ИНФАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 63 Печат
Автор Експерт   
Сряда, 16 Август 2023 17:54

ИНФАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 63

Международни отношения, Дипломация и Сигурност

(Съвместно издание на expert-bdd.com и csr-bg.com)

01.– 15. август 2023 г.


  1. 1. Геополитическа динамика и международни конфликти

1.1. Войната в Украйна

▪ Дори хардлайнери като Die Welt (02.08.2023 г., № 148, стр. 7) постепенно се разочароват от резултатите от украинската офанзива. С цената на огромни загуби Украйна успя да си върне само около 240 квадратни километра – площ с размерите на град Дуисбург. В момента всичко показва, че Украйна ще бъде принудена да сключи примирие с Москва поради масиран натиск от Запада. [На] Запад има голямо разочарование след хода на контранастъплението досега.”

 

Източник: IMI 2023/498, 02.08.2023

▪ Дойче Веле твърди в свой коментар, че правото на нападнатата държава да се отбранява включва и атаки срещу територията на нападателя. Международното право допускало и атаки срещу руските военноморски сили в Черно море. Спорен обаче бил въпросът дали обучението на украински войници за овладяване на западните оръжия не е активно участие във войната. Според много правни експерти другите страни започват активно да упражняват "колективното право на самоотбрана" заедно с Украйна, с други думи - участват във войната.

Източник: Дойче веле, 02.08.2023

▪ Според анализа на трима авторитетни американски военни аналитици в сп. Time не е изключен и вариант украинското контранастъпление да завърши с неуспех. Главният логистичен проблем на руските въоръжени сили е в разтегнатите линии за снабдяване, които украинската армия може да пресече, ако достигне до Бердянск или Мариупол на Азовско море.

Източник: сп. Time, 04.08.2023

▪ Активизирането на бойните действия се дължи на изпращането на бойното поле на резервния 10–ти армески корпус, който разполага сн тежа бойна техника от западен тип.

Източник: Вашингтон пост, 04.08.2023

▪ Над 60% от персонала, който украинското външно министерство изпраща на работа зад граница отказва да се завърне в "родината си" след приключване на мандата. Повече от половината "дипломати" на Украйна не се прибират обратно, а продължават да живеят в държавите, където са били акредитирани.

Източник: responsiblestatecraft.orgq 05.08.2023

▪ На 05 срещу 06–ти август Русия проведе няколко масирани въздушни атаки с крилати ракети «Калибр» и Х-101/Х-555, балистични ракети «Кинжал», дронове камикадзе "Шахед 136/131" и др. от кораби в Черно море, от стратегически бомбардировачи Ту-95МС в Каспийско море по цели – военно летище и хранилище за британски ракети. Украйна съобщава за свалени и унищожени 27 дронове–камикадзе, 5 ракети «Калибр»  и 13 крилати ракети Х-101/Х-555, без това да може да бъде потвърдено.

Източници: Ройтерс, Укринформ, БТА, 06.08.2023

▪ В преговорите в Саудитска Арабия за намиране на мирно решение на войната в Украйна участваха представители на 42 държави, без Русия. Китай обаче изпрати специален пратеник по евразийските въпроси. Нивото от украинска страна бе началник кабинет на президента. България участва за пръв път в този формат. Бразилия чрез своя пратеник заяви, че във всички "реални" преговори по конфликта в Украйна трябва да бъде включена Русия и че " това не е конфликт само между Русия и Украйна. В общо комюнике се акцентира върху запазване териториалната цялост на Украйна.

Източници: ДПА, Ройтерс, ТАСС,08.08.2023

 

▪ Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че 20 000 украински новобранци са преминали военно обучение по програмата INTERFLEX, която е с продължителност от пет седмици.

Източник: medium.com/voices-of-the-armed-forces, 08.08.2023

 

Всички руски плавателни съдове в Черно море са наши  валидни военни цели, обяви Олег Остенко, икономически съветник на президента Зеленски. Това било отмъщение за блокиране на зърнената сделка и серията ракетни атаки срещу украински пристанища и складове.

Източник: Politico, 08.08.2023

▪ Украйна е стигнала особено близо до военен преврат след контраофанзивата, която не е била толкова успешна, колкото е обещавало правителството. „Такъв преврат се случва, когато има съюз между генерали и лейтенанти, a когато има масови жертви сред военнослужещите, те имат единна позиция: искат да оцелеят.“ По-рано бившият анализатор на ЦРУ Реймънд Макгавърн заяви, че лъжите на украинския президент Володимир Зеленски за „небесния щит“ ще доведат до военен преврат в Украйна.

Източници: Lenta.ru, RT, 09.08.2023

▪ Украинските ВВС пребазират самолетите си СУ-24 със западни ракети всеки ден на възстановени стари летища и на стари пътища, превърнати в писти за военните самолети.

