ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 67 Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 16 Октомври 2023 10:21

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 67

Международни отношения, Дипломация и Сигурност

(Съвместно издание на expert-bdd.com и csr-bg.com)

01.– 15. октомври 2023 г.


  1. 1. Геополитическа динамика и международни конфликти

1.1. Войната в Украйна

▪ Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън в интервю за YouTube канала Judging Freedom твърди, че руските военни лесно откриват западни инструктори или офицери от разузнаването, участващи в конфликта като наемници в редиците на украинските въоръжени сили, и ги ликвидират благодарение на развитото и мощно военно разузнаване. Още от 2022 г. се знае, че наемници от 54 държави се бият в Украйна на страната на Киев и много от тях имат опит в конфликти в Близкия изток.

Източник: Judging Freedom, 01.10.2023

▪ В речта си пред Валдайския форум президентът Путин съобщи, че от началото на контранастъплението на украинската армия са загинали 90 хил. украински войници, а Киев е загубил 557 танка и около 1900 бронирани машини от началото на юни.

Източник: Ройтерс, 05.10.2023

▪ На 06.10. украинският парламент одобри увеличение на разходите за отбрана до края на годината с 8,28 милиарда долара. Досегашният годишен военен бюджет възлизаше на 45,5 милиарда долара или 26,6% от БВП. 6,14 милиарда долара ще бъдат предназначени за военния персонал, а 2,13 милиарда долара зо военно оборудване и други раздходи.

Източник: Ройтерс, 06.10. 2023

▪ Бившият съветник на украинския президент Алексей Арестович смята, че Путин се готви  за дълга, изтощителна война и може да я продължи още две години, а програмата му  минимум е до изборите в САЩ

Източник: БНТ, 06.10.2023

▪ В края на официалното си посещение в Румъния президентът на Украйна Володимир Зеленски даде пресконференция, на която заяви, че войната с Русия е в последната си фаза, която е най-трудна. Имало много страхове за финансирането й, за въоръженията. Нормално е  американската помощ за Украйна да намалее в контекста на събитията в Израел, признава Зеленски. Русия била заинтересована от световна война.

Източник: Диджи 24, 10.10.2023

▪ По информация както от руска, така и от украинска страна, руските сили са започнали голяма настъпателна операция на почти целия Източен фронт. Решаващият фактор ще бъде дали руските въоръжени сили ще успеят да победят украинската защита. Досегашният ход на войната показва, че и двете страни изпитват големи затруднения при преодоляването на добре развити отбранителни позиции. В офанзивата участват специалисти от войските на Вагнер.

Източници: Weeb Union, Military Summary Channel, Suriyakmaps, 11.10.2023

▪ Украинският президент Володимир Зеленски иска да направи доставките на оръжие за собствената си армия по-ефективни чрез цифров указател. Това ще позволи бързо да се предостави на западните партньори информация за използването на доставените от тях оръжия. След атаката на ислямистката Хамас срещу Израел в Киев се появиха опасения, че помощта от САЩ и Европа за собствената им страна може да намалее. Зеленски постави Русия и Хамас на едно ниво.

Източник: DPA, 12.10.2023

▪  В доклад на британски институт се отбелязва, че както Русия, така и Украйна имат своите разработки в областта на радиоелектронната борба и непрекъснато усъвършенстват тактиките, методите и процедурите.  Украинската армия е станала много ефективна в използването на оръжия с GPS насочване, включително крилати ракети Storm Shadow и SCALP-EG, ракети с изстрелване от HIMARS и 155-милиметрови артилерийски снаряди M982 Excalibur. „Електронната война е основна област за инвестиции на Москва и нейните войски често са технически подковани в това отношение“, се сочи в доклада

 

Източник: Business Insider, 12.10.2023

▪ Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя на среща по въпроса за доставката нта оръже за Украйна е споделил, че „От няколко дни руските войски преминаха към активни бойни действия почти по цялата линия на съприкосновение. Така наречената украинска офанзива вече може да се счита за завършена“. Успешни са настъпленията  край Авдеевка, Запорожкия и Северния  участък от фронта, общо по пет направления на фронтовата линия. Целта на операцията е опит за вкарване на УС в т.н. котел и промяна на хода на военните действия.

Източници: KP.RU, DWN, The Economist, 14.10.2023

РУСИЯ

▪ На съвещание на щаба на Обединената групировка войски Министърът на отбраната Сергей Шойгу изслуша докладите на командващите. Досега през 2023 г общо над 335 000 души са постъпили на служба като доброволци или по договори. Сформирани са девет резервни полка. Нaчалникът на управлението за бойна подготовка на ЮВО е доложил, че всички ръководители на занятия са офицери с боен опит в Украйна.

Източник: ТАСС, 05.10.2023

▪ Значителна част от Черноморския флот на Русия е бил предсилоциран от Севастопол към Феодосия и Новоросийск– два от най-новите и големи кораби, три дизелови подводници, пет големи десантни кораба и няколко малки ракетни кораба.

Източник: The Bell, 05.10.2023

▪ Руският президент Владимир Путин обяви, че е извършен успешен тест с междуконтинентална крилата ракета с ядрен двигател 9M730 „Буревестник“, която може да остане в режим на готовност в продължение на седмица в земната орбита.

Източник: RND, 06.10.2023

▪  По време на официалното си посещеие в Киргизия на 12 и 13.10. /първо задгранично пътуване  след заповедта за арест/ президентът Путин участва в заседание на Съвета на държавните глави на ОНД и проведе срещи с президента на Киргизия Садир Жапаров и президента на Азербайджан Илхам Алиев. Путин информира своите партньори от ОНД за приоритетите на руското председателство в организацията през 2024 г.Търговският оборот на Русия с други страни от ОНД нарасна с 6% през 2022 г. в сравнение с 2021 г., достигайки 101,7 милиарда долара. Обсъдено е и изграждането на международния транспортен коридор „Север-Юг“.

Източници: ТАСС, DW.DE, iz.ru, 13.10.2023

1.2.САЩ

 

▪ Действието на руските сили в Украйна вероятно ще доведе до увеличаване на руската зависимост от ядрените оръжия. Възпирането на руската ограничена ядрена ескалация ще стане дори по-важно от възпирането на руската конвенционална агресия. Възпирането на руската ядрена ескалация все още ще има значение след края на войната в Украйна. Европейските съюзници ще трябва да осигурят повече конвенционални способности. За целта са необходими допълнителни ядрени способности на европейския театър.

