ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 66 Печат
Автор Експерт   
Неделя, 01 Октомври 2023 09:16

 

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 66

Международни отношения, Дипломация и Сигурност

(Съвместно издание на expert-bdd.com и csr-bg.com)

16.– 30. септември 2023 г.


  1. 1. Геополитическа динамика и международни конфликти

1.1. Войната в Украйна

▪ Според украински военнослужещи заради мините контранастъплението се е превърнало в „три месеца ад“ пише германското списание «Дер Шпигел». Украинската армия губи не само голямо количество техника, но и личен състав. Много украински войници признаха, че неправилно са оценили ситуацията преди началото на контранастъплението, без да предполагат, че врагът ще бъде толкова силен.

Източник: Дер Шпигел, 17.09.2023

▪ В списание Newsweek офицер от въоръжените сили на САЩ изразява съмнение, че „героичните жертви на Украйна имат въобще някакъв смисъл“. САЩ трябва да коригират курса си и да започнат да следват нова политика. Всичко това, обясни той, ще помогне за спасяването на живота на украинците и ще прокара американските интереси.

Източник: Newsweek, 19.09.2023

▪ „На 19. 09. представителите на Г-7 по време среща в рамките на Общото събрание на ООН стигнаха до заключението, че конфликтът в Русия  вероятно ще продължи в средносрочен до дългосрочен план“, както се изрази високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ. От някои европейски страни посочиха шест до седем години.

Източници: Bloomberg, Sky News, 20.09.2023

▪ Известният американски коментатор  Сиймур Хърш споделя отново разговор  със свой източник от разузнаването, работил срещу съветската агресия и шпионаж, който му заявил:  "Войната свърши. Русия победи. Вече няма украинска офанзива, но Белият дом и американските медии трябва да поддържат лъжата. "Истината е, че ако украинската армия получи заповед да продължи настъплението, тя ще се разбунтува. Войниците не желаят повече да умират, но това не се вписва в глупостите, които се пишат от Белия дом на Байдън."

Източник: seymourhersh.substack.com, 21.09.2023

▪ Украйна отказва да получи остарели западни самолети като френските Мираж 2000 и америанските А–10. Говорителят на украинските ВВС Юрий Игнат заяви, че към обещаните  F-16, биха искали да получи от Вашингтон F-35 от пето поколение. Не биха отказали шведски изтребители Gripen. Същевременно той призна, че Киев има трудности при създаването на инфраструктура и обучението на пилоти.

Източник rt.com/world/article/, 22. 09. 2023 г.

▪ При ракетна атака на 22.09. в Севастопол, отговорност за която пое Украйна, бе поразен щабът на руския Черноморски флот. Атаките бяха извършени с ракети Storm Shadow. /Данните на двете страни за пораженията и свалените ракети са напълно рлазлични./

Източници: ТАСС, Гласът на Америка, 23.09.2023

▪ Американски медии пишат, че плановете за продължаване на войната в Украйна  демонстрират пропастта между Киев и американските военни стратези, които смятат, че Украйна трябва да се съсредоточи повече върху Юга. Според официални изявления в САЩ е "малко вероятно украинската контраофанзива да постигне стратегическите цели за прекъсване или стесняване на сухопътния мост между Крим и руската граница".

Източници: The New York Times , "Украинская правда", 24.09.2023

▪ В зоната на бойните действия в района на Херсон са пристигнали групи на ЧВК "Вагнер". Завръщането им е станало по инициатива на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов. В парламента е внесн пакет от законопроекти, позволяващи на Росгвардия да има собствени доброволчески формирования по примера на Министерството на отбраната. Информацията за завръщането на „музикантите“ на фронтовата линия беше потвърдена с тревога от украински източници, по-специално „Страна UA“.

Източници: kherson-news.ru, novorossiia.ru, tsargrad.tv, 24.09.2023

▪ Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в Парламента, че по спора за зърнената сделка с Украйна са били излъгани. «Получава се, че изнасяме зърно от Украйна, но то не стига до Африка. Бедните африкански деца не получиха нито един хляб.» Освен това той заяви, че Унгария няма да подкрепи Украйна по никакъв международен въпрос, докато "Украйна не възстанови предишните права на етническите унгарци на нейна територия". /Има се предвид закона от 2017 г., ограничаващ използването на малцинствени езици в училищата, вкл.  150 000 етнически унгарци./

Източник: Ройтерс, 25.09.2023

▪ Съгласно съобщение в близък до Кремъл Телеграм–канал президентът Путин е наредил на министъра на отбраната Сергей Шойгу да спре украинската офанзива до началото на октомври. Военният експрет от австрийската армия Маркус Райснер твърди, че в предстоящото лошо време украинците залагат на обещаните доставки на ракети ATACMS от САЩ, чийто обсег позволява поразяване на цели дълбоко в тила на противника.

Източник: focus.de, 26.09.2023

▪ След второто посещение на генералния секретар на НАТО Столтенберг в Украйна от началото на войната президентът Зеленски отново настоя за членството на страната му в западния военен алианс. „Украйна заслужава да стане член на НАТО – и това ще стане“, каза Зеленски във вечерното си видео обръщение на 28 срещу 29.09. „Работим върху постигането на практически напредък по отношение на членството в НАТО.“

Източник: RND, 29.09.2023

▪ Картър Малкасян, бивш съветник на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ обобщава мненето на всички военни експерти, интервюирани от  репортери на El País през последните месеци, че  „Преговорите ще бъдат възможни, след като боевете спрат поради изтощението на двете страни и огромния брой загуби“. Когато двете страни са принудени да преговарят, международната общност ще предложи примирие. Опасенията за разделяне на Украйна започват да придобиват реални очертания сред експетната общност.

Източник: El País, 29.09.2023

▪ Според съветника на шефа на Пентагона полковник Дъглас Макгрегър украинските ВС не са успели да постигнат значителни успехи на нито един участък на фронта. Загубите им са достигнали критично ниво. Украйна трябва да сключи мир.

Източник: РИА Новости, 30.09.2023


1.2.РУСИЯ

▪ Русия планира да увеличи разходите си за отбрана от 3,9% от брутния вътрешен продукт през 2023 г. на 6% през 2024 г. Преди войната разходите бяха 2,7% от БВП.