Източник: Bild Zeitung, 10.08.2023

▪ Украйна обяви „хуманитарен коридор“ в опит да преодолее блокадата на украинските пристанища. Първоначално той е замислен за кораби с контейнерни превози.

Източник: Ройтерс, 11.08.2023

▪ Поне няколко американски анализатори, включително от ЦРУ, коментират, че новата тактика на украинските ВС и сегашното настъпление на руснаците могат да доведат до загуба на основни градове, между които и Одеса.

Източник: Dialogue works / youtube, 12.08.2023

▪ "Крайно време е да се мисли по–сериозно за... дългосрочни планове за война, които най-накрая могат да създадат условия за разглеждане на възможността за някакъв вид мир. Украйна вече до голяма степен изостави смелите обещания. На Запад нараства осъзнаването, че трябва да започнат да работят в нова, по-дълга времева рамка. "

Източник: The Sunday Times, 13.08.2023

▪ Критичен анализ в украинското издание на УНИАН твърди, че за провалът на украинската офанзива били виновни военните доктрини и съветниците на НАТО. Всичките разработки на Алианса са безполезни при един мащабен конфликт. Ако е така, ще се окаже, че всичките им доктрини и разходи са неефективни в съвременната война и триилиони похарчени напразно.

Източник: УНИАН, 13.08.2023

▪ Ръководителят на кабинета на генералния секретар на НАТО - Стиан Йенсен съобщи, че вече се водят активни дискусии за възможните решения в Украйна и че се повдигат въпроси относно евентуални териториални отстъпки, например срещу членство в НАТО, което може да е  сериозна крачка към прекратяването на войната. Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк веднага реагира, че тоа е неприемливо и би замразило военния конфликт.

Източник: Verdens Gang.no, 15.08.2023

▪ Китайското издание Guancha публикува анализ, в който прави извод, че причината за забавянето на украинската офанзива е неуспешното дислоциране на частите, констатира, че американската помощ за Укайна намалявала /въпреки обявената такава от 200 млн на 14.08./, прогнозира, че украинската армия ще има сериозни проблеми в логистиката и че Байдън, и ДП са постинали консунсус, че засега Вашингтон повече няма да предоставя широкомащабна военна помощ на Киев.

Източник: Актуално, 15.08.2023

 

▪ Според американското списание Forbes командването на украинските ВС е разположило последните си две  бригади, които Генералният щаб на ВСУ държи в стратегически резерв, едната от които въздушно–десантна. Това можело да постави Киев в уязвимо положение.

Източник: Forbes, 15.08.2023

1.2.РУСИЯ

▪ По оценки на британското разузнаване Русия за първи път предприема изграждане в по–голям мащаб на нови армейски формирования. През последните два месеца са поставени основите на няколко формирования, между които 25–та армия.

Източник: zdf.de, 02.08.2023

▪ Русия е удвоила целевия план за разходи за отбрана за 2023 г. до повече от 100 милиарда долара - една трета от всички публични разходи - показва правителствен документ. Само през първата половина на 2023 г. Русия е похарчила 12%, или 600 милиарда рубли, повече за отбрана от 4,98 трилиона рубли (54 милиарда долара), които първоначално е планирала за 2023 г.

Източник: Reuters, 04.08.2023

▪ Британското министерство на отбраната съобщи на 08 август, че президентът Владимир Путин наскоро е подписал закон, който позволява на войските на Националната гвардия, които са пряко подчинени на шефа на Кремъл, да бъдат оборудвани с тежка бойна техника.

Източник: FAZ, 08.08.2023

Министърът на отбраната на РФ Сергей Шойгу каза, че е възможно е на финландска територия да бъдат разположени допълнителни военни контингенти и ударни оръжия на НАТО, способни да поразяват критични цели в северозападната част на Русия". На съвещание в МО са разгледани въпроси за укрепване на групировките на войските на въоръжените сили на Руската федерация на западните граници.

Източници: Рйтерс и ТАСС, 09.08.2023

Китайският министър на отбраната е на посещение  в Москва за участие в XI Конференция по международна сигурност от 14 до 19 август. Министър Ли ще разговаря със своите колеги по военни въпроси в Москва и в Минск.

Източник: ТАСС, 13.08.2023

▪ В словото си пред XI Московска конференция по международната сигурност президентът Владимир Путин обвини Запада  в разширяване на конфликта в Украйна и въвличането в него на нови страни. Само обединените усилия на световната общност "могат да намалят конфронтацията на глобално и регионално равнище, да неутрализират предизвикателствата и рисковете, да укрепят доверието", каза той.

Източник: tass.ru, 15.08.2023

1.3.САЩ

▪ Известният американски икономист и преподавател в Колумбийския университет  Джефри Сакс припомня, че войната в Украйна е била провокирана от САЩ два пъти /разширяването на НАТО и насилственото инсталиране на русофобски режим в Украйна със сваляне на президента/ и подчертава: Признанието, че войната е провокирана ни помага да разберем как да я спрем. То не оправдава руската инвазия. Ключът към мира в Украйна е в преговорите, въз основа на неутралитет на Украйна и неразширяване на НАТО.