Източници: nato.int, 01.10.2023

▪ Бившия командващ силите на САЩ в Европа генерал Бен Ходжис смята,  че Джо Байдън е допуснал две сериозни грешки при противопоставянето си срещу Русия в Украйна. "Първо, той не определи каква точно е нашата цел в това противоборство - за какво даваме над 50 милиарда долара. Второ, Байдън много се страхува от ядрената заплаха от страна на Москва."

Източник: сп.  Rzeczpospolita, 05.10.2023

▪ Администрацията на Байдън не е потвърдила твърдението на американски и руски политически коментатори, че директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е провел преговори с руснаците, с които договорил "червени линии" за ролята на Вашингтон във все по-ожесточената прокси война. Според Дъг Бандоу подобно споразумение не е достатъчно, за да гарантира, че Москва и Вашингтон няма да изпаднат в положение на война.

Източник: The American Conservative, 05.10.2023

▪ Главния съветник по ядрената и противоракетната отбрана към Съвета на Обединените началник-щабове на САЩ Грегъри Уийвър пише в своя статия, че НАТО трябва да се готви за ядрена война с Русия.

Източник: nato.int, 05.10.2023

▪ Министърът на отбраната на САЩ нареди корабна групировка от самолетоносача „Джералд Р. Форд“ и пет крайцера и разрушители с управляеми ракети да се насочи към източната част на Средиземно море. САЩ увеличават и броят на изтребителите и щурмовите самолети на ВВС в региона. Американската армия "увеличава" доставките на системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси и друга помощ в сферата на сигурността за Израел.

Източник: The New York Times vom 08.10.2023

▪ Американският президент коментира, че разполагането на бойни кораби близо до Израел трябва да бъде знак за Иран, който подкрепя ислямистките групировки Хамас и Хизбула.
Източник: Ройтерс, 11.10.2023

▪ Държавният секретар Антъни Блинкен пристигна в Израел на 12.10. и се срещна с премиера Бенямин Нетаняху и членовете на „военния кабинет“, който беше сформиран като част от новото извънредно правителство. САЩ приветстват " формирането на ново извънредно правителство и единството в израелското общество.“

Източник: Axios, 12.10.2023

▪ Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен съобщи за допълнителна военна помощ за Израел и заяви: "Посланието, което нося на Израел, е следното - може би сте достатъчно силни сами да се защитите, но докато съществува Америка, никога, никога няма да ви се наложи".

Източник: BBC, 12.10. 2023

▪ На 12 октомври Комисията за стратегическа позиция публикува своя дългоочакван доклад за ядрената политика на САЩ и стратегическата стабилност.Той включва препоръки към Съединените щати да се подготвят да увеличат броя на разположените бойни глави, както и да увеличат производството на бомбардировачи, крилати ракети с въздушно изстрелване, подводници с балистични ракети, нестратегически ядрени сили и капацитет за производство на бойни глави.

Източник: fas.org, 12.10.20231.3.ДРУГИ КРИЗИСНИ РЕГИОНИ

БЛИЗЪК ИЗТОК

В ранната съботна утрин на 07.10. Хамас извърши изненадващо нападение над Израел. Бойците на Хамас са проникнали от суша, море и въздух. Контраадмирал Даниел Хагари каза пред репортери, че повече от 2200 ракети са били изстреляни в Израел в събота сутринта. 40 израелци са били убити при атаката с повече от 700 ранени. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че страната е във война. Израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви, че е дал зелена светлина на армейските резервисти да бъдат призовани за активна служба. Врагът ще плати безпрецедентна цена.“, заяви Нетяняху.

Източници: Times of Israel,  Асошиейтед прес, politico.eu, 07.10.2023

▪ Първи реакции от ЕС: „Недвусмислено осъждам нападението, извършено от терористите на Хамас срещу Израел“, каза в изявление председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Това е тероризъм в най-отвратителната му форма. „Израел има право да се защити срещу такива отвратителни атаки“, каза тя.

“Това ужасяващо насилие трябва да спре незабавно. Тероризмът и насилието не решават нищо“, каза Жозеп Борел, ЕС изразява своята солидарност с Израел в тези трудни моменти.

Източник: politico.eu, 07.10.2023

Институтът за изследване на войната /САЩ/ отбелязва, че Кремъл обвинява Запада, че е пренебрегнал конфликтите в Близкия изток в полза на подкрепата на Украйна.

Източник: ISW, 08.10.2023

На втория ден, 08.10. бе съобщено за обстрел от съседен Ливан с артилерия и ракети. Наблюдателите на ООН в Ливан призоваха  Израел и Хизбула да се въздържат от военни действия.

Източник:  tagesschau.de, 08.10.2023

За рекордно кратък срок Израел мобилизира 300 000 запасни.

Източник: Deutschlandfunk vom 09.10.2023

"Палестинският проблем не търпи повече отлагане и е време за изпълнение на решенията на ООН. Русия многократно е потвърждавала интереса си към сигурността както на Палестина, така и на Израел, но Съединените щати се опитват да монополизират посредническите усилия за уреждане", каза още министъра на външните работи Лавров.

Източник: ТАСС, 09.10.2023

Според израелските военни в първоначалното нахлуване в събота са участвали 1000 бойци на Хамас. На четвъртия ден от началото на нахлуването Израел си върна контрола върху граничната ограда с ивицата Газа. Броят на заложниците на Хамас е 150.

Източник: Ройтерс, 10.10.2023

На 09.10. в свое обръщение турският президент Ердоган заяви: «Готови сме на всякакво посредничество за размяна на пленници между страните и прекратяване на противопоставянето и за осигуряване на мир между Израел и Палестина» Той потвърди турската позиция, че в Близкия изток не може да бъде постигнат без признаване на палестинската независимост в границите от 1967 г.

Източници: www.milliyet.com.trq 10.10.2023

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел  обвини израелското правителство, че нарушава международното право с налагането на пълна блокада на Газа в отговор на нападението на Хамас.

Източник: Ройтерс, 11.10.2023

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е "Необходимо е да се работи върху дипломацията вместо върху военния аспект и да се търсят решения за спиране на сраженията възможно най-скоро." "Второ, трябва да се върнем към процеса на преговори, които трябва да бъдат приемливи за всички страни, в това число и за палестинците", допълни той. Путин предупреди, че трябва на всяка цена да се избегне разпростиране на конфликта, защото ако подобно нещо се случи, това ще има последствия върху международната ситуация, а не само върху региона.
Източник: Франс прес, 11.10.2023

Турският президент Ердоган проведе телефонни разговори с регионалните сили тази седмица, за да предаде предложението на Анкара за посредничество и обсъждане на израелско-палестинския конфликт. Той стартира и дипломатически усилия за освобождаване на цивилни заложници.

