75 милиарда долара от началото на войната.. Ще отслабне ли американската военна подкрепа за Украйна? Печат
Автор Експерт   
Петък, 06 Октомври 2023 12:12

75 милиарда долара от началото на войната.. Ще отслабне ли американската военна подкрепа за Украйна?

Мохамед Ал-Миншави, 4.10.2023 г , Вашингтон

От началото на руската война срещу Украйна през февруари 2022 г. администрацията на президента Джо Байдън, с подкрепата на Конгреса, е насочила близо 75 милиарда долара помощ за Украйна, включително хуманитарна, икономическа и военна помощ.

Нейният лъвски дял включва оръжейни системи, обучението и разузнавателната информация, необходима на украинската армия. След 19 месеца на продължаващи битки, различни проучвания на общественото мнение показват, че голям брой американци са все по-скептични относно осъществимостта на продължаването на предоставянето на допълнителна помощ на Киев.

Ранното начало на изборния сезон и многократните представяния на редица републикански кандидати, водени от бившия президент Доналд Тръмп, губернатора на Флорида Рон ДеСантис и младия кандидат Вивек Рамасвами, допринесоха за засилване на тенденцията за преразглеждане на предоставянето на повече помощ. Следователно много експерти не бяха изненадани от настояването на поддръжниците на Тръмп в Камарата на представителите - въпреки настояването на републиканското мнозинство за предоставяне на помощ - да се оттеглят всички средства за Украйна от временното законодателство за финансиране на федералното правителство, което беше постигнато два часа преди планираното спиране на работата на правителството.

Ядрото на опозицията

Дясното движение в Републиканската партия представлява ядрото на тази опозиция, въпреки че броят на неговите членове не надвишава 20 сред 435 членове на Камарата на представителите, а републиканците се радват на мнозинство от 222 членове в сравнение с 212 за демократи.

Президентът Байдън беше остър в изявленията си след подписването на проекта за временно финансиране, когато каза: "При никакви обстоятелства не можем да позволим американската подкрепа за Украйна да спре. Напълно очаквам председателят на Камарата на представителите да запази ангажимента си към народа на Украйна и да осигури преминаването на необходимата подкрепа, за да им помогне в този критичен момент.”  Той потвърди очакването си, че скоро ще има нов опит за преxвърляне на украинската помощ, което отваря вратата към сценария за преминаване на украинската помощ през Камарата на представителите самостоятелно в нейното собствено законодателство или като част от по-голям допълнителен проект. Байдън подчерта, че страната му ще подкрепя Киев „колкото е необходимо“.

На свой ред Матю Уолън, главен изпълнителен директор на American Security Project - изследователски център, фокусиран върху военните въпроси - смята, че има само „гласно малцинство, което поставя под въпрос стойността на тази помощ, като твърди, че Съединените щати имат по-важни приоритети за разходите у дома ." Той каза пред Al Jazeera Net: „Правилно е да се търси отговорност за всяка програма за финансиране, независимо дали е чуждестранна или местна, но вярвам, че американската хуманитарна и военна помощ за Украйна беше сред най-ефективната помощ, изпращана в зона на бойни действия от десетилетия.“

Републиканска конфронтация

Тъй като консервативните републиканци стават все по-гласни в противопоставянето си на украинската помощ, въпросът става все по-поляризиран. Което означава, че има значителен блок от гласоподаватели на Републиканската партия, които вероятно се интересуват много от този въпрос, което затруднява осигуряването на двупартийна подкрепа със сигурност. Твърдолинейната републиканска партия вярва, че е постигнала първия си голям успех, когато председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти не е включил искане за помощ от 6 милиарда долара за Украйна в законопроект за временно финансиране, за да избегне спиране на работата на правителството. Бившият служител на Държавния департамент и експерт в Съвета за международни отношения Стивън Сестанович омаловажи победата на твърдолинейното републиканско движение и каза: „Никой не се съмнява, че има голямо мнозинство и в двете партии в Конгреса, което подкрепя продължаването или дори увеличаване на помощта за Украйна, а председателите на основните комисии са особено силни поддръжници, а Белият дом също не се колебае да подчертае своята подкрепа.“ Сестанович добави пред Al Jazeera Net, че единствената причина да се постави под въпрос прекъсването на подкрепата "е точно това, което видяхме миналата седмица, където вътрешните разделения в Републиканската партия или процедурните правила, които усложняват как се харчат парите, по някакъв начин ще се превърнат в пречки." Той подчерта, че „републиканското ръководство е наистина лошо в управлението на своите радикали, а правилата на Камарата на представителите са двусмислени и сложни и двата факта правят кризата по-вероятна, отколкото би трябвало да бъде“. За да преодолеят съпротивата на хардлайнерите в Камарата на представителите, някои поддръжници на Украйна в Конгреса от двете партии оказват натиск върху администрацията на САЩ да подаде нова молба за подкрепа за цяла година, считайки, че би било по-лесно да поиска една по-голяма парична сума, вместо да продължи да изисква от членовете на Конгреса да гласуват силно с нея.

Продължаваща поддръжка

Представители на Пентагона казаха, че им остават 5,2 милиарда долара за предоставяне на оръжия и друга помощ за  Украйна, дори след като Конгресът отказа да включи повече финансиране за войната в законопроект в края на миналата седмица, за да остави възмооности на правителството за избор. Тази сума почти гарантира цената на оръжията, които Вашингтон планира да изпрати в Украйна само за още няколко месеца. Сестанович вярва, че помощта ще продължи и казва: „Има някои причини за увереност, тъй като висши служители както в Конгреса, така и в администрацията на Байдън знаят, че рисковете тук са много високи и че малко политици ще искат да носят отговорност за това, което може да  се счита за голямо поражение за американската външна политика“, подчертавайки, че „Ето защо продължаващата подкрепа – дори и с толкова много ежеминутна драма – е най-вероятният резултат“. Уолън обясни пред Al Jazeera Net: „Американците имат много кратък период на внимание, когато става дума за чуждестранни конфликти, и се очакваше интересът да намалее с времето“. „Ако помощта намалее, независимо дали поради схващанията за големия й обем или поради опасения относно собствените запаси на САЩ от боеприпаси и оръжия, това ще изложи Украйна на допълнителни рискове“, добави той.

Европа също трябва да направи много повече, отколкото прави в момента, защото не може да разчита на Америка да поема вечно разходите за нейната отбрана.

Изглежда, че няма да има заплаха за потока от помощ в краткосрочен план, а по-скоро има заплаха в дългосрочен план, особено предвид  политическата несигурност във Вашингтон по отношение на изборите през 2024 г., чийто резултат никой не знае. Следователно не е известно, какво  въздействие ще окажат те върху продължаващата военна подкрепа на САЩ за Украйна.

Автор: Мохамед Ал-Миншави

Източник: Ал Джазира

Превод Ганчо Каменарски