Източник: commondreams.org, 03.08.2023

Бившият съветник на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър в интервю за Youtube канал заяви, че прокси войната на Америка с Русия превърна Украйна в гробище. Ако бъде удовлетворена страстта на Полша за война с Русия, Полша ще последва украинския пример. Самата идея няма да остави на Москва друг избор. Сключете мир, глупаци, преди да е станало твърде късно, предупреждава Макрегър.

Източник: Douglas Macgregor Straight Calls, 04.08.2023

▪ Предоставянето на оръжия на Украйна се подкрепя от  61% от демократите в сравнение с 39% от независимите и само 30% от републиканците. Като цяло 55% заявяват, че Конгресът на САЩ не трябва да разрешава допълнително финансиране в подкрепа на Украйна, срещу 45%, които казват, че Конгресът трябва да разреши такова финансиране Подкрепата за участие на американски военни сили в бойни операции е много малка (17%). Проучването е на CNN, проведено от SSRS.
Източник: CNN, 04.08.2023

▪ САЩ одобриха доставката на първата партида танкове "Ейбрамс" за Украйна, ремонтирани и снабдени с боеприпаси, резервни части, ремонтни съоръжения. Украинските танкисти и техници бяха обучени на същите в Германия от май т.г.

Източник: CNN, 07.08.2023

▪ Коментари на конгресмени и експерти в CNN изразяват очаквания, че е много малко вероятно украинската контраофанзива да постигне успехи, а това дава поводи за натиска върху Украйна от страна на някои на Запад да започне мирни преговори, включително разглеждане на възможността за териториални отстъпки.

Източник: CNN, 08.08.2023

▪ Изходът от войната  ще бъде оформен от външни фактори, включително променящите се политически сили в САЩ, Москва и европейските столици. Намаляването на обществената подкрепа за войната може да навреди на Байдън. По политически и по стратегически причини, има огромен натиск за това контраофанзивата на Украйна да доведе до значителни пробиви на бойното поле още това лято.

Източник: CNN, 09.08.2023

Конгресменът Майк Куигли, след среща с американски командири, обучаващи украинските войски говори за «отрезвяващи оценки», които са «значително отсътплене от оптимизма в началото на контраофанзивата». Първоначанлине очаквания са били нереалистични. Сега те допринасят за натиска върху Украна да започне мирни преговори, включително да обмисли възможността за териториални отстъпки към Русия. Путин точно това чакаше. Сега времето работи за него, сята Куигли.

Източник: CNN, 09.08.2023

▪ Елбридж Колби, външнополитическият стратег на Републиканската партия в Съединените щати призова  за спиране на помощта за Украйна. Лъвският пай трябва да бъде поет от Европа - и те са в състояние да го направят, заяви той.

Източник: Der Spiegel vom 10.08.2023

▪ Aдминистрацията на Байдън публикува изпълнителна заповед относно изходящите инвестиции, която по същество обявява национално извънредно положение. Програма за надзор от Министерството на финансите ще се състои от комбинация от целеви забрани и задължителни уведомления за инвестиции в квантова технология, изкуствен интелект (AI) и полупроводници.

Източник: CSIS, 10.08.2023

▪ Президентът на САЩ Джо Байдън поиска от Конгреса да разреши допълнително финансиране за Украйна в размер на 20,6 млрд. долара, включително 13 млрд. долара нова военна помощ.

Източник: БНР, 11.08.2023

  1. 2. ПРОБЛЕМИ НА СИГУРНОСТТА И ОТБРАНАТА

2.1.НАТО

▪ Президентът на Словакия Зузана Чапутова разреши със специален указ на деветима словаци да служат във Въоръжените сили на Украйна. На 26 граждани на Словакия е отказано. Чешкият президент Петър Павел е разрешил на 14 чешки граждани да се присъединят към украинската армия. Общо 146 граждани на Чехия имат такова разрешение, но 132 от тях са от предишният президент Земан.

Източници: Teraz.Sk и Европейская правда, 06.08.2023

▪ Първо от украинска страна стана известно, че основните политически партии в германския Бундестаг са постигнали съгласие за доставяне на крилати ракети с далечен обсег Taurus на Украйна, поискани още в края на май и отказвани досега. С това Германия ще стане третата страна след Великобритания / Storm Shadow  / и Франция / SCALP  /, доставящи такива.

Източник: IMI, 07.08.2023

▪ На 08.08. стана известно, че Полша разполага още 1000 военни на границата си с Беларус. Вътрешният министър на Полша допуска „най-лошите сценарии“, тъй като "ситуацията е напълно непредсказуема". Литва също ще засили защитата на границата си с Беларус като прехвърли там допълнителни сили заради напрегнатата ситуация.

