Байдън се проваля в опита си да създаде помирителен образ между арабите и израелците, докато кризата се задълбочава Печат
Автор Експерт   
Събота, 21 Октомври 2023 04:54

Байдън се проваля в опита си да създаде помирителен образ между арабите и израелците, докато кризата се задълбочава

Макарена Видал Лий, 19.10.2023

Президентът на САЩ Джо Байдън се завърна във Вашингтон след по-малко от осемчасово посещение в Тел Авив, по време на което отправи силно послание в подкрепа на Израел. Белият дом беше планирал пътуването му като опит за посредничество, за да се предотврати ескалация на конфликта и да се смекчи израелската реакция на атаките на Хамас.

Но бомбардировката на болницата "Ал Ахли ал Араби" в Газа застана на пътя на тези планове. Нейната подкрепа за Израел, първоначалната оценка на Вашингтон, че палестинската милиция "Ислямски джихад" е отговорна за нападението, и отмяната на планираната среща на върха в Аман с арабските съюзници рискуват да подхранят силно безпокойство сред тези държави и да имат последици и за вътрешната ѝ политика.

Този четвъртък в 20:00 ч. (2:00 ч. в петък, испанско време на полуострова) той трябва да произнесе реч пред американците за конфликта в Близкия изток и войната в Украйна, според неговата говорителка Карин Жан-Пиер.

Байдън беше заложил много на тази визита, за да изтъкне качествата си на съпричастен посредник, уважаван от всички страни във войната между Израел и Хамас, която заплашва да се разрасне.

А също и за да защити близкоизточната си политика, в която се опита да улесни нормализирането на отношенията между Израел и Саудитска Арабия и да смекчи връзките си с Иран. Политика, в която беше вложил години работа и дипломация и която сега заплашва да се провали.

Вместо това, след ентусиазираните си думи по адрес на Израел и снимките си с министър-председателя Бенямин Нетаняху - некомпенсирани от други ръкостискания с арабски лидери - сега той рискува да бъде идентифициран с военната кампания, която Израел се готви да започне в Газа. Кампания, за която има опасения, че ще бъде кървава, и срещу която арабското обществено мнение вече се обяви, особено след експлозията в болницата в ивицата Газа. Правителството на Нетаняху приписва инцидента на ракета на палестинската милиция "Ислямски джихад". Арабските страни го приписват на ракета от Израелските сили за отбрана (IDF).

Преди да отпътува от Тел Авив, Байдън неколкократно подчерта: "Израел, ти не си сам. Съединените щати са с теб", в пламенно публично изявление, в което той също така подчерта стойността на човешкия живот, и от двете страни, и отбеляза, че "Хамас не е палестинският народ". По време на срещата си с Нетаняху той настоя, че "в отговор на тези нападения Израел трябва да продължи да се уверява, че разполага с всичко необходимо, за да се защити, и ние ще се погрижим да го направи".

Президентът на САЩ смята, че ясната му подкрепа за Израел му дава повече възможности да окаже влияние върху Израел, за да смекчи евентуалните му действия в Газа и да издейства отстъпки от него. И той взе нещо със себе си обратно във Вашингтон: "Израел се съгласи, че хуманитарната помощ може да започне да се придвижва от Египет към Газа", обяви той в публичното си изявление. Повече от сто контейнера с хуманитарна помощ чакат на граничния пункт Рафах - единственият неконтролиран от Израел пункт в ивицата, който свързва Газа с Египет - правителството на Нетаняху да даде разрешение за влизането им.

На връщане към Вашингтон Байдън трябваше да разговаря по телефона с египетския президент Абделфатах ас Сиси и лидера на Палестинската автономия Махмуд Абас, за да обсъдят тази хуманитарна помощ, начините за намаляване на страданията на цивилното население в Газа и да се опитат да успокоят обстановката, за да се избегне това, което Белият дом определя като "разширяване или задълбочаване" на кризата.