Източник: Ройтерс, 11.10.2023

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и опозиционният лидер Бени Ганц се споразумяха за създаването на правителство на националното единство. В правителството влизат премиерът Нетаняху, министърът на отбраната Галант, самият Ганц и още двама наблюдатели. Кабинетът няма да изготвя законопроекти или да взима решения извън конфликта с "Хамас".

Източник: Ню Йорк Таймс, 12.10.2023

Командващият военното крило на "Хамас" Мохамед Дейф публикува едно от редките си съобщения, в което казва, че това е първата стъпка към унищожаването на Израел. Мохамед Назал, член на политическото бюро на "Хамас", внесе известно уточнение, тази операция била планирана преди няколко години.

Източници: Ню Йорк Таймс, "Ал Джазира", 12.10.2023

Израелският посланик в Москва Александър Бен Цви в интервю за «Комерсант» в отговор на някои твърдения в социалните мрежи и медии за  възможно участие на Русия в случилото се в Израел отговаря: Това е пълна глупост. Горните твърдения наистина са чиста проба конспиративни теории. Включително и това, че САЩ щели да пренасочат ресурси от Украйна към Близкия Изток.

Източник: "Коммерсантъ", 12.10.2023

Иранският президент заяви, че за да спре "геноцида над палестинците от страна на ционистите", Иран ще се координира с ислямските държави "възможно най-скоро", съобщи уебсайтът на иранското президентство.

Източник: АФП, 12.10.2023

Истинската цел на Хамас и неговите поддръжници "може да бъде само да мобилизират арабския свят срещу Израел и да излязат от пътя на мирните преговори", казва Хенри Кисинджър пред Politico.

Източник: Politico, 12.10.2023

Турският президент Ердоган предложи да посредничи за възстановяване на мира и разговаря със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман и с алжирския президент Абделмаджид Тебун. Започнали са  преговори с "Хамас", за освобождаване на заложници  от съответните институции на Турция по нареждане на президента Ердоган.

Източници: АОА, Фрнас прес, Хабертюрк, 12.10.2023

Халед Мешаал, отговарящ за привържениците по света и бивш лидер на «Хамас» призова от Катар към протести и присъединяване на съседните страни /„Йордания и Ливан/ във войната срещу Израел.

Източник: Ройтерс, 13.10.2023

Израел е поискал от Германия да предостави боеприпаси за военните кораби, съобщи Министърът на отбраната Борис Писториус. Министерството на отбраната съобщи ден по-рано: „Вече е потвърдено, че Германия ще подкрепи Израел с до два бойни дрона Heron TP.

Източник: RedaktionsNetzwerk Deutschland, 12.10.2023

▪ Израелските военни информираха ООН, че населението в северната част на ивицата Газа трябва да се премести на юг в рамките на 24 часа. Според ООН 1,1 милиона души ще бъдат засегнати.

Източник: Die Welt 13.10.2023

▪ Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир Абдолахиан подчерта по време на посещението си в Бейрут, че «САЩ трябва да контролират Израел», ако искат да избегнат регионална война. Преди това той разговаря с лидера на «Хизбула» Хасан Насралла.

Източник: Франс прес, 13.10.2023

▪ Заместник-лидерът на “Хизбула” шейх Наим Касем обяви на 13.10., че ливанската шиитска групировка няма да се повлияе от призивите да стои настрана от конфликта между Израел и радикалното палестинско движение “Хамас”. Той допълни, че организацията му е в “пълна готовност” за намеса в сраженията.

Източник: Ройтерс, 13.10.2023

▪ Египетската армия премести хиляди войници до границата с палестинската крайбрежна зона. Представителят по сигурността описа възможна наземна офанзива на Израел в ивицата Газа като "сериозна грешка".

Източник: АР, 13.10.2023

▪ Международната организация по правата на човека HWR съобщава, че Израел е използвал муниции с бял фосфор в Газа и Ливан. Белият фосфор се счита за запалително оръжие съгласно Протокол III от Конвенцията за забрана на използването на определени конвенционални оръжия, който забранява използването на запалителни оръжия срещу военни цели, разположени между цивилни, въпреки че Израел не го е подписал и не е обвързан от него“.

Източник: Reuters 13.10.2023

▪ Военните сили на Израел са атакували  оперативния щаб на “Хамас”, при което е бил убит ръководител на военновъздушните сили на “Хамас” в Газа Абу Мурад.

Източник: The Times of Israel, 14.10.2023

▪ Саудитска Арабия е отложила преговорите за евентуално нормализиране на отношенията с Израел. Възстановяването им зависело от отстъпките на Израел към палестнците.  Министърът на външните работи  е отказал да осъди действията на Хамас.

Източници: ДПА, Ройтерс, Известия, 14.10.2023

▪ Очаква се зам. външен министър на Русия да пътува за Катар и да се срещне там с представители на Хамас в седмицата след 16.10.

Източници: Известия и Ройтерс, 14.10.2023

▪ Иранският министър на външните работи Хосейн Амир Абдолахин след като посети Ирак, Сирия и Ливан и се срещна с лидера на ливанската шиитска групировка «Хизбула» Хасан Насрала, на 14.10. в Катар проведе среща и с лидера на «Хамас» Исмаил Хания. Обсъдени са начините за укрепване на "оста на съпротива" срещу Израел.

Източник: ИРНА, 15.10.2023

Второто предупреждение на израелската армия за евакуация на жителите на северната част на ивицата Газа беше до 13,00 часа на 15. 10. Съсредоточаването на танкове и бронирани машини свидетелства за непосредствено предстояща военна операция. Говорител на израелската армия предупреди за мащабни военни действия в района. САЩ изпратиха втори самолетоносач в района на Източното Средиземноморие.

Източник: СиЕнЕн, 15.10.2023

▪ До 15. 10. жертвите в конфликта са 3 600,  ранените са 9000. За последната седмица израелската армия е убила в Газа 700 деца, съобщава CNN, позовавайки се на УНИЦЕФ.

