ЕС помага на Западните Балкани с шест милиарда Печат
Автор Експерт   
Петък, 20 Октомври 2023 12:24

ЕС помага на Западните Балкани с шест милиарда

Анна Тилак, ARD Виена, 17 октомври 2023 г.

ЕС обеща шест милиарда евро финансова помощ на среща на върха с държавите от Западните Балкани и иска да ги използва, за да ускори перспективите на шестте държави за присъединяване.

Канцлерът Шолц призова за повече регионално сътрудничество. Комисията на ЕС предоставя шест милиарда евро на разположение на шестте държави от Западните Балкани за стимулиране на процеса на реформи и ускоряване на присъединяването към Съюза. С два милиарда евро безвъзмездни средства и четири милиарда заеми, брутният вътрешен продукт на шестте страни трябва да се удвои през това десетилетие, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Тирана след приключването на срещата на върха на „Берлинския процес“.

 

Шолц призовава за ускорен процес на присъединяване

Канцлерът Олаф Шолц и министър-председателят на Албания Еди Рама настояха за бърз процес на присъединяване. „Държавите трябваше да се присъединят към ЕС отдавна“, каза Шолц, отбелязвайки, че на Албания, Черна гора, Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина и Северна Македония е дадена перспектива да се присъединят към ЕС преди 20 години. „Бъдещето на Западните Балкани е в ЕС“, каза канцлерът.

Председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел каза, че ЕС и държавите от Западните Балкани трябва да са готови да приемат и да се присъединят през 2030 г. Председателят на Комисията обаче подчерта, че присъединяването зависи от действителните реформи Шолц: „Няма напредък“ в реформите в Босна Шолц и фон дер Лайен бяха предпазливи относно исканията Босна да получи зелена светлина от ЕС през декември, за да започне преговори за присъединяване. Канцлерът разкритикува, че няма напредък в реформите.

Фон дер Лайен обяви, че Европейската комисия ще представи оценка на всички кандидати за членство в ЕС на 8 ноември. След това държавните и правителствените ръководители на ЕС трябва да вземат решение през декември. Специално лидерът на сръбската република е отговорен за блокадата в Босна.

Шолц и фон дер Лайен призоваха Сърбия и Косово да разрешат разногласията си, които водят до напрежение. „И двете страни трябва да намалят напрежението“, каза Шолц, имайки предвид нападение от сръбска група срещу полицейски участък в Северно Косово. И двете страни имат европейска перспектива. Шолц призова страните от Западните Балкани да се подготвят за присъединяване към ЕС. За да направят това, те също ще трябва да работят в по-тясно сътрудничество. „Няма начин да се заобиколи регионалното сближаване и трайното решение на конфликти, които тлеят твърде дълго. Кандидатът за членство в ЕС Северна Македония Шолц призовава за започване на преговори за присъединяване. Северна Македония се счита за примерен ученик сред кандидатите за присъединяване към ЕС на Западните Балкани.

Спорът между Сърбия и Косово засенчи първата среща на върха от "Берлинския процес" извън ЕС и в региона.

Шестте държави в региона се споразумяха за по-нататъшно взаимно признаване на професионалните квалификации.

Фон дер Лайен каза, че ЕС постепенно ще разхлаби достъпа до вътрешния пазар на ЕС и ще увеличи финансовата помощ в замяна на завършени реформи. Премиерът на Албания Рама похвали пакета от шест милиарда като напълно нова стъпка. Сега страните от Западните Балкани ще бъдат възнаградени за реформите по пътя към ЕС, а не само след присъединяването. Миналата година държавите от Западните Балкани подписаха три споразумения за мобилност, които четири от шестте държави вече са ратифицирали. Вече е възможно да се пътува от една държава в друга или да се приемат предложения за работа в съседна страна само с помощта на лична карта, похвали Шолц.

Фокусът на „Берлинския процес“ тази година беше как енергийните доставки в региона могат да бъдат декарбонизирани и преобразувани към възобновяеми енергийни източници. Германия иска да подкрепи това с 1,5 милиарда евро. Федералното правителство също така ще предостави 73 милиона евро за нова програма за възобновяема енергия в Албания, каза Шолц. Шолц настоя, че ЕС също трябва да възнагради напредъка в Северна Македония. Досега държавата от ЕС България възпрепятства по-нататъшното сближаване, като настоява за конституционна промяна в държавата от Западните Балкани. В Северна Македония конституционната реформа, представена от премиера Димитър Ковачевски, досега се провали поради консервативната опозиция

 

Източник: tagesschau.de