Но опитите на Белия дом да окаже натиск върху Израел да предложи сдържан отговор на атаките на Хамас или контактите му с арабските лидери изглежда не са намалили напрежението в региона, където протестните демонстрации продължиха. Американското вето върху резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня, за да се позволи внасянето на хуманитарна помощ в Газа, само подхрани недоволството.

Професор Осама Халил от университета в Сиракуза пише по имейл: "Непоколебимата подкрепа на Байдън за Израел допринесе за нарастващия гняв и разочарование в региона. Както видяхме от протестите през последните 24 часа, този гняв е осезаем и само ще нараства, докато САЩ продължават да блокират прекратяването на огъня или дори хуманитарната пауза в ООН". Той добавя: "Отговорност на президента Байдън и държавния секретар [Антъни] Блинкен е да предприемат стъпки към дипломатическо решение, което да предотврати по-широк регионален конфликт и по-нататъшни загуби на невинни хора.

Яростта в арабските страни заплашва да отложи безвъзвратно водещия проект на външната политика на САЩ към региона - помирението между Саудитска Арабия и Израел. Представители на Рияд вече посочиха, че преговорите в тази насока са спрени.

Подкрепата на неговата администрация за Израел поражда усложнения за Байдън и на вътрешния фронт, тъй като САЩ са на път да навлязат в предизборната кампания за президентските избори догодина. Засега тази позиция се подкрепя от по-голямата част от населението и политическия естаблишмънт, както от демократите, така и от републиканците. Проучване, публикувано този уикенд от CNN, показва, че 96% от избирателите изпитват някаква симпатия към Израел в лицето на атаките. Повече от 70 % заявяват, че изпитват "голяма симпатия".

Що се отнася до палестинското население, 82% изпитват съчувствие към него. Но само 41% признават, че изпитват "голяма симпатия“.

Според друго проучване, проведено от Quinnipiac, 85% от избирателите са загрижени, че конфликтът може да ескалира. Седемдесет и шест процента смятат, че подкрепата за Израел е в интерес на националната сигурност на САЩ.

Но плановете му да поиска от Конгреса да одобри военна помощ в размер на милиарди долари за съюзническата страна могат да предизвикат ожесточени дебати сред законодателите; малцинство сред републиканската опозиция вече отхвърля помощта за Украйна. Байдън вече обяви 100 млн. долара (около 95 млн. евро) хуманитарна помощ за ивицата Газа.

Подкрепата за позициите на администрацията може да се промени, ако хуманитарната ситуация в ивицата продължи да се влошава или броят на загиналите палестинци от израелските атаки се увеличи. Вече започват да се появяват някои критични гласове, включително от по-прогресивното крило на Демократическата партия. Сред младите хора безусловната подкрепа за Израел е по-ниска, отколкото сред по-възрастните гласоподаватели: 51 % от хората на възраст под 34 години заявяват, че са против изпращането на оръжия на съюзника. Тази седмица различията в мненията се проявиха в няколко университета, като Колумбийския университет в Ню Йорк, където се сблъскаха шествия в подкрепа на двете страни.

В сряда 300 души бяха арестувани, след като нахлуха в Капитолия по време на демонстрация, свикана от еврейски групи в подкрепа на палестинците.

В допълнение към упреците, които държавният секретар Антъни Блинкен получи по време на обиколката си в арабските страни през последните седем дни, във Вашингтон лидерът на арабските и мюсюлманските общности се обади по телефона в Държавния департамент. Уорън Дейвид, президент на Арабска Америка, осъди в този разговор, според "Политико", "демонизирането на палестинците в Газа и на арабите като цяло", което "наистина е повишило омразата" към тази общност.

През уикенда шестгодишно палестинско момче беше намушкано с нож от собственика на жилището си в Илинойс заради религията му и крещеше "мюсюлманите трябва да умрат".

 

Източник: elpais.com