Източник: Bloomberg News, 23.09.2023

▪ Руските въздушно-космически сили получиха от държавната корпорация “Ростех” модернизирана авиационна система за ранно предупреждение и насочване А-50У, която може да открива бомбардировачи на разстояние над 600 км и да да проследяват 300 вражески цели едновременно.

Източник: dzen.ru, 23.09.2023

▪ На пресконференция след речта си пред Общото събрание на ООН външният миистър на РФ Сергей Лавров каза: "Ние се ръководим от голата истина, а тя е: Зеленски и всички, които го управляват във Вашингтон, Лондон, Брюксел, в един глас и твърдо обясняват, че няма никаква друга основа за мир освен формулата на Зеленски. А формулата на Зеленски - тя може да бъде описана по различен начин, но е абсолютно невъзможна за реализиране. И всички го знаят".

Източник: regnum.ru/news/3834951,  24.09.2023

▪ Действията на украинските ВС бележат напредък в района на Запорожието. Новосъздадената това лято 25–а руска армия е изпратена по–рано от планираното /първоначално за декември 2023/ в района на север от Бахмут.

Източник: Бизнес Инсайдер, 25.09.2023

▪ Руската Федерална служба по военнотехническото сътрудничество отбелязва, че в съответствие с член 4 от Споразумението между правителството на Руската федерация и правителството на Република България от 5 септември 2002 година предаването на трета страна на оръжия и военна техника, получени в резултат на двустранното военнотехническо сътрудничество, е недопустимо без получаване на предварително писмено съгласие от Русия.

Източник: ТАСС, 27. 09. 2023


1.3.САЩ

▪ Пенсионираният агент на ЦРУ Фил Джиралди в  свое интервю твърди, че президентът на САЩ Байдън, който имал склонност към неадекватни действия, може да реши да изпрати американски войски в Украйна. Той нарече това безумие, но отбеляза, че в действителност американските военни съветници отдавна са в Украйна, криейки се под цивилни дрехи.

Източник: YouTube канал Judging Freedom, 19.09.2023

▪ Под егидата на администрацията на президента на САЩ Байдън, Рияд проучва споразумение за нормализиране на отношенията с Израел в замяна на официален пакт за отбрана със САЩ и помощ в разработването на гражданска ядрена програма.

Източник: The Guardian ,21.09.2023 г.

▪ Приятелският тон, с който Байдън посрещна израелския премиер Бенжамин Нетаняху в Ню Йорк бе в пълно противоречие с хладната резервираност от последните месеци, с която американците третираха Израел. Но възможно споразумение със Саудитска Арабия изглежда ще подобри отношенията.

Източник: nzz.ch, 21.09.2023

▪ На 21.09. група сенатори и представители изпратиха писмо до Белия дом, в което изразиха загриженост как и къде са разпределени средсвата за Украйна и отнправиха въпросн отноно контраофанзивата на украинските ВС. Напомня се, че са похарчени 115 милиарда долара на американските данъкоплатци, а няма видими резултати.

Източник: thehill.com/homenews, 22.09.2023

▪ Зеленски се домогва до благоразположението на САЩ и среща все по-голямо отхвърляне. На 21.09. десните републиканци блокираха нови милиарди за Киев в Конгреса, а Байдън все още не иска да достави балистични ракети. В конгреса се отваря нов фронт за Зеленски и Джо Байдън.

Източник: nzz.ch, 22 септември 2023 г.,

▪ САЩ предлагат заем от 2 милиарда долара на Варшава, за да подпомогне модернизацията на отбраната на Полша. Освен това предоставя на Варшава до 60 милиона долара за покриване на разходите по заема под формата на чуждестранно военно финансиране (Foreign Military Financing - FMF), което ще подпомогне "спешни покупки на отбранителни продукти и услуги от САЩ".

Източник: Асошиейтед прес, 25.09.2023

▪ В Държавния департамент във Вашингтон се проведе  втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ, чието начало е поставено през 2020 г. Основните теми на диалога бяха: общи подходи към регионални и глобални проблеми, задълбочаване на сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността, разширяване на сътрудничеството в икономиката и енергетиката, защита на демокрацията и върховенство на закона, разширяване на двустранните връзки.

Източник: МВнР, 25.09.2023

▪ Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Подкрепа, координация и общ отговор на предизвикателствата - това са посланията от срещата ми с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, посочи Габриел.

Източник: МВнР, 26.09.2023

В новата си стратегия за противодействие на оръжията за масово унищожение Пентагонът определи Северна Корея и Иран като "постоянни заплахи", Русия като "основна", а Китай като "предизвикателство",

Източници: АП, 29.09.2023

▪ Часове преди изтичането на финансовата година на 30.09. в 24.00 часа законопроектът за временно финансиране бе приет в Камарата на представителите. В текста отпадна помоща от 6 млрд долара за Украйна, които бяха обещани на Зеленски.

Източник: БТА 01.10.2023


1.4.Други кризисни региони

▪ След като тази седмица Азербайджан предприе «антитероростична» операция в Нагорни Карабах, включваща изпращане на войски в региона и употреба на артилерия. превзе повече от 60 арменски позиции. На 20.09. Москва призова и двете страни да спрат кръвопролитията и военните действия и да се върнат към изпълнението на споразумението за прекратяване на огъня от 2020 г. Иран предложи да посредничи в конфликта между Азербайджан и Армения и призова за спазване на споразумението за примирие от 2020 г.

Източници: Ройтерс, ДПА 20.09.2023

▪ Азербайджанският президент Илхам Алиев обяви военната операция в Нагорни Карабах за приключила от 13.00 часа на 21.09.2023 г. Азербайджан е възстановил суверенитета над провинцията. Според двете страни преговорите за интегрирането на Нагорни Карабах в останалата част на Азербайджан започват в четвъртък 21.09. в азербайджанския град Евлах.“

Източници:  nzz.ch, 21.09.2023, mdr 20.09.2023

▪ Арменският премиер е поставен под вътрешнополитически натиск след загубата на Карабах. Противниците му не искат да се примирят с новите реалности. Решаващо е какво ще се случи с населението на Карабах.

