Пропастта между оценката на разузнавателната общност за ситуацията и правителството на САЩ Печат
Автор Експерт   
Петък, 30 Юни 2023 16:28

Пропастта между оценката на разузнавателната общност за ситуацията и правителството на САЩ

Флориан Рьотцер , 29 юни 2023 г.

Все още не е известно къде се намира Пригожин в момента. Според информатор на тайните служби се казва, че Путин е излязъл подсилен от инцидента с Пригожин. Това се раздухва на Запад, за да се прикрие катастрофата на украинската офанзива.

Можеше да се очаква, че Сиймор Херш също ще излезе с оценка на Пригожин и въстанието на неговите войски на Вагнер, което той подклажда в петък. Херш казва, че „бунтът“ е бил точно това, от което Западът е имал нужда, за да отвлече вниманието от офанзивата на Украйна, която въпреки малките пропагандни успехи не бележи никакъв напредък. Политици, медии и експерти на Запад подчертават, че властта на Путин е отслабена от разполагането на частната армия, която беше финансирана от държавата във войната в Украйна. Според държавния секретар на САЩ Блинкен това показва пукнатини в системата. Човек се надява, изглежда, с тази интерпретация на събитията да може да оправдае масивната подкрепа на Украйна, доставките на оръжия и волята за продължаване на битката, защото сега има шанс, че дори ако Украйна не победи военно, кой президент Зеленски винаги уверява западните поддръжници, че има надежда руското правителство да рухне. Дори ако този "успех" тогава може да бъде платен с факта, че на власт може да дойде краен националист или престъпник като Пригожин, което няма да сложи край на войната.

Според Херш бунтът на Пригожин не е бил заплаха за Путин, той се е сринал след ден. Херш отново цитира източник, когото познава от американските разузнавателни кръгове, който съобщава за различно мнение от това, разпространявано от правителството и медиите. След разправата Путин се засили и от януари се очакваше да избухне конфликт между Пригожин и генералите. Според информатора милициите на Вагнер са били необходими за настъплението, особено в Бахмут. Тогава стратегията беше променена от нападение към отбрана на по-рано окупираните територии. Пригожин не искаше да приеме това, поради което редовните войски му отнемаха ресурсите. Това съответства на оценката на Жак Бо: „Ние така и не научихме“, каза източникът от разузнаването, „че Вагнер е бил изтеглен от Бахмутския фронт преди три месеца и отведен в изоставени казарми северно от Ростов на Дон [Южна Русия] за демобилизация. По-голямата част от тежката техника беше преразпределена и силата беше намалена до около 8000 души, 2000 от които отидоха в Ростов, придружени от местната полиция.

Путин напълно подкрепи армията, което позволи на Пригожин да се направи на глупак и сега да изчезне в неизвестност. И всичко това, без да избива военна пот или да въвежда Путин в политическо противопоставяне с фундаменталистите, които бяха пламенни поддръжници на Пригожин. Доста умно.“ Има разминаване между това как тайните служби оценяват ситуацията и това, което казват правителствените служители. Според данните, дадени му, американската външна политика е на нестабилна позиция, тъй като офанзивата не напредва: „Казаха ми, че украинските сили не са постигнали значителен напредък през руската защита през последните десет дни. Те си върнаха само още две квадратни мили от територията, контролирана от Русия. С тази скорост, шеговито каза един информиран служител, на военните на Зеленски ще са необходими 117 години, за да освободят страната от руска окупация. Херш казва, че не вижда служители от администрацията на Байдън да разбират ситуацията.

Путин установи почти пълен контрол над четири области. Сега той може да изчака и да види дали САЩ и Украйна ще приемат военното състояние на нещата и ще започнат преговори за примирие, ако не се случи чудо. Въпрос на мнение е дали Херш е прав, като казва, че украинските войски не могат да пробият отбранителните линии. Ясно е, че украинските войски трябва да очакват по-големи загуби, докато преминават от отбрана към атака и може да нямат войниците или оръжейния капацитет, за да постигнат и поддържат по-голям успех. Президентът Байдън също има лоши резултати в социологическите проучвания. Назряващата катастрофа в Украйна трябва да бъде сигнал за събуждане за законодателите демократи, които подкрепят Байдън, но имат резерви относно продължаването на инвестирането на милиарди в Украйна с надеждата за чудо: „Подкрепата на демократите за войната е още един пример, че партията все повече се обръща далеч от работническата класа. Техните деца са тези, които са участвали в последните войни и могат да се бият във всяка следваща война. Тези гласоподаватели се отвръщат във все по-голям брой, тъй като демократите продължават да гравитират към интелектуалните и заможните класи.“ За Байдън, когато кампанията наближава към края си, е разумно да се говори честно за войната и нейните последици за Съединените щати, и за да обясни защо приблизително 150 милиарда долара, които правителството му е събрало досега, се оказаха много лоша инвестиция. Дали това е така, предстои да видим. Херш е под натиск да доставя нещо всяка седмица. Този път заплатата беше ниска. Вероятно е вярно, че Путин не излезе от конфликта отслабен вътрешно. А офанзивата всъщност върви бавно. Ако нещата останат по този начин, е по-вероятно пукнатините да се образуват в Украйна, Съединените щати и НАТО.