Източници: СиЕнЕн, БНТ, 15.10.2023

▪ Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз подчертаха в съвместно изявление, "правото на Израел да се защитава в съответствие с хуманитарното и международното право от жестоките и безразборни атаки" на "Хамас".

Източник: Франс прес, 15.10.2023

НАГОРНИ КАРАБАХ

▪ След военното превземане на Нагорни Карабах от Азербайджан, структурите на международно непризнатата Република Арцах се разпадат. Властите обявиха края на „всички държавни институции и организации“ до 1 януари 2024 г. По-голямата част от приблизително 120 000 етнически арменци вече са избягали от региона. Германският „Тагесцайтунг“ смята, че: „ЕС е безразличен към положението на арменците. И не само политическато, но за съжаление и хуманитарнато.” Daily Telegraph призовава за нови международни институции: „Тъй като Съветът за сигурност не е подходящ за целта, единственият изход е да се заменят Обединените нации“.

Източници: Tageszeitung, Daily Telegraph, 04.10.2023

▪  Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в разговор с група депутати е споделил, че Държавният департаменвт не планира да поднови дългогодишния отказ, който позволява на САЩ да предоставят военна помощ на Баку. Той виждал възможност  Азербайджан да нахлуе в Южна Армения през следващите седмици. По–рано президентът Алиев е заплашил да реши проблема с отваряне на коридор по протежение на южната граница със сила.

Източник: Politico, 14.10.2023

  1. 2. ПРОБЛЕМИ НА СИГУРНОСТТА И ОТБРАНАТА

2.1.НАТО

▪ Министърът на външните работи на Великобритания Джеймс Клевърли смята, че ако съюзниците не продължат да подкрепят Киев, ситуацията в света щяла да се влоши. От друга страна обаче той отбелязва и това, че че умората от конфликти в Украйна е „голям проблем“.

Източник: сп. House, 01.10.2023

▪ Германия е информирала Украйна, че на този етап ще се въздържи да изпрати исканите от Киев крилати ракети  „Таурус“. Според канцлера Шолц въпросът ще бъде преразгледан на по–късен етап. /Обхватът на „Таурус“ е 500 км/ Шолц обеща обаче още една система Patriot след двете от август т.г.

Източници: Bild-Zeitung, 04.10.2023 и Zeit online, 05.10.2023

▪ МО на Великобритания е доставило общо досега над 300 000 артилерийски боеприпаси на Украйна. ДД на САЩ изнася информация за предоставена на Украйна над 2 млн 155 мм артилерийски снаряди.

Източник: BBC, 05.10.2023

▪ Адмирал Роб Бауер, председател на военния комитет на НАТО, заяви на Варшавския форум за сигурност, че "вече се вижда дъното", добавяйки, че сега правителствата и оръжейните производители трябва "да увеличат производството с много по-високи темпове". Британският министър на отбраната Джеймс Хийпи заяви на форума, че военните запаси на Запада "изглеждат леко оскъдни", и призова страните от НАТО да отделят 2% от БВП за отбрана, както са се ангажирали.

Източник: BBC, 05.10.2023

▪ На проведената в Копенхаген годишна Парламентарна асамблея на НАТО бяха приети резолюции относно изпълнение на решенията от срещата на върха във Вилнюс; реконструкцията на Украйна; новата база за възпиране и отбрана на НАТО; стабилност и сигурност в Черноморския регион; противодействие на дезинформацията; и защита на критичната морска инфраструктура. Приети бяха и доклади по енергийната зависимост и защитата на морската инфраструктура.

Източник: 11.10.2023

▪ Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди, че че Германия ще прехвърли на Киев още една система "Пейтриът" и допълнителни ракети за нея, а  също и две системи за противовъздушна отбрана IRIS-T и десет танка "Леопард 1".„България ще прехвърли компоненти, за да помогне на Украйна да укрепи своите системи за противовъздушна отбрана С-300“.

Източник: ТАСС, 11.10.2023

▪ На двудневната среща на министрите на отбраната на НАТО се обсъждат: подкрепата за Украйна, засилено възпиране и отбрана, операции и мисии на НАТО и ситуацията в Близкия изток. Президентът на Украйна Зеленски участва в срещата на ръководената от САЩ Контактна група за отбраната на Украйна. На 11.10.  следобяд министрите на отбраната се срещнаха с украинския си колега, министър Умеров, в рамките на Съвета НАТО-Украйна. През втория ден бяха обсъдени неотдавнашните щети на подводната инфраструктура между Естония и Финландия и бе изслушан израелският министър на отбраната Йоав Галант за отговора на Израел.

Източник: nato.int, 12.10.2023

▪ Израелският министър на отбраната Галант е показал пред министрите на отбраната от НАТО  видеото, разпространено първо от "Таймс ъф Израел" и наречено от медията "нецензуриран видеозапис на жестокостите на "Хамас". Министри на отбраната са заявили, че ще помогнат на Израел, като удовлетворят искането на израелците да използват два бойни дрона "Херон ТП" за своето контранастъпление. Единствено Турция е изразила несъгласие, отказвайки да осъди нападенията на "Хамас" като тероризъм.

Източник:  Ройтерс, 12.10.2023

▪ След повишеното напрежение през последните няколко месеци между правителството и военното ръководство на армията в Полша последваха оставки на високопоставени командващи, включително и на началника на ГЩ. Те възразявали срещу намесата на правителството в армията.

Източник: Polska Agencja Prasowa,12.10.2023

2.2.Военни учения

▪ На 10.10. в Румъния започна най–сложното военното учение "Steadfast Jupiter", организирано от Върховното командване на съюзническите сили в Европа (SHAPE), в което участват военнослужещи от 17 съюзнически държави и повече от 20 подразделения от структурата на командването и силите на НАТО. Проверяват се способностите за реагиране, командване и контрол и отбранителната позиция в геополитическа среда, характеризираща се с множество заплахи.

Източник: Аджерпрес, 10.10.2023

▪ На 13. 10 започна военноморското учение „Бриз – 2023“. В него участват военни кораби, авиация, личен състав, сили и средства от военноморските сили на България, Албания Белгия, Великобритания, Грузия, Гърция, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Военноморското командване на НАТО, Командването за специални операции в Европа SOCEUR, Тренировъчният център на НАТО по морски възпиращи операции (NMIOTC), Щабният елемент за интеграция на силите на НАТО в България NFIU, Съвместното командване на силите, СВ и ВВС.