Източник: ТАСС,  08.08.2023

 

▪  Белгия ще изпрати на Украйна 50 танка „Леопард 1“, но след като същите бъдат ремонтирани и оборудвани със съвременни оръжейни системи в Германия.

 

Източник: ИА „Белга“, 08.08.2023

 

▪ Германия достави на Украйна още две системи Patriot. Доставките включват още десет верижни машини Bandvagn 206, около 6000 димни боеприпаси за артилерийски оръдия с калибър 155 милиметра и др.

Източник: Tagesspiegel vom 10.08.2023

▪  В интервю за The Washington Post полския президент Анджей Дуда изразява чнение, че Украйна "вероятно не разполага с достатъчно оръжие и в момента не е в състояние да проведе решителна контраофанзива срещу руската армия. Дуда счита, че Русия не би се осмелила да прибегне до използване на ядрени оръжия в Украйна.

Източник: The Washington Post, 11.08.2023

 

2.2.Черно море и сигурността и отбраната

▪ Украйна официално обяви, че шест руски пристанища на Черно море са зона на военна заплаха за корабоплаването. Става въпрос за Анапа, Новоросийск, Геленджик, Туапсе, Сочи и Таман.

Източник: IMG, 04.08.2023

▪ "Черно море се превръща във все по-опасен котел на военно и геополитическо напрежение. Черно море все пак поставя Русия и страните от НАТО в такава близост, каквато не съществува на други театри на войната, увеличавайки риска от конфронтация.“ "Черно море сега е зона на конфликт - военна зона, която е толкова значима за НАТО, колкото и Западна Украйна", казва Иво Даалдер, бивш американски посланик в НАТО.

Източник: "Ню Йорк таймс", 09.08.2023

▪ На конференция на посланиците в турската столица президентът Ердоган заяви: Ако войната се разпространи в Черно море, това ще бъде "катастрофа за нашия регион“. Решение обаче може да бъде намерено. Той обвини Запада, че не е предприел мерките, "които биха направили възможно трансформирането на положителната атмосфера, създадена от Черноморската инициатива, в прекратяване на огъня и след това в трайно мирно споразумение“.

Източник: Die Zeit, 09.08.2023

2.3.Военни учения

▪ След приключването на военното учение Talisman Saber 2023 в Австралия на нововъзникващия Тихоокенски военен блок, воден от САЩ с участието на над 30 000 военнослужещи от 13 държави срещу противник с характеристиките на Китай, части от австралийския елит предупреждават за голяма война и „ядрена катастрофа“.

Източник: GFP, 03.08.2023

▪ На 05. август в  България започнаха военните учения „Тракийско лято – 2023“, които ще продължат до 20 август 2023 г. На 07 август в България бяха пребазирани транспортни самолети С–130 на САЩ. Отработват се въпроси по прехвърляне на войски и товари, наземно базиране на средства за противовъздушна отбрана. От 08. август се изпълняват  дневни и нощни полети, съвместно с ВВС на САЩ.

Източник: МО, 08.08.2023

2.4.Разузнаване и контраразузнаване

▪ В гр. Кобленц, Германия е бил задържан немец по подозрение за шпионаж в полза за Русия. Същият е работил във Федералната служба за оборудване и информационна техника за Бундесвера и е предлагал услугите си при посещения в руското консулство в Бон и руското посолство в Берлин.

Източник: rnd.de, 09.08.2023

▪ Във връзка с арестувания за шпионаж в полза на Русия служител на службата за доставки на Бундесвера говорителят по вътрешната политика на парламентарната група на ГСДП Себастиан Хартман поиска повече правомощия на властите и отнемане на разрешителни за достъп до информация, свързана със сигурността на работещи в Бундестага лица симпатизиращи на Русия. Политикът в областта на отбраната на ХДС Родерих Кизеветер призова за мерки срещу партията „Алтернатива за Германия“.

Източник: rnd.de/politik/spionage, 11.08.2023

▪ BBC съобщи за случай от февруари т.г. за трима арестувани българи във Великобритания, на 45, 41 и 31 години, по подозрение, че са работили за руските служби за сигурност и притежание на фалшиви документи за 8 европейски страни. Посланикът ни в Лондон Марин Райков заяви пред БНТ, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи.

Източници: BBC и БНТ, 14.08.2023

2.5. Военна индустрия

▪ Украйна е принудена да приспособява собствени оръжейни системи към западна техника, например самолетите за изстрелване на британските крилати ракети Storm-Shadow, но същевременно развива и собствени оръжия, дори такива, каквито повечето държави от НАТО още не притежават.

Източник: FAZ, 09.08.2023

▪ Компанията Rheinmetall очаква да получи поръчки за рекордните 15-20 милиарда евро тази година, докато презминалата те са били увеличенис 18%.  До края на 2023 г ще достави на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съвременен разузнавателен дрон LUNA NG, който е нова модернизирана версия с непрекъснат полет в продължение на 12 часа на разстояние над 100 км.

