Какво означава „дългата война“ на Столтенберг? Печат
Автор Експерт   
Петък, 22 Септември 2023 12:07

Какво означава „дългата война“ на Столтенберг?

Юри Михалков, 21.09.2023

"Трябва да се подготвим за дълга война в Украйна", заяви тези дни генсекът на НАТО Йенс Столтенберг пред германската медийна група "Функе".

Ако четем правилно между думите на норвежеца, може да изведем два извода.

Първо, той признава провала не само на надутото от западната пропаганда украинско настъпление, но и изобщо поражението на Киев в сблъсъка му с Москва. Ако Украйна не губеше, защо ще му е на Столтенберг и на НАТО подготовката за "дълга война".

И второ, тази война вече няма е толкова на Украйна срещу Русия, колкото на НАТО срещу Русия. Основания за подобно пророкуване са не едно и две. Най-напред Украйна няма да има човешки ресурс за война, след като досега е дала 450 000-500 000 загинали, плюс ранените десетки хиляди, които няма как да воюват. Мнозина наблюдатели смятат, че украинските загуби на личния състав на войската са невъзстановими. Пък и Киев като цяло няма съвкупният потенциал и ресурс за успешна война срещу гиганта Русия.

Освен това, "дългата война" не означава непременно безспирни военни действия. Те могат да се редуват с временното им спиране или дори примирие под формата на уж мирни преговори, за които на Запад се говори все по-често. Но тези преговори ще са "купуване на време" за САЩ и НАТО - за попълване на оръжейните им запаси, за изработване на нови тактики и за консолидация на Запада, който ще възобнови войната в Украйна, след като съзнателно ще доведе преговорите до провал.

И накрая да погледнем през призмата на геополитиката. Дългосрочната цел на САЩ е стратегическото поражение на Русия, по възможност чак до нейния разпад. Засега това не се случва, но заявлението на генсека потвърждава мнението, че на Запад се надяват това да се случи при пряк конфликт на НАТО с Русия. Тази опция изглежда заплашително реална с хода на украинския конфликт. Тези дни конгресменката Марджъри Тейлър-Грин изрази опасенията си, че Вашингтон може да вземе решение за вкарване на войски в Украйна и да започне война срещу Русия. Същите опасения изрази по-рано тази година Дъглас Макрегър, съветник на министър на отбраната при Тръмп.

В интервю за телевизия Eн би си през юни предишният вицепрезидент и сегашен кандидат президент Майк Пенс предрече, че Русия щяла да нападне Полша или балтийските държави, ако победи в Украйна. И тогава вече ще трябва да ги бранят американски войници (разбирай натовски). У нас също има екземпляри, които пригласят на Пенс. "Ако тази агресия постигне успех, този успех ще бъде само първата стъпка в посока обезличаване, подчиняване на Източна Европа", "изходи" се пак тези дни евроатлантикът Огнян Минчев.

Това е тровене на общественото съзнание с вредни и опасни внушения. Путин няма интерес да напада въпросните страни, защото това ще означава пряк сблъсък с военен съюз от 28 държави. Простата аритметика показва, че 1 няма как да е повече от 28. Да, сега НАТО воюва срещу Русия, но в прокси конфликт и на територията на трета страна. На Путин му трябва Източна Украйна и не само защото е рускоговоряща, а и за да отдалечи заплаха от ракетен ядрен удар срещу Москва. Русофобската Западна Украйна не му трябва, за Русия тя ще бъде като таралеж в гащите.

 

Историята показва, че САЩ и Западът винаги ще намерят повод за война, дори ако ялово изкара опакото на проблема за негово лице. И да вкарат натовски войски в Западна Украйна, без дори руските части да са влезли в нея. Ще го изкарат като уж възпираща мярка. Че и ще започнат преки военни действия, за да изтласкат Русия от Източна Украйна. Повечето управляващи на Запад си вярват в тази малоумна опция.

Тогава войната наистина ще стане дълга и няма да подмине страната ни. Тогава военните ни заводи в Сопот или Казанлък, базите Граф Игнатиево или Ново село едва ли ще бъдат пощадени от руските ракети.

"Дългата война" на Столтенберг означава и друго - Европа да се подготви психически, че ще обеднее, защото парите ще отиват за оръжия и войната, а не за по-висок стандарт на живота.

Всъщност Столтенберг подгрява Европа за неизбежен пряк сблъсък на НАТО с Москва.

И още нещо трябва да се има предвид от тази фраза - "дългата война" неусетно може да прерасне в ядрен сблъсък. Дори воюващите страни, дори самият Столтенберг да не го желаят в момента.