Източник: МО, 14.10.2023

2.3.Разузнаване и контраразузнаване

▪ До президентските избори на 17 март 2024 г. е много малко вероятно да бъде проведена  нова мобилизационна вълна, прогнозира британското разузнаване.

Източник: МО на Великобритания, 10.10.2023

▪ Българските правоохранителни органи съобщиха на 10.10., че са разбили организирана престъпна група, изнасяла за Русия стоки с двойна употреба. Органите на реда в България арестуваха 12 души, от които петима чужденци: трима от Руската федерация и по един от Албания и Беларус. Изнесените стоки - радиостанции, бинокли, балистични броячи и оптични прицели - са били предназначени за руската Национална гвардия, руската морска пехота и формирования като групата „Вагнер„.

Източник: Гласът на България, 10.10.2023

▪ Разузнавателните служби на САЩ не са имали индикации за плановете на палестинската военна групировка "Хамас" да атакува Израел, заяви съветникът на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джейк Съливан.

Източник: Ройтерс, 11.10.2023

▪ Бившият високопоставен служител ЦРУ Марк Полимеропулос, отговарящ за тайните операции в Близкия Изток, прави оценка за реакциите на израелските разузнавателни служби: „Това е колосален провал на израелските разузнавателни служби и по-специално на службата за вътрешна сигурност при предотвратяването на терористична атака“. „Нито агентите, нито системите за електронно наблюдение успяха да съберат информация за плана, чиято подготовка отне шест месеца до една година и включваше атаки по въздух, суша и море.

Източник: "Ню Йорк таймс", 11.10.2023

▪ Централното разузнавателно управление на Съединените щати (ЦРУ) е предупредило за "увеличената" възможност за атака на Хамас дни преди ескалирането на напрежението в региона

Източник: INN, 13.10.2023

2.4.Военна индустрия

Отбранителните компании са разширили производствените си линии и са увеличили производствените си обеми, понякога дори десет пъти в сравнение с предишните темпове. В своя проект за федерален бюджет за 2024 г. Москва планира да похарчи повече за национална отбрана, отколкото за която и да е друга област - еквивалента на 105 милиарда евро - което съответства на 29,3 процента от общия бюджет и шест процента от брутния вътрешен продукт. Разходите за научни изследвания са намалели. Друга голяма пречка  отбранителната индустрия е липсата на квалифицирани кадри.

Източник: cicero.de, 02.10.2023

Израел се готви за първи път в света да разположи за оперативно тестване лазерна система, която може да помогне за прехващане на ракети. Системата се нарича "Светлинен щит", и е  разработена от създателя на системата за противовъздушна отбрана "Железен купол" - израелската компания Rafael. Новото оръжие е преминало успешни изпитания през април 2022. То  фиксира целта със скоростта на светлината и да я унищожи в рамките на 5 секунди на разстояние до 7 км.

Източник:https://twitter.com/BittonRosen,15.10.2023

  1. 3. ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ На 02 10.  в Киев е проведе среща на министрите на външните работи на страните от ЕС, която Жозеп Борел определи като историческа  и израз на солидарност с Украйна.  Сигналът трябваше бъде, че ЕС подкрепя Украйна и че тя има място на бъдещ член. Съжаление предизвика по–ниското нивото на присъствие на представителите на 4 държави, между които Унгария и Полша– зам.министър и дипломат от висок ранг. Йзеп Борел поднови предложението си за финансиране на бойни самолети и ракети с 5 млрд годишно от 2024  до 2027 г. Баербок настоя за повече усилия за противовъздушна отбрана за защита на енергийната система.

Източници: rnd.de.  Tagesspiegel, nzz.ch, 02.10.2023

▪ Въпреки че в Словакия партията на Фицо „Посока - социална демокрация" спечели изборите, а лидерът й бе обявил, че не подкрепя помоща за Украйна, не се очакват резки промени в политиката на страната. Ключов момент, в който ще бъде тествана подкрепата на Централна Европа за Украйна, може да настъпи през декември, когато Европейският съюз може да реши да започне преговори с Украйна за присъединяване към ЕС.

Източници: БТА, www.globsec.org,  02.–03.10.2023

▪ По повод завършилата среща на министрите на външните работи на ЕС в Киев вестник „Щутгартер нахрихтен“ коментира: Сигурните финансови ангажименти от Брюксел сега са още по-важни, тъй като помощта на САЩ е в неизвестност поради бюджетния спор във Вашингтон.

Източник: Щутгартер нахрихтен, 04.10.2023

▪ На 04.10. в Берлин германският канцлер Олаф Шолц и българският премиер Николай Денков обсъдиха теми, свързани с Шенген, Западните Балкани и войната в Украйна. Шолц отбеляза търговския рекорд с България - 12 млрд. евро. България е надежден партньор както в ЕС, така и в НАТО, заяви германският канцлер. Напълно подкрепя България за Шенген.

Източник: БТА, 04.10.2023

▪ Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за германско издание сподели категоричното си убеждение, че «Укайна е корумпирана на всички нива на обществото» и че «не бива да давате фалшиви обещания на народа» Въпреки усилията Украйна не отговарят на условията за присъединяване. Но въпреки това, трябва да се запази «европейската перспектива».

Източник: Augsburger Allgemeine Zeitung, 05.10.2023

▪ Полша и Унгария символично възпрепятстваха приемането на обща декларация по миграционния въпрос от срещата на върха на ЕС в Гранада. Полският премиер Матеуш Моравецки повтори отказа си да бъде наложена на Полша еденна система на разпределение на незаконните мигранти.

Източник: Франс прес, 06.10.2023

▪ Български евродепутати проведоха в София дискусия „Демографската картина – цената на неравенствата“, но във вечерните новини времето беше посветено на БТР-ите и двете слоници в зоопарка. /Сергей Станишев/

Източник: Нова телевизия, 08.10.2023

▪ Обединеното кралство, Франция и Германия обещаха да засилят мерките за сигурност на фона на опасения от атаки срещу членове на еврейската общност, след като се появиха видеоклипове на хора, които очевидно празнуват смъртоносни атаки, предприети от бойци на Хамас.

Източник: CNN vom 08.10.2023

▪  В ЕС продължават споровете относно оценката и политиката спрямо конфликта между Армения и Азербайджан. Италия настоява за безпрецедентни оръжейни сделки с Азербайджан. Външният министър Аналена Бербок (Алианс 90/Зелените) отказа да придружи френския си колега Катрин Колона в арменската столица Ереван преди седмица.