Източници: Die Welt, Bild am Sonntag, 12.08.2023

▪ На 14. 08. в Подмосковието бе открит ежегодния международен военно–технически форум „Армия–2023“. За откриването пристигнаха делегации от над 60 страни. В изложението участват почти 500 предприятия с образци военна продукция и такава с двойно предназначение. Научно–деловата програма включва над 260 мероприятия по обсъждане актуални аспекти от развитието на отбранителния промишлен комплекс.

Източник: ria.ru, 15.08.2023

  1. 3. ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

3.1.Брюксел

▪ ЕС стартира нова, привидно цивилна операция в Република Молдова в опит да "обезопаси" страната от руското влияние. Като част от новата мисия за партньорство на ЕС в Молдова (EUPM Moldova), Германия и Австрия изпращат съответно 15 полицаи и военни в Молдова.

Източник: GFP, 02.08.2023

▪ ЕС и Индия планират създаването на регионална програма за изграждане на морски капацитет за островни и крайбрежни държави в Индийския океан. Тя ще позволи частично да се посрещнат нуждите на някои от по-малките държави в Индийския океан по отношение на морската сигурност.

Източник: European Council on Foreign Relations, 03.08.2023

3.2. Икономика, Социални

▪ Проучване на института Rheingold в Германия показва нарастващия песимизъм сред населението. Мнозинството германци нямат доверие в политиката, бизнеса и обществото. Има усещане за безнадеждност и безсилие. В резултат на това те се оттеглят в личното си пространство и се изолират все повече и повече. „Констатациите от проучването могат да бъдат описани като драматични“, казва Пол Кохтес, председател на фондация „Идентичност“.

Източник: FAZ, 02.08.2023

▪ Според ново изследване на фондация Бертелсман, голямо мнозинство в ЕС изразява желание за мерки срещу фалшивите новини. Предложенията на това изследване също клонят към още по-тесни тематични и обществени коридори, т.е. към по-нататъшна авторитарна автономия - и това особено в демократично устроените общества.

Източник: bertelsmann-stiftung.de, 10.08.2023

3.3.Мисии

▪ Българският военен контингент, участващ в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“ в състава на многонационалния батальон на EUFOR в база Бутмир бе ротиран с нов такъв от състава на 61-ва механизирана бригада с механизирана рота, национален поддържащ елемент, логистична група и медицинска група.

Източник: МО, 10.08.2023

  1. 4. ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

▪ Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в своето обръщение в деня на 78-ата годишнина от атомната бомбардировка над Хирошима призова за пълен отказ от ядрени оръжия. Той посочи, че "елиминирането на ядрените оръжия остава най-високият приоритет на ООН за разоръжаване".
Източник: unric.org, 06.08.2023

▪ Във връзка с предстоящата на 22–24 среща на върха на БРИКС САЩ провеждат активни мероприятия за подкопаване на организацията предвид опита й да промени световната финансова система с основаване на обща валута и изтласкване на долара  и разширявайки значително броя на членовете си да наруши баланса на силите в света, особено предвид ролята на Русия в нея.

Източници: Folha de S.Paolo, The European Conservative, 11.08.2023

  1. 5. БАЛКАНИТЕ В УСЛОВИЯ НА ГЛОБАЛНА КОНФРОНТАЦИЯ

▪ В сутрешния блок "Ново ютро" сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви: "България не признава националните малцинства, но пък за сметка на това, толкова много протестира за лошото положение на българите в Сърбия." /За няколко десетилетия българското малцинство в Западните покрайнини буквално бе унищожено. От над 120 000 души преди, в момента то наброява около 20 000./

Източник: bgnes.bg, 02.08.2023

▪ Гръцките военновъздушни сили получиха  своя десети модернизиран изтребител F-16 Viper. До 2027 г. ВВС на Гърция ще получат общо 84 модернизирани изтребителя. Стойността на програмата за модернизация се оценява на $1,5 млрд.

Източник: "Та Неа", 03.08.2023

▪ Министерството на отбраната на Румъния анулира сделката за закупуване на четири бойни кораба от френската компания Naval Group, след като не успяха да постигнат разбирателство относно нарастващите разходи.

Източик:  Ройтерс, 09.08.2023

  1. 6. ДИПЛОМАТИЧЕСКА СЛУЖБА

 

▪ Посланик Raymund Furrer, българският финансов министър Асен Василев и министърът н образованието и науката Галин Цоков подписаха споразумение за швейцарско–българска изследователска програма.

Източник: Посолство на Швейцария, 01.08.2023

 

▪ Посолството на България в Атина осъди поведението на 35 годишния българин, който бе задържан на 05. Август в Кавала, след като свалил гръцкото знаме на пристанището, издигайки българския флаг, крещейки «Това е Българя». Посолството подчерта абсолютната неприемливост на деянието, което е в противоречие с отличните добросъседски отношения.