Източник: NZZ, 21.09.2023

▪ Явните нарушения на правата на човека може да са предвестник на още по-голямо насилие, ако амбициите на Азербайджан не бъдат обуздани. Сега ЕС трябва да докаже, че външната му политика отива по-далеч от новата газова зависимост от Баку.

Източник: Де Фолкскрант (Нидерландия), 26.09.2023

▪ На 28 септември правителствените власти в бившата столица Степанакерт, "Република Арцах" - арменското име на региона Нагорни Карабах - който не е признат от международното право, обявиха, че официално ще престане да съществува в края на годината. Това обаче не удовлетворява правото на самоопределение на местното население, което досега е било предимно арменско – напротив. Според Министерството на здравеопазването в Баку само 192 азербайджански войници са били убити и повече от 500 ранени при двудневната военната офанзива в Нагорни Карабах, наредена от президента Илхам Алиев. Убит е и цивилен азербайджанец. Твърди се, че най-малко 95 цивилни са загинали от арменска страна.

Източници: esut.de, „Le Monde“,  агенция AFP


1.5.КИТАЙ

▪ Министърът на външните работи на Германия Аналена Баербок в изявление пред Fox News описа  китайския президент Си Дзинпин като „диктатор“. Това беше "изключително абсурдно и сериозно нарушение на политическото достойнство на Китай и открита политическа провокация", каза говорителят на китайското външно министерство Мао Нин.

Източник: Ройтерс, 18.09.2023

▪ Новият двигател WS-15, който заменя по-стария WS-10C на китайския  стелт изтребител J-20, има за цел да даде на J-20 повече тяга, по-висока скорост, способността да лети свръхзвуково, без да използва поглъщащи гориво форсажи и по-дълъг обсег.

Източник: Ройтерс от 21.09.2023 г.

▪ В новата стратегия за противодействие на оръжията за масово унищожение.програма за разширяване е записано, че Китай вероятно възнамерява да разполага с най-малко хиляда ядрени бойни глави до 2030 г.и 1 500 бойни глави до 2035 г.".

Източник: АП, 29.09.2023 г.


  1. 2. ПРОБЛЕМИ НА СИГУРНОСТТА И ОТБРАНАТА

2.1.НАТО

▪ Унгарският министър на външните работи  Петер Сиярто информира с писмо външнвия министър на Швеция Билстрьом, че ако шведските политици и националното обществено радио на страната не спрат да критикуват унгарската демокрация, Унгария няма да ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО.

Източник: Foreign Policy, 16.09.2023

▪ От 15 до 17 септември 2023 г., началниците на отбраната на НАТО проведоха годишната си конференция на Военния комитет. Регионалните планове ще повлияят на развитието на всички наши въоръжени сили за десетилетия напред, подчерта адмирал Бауер, председател на Военния комитет. Изразена бе загриженост относно недостига на производствения капацитет, който води до покачване на сроковете за доставка и цените на оборудването и боеприпасите.

Източник: nato.int, 17.09.2023

▪ След срещата на началниците на отбраната на страните от НАТО, норвежкият генерал Ейрик Кристоферсен аргументира, защо НАТО не е заплаха за Русия. На руската граница били останали по–малко от 20% от руските сили, в сравнение с периода преди войната. Ако Путин вярваше, че заплашваме Русия, не би ги преместил в Украйна, твърди Кристоферсен.

Източник: Ройтерс, 17.09.2023

▪ В интервю за медиите генералният секретар на НАТО Столтенберг предупреди, че „трябва да се подготвим за дълга война с Украйна“ и че тя „в крайна сметка ще бъде с НАТО“.

Източник: WAZ, 17.09.2023

▪ Министърът а отбраната на Германия обяви нов пакет от помощи за Украйна на стойност 400 млн евро, включващ допълнителни боеприпаси.До края на годината в Германия ще бъдат обучавани още 10 000 украински войници.

Източник: Der Spiegel, 19.09.2023


▪ Само часове след като полското МВнР извика спешно украинския посланик във Варшава за да протестира против казаното от президента Зеленски пред Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, премиерът на Полша Матуеш Моравецки в телевизионно обръщение обяви спиране на доставките на оръжие за Украйна. Той не уточни дали това има връзка с конфликта със зърнените доставки, но подчерта, че ще се съсредоточат върху бързото модернизиране и въоръжаване на полската армия.

Източник:  21.09.2023

▪ Полковникът от американската армия Лоурънс Уилкирсън е заявил, че предоставянето на информация на украинската армия за атаки срещу руски цели с помощта на разузнавателни самолети на НАТО може да се счита за акт на агресия срещу Москва.

Източник: YouTube канала Dialogue Works, 23.09.2023

Румъния обяви решението си да закупи 48 изтребителя F-35 от САЩ на 26.09. Първите 32 от тях ще прпистинат през 2032 г. Чехия съобщи за закупуватего на 24 самолета F-35 на 27. 09. Първите от тях ще пристигнат през 2029 г. Като се вземе предвид, че преди тях Полша подписа договор за 32 изтребителя F-35 и първите ще бъдат доставени 2024 г., Финландия има споразумение за 64 такива самолети, а Дания ще замени своите F-16 с F-35 до 2027 г.,  то общо на Източния фланг в крайна сметка ще бъдат дислоцирани 183 изтребителя F-35.

Източник: Фейсбук, 29.09.2023

▪ Министерството на отбраната на Хърватия беше домакин на 2-рата годишна конференция на академиите и училищата за подофицери. Генерал-майор Славен Здилар, командир на Хърватската академия по отбрана, потвърди отново ангажимента на Хърватия и подчерта, че професионалните подофицери са гръбнакът на модерните и оперативно съвместими съюзнически армии.

Източник: nato.int, 26.09.2023

▪ Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъди с латвийския министър-председател Евика Силиня войната в Украйна и благодари за приноса на Латвия. Според Столтенберг контранастъплението е постигнало стабилен напредък. Същевременно той не виждал признаци за промяна целите на Путин. /Латвия е домакин на водена от Канада бойна група, укрепваща възпирането и отбраната на НАТО на източния фланг./

Източник: nato.int, 27.09.2023

▪ На 28.09. във Военната академия „Г. С. Раковски“ се проведе двустранна конференция за съвместната подготовка на Въоръжените сили на Република България с Националната гвардия на щата Тенеси. „Двустранното сътрудничество в областта на подготовката и ученията е ключов фактор за изграждането на способности, боеготовност и оперативна съвместимост“, заяви заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Цанко Стойков при откриването на форума, организиран от Щаба на отбраната по случай тридесетата годишнина от началото на програмата за партньорство.