Източник: GFP, 10.10.2023

▪ На 10.10. по покана на Йозеп Борел се проведе спешно извънредно заседание на външните министри на страните от ЕС в смесена форма– присъствено и дистанционно. Жозеп Борел е поканил външните министри на Израел и Палестинската автономия да направят обръщение на извънредна среща на външните министри на ЕС, но те не се явиха. Европейската комисия поясни, че преразглежда изплащането на помощ за развитие в размер на стотици милиони евро от ЕС, но че плащанията не са прекратени. Страните от Съюза не са единодушни по отношение на помощта за развитие на палестинците.

Източник: "Франс прес", 10.10.2023

▪ В правителствена декларация от 12. 10.  Канцлерът Шолц потвърди забраната на Хамас в Германия. Освен това трябвало да се забрани и палестинската мрежа Samidoun. Шолц упрекна и Иран за вина в настоящата есдкалация.

Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung, 12.10.2023

▪ По време на посещението си в Пекин ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел заяви, че Светът се провали в усилията си да създаде две държави - за израелците и за палестинците. Той се дистанцира от призива на израелските власти за масова евакуация на Северна Газа, акцентирайки на сериозната хуманитарна криза в ивицата Газа.

Източник: Politico, 14.10.2023

▪ Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предизвика остри критики в ЕС с коментарите си по време на посещението си в Израел. Фон дер Лайен подчерта правото на Израел на самоотбрана, но не спомена задължението за спазване на международното право при операциите в ивицата Газа. Това отговаря на публичната позиция на Берлин, но торпилира решенията на ЕС. Политици от ЕС предупреждават, че фон дер Лайен отново излага Съюза в глобалния юг на обвинения в прилагане на двойни стандарти.

Източник: GFP, 15.10.2023

 

  1. 4. ООН И ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Куриозна ситуация в Съвета за безопасност на ООН: САЩ и Великобритания поискали спешно извънредно свикване на Съвета за сигурност с аргумента, че два руски самолета, извършващи тренировъчни полети, изчезнали от екрана. Руският представител отговорил: "Вие какво искате-Русия да се подчини на вашите радари? Ами като не можете да наблюдавате руските самолети на вашите радари, наблюдавайте си вашите самолети... Не ставайте смешни..." И предложил заседанието да се отмени, защото мотивите са смешни...Под информацията е поместено предупреждението на фактчекърите, че публикацията е на информационнна агенция, свързана с руското правителство...То е все същото да обвините БТА че е държавна информационна агенция.

Източници: ria.ru, Фейсбук, 02.10.2023

▪ В словото си пред Валдайския форум руският президент се обяви за реформа на Организацията на обединените нации, казвайки, че държави като Индия, Бразилия и Южна Африка трябва да бъдат по-добре представени. Путин прогнозира край на Г-20 - групата от 20-те най-развити държави в света, в която членува и Русия, заради политизирането й. «Политизирането й е път към нейното самоунищожение».

Източник: Ройтерс, 05.10.2023

  1. 5. КОНТРОЛ НА ВЪОРЪЖЕНИЯТА

▪ Думите на руския президент Владимир Путинн на Валдайския форум, че Москва може да оттегли ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, не означават планове за провеждане на такива опити. Това заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Защото ние много отдавна подписахме и ратифицирахме, американците не ратифицираха. За да го приведе под общ знаменател, президентът допусна възможността за отмяна на ратификацията.

Източник: www.rbc.ru/politics/06/10/2023

  1. 6. БАЛКАНИТЕ В УСЛОВИЯ НА ГЛОБАЛНА КОНФРОНТАЦИЯ

▪ Броят на сръбските войски, разположени близо до границата с Косово, е намален от 8350 на 4500, каза началникът на щаба на сръбската армия генерал Милан Мойсилович пред репортери в Белград на 02.10.2023. Този ход беше приветстван от Вашингтон.

Източници: Le Monde и AFP, 02.10.2023

▪ Бундесверът интегрира части от хърватските въоръжени сили в своята многонационална логистична мрежа. Хърватски военен персонал вече участва като наблюдатели в германско-унгарски учения. От следващата година ще бъде възможна активна интеграция на хърватски звена в структурираното партньорство в логистиката (SpiL), което Берлин и Будапеща са създали.

Източник: G-F-P. 05 10 2023

▪ На 09. 10. 2023 г. във Варна  се проведе тристранната среща между министър-председателите на България, Румъния и Гърция. Обсъдено бе развитието на югоизточния европейски регион по отношение на енергийната, транспортната и дигиталната свързаност. Като гости участваха също еврокомисарите Маргаритис Схинас и Адина-Йоана Вълян, както и министърът на енергетиката на Молдова.                           Източник: БТА, 10.10.2023

▪ На заседанието си на 09. 10.2023 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа призова Белград и Прищина да се върнат към диалога за нормализиране на отношенията си. Сърбия настоява за създаването на Съюз на сръбските общини в Косово, обхващащ общините, населени предимно с косовски сърби. Прищина се опасява, че ще се формира анклав, който би подкопал нейния суверенитет.

Източници: РТС, 09.10.2023

▪ На 11 октомври, на заседание на Висшия съвет за сигурност, президентът на Молдова  Мая Санду представи проекта на новата Стратегия за национална сигурност на Молдова. В него като основна заплаха за страната е посочена Русия. Главният редактор на „Алтернатива“ Андрей Ваджра предположи, че наистина съществуват определени планове за започване на война в Молдова.

Източник: Free Press, 15.10.2023

▪ В Гърция управляващата партия Нова демокрация (НД), водена от премиера Кириакос Мицотакис, се очерта като най-силната партия на местни и регионални избори. Тя обаче загуби в двата най-големи града в страната, Атина и Солун, които сега имат кметове, подкрепени от социалистите (Пасок).

Източник: Нафттемпорики (GR) , 16.10.2023

  1. 7. ДИПЛОМАТИЧЕСКА СЛУЖБА

Истории за висшия пилотаж: Таня Михайлова - да обучаваш българските дипломати, БТВ, 02.10.2023, https://btvnovinite.bg/predavania/120-minuti/istorii-za-visshija-pilotazh-tanja-mihajlova-da-obuchavash-balgarskite-diplomati.html?fbclid=IwAR3FwfDPjsrtFKeKw-0LiTvGlfaUN2n6yTV8iLfnkgffTfp_G7umdacjaVY#

▪ След неофициалното посещение на Кирил Петков в Австрия като председател на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната канцлерът Карл Нехамер тутакси "заболял" от грип и така визитата на премиера Денков ня 04.10. била провалена, разкрили наши дипломати. Така се роди термина «дипломатически грип». Причината била недопустимото забъркване на властите в Австрия със вътрешнополитиеските игри на ПП–ДБ, по–точно да представят предложенията си за промени в специалните служби като изискване за приемане в Шенген.

