Доста Актуално Печат
Автор Експерт   
Вторник, 27 Юни 2023 16:33

 

Доста Актуално

д-р Огнян Гърков, 25.06.2023

Събитията в Русия през последното денонощие с ЧВК „Вагнер” и по-организираното системно вътрешно-политическо преследване в САЩ на традиционалиста-бивш президент Тръмп за сетен път потвърждават народностните ни мъдрости. „Не ни трябва на баир лозе”, особено когато „атовете (сиреч баш ядрените бабаити) се ритат” (освен в Украйна), но в момента и всеки в своята конюшня.

Във всички случаи обаче може да им притрябва и външен виновник, предател, жертва за шамаросване, или плацдарм и пушечно месо. Както често ни се е „случвало”. А и сега ни въвличат родни центаджии срещу вероятно по-бедните копейкинци + волята на мнозинството от населението и мислещите българи. За чуждите лакеи не е достатъчна хуманитарната помощ за украинци и издаването на визи на руски притежатели на имоти в България.

**Но как стоят нашите европейски дела?

От Ирландия се прокрадва информация, че там обмислят през спедващите 3 години да заколят 200 000 крави в борбата с глобалното затопляне на климата. В духа на европейската политика намаляването на броя на крави, свине и овце било неизбежно?

Все повече се убеждавам, че администрацията, включително и международните чиновници, би следвало да бъдат под неизменен граждански контрол. Е, ако може и политически. Не е зле под такъв контрол да бъдат и експертите по точните науки, особено в несигурни времена, ако те са подчинени на военни чиновници и политици. Примери? Достатъчно е да спомена Хирошима и Нагасаки, или гърмящите писалки, запаалки, бонбониери и детски играчки, „поднасяни” от самолети на САЩ и Англия в София и други български селища по време на въздушния геноцид над България през 1943-44 г.

Но да се върнем на чиновническо-научния еко-бисер в наши дни. Според Доклад от Програмата на ООН стомашно-чревните изпускания (анални и орални, в т.ч. звуковите) от добитъка допринасяли за 44% от предизвиканите от човека емисии на метан. При овце и свине + амоняк. Делът на метана в глобалното затопляне съставлявал около 30% от този на въглеродния диоксид. Нивото на метан в атмосферата се покачвало също от добива на нефт, газ и въглища и изгарянето им в електроцентрали, коли и самолети, и от отглеждането на ориз. Европейският съюз се опитва до няколко десетилетия да забрани употребата на горива, а оризови полета в Европа са рядкост.

Намаляването на вредните емисии от земеделието е сред главните цели на т.нар. „Зелена сделка” на ЕС. Българската чиновническа администрация е поела ангажимент да ги снижи с 10%, щом искаме да ползваме от отпуснатите ни 11 млн. евра за ‘Зелената сделка”. Единствен изход според чиновнико-научните среди бил намаляване на бройката на отглеждания добитък. Извън периодичните измишльотини или директен внос на епидемии – вирусни, луди крави, свински грипове и под.

Най-вредни от всички животни били кравите (в Индия свещени животни, но не и за нашите цигани, прокудени преди векове не без основания от индийски щати). Според направените разчети на специалисти, флатулирайки (славянският корен на думата е с основа „п /ъ/.р.д/н/.”) или еруктирайки (= оригвайки се), една крава отделяла годишно стотици килограми метан.

Месото, месните продукти, млеката и сирената са традиционни и търсени храни в консуматорска Европа и Западното полукълбо. Вместо да ликвидираме крави, свине и овце, защото често еруктират и флатулират, не биха ли могли нашите и други европейски чиновнико-научни среди да опитат да превърнат тази енергия на газоотделяне в някаква полезна? Още повече, че поне на част от нашите им личи отдалеч произхода от вида населено място. Вместо „с върха на компетентността си” да измъдрят фермерите да плащат някакви непосилни данъци за газовите емисии на отглежданите от тях животни. Е, не сме японци...!