Източник: pan.bg, 28.09.2023

▪ През последните седмици се засилиха критиките на Унгария към Швеция. По отношение приемането й в НАТО последната преговаря със САЩ, но позицията на Унгария се втвърдява. Председателят на унгарския парламент Ласло Кьовер допуска дори напълно изтегляне от дневния ред въпроса за присъединяване на Швеция към НАТО.

Източник: The Epoch Times., 29.09.2023


2.2.Военни учения

„НАТО провежда учението "Northern Coasts"  в Балтийско море във водите край Естония и Латвия по покана на германския флот – участват около 30 военни кораба от 14 западни държави. Обучението включва защита срещу заплахи „на, над и под вода, както и от сушата“.

Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung от 21 септември 2023 г


2.3.Разузнаване и контраразузнаване

▪ Москва реши да експулсира първия и втория секретар на американското посолство Джефри Силин и Дейвид Бърнстейн. „Посочените лица са извършвали незаконна дейност, поддържайки връзка с руския гражданин Р. Шонов, обвинен в „конфиденциално сътрудничество“ с чужда държава, на когото са били възлагани финансови компенсации, насочени към накърняване на националната сигурност на Руската федерация“.

Източник: МВнР на РФ, 17.09.2023

▪ Със заповед на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са наложени принудителни административни мерки „експулсиране", „отнемане правото на пребиваване" и „забрана за влизане в Република България" за период от 5 (пет) години на трима чужди граждани: настоятеля на Подворието на Руската православна църква в София архимандрит Васиан Змеев и още двама църковни служители. Мерките са наложени във връзка с извършвана от тях дейност, насочена срещу националната сигурност и интереси на Република България.

Източник: dans.bg, 21.09.2023

В социалните мрежи възикна дискусия: Лицата не са с дипломатическа статут, значи е трябвало да бъдат съдени, а не експулсирани. Имат ли настоятелствата особен статут на дипломатическо представителсдтво на РПЦ към БПЦ? /Ил.Н./ Мотивите са идентични с тези по случая Ершов, по който България бе осъдена да плаща./М.В./ Истинската новина, която всички пропуснаха, е че остава затворен гробът на Серафим Софийски, който носеше надежда и утеха. Безброй хора са намерили нов път в живота си именно в тази духовна Витезда. Но за нас оградата на руския храм ще заприлича на Йерусалимската стена на плача./Отец Владимир Дойчев/ Да затвориш църква заради шпионин в расо. Няма по антихристиянско действие./Ил.Н./

▪ На 21.09. британските медии обявиха, че общо петима българи ще бъдат изправени във вторник 26.09. пред съда в Уестминстър, за да им бъдат повдигнати официално обвинения в шпионаж в полза на Русия. Твърди се, че Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова са действали като шпионска клетка, под ръководството на Русев, която е събирала и предавала чувствителна информация на руските тайни служби. Новата обвинена е по професия фризьорка.

Източник: БНР, 22.09.2023

▪ Измислените шпионски афери в София и Лондон , Автор: Велизар Енчев, 27 Sep 2023, https://glasove.com/na-fokus/izmislenite-shpionski-aferi-v-sofiya-i-london?fbclid=IwAR2RjnuxbtMnyX1G18bzI34mrXIn_vyMNfX_Twn24eASNIyhUeiyrojAPm4

 

2.4. Военна индустрия

Докладът от независими наблюдатели на Конгреса на САЩ посочва, че поради проблеми с подръжката на самолетите F-35 и изоставане с години в създаването на достатъчен капацитет за такава, годни за полет изтребители са само през 55% от времето. Пентагонът планира да закупи още около 2000 изтребителя до средата на 40-те години. Общата цена на програмата ще бъде 1,7 трилиона долара, като 1,3 трилиона ще бъдат изразходвани за поддръжка.

Източник: Financial Times, 26.09.2023

▪ Бундесверът купува 14 налични в търговската мрежа дрона за своите специални сили като „дистанционно управлявана разузнавателна система, базирана във въздуха, на къси разстояния“ (FALKE). Взето е решение да се използва дронът Vector VTOL на мюнхенската компания Quantum Systems. Поръчката за създаването на този дрон е от май м.г., уредена чрез украинския консул в Мюнхен, поръчана и платена от украински олигарси, одобрена от германските власти.“

Източник: spartanat.de, 27.09.2023

▪ На съвещание на висшето военно ръководство на Украйна е изслушан доклад за състоянието на военно–промишления комплекс на Русия. Констатирано е, че чуждестранните санкции не са достатъчни. Президентът Зеленски заяви, че „трябва да се вземат повече собствени, украински мерки срещу терористичната държава“.

Източник: Frankfurter Rundschau, 27.09.2023

▪ От средата на септември стартира производството на 6 подводници от нов клас 212CD в корабостроителницата  на Thyssenkrupp Marine Systems GmbH. До 2034 г. трябва да бъдат произведени 4 такива за Норвегия и 2 за германските ВМС.

Източник: deutsche-wirtschafts-nachrichten.de, 29.09.2023

На 30.09. в Киев на форум на отбранителната индустрия украинският президентът  Зеленски  обявено формирането на Алианс на отбранителните итдустрии, в който ще участват общо 38 компании от 19 държави, срлед които и България.

Източник: БТА, 30.09.2023


  1. 3. ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ При посещението си в Лампедуза, където бе обявено извънредно положение, председателката на ЕК Урзула фон дер Лайен призова европейските страни да приемат част от мигрантите. От началото на годината там са пристигнали 126 000 души. Урсула фон дер Лайен обеща план от десет точки за миграцията.

Източник: БНР, eurotopics-dе, 17 септ. 2023

▪ „Време е европейците да се съберат и най-накрая да приемат нов пакет за миграцията, призова на Le Figaro (Fr). Вече не могат да се подписват споразумения с други страни без предварителното съгласие на другите държави от ЕС, пише Ла Стампа (Sp).