Източник: Епицентър, 02.10.2023

▪ В Босилеград бе отбелязана 25–тата годишнина на Културно–информационния център, открит на 02.10.1998 г. Около 3000 души са получили българско гражданство и 1000 младежи са продължили образованието си със съдействието на българския КИЦ. Генералният консул призна, че има голямо забавяне по молбите за даване на българско гражданство и списъкът на кандидати е запълнен до средата на 2025 г.

Източник: bntnews.bg, 05.10.2023

България бе избрана за член на Съвета на ООН по правата на човека за периода 2024-2026 г. За двете еместе се състезаваха България и Албания. България събра гласовете на 160 държави. Русия не успя да си върне позицията, защото получи 83 гласа.

Източник: МВнР, 10.10.2023 г.

 

▪ Дирекция „Ситуационен център“ към МВнР и посолството на България в Тел Авив изготвят списък на желаещите да бъдат изведени от Израел български граждани. Около 180 постоянно пребиваващи българи в Израел са се свързали с посолството ни с искане България да им помогне да науснат страната. До 10.  10. са осъществени два полета, с които успешно са изведени български туристи, семейства с малки деца и граждани, намиращи се в особено рискови зони.

Източник: МВнР, 10.10.2023

 

▪ Срещу Генералния консул на България в Чикаго, Светослав Станков се води мащабна медийна кампания от американската националистическа организацията Обединена македонска диаспора във връзка с решенията на губернаторите на щатите Илинойс и Мичиган да отменят своите прокламации, обявяващи септември 2023г. за „Месец на македонско-американското културно наследство“.

Източник: Епицентър, 15.10. 2023

▪ Президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Росен Желязков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взеха участие в Молитва за мир в Софийската синагога. Президетът Радев подчерта, че «Нашата пълна солидарност и съпричастност с Израел се вписва в контекста на здравите исторически връзки между българския и еврейския народ». Вицепремиерът Мария Габриел настоя взетите за заложници цивилни граждани да бъдат незабавно и безусловно освободени. Присъстваха министри, посланици, членове и приятели на еврейската общност в България.

Източник: Презиеднство и МВнР, 15.10.2023

 

  1. 8. ДРУГИТЕ ЗА НАС,  БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

Председателката на Българския културен център в Тел Авив Рика Бакалова сподели в интервю за българската телевизия, че войната е попречила на откриването на учебната година за децата, изучаващи два пъти седмично български език, история и география. Тя сравни жестокостите на Хамас с тези на ИДИЛ.

Източник: БНТ, 15.10.2023

 

  1. 9. БЪЛГАРСКО ДИПЛОМАТИЧЕКО ДРУЖЕСТВО

▪ ПОЗИЦИЯ НА БДД ВЪВ ВРЪЗКА С ПОСЛЕДНИТЕ СЪБИТИЯ В БЛИЗКИЯ    ИЗТОК

https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2684:2023-10-10-07-23-03&catid=1&Itemid=55

 

10. НОВИ КНИГИ

Нова книга: Източногерманското разузнаване е било силно инфилтрирано от западногермански агенти

https://epicenter.bg/article/Nova-kniga--Iztochnogermanskoto-razuznavane-e-bilo-silno-infiltrirano-ot-zapadnogermanski-agenti/328542/11/0

 

Стилистиката и езиковото обучение“, Мирослав Янакиев, Университетско издателство "Св. Климент Охридски", https://unipress.bg/stilistikata-i-ezikovoto-obuchenie

 

 

Нова книга: Аспекти на ислямската радикализация на Балканите след падането на комунизма, https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2685:2023-10-14-11-23-52&catid=21:--&Itemid=34

 

 

11. ЧЛЕНОВЕ НА БДД С ПУБЛИКАЦИИ В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, КНИГИ И ДОКЛАДИ НА КОНФЕРЕНЦИИ

Симеон Николов: Проблемът с мигрантите може да взриви ЕС. Ще има ли граждански войни в Европа? Епицентър, 03.10.2023

https://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Problemat-s-migrantite-mozhe-da-vzrivi-ES--Shte-ima-li-grazhdanski-voyni-v-Evropa-/328132/11/0

Любомир Кючуков за войната в Израел: Ще бъде много по-жестока от досегашните и с много повече жертви, Епицентър, 09.10.2023

https://epicenter.bg/article/Ochakvaniyata-na-Lyubomir-Kyuchukov-za-Izrael--Eskalatsiya-na-voynata-v-kratkosrochen-plan/328711/11/0

Боян Чуков: Нетаняху е изключително неудобен за екипа на Байдън,

Епицентър, 10.10.2023

https://epicenter.bg/article/Boyan-Chukov--Netanyahu-e-izklyuchitelno-neudoben-za-ekipa-na-Baydan/328826/11/0

▪ Валентин Радомирски: Всички големи политически играчи имат интерес от конфликт между "Хамас" и Израел, nova.tv, 10.10.2023, https://nova.bg/news/view/2023/10/10/428763/%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%B8-%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82-%D0%B8%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81-%D0%BE%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D1%84%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1%81-%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D1%80%D0%B0%D0%B5%D0%BB/

Боян Чуков: И палестинците, и израелците са само съчки, които се хварлят на кладата, Eпицентър, 13.10.2023,

https://epicenter.bg/article/Boyan-Chukov--I-palestintsite--i-izraeltsite-sa-samo-sachki--koito-se-hvarlyat-na-kladata/329247/11/0

▪ Огнян Гърков: Антисеми...-хуманизъм!? 16.10.2023, https://pogled.info/svetoven/iztok/antisemi-humanizam.161673

 

10. АНАЛИЗИ

▪ Сергей Караганов: Трета световна е неизбежна, ако не се върне страхът от ядрена война!

https://epicenter.bg/article/Sergey-Karaganov--Treta-svetovna-e-neizbezhna--ako-ne-se-varne-strahat-ot-yadrena-voyna-/328391/11/0

