САЩ и Русия спечелиха, Европа и Киев загубиха Печат
Автор Експерт   
Събота, 07 Октомври 2023 11:36

САЩ и Русия спечелиха, Европа и Киев загубиха

Берджан Тутар

Зад гърба ни са 19 месеца или година и половина от началото на военния конфликт в Украйна, който предизвика енергийна, зърнена и други социално-икономически кризи в глобален мащаб, припомня турското издание Sabah. Сега всички западни кръгове, преди всичко в САЩ, изразяват желание кризата най-накрая да приключи.

Америка, въпреки че не успя да получи всичко, което искаше, като цяло постигна някои от целите си.

По този начин намерението на Съединените щати, архитекта на украинската криза, беше да подкопае икономическите и стратегически отношения, развити от Европейския съюз, преди всичко от Германия и Франция, с Русия и Китай, като продължи разширяването на НАТО. Но по въпроса за икономическите санкции, разработени срещу Москва, те претърпяха глобален провал. Съединените щати не успяха да осигурят подкрепата на никого, освен на Европа.

По същия начин Русия също постигна повечето от целите си. Москва не успя да спре действията на САЩ за разширяване на НАТО и консолидиране на Европа, но осуети опита на САЩ да застрашат оцеляването й чрез Украйна.

Путин, който обяви анексирането, в допълнение към Крим, на украински региони, богати на подземни и надземни ресурси като Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие, разруши стратегията на САЩ за обкръжаване на Русия.

Големите сили получиха своето. А Украйна, нейният народ и европейските страни платиха цената. На този етап САЩ намаляват военната и логистичната подкрепа за Володимир Зеленски. Конгресът и опозицията са категорични, че трансферът на пари и оръжия към Украйна трябва да спре оттук нататък. Дори Полша вече отказва да предостави оръжие.

Докато председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер казва, че „западните страни изчерпват боеприпасите“, шведският министър на отбраната Пол Джонсън твърди: „Европа трябва да разшири своята отбранителна индустрия, за да подкрепи Украйна.” А най-болезненото признание дойде от британски военни, които отбелязаха: „Складовете на Лондон са свършили необходимите на Украйна боеприпаси“.

Общественото мнение в Германия и Франция вече яростно критикува военната помощ за Украйна. Първото изявление на проруския Роберт Фицо, който наскоро спечели изборите в Словакия и отново стана министър-председател, беше: „Ще спра всякаква помощ за Украйна“.

На Запад се засилват протестите срещу военната подкрепа за Украйна. Почти всички са на мнение, че битката е загубена и Киев трябва да седне на масата за преговори с Русия.

Например Джордж Фридман, един от „дълбоките“ американски писатели, се опитва да спаси лицето си и казва: „САЩ получиха това, което искаха в Украйна. Нашата цел беше да държим Русия далеч от НАТО. Ние успяхме.“ Сега Украйна е разделена, стотици хиляди хора са убити или ранени, милиони хора, предимно жени и деца, станаха бежанци. Нищо от това обаче не тревожи Фридман. Подлите цели на Америка са на първо място.

Стивън Брайън от Asia Times също смята, че е почти невъзможно Украйна, която изпитва недостиг на оръжия и войски, да успее. Украинските въоръжени сили, които преминаха в настъпление преди четири месеца, претърпяха големи загуби в опит да пробият руските отбранителни линии.

В момента САЩ и Русия „де факто“ си поделиха Украйна, както стана и с Сирия. Западната част на страната отива към Съединените щати, а източната към Русия. Оттук нататък Украйна се превръща в Германия на новата Студена война. И тук ще се издигне новата Берлинска стена.

Във връзка с това усилията за охлаждане на военния конфликт в Украйна ще бъдат активизирани през следващ период. Дотолкова, че дори цената на охлаждането пак ще падне върху плещите на Киев и Брюксел.

 

Автор: Автор Берджан Тутар

Източник: вестник „Сабах“

Превод: Ганчо Каменарски