Източници: Le Figaro (Fr), Ла Стампа (Sp), 18.09.2023

▪ „Ако ЕС не може да постигне съгласие по основния въпрос как да се справи с имигрантите, какво право има да съществува? Проблемът с миграцията може да взриви ЕС.

Източник: The daily telegraph (GB), 18.09.2023

▪ Премиерът на Румъния Марчел Чолаку посочи, че страната губи 2% от БВП като не се присъединява към Шенгенското пространство. “Докато съм министър-председател, няма да приема австрийският канцлер да е лицемер и да продължава да унижава Румъния. Не може, след като е одобрил влизането на Хърватия в Шенген, да дойде и да каже, че не приемате Румъния и България.“

Източник: БТА, 26.09.2023

▪ Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола очаква да има "приемливо решение" по разширяването на Шенген с България и Румъния до края на Испанското председателство на Съвета на ЕС.

Източници: Европейски нюзрум- БТА, 27.09.2023

▪ По време на посещение в Украйна на 30.09.2023 върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел увери страната в подкрепа в борбата срещу агресивната война на Русия и обеща помощ. В Одеса Борел посети съоръженията за износ на зърно през Черно море и почерта създаването от ЕС на  алтернативни „маршрути на солидарност“, по които повече от 50 милиона зърнени храни са напуснали досега страната.

Източник: RND, 01.10.2023

▪ На 30.09. в Словакия се повеждат избори, в които партията на бившия министър председател Фицо, която се противопоставя на военната подкрепа за Украйна, влезе с преднина от няколко процента, което събуди безпокойство за бъдещата политика на страната, ако SMER спечели пред либералната и проукраинска PS.

Източник: Daily Review, 30 09 2023


  1. 4. ООН И ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

78-ата сесия на Общото събрание на ООН

▪ "Съветът за сигурност на ООН се нуждае от по-голямо приобщаване от гледна точка на участието именно на онези държави, които напоследък придобиха допълнителна роля и имат много по-голямо влияние върху световната сигурност, световната икономика и все повече заявяват значението си“, заяви Дмитрий Песков, говорител на президента Владимир Путин.

Източник: Ройтерс, 18.09.2023

▪ Турският президент Ердоган подчерта пред Общото събрание на ООН, че "Войната няма да има победители и мирът няма да има губещи" и настоя за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна и постигане на мирно споразумение. По отношение на Нагорни Карабах той обърна внимание, че е част от суверенната териториея на Азербайджан.

Източник: anadoluajansi, 19.09.2023

▪ Преди речта си пред Общото събрание на ООН президентът на Украйна Зеленски призова за изключване на Русия от Съвета за сигурност. Зеленски поиска също така система, която може да реагира рано на атаки срещу суверенитета на други държави.

Изтичник: Tagesschau, 19.09.2023

▪ Германският „Тагесцайтнт“ излиза със заглавие „Необединените нации“ и подчертава колко разделена е международната общност в момента. Пропастта между съюзниците на Украйна в глобалния север и скептиците на юг е само фасадата за фундаментално несъгласие.

Източник: „Тагесцайтунг“, 20.09.2023

 

Според президента Румен Радев в началото на 78–та сесия на ОС на ООН са се откроили изказванията на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, на президентите на САЩ, Турция, Бразилия и Португалия, които са изразили дълбока загриженост от ескалиращите кризи, но общото в посланията, според Радев, е била думата "реформа" и констатацията, че светът се е променил, а международните институции изостават.

Източник: Епицентър, 20.09.2023

▪ По време на сензационна изява в Съвета за сигурност на ООН украинският президент Володимир Зеленски остро разкритикува правото на вето на Русия, обвини ООН в безсилие  и призова за широкообхватни реформи. Той настоя Германия да стане постоянен член на СС на ООН. За първи път украинският президент Володимир Зеленски и руският външен министър Сергей Лавров трябваше да се срещнат в една и съща стая, но до размяна на реплики не се стигна.

Източник: RND, 20.09.2023

▪ Германското списание „Дер Шпигел“ прави оценката, че речта на канцлера Олаф Шолц на срещата на ООН била най–острата от всички, едно проклинане на Русия в студени изрази, което било опит да се задържи темата в центъра на международното внимание.

Източник: Der Spiegel vom 21.09.2023

▪ Полският министър на отбраната Мариуш Плашчак изрази разочарование от искането на Украйна Германия да получи постоянно място в Съвета за сигурност на ООН. Преди това Германия трябва да признае отговорността си във Втората световна война и да плати репарации.

Източник: RND, 21.09.2023

▪ Руският външен министър Сергей Лавров заяви: „Днес Западът се обръща към законовите норми и принципи избирателно, от случай на случай, единствено в съответствие със своите егоистични геополитически нужди“. Това води до отслабване на глобалната стабилност, изостряне на съществуващите и подхранване на нови източници на напрежение. „Рисковете от глобален конфликт също нарастват. Русия настоява всички разпоредби на Устава на ООН да се спазват и прилагат не избирателно, а в тяхната цялост и взаимовръзка“, добави министърът. Лавров посочи, че действията на САЩ и техните съюзници показват систематичен дисбаланс на изискванията, залегнали в устава на организацията.

Източник: RND, 21.09.2023

▪ За първи път американският президент се срещна с държавните глави на  всички пет централно–азиатски страни: Казахстан, Киргистан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан, според Байдън – един исторически момент. /Форматът С5плюс 1 съществува от 2015 г., но на ниво външни министри./

Източник:  ipg-journal.de, 26.09.2023


БАЛКАНИТЕ В УСЛОВИЯ НА ГЛОБАЛНА КОНФРОНТАЦИЯ

▪ "Колкото и да е надежден Западът, Русия е също толкова надеждна. През последните 50 години ние стоим на прага на Европейския съюз и в момента аз се доверявам на Русия не по-малко от Запада", коментира президентът на Турция в интервю за Public Broadcasting Service. Той не можел да каже, кога ще свърши войната, но и "Путин всъщност е за това тази война да приключи възможно най-скоро”.

