Как е изчислен денят 24 май като празник? Печат
Автор Експерт   
Вторник, 25 Юли 2023 16:15

Как е изчислен денят 24 май като празник?

Огнян Гърков

Споделям подозрението на г-н Калин Манолов, че отново ни подвърлиха кокълче: да коментираме да бъде ли 24 май национален празник, за да неглижираме другите проектопромени в конституцията, предлагани от част от управляващата коалиция (на ПОСОЛСТВОТО? На Ротацията? На политическа антипрезидентска безпринципност?).

Доказателства, или по-скоро улики, са предшестващ опит в Народното събрание (НС), личният ангажимент на премиера-академик с идеята, намека на негов вице- за евентуално провеждане на референдум по този повод. Въпреки че сегашното НС бяга като дявол от тамян от не по-малко съществени поводи за всенародни допитвания. Както и свои предшественици и цели управляващи клики с външни зависимости, които не „рискуваха” за референдум дори за встъпването на България в НАТО и в ЕС.

Но явно референдумите са извън дискрецията на външно-зависими управляващи клики у нас и нека да се върнем към известно просвещение по „темата-кокълче”. В съвременната историография се смята, че за първи път в епохата на Възраждането на 11 май 1851 г. Българската православна църква чества Свети, Свети Кирил (Константин Философ) и Методий, а от 11 май 1863 г. го отбелязва ежегодно. Според някои изследователи Светите братя са се казвали Църхо и Страхота. Звучи „по на славянски”. Първото им официално честване се споменавало през април 1186 г., когато по инициатива на епископ Василий била ознаменувана 200-годишнината от идването на Учениците им в България. Следват многобройни, единични, локални чествания.

След 1968 г. 24 май е само Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост (С това название след доста смени празникът е от 3 години). 24 май е официален празник и в Повардарието (РСМ) и църковно-държавен празник в Русия. С културно-историческото, просветителско, политическо, национално, регионално европейско и световно значение на делото на Двамата Апостоли и Учениците им са се занимавали мнозина авторитетни учени в света, в т.ч. кирило-методиевисти.

Идеята на премиер-академика по неорганична химия, на лореровци, на други харвардски кирчовци и минчевци – оспоримо компетентни по история и самостоятелно мислене - за замяна на националния празничен ден 3 март с 24 май, или с 8 септември, или 22 септември, или с ... се предъвква в НС и в медиите от 1990 г. Няма „да папагалствам” добре познатите аргументи в полза на всички тези паметни дни. Но 3 март е фундаментът за възстановяване на българската държавност след 5-вековното османско иго. Без съвпадение между тежненията на мнозинството от българското население с геополитическите интереси на Санкт Петербург земята на Ботев и Левски, Волов, Раковски и стотиците хиляди други български герои, поборници и помагачи най-вероятно щеше да остане под игото на нашественическата башибозук-субкултура. Вярно е, че Освобождението следват Берлинският конгрес на колонизаторите, пардон: велики сили; Съединението, обявяването на Независимостта!

Също, че 24 май най-често бе/ най-прекрасният пролетен ден, сравнително с другите споменати дни. Но от самото му определяне за празник той никога не е бил свързван с конкретно политическо, историческо или културно-просветно събитие, а е изчисляван аритметически, едва ли не БАКАЛСКИ! Скука за историята!

Как е станало изчислението?

Рождените дати на Братята са неизвестни, само годините на раждане и точните дати на кончините им. Св.Кирил на 14 февруари 869 г. = 31 дни от м. януари +14 дни от февруари = 45-тият ден на всяка година. Св.Методий е починал.на 6 април 885 г. = 31 дни от януари + 28 дни от февруари +31 дни от март +6 от април = 96-тият ден на всяка годината средно. Бакалската сметка продължава със сбора на 45 + 96 = през 141-вия ден на годината Братята са починали. Общо? Щом 30 април е = на 120-я ден, излиза че 141-ят ден е 21 май + 3 години от високосни години, смени на календари и евентуални променяни дати, и калкулаторите в БПЦ са постигнали датата 24 май, т.е. 144-ят ден на годината!

Нима ще си преместим Деня на националния празник в ден, получен по банален аритметичен начин и по печални поводи на нашите първи писмовни и книжни Будители ? Това ли ни обединява уважаеми г-жи и г-да от Ротационно замисленото Посолско (?) правителство? За отмяна на 3 март като национален празник пък може от ДПС да ви почерпят по баклавичка? Или и нещо скришно?