Източник: БТА, 06.08.2023

България осъжда решението на Москва да се оттегли от т.нар. Зърнена сделка, като използва продоволствената сигурност и хранителните доставки като оръжие за постигане на имперски амбиции и разрушаване на цивилна инфраструктура и пристанищни съоръжения по река Дунав. Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона  и обявяването на предупредителни райони в тях, вреди на икономическите и финансовите интереси.

Източник: МВнР, 06.08.2023

България участва в консултациите в Джеда по основните принципи за постигане на мир, 06 Август 2023, https://mfa.bg/bg/news/38153?fbclid=IwAR0bnYSaW4nyV14R69YalVrrYp6dhrfmHBWsVMD5PZoxJ1xADXe8TTjWgbE

▪ Бившият посланик на България в Гърция Стефан Стоянов препоръча по повод предложението 24 май да стане национален празник, политиците, които се занимават с тези въпроси, да имат повече култура и познание. Защото в учебника по история в Гърция пише, че Кирил и Методий са официални служители на Византия и са изпълнявали мисии в чужди държави, а Борис I със сила бил принден да приеме християнството.

Източник: БНТ, 09.08.2023

▪ Министърът на външните работи Мария Габриел проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ ще се състои на 25-ти септември във Вашингтон.

Източник: https://www.state.gov/secretary-blinkens-call-with-bulgarian-foreign-minister-gabriel/

▪ Втората част от изложбата „Дипломация и изкуство“ може да бъде разгледана онлайн. Това съобщиха от Държавния културен институт към Министъра на външните работи в своята страница във Фейсбук. Тя представя 22 художествени произведения от фонда на МВнР, създадени от емблематични български художници в периода 1920 - 2020 г. Можете да разгледате тук: https://www.youtube.com/watch?v=qv96v6_W4po

 

Източник: БТА, 09.08.2023

▪ Посолство на РБ в Лондон: Във връзка с появили се статии в “The Times” /11.08.2023/, според които пиесата “Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на българите” прави опит за пренаписване на историята като погрешно твърди че цар Борис III е спасил близо 50 000 евреи, Посланик Марин Райков изпрати опровержение до редакцията на вестника.

Източник: http://bulgarianembassy-london.org

 

▪ За неизпълнение на задълъженията си ще бъде наказан дисциплинарно служител на Ситуационния център в МВнР. Родителите на български студенти, които се оказали в епицентъра на пожара в Хавай, се обърнали с молба за информация и връзка с тях, но били препратени към полицията във Варна. Служителят в МВнР не е събрал достатъчно информациья, не е записал имената на студентите и не е сезирал никой от експертите в отдел «Управление на кризи», заяви Таня Димитрова, директор на Ситуационния център.

Източник: nоvа.bg, 14.08.2023

 

  1. 7. ДРУГИТЕ ЗА НАС,  БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

▪ На 2 август  заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел официално откри сборната изложба „HERE AND THERE: МЕЖДУ ДВА БРЯГА“. Специален гост на събитието бе посланикът на САЩ у нас н. Пр. Кенет Мертен. /За подготовката на изложбата информирахме в предишния ни Информационен бюлетин./

Източник: culture-mfa.bg, 03.08.2023

▪ "Моето българско лято" – ваканция с кауза, публикувано на 02.08.23, Елена Павлова, организатор на инициативата за едноседмични почивки на деца на българското Черноморие, живеещи в чужбина за изучаване на български език и посещения на български забележителности: https://bnr.bg/radiobulgaria/post/101859612/vsichko-balgarsko-e-mnogo-cvetno-i-valnuvashto-prez-ochite-na-decata-vrashtashti-se-ot-chujbina

Източник: bnr.bg, 02.08.2023

▪ Нов опит да се погребе българската културна следа в САЩ

В Сената на САЩ е предложена резолюция за честване на македонския език, култура и история.

Проф. д. ист. н. Трендафил Митев, 07.08.2023, Труд

https://trud.bg/%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B0-%D0%B2-%D1%81%D0%B0%D1%89/?fbclid=IwAR07z8WaqVnklOMrJf_zt3aSLzN_IbbMiTUmv2rhpuURYMUJEYBC_BbLxFI

 

▪ Германският "Тагесцайтунг", "Зюддойче Цайтунг" и списание "Шпигел" отразяват простетите в България срещу насилието. Те се спират подробно на предисторията и на дебатите в Народното събрание, като отбелязват споровете около така наречената "интимна връзка".

Източници: taz, SdZ, Spiegel, 09.08.2023

 

  1. 8. БЪЛГАРСКО ДИПЛОМАТИЧЕКО ДРУЖЕСТВО

▪ Подготвя мероприятия за периода септември–декември 2023 г. включително отбелязване на 25 години от създаването на БДД. По проекта за изтъкнати български посланици няма нови предложения, освен имената посочени в последния наш Инфо–бюлетин. Далеч сме от мисълта, че бихме могли да съставим сборник като този за Иван Башев със спомени от 54 български  дипломати от времето на силните години на БДД. Но никой от нас не може сам да състави замисления днешен проект и приносът Ви няма да попречи на амбициите Ви за собствени книги. Срокът е 16 септември.