Източник: anadolu acansi, 19.09.2023

▪ Али Ахмети, лидер на най-голямата албанска партия в Република Северна Македония и коалиционен партньор на СДСМ, възрази на твърдението за «Български диктат». «Вашингтон четири години работеше и инвестираше и Брюксел, и НАТО, за да работим с българската страна с цел да променим конституцията, българското малцинство да стане конституционна категория в (Република Северна) Македония и да се подпише Договора за добросъседство», каза Али Ахмети.

Източник: БТА, 19.09.2023

▪ Акредитацията за достъп на двама австрийски офицери до заседания на НАТО по «Партньорство за мир» и мисии с мандат на ООН е забавена от Румъния. Говорител на НАТО е изразил надежда Румъния и Австрия да решат двустранните си проблеми, които биха засегнали дейността на австрийските офицери. Предполага се, че става дума за блокиране на страната за Шенген. По подобен начин Турция е блокирала Австрия през 2016 г. заради астрийското вето на преговорите на Анкара с ЕС.

Източник:  „Залцбургер нахрихтен“, 23.09.2023

▪ В престрелка между група сърби, блокирали мост в Северно Косово   и намеса на полицията се стигна до убийството на един полицай, 4–ма сърби  и ранени. „Организирана престъпност, политически, финансово и логистично подкрепяна от Белград, атакува нашата държава“, написа премиерът на Косово Албин Курти във Фейсбук. Върховният представител на ЕС по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел осъди „подлото нападение на въоръжена банда срещу служители на косовската полиция“. Президентът на Сърбия Александър Вучич по-късно отхвърли твърденията на Курти и заяви, че никога няма да признае Косово.

Източници: АРД, Свободна Европа, "Ройтерс" и "Асошиейтед прес", 24.09.23

▪ Докато Курти и Вучич са на власт в своите страни, перспективите за мирно решение на косовския въпрос ще бъдат нулеви. Вместо това, както се случва с нарастваща редовност през последните години, ескалациите на насилие ще избухнат и след това отново ще затихнат под масивния западен натиск – до следващия инцидент със смъртни случаи и ранени.“

Източник: Aargauer Zeitung (CH), 26.09.2023

Американският посланик в Прищина описа нападението на въоръжена сръбска „банда“ в Северно Косово в неделя като „координирано и професионално в опит да дестабилизира региона.“ Дали Белград стои зад това, още не можел да каже.

Източник: NZZ, 27.09.2023


  1. 5. ДИПЛОМАТИЧЕСКА СЛУЖБА

▪ На 20.09.2023 г. Министерският съвет прие постановление, с което за първи път от 15 години насам ще бъде осъвременен базисният размер на командировъчните средства на дългосрочно командированите служители в задграничните представителства на Република България.

Източник: www.mfa.bg, 20.09.2023

▪ Считано  от  28. октомври 2023 г. МВнР преустанови договора за ползване на държавен имот от Генералното консулство на Русия във Варна. Сградата, в която то се помещава от 1977 г. е строена специално с такава цел.

Източник: МВнР, 21.09.2023

Дипломатическият институт е успешен проект, който има още да се развива, интервю на Елена Николова за БТА с директора на института Таня Михайлова по повод 20-ата му годишнина, https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/527423-diplomaticheskiyat-institut-e-uspeshen-proekt-koyto-ima-oshte-da-se-razviva-ka?fbclid=IwAR0RuGser_ZviPSEonIZXL4JbV4bP8eU5cwWeAwSimbdrGSiZ3iqHHRiKrU

▪ Българският посланик в Москва Атанас Кръстин беше извикан в МВнР на Русия, където бе изразен решителен протест заради експулсирането на предстоятеля и двама служители на подворието на Руската православна църква от София. Изгонването от България на свещеници на Руската православна църква в страната представлява действие, насочено към прекъсване на отношенията между Руската и Българската православна църква и братските връзки между народите на страните, заяви руското външно министерство.

Източник: ТАСС, 25.09.2023

На 26.09. 2-23 г. в София се проведе Mеждународна конференция на тема „Научната дипломация в съвременната епоха“, по повод 20-ата годишнина от създаването на Дипломатическия институт. Участваха директори на дипломатически академии и институти в страни от Централна и Югоизточна Европа и Черноморския регион – Румъния, Унгария, Хърватия, Сърбия, Турция, Грузия и Украйна. Форумът предостави платформа за обмяна на опит и добри практики.

Кулминацията на събитията по повод 20-годишнината на Дипломатическия институт беше официален прием в Министерството на външните работи.

И американските дипломати понякога грешат

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2674:2023-09-26-12-52-14&catid=17:--&Itemid=36

Протоколен гаф?

Председателят на Парламента на Канада Антони Рота се извини за поканата на Ярослав Хунка на заседанието, на което по време на посещението на президента на Украйна Зеленски бе представен като борец за украинска независимост  срещу Русия по време на Втората световна война и приветстван като „украинско–канадски герой“ със ставане на крака и продължителни ръкопляскания от цялата зала и вдигнат юмрук и от канадски президент. Малко по–късно канадско–украинският историк Иван Качановски, преподаващ в университета в Отава, напомни, че 98–годишният „герой“ е служил в дивизията на СС. Скандалът в канадския парламент имаше последствия. Председателят на Парламента подаде оставка. Полша проверява дали може да започне процедура за екстрадация на нациста. Правителството на Германия се обявява против резолюция на ООН, осъждаща „прославянето на нацизма“.

Източници: tagesschau.de, t-online.de, zdf.de, faz.net, ZDF, 25.-26.09.2023

▪„Ако нашето Външно реагира: „Следим отблизо и с голяма тревога ситуацията в Карабах“, то не чух нашето МВнР да изразява тревога по отношение на това, което става със сърбите в Косово. Защо обаче не искаме да имаме нормални отношения със Сърбия? Това не разбирам. Тази политика е отдавна, не е от конфликта в Украйна. Това, което става в Косово е част от войната срещу Православието. И това не ми е безразлично!“

Източник: Юри Борисов, Фейсбук, 27.09.2023

▪ За пореден път ни бише демонстрирано вековното правило, че в международните отношения силата на оръжието е по-могъщо от международните правила. Защо в първия случай европейското обществено мнение се обяви в защита на преследваните косовари, започна война и призна независимостта на новата държава, а в сегашния случай мълчаиво наблюдава унищожаването на всякакво самоуправление на една арменска общност, която в продължение на десетилетия и с много човешки жертви се е опитвала да извоюва международно признание? Къде отидоха твърденията за приоритета на правата на човека? Изчезнаха, след като се сблъскаха с интересите.

