество издаде и първата в България книга посветена на войната в Украйна под заглавие «Войната и дипломацията». Ежегодните конференции за Балканите обаче събират представители на академичните и на научните среди, дипломати, представители на държавната администрация и на неправителствения сектор, експерти, студенти, докторанти и журналисти. Участие в тазгодишната конференция ще вземе вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. А в прогамата се включва и доклад на студент, победител в Младежката кръгла маса от текущата година. Традиционно конференцията се провежда с медийната подкрепа на сп. „Международни отношения“ и докладите се публикуват в следващия му брой.

Тази година войната в Украйна наложи своя отпечатък върху динамиката на процесите на Балканите – както директно, така и опосредствено. Включително и през призмата на отношението, позициите и активността на външните фактори. Което постави сериозни и трудни въпроси пред държавите от  региона:

 • Заплашена ли е сигурността и стабилността на региона в резултат на войната?
 • Промени ли войната  геополитическите стратегии на основните глобални играчи спрямо Балканите?
 • Борбата за сфери на влияние на Балканите – стремежи и възможности?
 • Мир или солидарност – несъвместими ли са двете понятия?
 • Присъединяването на Западните Балкани към ЕС: интеграция или неутрализация на чуждо влияние?
 • Приключена ли е мисията на НАТО на Балканите с приемането на Черна гора?
 • Има ли Русия политически и икономически ресурс да влияе в  региона?
 • Какво ще донесе на Балканите утвърждаването на Турция като регионален лидер и глобален фактор?
 • Китай на Балканите – какво се крие зад тихото присъствие?
 • Има ли опасност от ескалация на напрежението между страни от региона в резултат на външни интереси?
 • Ще спомогне ли засиленият интерес на ЕС към региона за разрешаване на конфликтите в Западните Балкани, на първо място между Сърбия и Косово?
 • Какви са интересите на България в региона, може ли и как страната ни да търси по-активно влияние върху процесите на Балканите?

Целта на дискусията е да се очертаят основните тенденции в развитието на региона, рисковете за неговата сигурност и стабилност, както и външнополитическите цели и подходи на България в условията на тежка международна конфронтация.

 

Конференцията ще се проведе на

28 април 2022 г., петък, от 10.00часа до 12.30 часа в голямата конферентна зала на Университета за национално и световно стопанство.

 

Въвеждащо изказване ще направи вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова. Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров ще говори за

„Войната и границите на сигурността“.


Д-р Любомир Кючуков, директор на ИИМО и член на УС на БДД ще се спре на темата

„Война и геополитика на балкански фон“.


Чавдар Минчев, председател на НАМО и главен редактор на „Международни отношения“ ще сподели мнения и предложения по темата

„България в търсене на национални интереси“.


Студентът на СУ Стилиян Атанасов, победител в младежката кръгла маса ще представи своя доклад

«България между чука и наковалнята - мястото на страната ни в новия световен ред»

 

Дискусията от 11.30 до 12.30 часа ще ръководи, проф. Динко Динков, преподавател в УНСС, член на БДД, съавтор в книгата "Войната и дипломацията".