 

  1. 9. НОВИ КНИГИ

Jacques Baud: «Putin – Herr des Geschehens?» Westend-Verlag, 2023, 26 EUR

Жак Бо: «Путин – господар на събитията?» Издателство Westend 2023 г, 26 евро

Въпреки че тази война присъства ежедневно в медиите, много неща остават недостатъчно експонирани, тъй като нейната история е представена непълно или дори игнорирана. За Жак Бо е крайно време да се върне към фактите и диалога."

Източник: www.westendverlag.de/buch/putin/

Руското правителство представи нова историческа книга от 1945 г. до днешни дни, в която се правят оценки за  войната в Украйна и санкционната политика на Запада. Министърът на културата я обяви за учебник за 11 клас: „История Росии 1945 год – начало XXI века“, Автори: Мединский, Торкунов.

Източници: Deutsche Welle 11.08., ZDF 08.08.

 

10. ЧЛЕНОВЕ НА БДД С ПУБЛИКАЦИИ В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, КНИГИ И ДОКЛАДИ НА КОНФЕРЕНЦИИ

Любомир Кючуков: Разширяването на войната в Черно море е неизбежно, с повече оръжие няма да я прекратим, 08.08.2023 ,  https://www.bgonair.bg/a/28-denqt-on-air/315274-kyuchukov-razshiryavaneto-na-voynata-v-cherno-more-e-neizbezhno-s-poveche-orazhie-nyama-da-ya-prekratim

Боян Чуков пред "Гласове": Американските планове са много сериозна заплаха за България. Правителството ни води към превръщане във фронтова държава, 09.08.2023, https://glasove.com/intervyuta/boyan-chukov-pred-glasove-amerikanskite-planove-sa-mnogo-seriozna-zaplaha-za-balgariya-pravitelstvoto-ni-vodi-kam-prevrashtane-vav-frontova-darzhava

Боян Чуков пред „Труд news“: Войната на изтощение може да се прехвърли и в Черно море, интервю на Биляна Веселинова, 14.08.2023, https://trud.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%8F%D0%BD-%D1%87%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%82-%D0%BF%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D1%82%D1%80%D1%83%D0%B4-news-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0%BE%D1%89%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D1%81/?fbclid=IwAR3V_EQWNRhM_xqIb8nmp6iGrF5TsV7zRy-g3PRpJ62IDYcRCAeXyXlz72o

Огнян Гърков: Брюкселски шмекерии а ла Бае Ганя с Истанбулската конвенция? https://pogled.info/bulgarski/bryukselski-shmekerii-a-la-bae-ganya-s-istanbulskata-konventsiya.159369

Любомир Кючуков: Има тенденция за оформяне на своеобразен не-Запад, вестник «Труд», 15.08.2023, https://trud.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%BA%D1%8E%D1%87%D1%83%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D1%8F%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B5%D0%BD-%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B4/

 

В електорнното издание expert-bdd.com публикувахме коментарите:

Български дипломати за конференцията в Джеда в търсене на мир в Украйна

Любомир Кючуков, Боян Чуков, Вевцислав Иванов, Симеон Николов

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2648:2023-08-11-01-35-19&catid=17:--&Itemid=36

11. АНАЛИЗИ

Европейските елити отстъпват властта си на американците, Интервю с Еманюел Тод, https://epicenter.bg/article/Tod--Evropeyskite--eliti--otstapvat-vlastta-si-na-amerikantsite--Tova-e-problem-za-a-psihiatrite/322657/11/0

 

China’s Strategy of Political Warfare

Commentary by Seth G. Jones and Lauren Adler , Published August 3, 2023

https://www.csis.org/analysis/asked-and-answered-chinas-strategy-political-warfare

 

Берлин даде нов живот на доктрината „Брежнев“ за ограничения суверенитет на България

https://epicenter.bg/article/Anton-Panchev--Berlin-dade-nov-zhivot-na-doktrinata--Brezhnev--za-ogranicheniya-suverenitet-na-Balgariya/322744/11/0

 

"Нюзуик": Никой няма право на свои собствени факти за Украйна. Нахлуването на Русия може да е било незаконно, но не и непровокирано, 05 Авг 2023, Автори: Майкъл Гфолер и Дейвид. Х. Ръндел, Нюзуик, https://glasove.com/intervyuta/nyuzuik-nikoy-nyama-pravo-na-svoi-sobstveni-fakti-za-ukrayna-nahluvaneto-na-rusiya-mozhe-da-e-bilo-nezakonno-no-ne-i-neprovokirano?fbclid=IwAR0gYGdtnHxJY4jjUs2y730ar-bw8rMOzJShYzjju663BkwPs_S1qoT-1q8

 

Косово и Метохия - Как да постигнем справедливо и устойчиво решение, Драган Петкович, Ph.D., 8 август 2023 г., https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2649:2023-08-13-14-50-11&catid=21:--&Itemid=34

12. ИЗБРАНИ МИСЛИ

В историческите книги, написани през 2050 г., ще има изречени неща, като доказателство за полудяването на европейските елити.