Професор Искра Баева, „Клуб 24 май“

▪ На 29.09. в Резиденция Бояна се проведе годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на Република България под надслов „България в многополюсния свят: предизвикателства, приоритети, решения“. В словото си президентът Радев подчерта, че основната цел на външната политика е националната сигурност и независимостта на страната. За да имаме ефективна външна политика, трябва да имаме ясни цели и приоритети. Тези приоритети трябва да бъдат комуникирани и отстоявани с консенсус, посочи Радев.

Източник: Епицентър, 29.09.2023

▪ Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел: Българската външна политика и дипломация следва да са резултат от общонационални координирани действия, 30 Септември 2023, https://www.mfa.bg/bg/news/38601

▪ На 30.09.2023 г. МВнР проведе Ден на отворените врати под надслов „Преоткрий света на дипломацията“. Имаше над 600 посетители. В деня на 144–тата  годишнина от създаването на българската дипломатическа служба вицепремиерът и  министър Габриел каза: „Днес светът има нужда от повече дипломация“.

 

  1. 6. ДРУГИТЕ ЗА НАС,  БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Първият български парк в Северна Америка ще носи имено на Игнат Канев– известен със своето строителство, със своето голямо сърце и своята дарителска дейност. До смъртта си през юли 2020-а година г-н Игнат Канев беше и почетен консул на Република България в Канада. Благодарение на взаимодействие с него през 2017 г. беше открит първият български паметник в Канада - бюст на Апостола на свободата Васил Левски.

Източник: Генерално косулство на Р България

На 1 септември 2023 г., след изключителния успех на Единбургския фестивал, театралната трупа „Out of the forest“ се завърна в Лондон, за да изиграе пиесата „The Brief Life & Mysterious Death of Boris III, King of Bulgaria“ пред гости на Посолството, сред които много дипломати, журналисти и културни дейци.

Източник: Посолство на Р България, Лондон

 

  1. 7. БЪЛГАРСКО ДИПЛОМАТИЧЕКО ДРУЖЕСТВО

▪ Проведено е заседание на УС на БДД и са набелязани мероприятията до края на годината, между които публична лекция на чужд посланик, подготовката за отбелязване на 25- годишнината на БДД, работа по набелязаните инициативи, отразени в предишни информационни бюлетини и участие в съвместни мероприятия със сродни организации.

▪ На 23. септември председателят на БДД Андрей Караславов отбеляза 75 годишен юбилей. Редакционният екип му пожелава много здраве, щастие, верни приятели  и разбира се сили да ръководи все така успешно Дружеството.

▪ Удължен е срокът за подготовка на книга със спомени за изявени български посланици от 15.09 на 15-10. /Подробности в предишни бюлетини/.

 

  1. 8. НОВИ КНИГИ

Произходът на прабългарите. Дебатът през XXI век“ от доцент Тодор Чобанов

Книгата на доц. Тодор Чобанов прави първи по рода си опит да проследи цялата история на дискусията – от дълбока древност до наши дни, като отсява достоверното от въображаемото, фактите от заблудите, чистата наука от идеологическите внушения на едно или друго време. Цена 20 лв.

 

 

  1. 9. ЧЛЕНОВЕ НА БДД С ПУБЛИКАЦИИ В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, КНИГИ И ДОКЛАДИ НА КОНФЕРЕНЦИИ

Д–р Огнян Гърков: Да ни е честит историческият Ден на Независимостта, приятели! …и поредните избори след 5 седмици ...

Поглед инфо, 21.09.2023, https://pogled.info/bulgarski/da-ni-e-chestit-istoricheskiyat-den-na-nezavisimostta-priyateli-i-porednite-izbori-sled-5-sedmitsi.160790

Боян Чуков: Путин се разбра с Ердоган и Иран да не допускат Запада в Закавказието, https://epicenter.bg/article/Boyan-Chukov--Putin-se-razbra-s-Erdogan-i-Iran-da-ne-dopuskat-Zapada-v-Zakavkazieto/327165/11/34

Д–р Огнян Гърков: За собствеността върху сградата на Руската черква в София, https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2675:2023-09-26-22-45-44&catid=17:--&Itemid=36

Д–р Огнян Гърков: Предизборни задявки в Словакия, https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2673:2023-09-25-23-48-23&catid=20:--&Itemid=38

Валентин Радомирски: Глобализацията в икономически план ще продължи, но се отрича в политически план, https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/valentin-radomirski-globalizatsiyata-v-ikonomicheski-plan-shte-prodalzhi-no-se-otricha-v-politicheski-plan.161001

Валентин Радомирски: Световният ред ерозира пред очите ни, https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/valentin-radomirski-svetovniyat-red-erozira-pred-ochite-ni.161000

 

10. АНАЛИЗИ

Какво означава „дългата война“ на Столтенберг? Юри Михалков, 21.09.2023, https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2671:2023-09-22-12-09-03&catid=19&Itemid=41

Яков Кедми: Конфликтът в Украйна ще приключи с поражение за Запада! Европа се срива! България в Риск! https://nesestrahuvai.com/%d1%8f%d0%ba%d0%be%d0%b2-%d0%ba%d0%b5%d0%b4%d0%bc%d0%b8-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%bb%d0%b8%d0%ba%d1%82%d1%8a%d1%82-%d0%b2-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d1%89%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b8/?fbclid=IwAR17c36qy9ayFPQhsdLooWEnGqlQ6X1-elL-PBrOL4Fkr6N7i8jk_FOqv2I

▪ Необходимост: Как ЕС се промени от войната в Украйна? (I част)

30.09.2023 12:29 анализ на The Guardian за войната на Русия в Украйна.

https://www.actualno.com/europe/neobhodimost-kak-es-se-promeni-ot-vojnata-v-ukrajna-i-chast-news_2066130.html

 

▪ Необходимост: Как ЕС се промени от войната в Украйна? (II част)

30.09.2023 анализ на The Guardian за войната на Русия в Украйна

https://www.actualno.com/europe/neobhodimost-kak-es-se-promeni-ot-vojnata-v-ukrajna-ii-chast-news_2066140.html

 

11. ДОКУМЕНТИ

Изказването на Лавров на Генералната асамблея на ООН

25.09.2023, https://pogled.info/svetoven/russia/izkazvaneto-na-lavrov-na-generalnata-asambleya-na-oon.160896

 

12. ИЗБРАНИ МИСЛИ

▪ Да ти натрапват, коя информация е истинска и коя фалшива не е борба с дезинформацията, а борба с демокрацията.