▪ Сергей Караганов: Ако Западът не отстъпи, ще има използване на ядрено оръжие срещу Европа

https://epicenter.bg/article/Sergey-Karaganov--Tryabva-da-se-varne-strahat-ot-yadrena-voyna--Sreshtu-sayuznitsi-na-SASht-i-voenni-bazi/328405/11/0

«Перед нами стоит, по сути, задача строительства нового мира». О чем говорил Путин на заседании клуба «Валдай»

Милена Солдатенко 06 10 2023

https://www.fontanka.ru/2023/10/06/72780560/

75 милиарда долара от началото на войната.. Ще отслабне ли американската военна подкрепа за Украйна? Мохамед Ал-Миншави, 4.10.2023 г , Вашингтон, https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2681:75--------------&catid=18:--&Itemid=37

САЩ и Русия спечелиха, Европа и Киев загубиха, Берджан Тутар, в.Сабах, https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2682:2023-10-07-11-50-11&catid=18:--&Itemid=37

Деволюцията на Зеленски, Александър Г. Марковски от Лондонския център за политически изследвания, https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2679:2023-10-03-17-10-00&catid=18:--&Itemid=37

A fatal message - Given the current escalation, calls for a cessation of aid to the Palestinians are not only counterproductive but downright dangerous, https://www.ips-journal.eu/topics/foreign-and-security-policy/a-fatal-message-7053/

The [SW1] End of America’s Exit Strategy in the Middle East

Hamas’s Assault—and Iran’s Role in It—Lays Bare Washington’s Illusions

By Suzanne Maloney, October 10, 2023, https://www.foreignaffairs.com/middle-east/israel-hamas-end-americas-exit-strategy-suzanne-maloney

11. ИЗБРАНИ МИСЛИ

Пак се оказа верен онзи лаф: „Срещнахме врага – и това сме ние“.

Кеворк Кеворкян

▪ За последните две години публични личности като Евгений Дайнов, Калин Янакиев, Ивайло Дичев, Иво Инджев, Соломон Паси, Елена Поптодорова, Тодор Тагарев, Милен Керемедчиев и още няколко техни яростни конкуренти със своите медийни изяви направиха над 90% от българите убедени, последователни и активни русофили. Убедително си мисля, че е време Владимир Владимирович да декорира с руско правителствено отличие изброените по-горе личности, които продължават да работят все така активно за увеличаването на приятелите на Русия в България. Нека все пак да възтържествува справедливостта... според заслугите!

Боян Чуков, Фейсбук, 08.10.2023

▪ Дискусиите за сигурност в Европа приличат повече на футболен мач, отколкото на поемане на риск.
Матю Карничник, politico.eu, 12.10.2023

▪  Невежеството е арогантно, агресивно, вулгарно, цинично, мракобесно. Невежеството дефилира най-безсрамно и необезпокоявано из ФБ. Това е отвратително.

Велислава Дърева по повод знака за равенство между палестинци и Хамас и призивите за унищожаването на евреите, 13.12.2023

▪ Главната причина за провала на българското общество е липсата на критерий за каквото и да било. Медиите канят някакви примати, които не могат да си напишат името, и ги насърчават да коментират сериозни политически теми. После тия примати внезапно придобиват самочувствие и започват да предявяват претенции. Нищо добро не ни чака, ако не се научим да различаваме професионалиста от некадърника, талантливия от бездарния, истината от ментето, умния от глупака.

 

Иво Сиромахов, 13.10.2023

13. „БИСЕРИ“ ОТ МЕДИИТЕ

Деградацията на един професор от Нов български университет: Евгений Дайнов нарече протестиращите работници–енергетици въглищарските путиноиди и техните крепостни орки, кръвосмесени гномове", диви орди", "блатни твари" и "кръвосмесени джуджета". Дори и да е бил под алкохолно опиянение, гнилото под всякаква, дори професорска черупка в даден момент избива на повърхността. Срам и за гилдията на учените. Преди реакцията по линия на чл. 162 и 188 за насаждане на дискриминация и омраза, трябва да има реакция на общността, към която се причислява– научната и преподавателската общност в България.


▪ Като предаваме дефектни ракети на Украйна, защо не им предадем и дефектните български политици, имаме ги много. /от Фейсбук/

"Премиерът Денков има шанса да стане нашата Желязна лейди."

(от "Голямото жури" на Дарик радио)

▪ Виктор Орбан на срещата на ЕС в Гренада: "Ако сте изнасилени законно, ако сте принудени да приемете нещо, което не харесвате, как искате да постигнете компромис и споразумение? Това не е възможно"

Още един разбирач на тайните служби, постоянният гост във всички телевизии по всички въпроси Милен Керемедчиев за българските «шпиони»: «Това е един много специфичен, но типичен начин за набиране на сътрудници, те могат да имат достъп безпроблемно до различни територии. Тези хора се използват за доставяне на информация и събиране на данни от общността, в която живеят.» «Възможно това момиче да бъде вербувано, без тя да осъзнава, че е така». Ако руснаците са опряли до това да добиват информация от българската фризьорка, специлист по мигли, яко са го закъсали. И за бъдещия свещеник в руската църква: «не се съмнявам и новият пратеник да има такава задача» Не ни трябва ДАНС, стига ни Милен!

▪ Отново Милен се упражнява от екрана, този път за войната между Израел и палестинците: Това е „Израелския 11 септември“, Това е типичен тип война.“ Авторството на първия израз не е на Милен, а на майор Нир Динар, говорител на израелските отбранителни сили.

▪ Надежда Нейнски с Елена Поптодорова са ми любимки, когато коментират проблемите на международната сигурност. След техните коментари започвам да се страхувам да отворя хладилника си, да не би от него да изскочи Путин!!!

Петър Ненков, историк, преподавател, автор на книги, 08.10.2023

14. Предстоящи събития:

▪ Следваща международна среща на високо ниво в Тирана: правителствените ръководители от Берлинския процес ще се срещнат там на 16 октомври.

▪ Конференция на тема „Как да бъде спечелен  мира в Украйна“  20 октомври 2023 г. от 10,30 часа в ЦВК, София

▪ Среща на върха ЕС—САЩ, 20 октомври 2023 г.

▪ Международен Ден на ООН– 24.10.

▪ Европейски съвет, 26–27 октомври 2023 г.

15.10.2023 г.

София

Адреси за изпращане на информации, сигнали, предложения, забележки, както и на материали за публикуване в expert-bdd.com : Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.


[SW1]