Еманюел Тод, Франция

В Парламента всичко „спешно“ свършва грешно.

Крум Зарков

В историята остават „грешните“ гении, а не еднодневките праведници. Във времената на повсеместна лъжа, да казваш истината е екстремизъм, казва Оруел. Защото колкото повече едно общество се отклонява от истината, толкова повече ще мрази тези, които я провъзгласяват.

Валерия Велева по повод думите на Вежди Рашидов в Парламента

Изправени сме пред дилемата: какво да приемем– Лъжата с всичките й благинки или Истината с трънения венец?“

Нешка Робева

Достойните хора изпитват признателност. Недостойните се нагаждат според политическата обстановка.

Боян Бойчев

Историята не е слугиня на политиката. Политиците не разбират, че като правят история, нямат право да пишат историята, която се е случила преди тях.

Академик Георги Марков

13. „БИСЕРИ“ ОТ МЕДИИТЕ

▪ Изживяващият се като „политолог“ Генов в интервю по НОВА ТВ подобно на министъра цитирал „двете страни Нидерландия и Холандия“ посочи използването от Русия на ракетите „С–400 и Триумф“, без да е наясно, че става дума за една и съща система, която е квалифицирана от САЩ и НАТО като SA21Grawlo. Очевидно не е запознат и с позицията на МВнР на България, в която се признава обявяването на предупредителни райони в изключителната икономическа зона за нормална практика, но в случая се преекспонира във вреда на отношенията ни. Генов определи това обаче като «агресивен акт».

▪  Елена Поптодорова пред „Фокус“ /08. Август/ твърди, че предупреждавала отдавна и това вече е настъпило: Русия навлезе в Черно море за да придобие пълен контрол върху него. „Военният експерт“, който не е виждал дори портал на военно поделение, а сега вече и „геополитик“, как си представя „пълен контрол“ без да победи във военно отношение Турция и това ли са намеренията на Русия? И защо ще „навлиза“, когато нашите страни от векове са приморски, а Русия винаги е поддържала мощен Черноморски флот?

▪ Същият „военен експерт“ и „геополитик“ твърди, че „проектозаконът на САЩ за установяване на редовно ротационно присъствие на НАТО в Черно море, даже е закъснял, засилвал взаимодействието във военната и икономическата сфера и означавал повишаване на защитния, отбранителния капацитет на страната ни. Първо, предложението от март 2023 г. е за проектозакон За осигуряване на сигурността в Черноморския регион и за други цели“ като основа за нова Стратегия на САЩ за Черно море. Нейн „първи основен стълб“ да бъде „Укрепване на ръководството и присъствието на САЩ“ , разбирай „военно“ в защита интересите на САЩ. Те обявяват Черно море за зона на своите стратегически интереси. За какво „икономическо сътрудничество“ говори Поптодорава, като става дума за милитаризация на Черно море?

Рязкото намаляване броят на желаещите да стават част от Българската армия се дължало на "мощната дезинформационна кампания и пропаганда» на Путин, заяви министърът на отбраната Тагарев. Ако оставим настрана факта, че намаляването им все пак не е чак «рязко», по логиката на министъра излиза, че нямат значение: демографския спад, отпадането на 25–30% от кандидатите по здравословни причини, ниското заплащане, остарялата техника, разформироването на цели поделения и масови уволнения, демонстрираното неуважение към «зеления чорап» и т.н. и т.н. И за тях ли Путин е виновен?! Кой управляваше след 2012 г?  Евтините пропагандни похвати са отрова за всеки експерт и министър.

▪ Един български генерал от запаса публикува обширен анализ в седмично издание под заглавие „Украинската армия вече владее стратегическата инициатива“. Текстът му е в пълен дисонанс с публикациите дори в силно контролираната медийна среда: „САЩ предупредиха Украйна за възможна загуба на Одеса“, CNN: „Украински пробив е малко вероятен“, The Sunday Times: „Украйна в голяма степен изостави смелите обещания“. Американскят конгресмен Куигли говори за „отрезваващи оценки“. И т.н. Възниква въпросът, ако въпросният генерал бе още в армията ни, на такива ли оценки, професионални и аналитични способности щяхме да разчитаме??? Добре, че са малко, но са много гласовити. Техен представител е дал „мнение“ и при подготовката на Стратегията на САЩ за Черно море. А предстои участие и в подготовка на Национална стратегия. Опазил ни господ!

 

15.08.2023 г.

София

Адреси за изпращане на информации, сигнали, предложения, забележки, както и на публикации в expert-bdd.com : Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , тел.0888452140