Деяна Иванова, Фейсбук

"Най-големият ни проблем е, че българското общество мисли едноцветно, много са резки разделителните линии. Това черно-бяло мислене не ни прави по-способни да взимаме разумни  и държавнотворни решения. "

Професор Ивайло Христов

▪ Актьорът дори да мрази на сцената, го прави с любов, а театърът възпитава добродетели. Напуснах постановката «Хага» в Народния театър. Политиката е мръсна работа и няма място в театъра! Не бива да се подиграваме с класици като Пушкин и Чехов с неговата "Вишнева градина".

Ирен Кривошиева, актриса, Фейсбук

13. „БИСЕРИ“ ОТ МЕДИИТЕ

«Най–вероятно летателното устройство с мина е дошло от войната в Украйна» /Прозрение на капитана от Атлантическия съвет В.Д. в интервю в качеството му на «експерт», според медията/


«Осколъчната мина има радиус на поражение 100 до 300 м, твърди бивш министър на МВР и зам.министър на отбраната; 25 до 30 м, твърди военен журналист; 6 до 18 м. сочат ТТД в специализирани военни справочници. Дано с такива министри и «експерти» не тръгнем на война!

„Съюзници на непълен работен ден“ – заглавие на водеща статия в Pоlitico /19.09./ с обвинения срещу Унгария, Полша и Словакия, обявили едностранни забрани срещу внос на украинско зърно. Коментар на българския журналист Юри Борисов: До момента нашето правителство е „съюзник на пълен работен ден“!

▪ «Боеприпасът е ликвидиран» – бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов по БТВ. «Целите на всяко едно военно разузнаване е да разпознава въоръжението и техниката на съседите.» До 11 клас трябва да е известно на всеки, че се «ликвидира» човек, а боеприпас се «обезврежда». След като си бил министър на отбраната, не може да бъркаш цели на разузнаването с уменията на сапьорите и разузнаване с рутинна дейност на БА, ръководена от военни експерти. Но народ, който обезврежда дронове с цигара и по потник, не може да бъде унищожен!

▪ Да те питат в ТВ –предаване пет пъти, какво мислиш за „сливането на политическото и военно разузнаване“, а ти, „Експертът“ да отклоняваш темата с исторически проекции може да се извини с неопитност, но поредното изхвърляне за разполагане на ядрено оръжие в България, напомнящо на твърденията преди няколко години за команден център във Варна, който щял да бъде обект на ядрен удар от Русия / а ставаше дума за няколко компютри за контрол на корабоплаването / свидетелства или за патология или умишлено участие в направляване на обществени настроения.

Първо, самолетите F-16 способни да носят ядрени  бомби трябва да са оборудвани за такава цел. А в Договора няма и следа от такова задание. Второ, за да се стигне до решение за разполагане на ядрено оръжие, съответната страна трябва да влезе в Програмата за споделяне на ЯО. Дори Полша, която има такава амбиция не е влязла в тази програма. Трето, ЯБ се съхраняват в подземни бункери оборудвани с изключително сложни и скъпи системи за сигурност и в близост до летище. А не в Центъра на Ямбол, „Е К С П Е Р Т Е“?!

По този повод за «експертите» университетският преподавател  и уважаван автор М.Василев пише: «Понеже ги познавам - повечето са с патологично его и свръхкомпенсация, които изискват "начесването им на екран", но същевременно са далеч от алтруизма. Логореите и "експИртността" им не коментирам.»

Не коментираш, но те вредят на съответните гилдии, компрометират дипломати, научни експерти, офицери, разузнавачи и т.н.

Замислих се на смисъла на думата експерт (expert) - в превод "ex" означава "бивш", а "pert" е наперен, устат, шикозен. Или какво се получава?! Някакъв бивш многознайко  /Георги Симеонов, Фейсбук/

▪ „Това, което аз виждам като продукт от нашите служби за сигурност, не отговаря на никакви СТАНДАРТИ", твърди уверено финансовият министър Асен Василев. Означава ли това, че е наясно, какви са "СТАНДАРТИТЕ" в разузнаването?И къде ги научи?Защото такъв термин в разузнаването не съществува.

▪ "Аз ИНТУИТИВНО съм убеден, че той /руският архимандрит  / е бил засечен /от контраразузнаването/". Ако в сферата на сигурността се разчита на ИНТИУТИВНОСТТА на хора като Атанасов, може да се стигне и до натискане на ядреното копче. Там се работи с безспорно потвърдени доказателства.

В Руската църква имало „паравоенни казашки отряди“, твърди в телевизионно интервю проф. Калин Янакиев. Бeз коментар!

▪ От глупост или по–скоро умишлено политици, журналисти и бивши военни /Събев, Данов/ въведоха несъществуващото понятие „дефектни“ или „неизправни“ ракети за ПВО системите С–300 за да оправдаят предаването им на Украйна. Единствено действащият генералитет използва правилните термини. Ракетите имат „експлотационнен срок на технологична годност“, след който трябва да се утилизират. Отклонения от отделни технически показатели не означава, че са дефектни и че не могат да се използват в бойни условия, а че биха се отразили на обсега и точността им при ракети „земя–въздух“.

 

14. Предстоящи събития:

▪ „Готови за бъдещето? Демографската картина – цената на неравенствата“: Дискусия по тази тема, организирана от български евродепутати ще се проведе на 06. октомври 2023 г. в София от 10.00 часа, в София Ивент Център.

30.09.2023 г.

София

Адреси за изпращане на информации, сигнали, предложения, забележки, както и на материали за публикуване в expert-bdd.com : Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , тел.0888452140