Как Израел попадна в антитерористичния капан на Хамас Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 06 Ноември 2023 10:09

Как Израел попадна в антитерористичния капан на Хамас

Джефри Д. Сакс, 6 ноември 2023 г.

След ислямисткото клане Израел е изложен на риск от извършване на военни престъпления. Това съответства на брутално изчисление, казва американският автор Джефри Д. Сакс и очертава изход. С оглед на все по-заплашващите военни конфликти в Израел и Палестина, които са придружени от ужасяващи жестокости и от двете страни, американският икономист Джефри Д. Сакс спешно предупреждава срещу етническо прочистване на ивицата Газа. Това би означавало още една Накба (на арабски: катастрофа), сравнима с масовото прогонване на палестинци от домовете и земите им през 1948 г.

 

Джефри Д. Сакс: Времето на Израел изтича

 

На Израел му изтича времето да се спаси – не от Хамас, който няма средства да победи Израел военно, а от себе си. Предполагаемите военни престъпления на Израел в Газа, които нюйоркският мозъчен тръст Център за конституционни права смята, че могат да се разбират като започващ геноцид, заплашват да разрушат гражданските, политическите, икономическите и културните връзки на Израел с останалия свят. В Израел нарастват призивите към премиера Бенямин Нетаняху незабавно да подаде оставка. Едно ново израелско правителство трябва да се възползва от възможността да сложи край на касапницата и да постигне траен мир чрез дипломация. Нетаняху въвежда Израел в същия капан, в който попаднаха САЩ след 11 септември 2001 г. Целта на Хамас в неговата отвратителна терористична атака от 7 октомври беше да въвлече Израел в дълга и кървава война и да накара Израел да извърши военни престъпления, така че репутацията му в света да бъде покрита със срам. Това е класическа политическа употреба на терора: не само за убиване, но и за плашене, провокиране, унижаване и в крайна сметка подкопаване на позицията на врага. Ал-Кайда и извършителите на 11 септември подтикнаха американската политическа класа да започне катастрофални войни в Афганистан, Ирак и други страни. Резултатът беше касапница, изтезания от страна на властите и армията на САЩ, държавен дълг от 8 трилиона долара и сривът на престижа и силата на САЩ в световен мащаб. Хамас по подобен начин подбужда Израел да извършва военни престъпления и потенциално война в региона. Действията на Израел настройват приятелите на Израел по света срещу Израел. Действията на Израел са водени от омраза, така че той пренебрегва мнението на повечето хора по света или го смята за израз на антисемитизъм и вярва, че Съединените щати ще продължат да защитават Израел. Но САЩ, отслабени в момента в световната политика, няма как да спасят Израел от себе си. Само вижте как САЩ „спасяват“ Украйна: Украйна се унищожава от стремежа си към членство в НАТО и отхвърлянето на дипломацията. И двете мерки бяха насърчени от обещанията на САЩ да предоставят военна подкрепа на Украйна „колкото е необходимо“.

Действията на Израел обиждат приятелите му по света

Има още една ясна прилика между 11 септември на Ал-Кайда и 10/7 на Хамас. Ал-Кайда също беше творение на САЩ, което по-късно стана бумеранг. ЦРУ помогна за възникването на Ал Кайда, като тайно финансира ислямски джихадисти в Афганистан, за да се бият срещу Съветския съюз през 80-те години. В случая с Хамас, както е добре документирано, Нетаняху тайно подкрепяше Хамас, за да раздели и отслаби палестинската власт. Сега Нетаняху и неговият кабинет казват на израелците, че няма друга алтернатива за постигане на сигурност и мир, освен нахлуване в Газа, за да победят Хамас. Толерирането на израелската инвазия в Газа от страна на САЩ и европейските правителства изпраща посланието към израелския народ, че техните лидери казват истината, че Хамас може да бъде победен военно, че броят на цивилните жертви в Газа е ограничен чрез внимателни военни операции и Израел трябва да действа по този начин, за да осигури съществуването си. Но тези възгледи са погрешни и са изразени от същата политическа класа, която престъпно подкопа бдителността на Израел в навечерието на 7/10. Израелското ръководство сега се опитва да прикрие грешките си с войната в Газа. Фактите обаче са: докато Хамас демонстрира способността си да извърши изненадваща терористична атака на 7 октомври, истината е, че този ден Израел свали бдителността си. Чрез укрепване на своите граници и разузнавателни служби Израел може да възпре Хамас от ново нападение. Освен това Израел не е изложен на риск от военно поражение от Хамас на своя територия, защото има огромно военно господство. Същото беше вярно и за 11 септември, което беше катастрофален провал на вътрешната сигурност и разузнаването на САЩ, но дори малко не представляваше заплаха от военно поражение за Съединените щати. Това не означава, че победата над Хамас в Газа би била лесна. В случай на голяма израелска наземна инвазия, Хамас ще има предимството на градска партизанска война на собствената си територия и несъмнено голям брой израелски войници ще загинат в такава кампания.

Най-накрая трябва да се намери политическо решение за Палестина

Съществува напълно различен подход към сигурността на Израел, който израелската политическа класа отхвърля от десетилетия, но който е единственият, който може да донесе истински мир и сигурност. Това е политическо решение за Палестина, съчетано с всеобхватни, изпълними мерки за сигурност за Израел. Израел седи на вулкан, защото отдавна отказва на палестинския народ основни човешки, икономически и политически права. Газа е описана от Human Rights Watch като затвор на открито. Израелската окупация на Палестина се равнява на апартейд, според правозащитни групи като Амнести Интернешънъл. Съветът за сигурност на ООН и Общото събрание на ООН правилно и с преобладаващо мнозинство приеха резолюция след резолюция, призоваващи за решение с две държави, последно на 26 октомври, само преди няколко дни.

Израел седи на вулкан

Читателите, които се интересуват от подробен разказ за тази дълга история, трябва да се позоват на мъдрото и научно изследване на моя уважаван колега професор Рашид Халид, Стогодишната война срещу Палестина. Историкът Иън Блек съобщава в книгата си Врагове и съседи: Араби и евреи в Палестина и Израел 1917-2017 г., че Нетаняху, най-дълго управлявалият министър-председател на Израел, „не е искал да направи необходимите отстъпки, за да направи [решението за две държави] възможно близо ". Въпреки това неуспехът на израелската политическа класа да постигне истинска сигурност за Израел и справедливост за Палестина отваря вратата за различен подход.

Ето как може да изглежда и работи едно дипломатическо решение

Съветът за сигурност на ООН ще се ангажира с разоръжаването на въоръжени групи, включително Хамас и Ислямски джихад. Държавите, които финансират и въоръжават тези групи, особено Иран, биха се съгласили да работят със Съвета за сигурност на ООН за лишаване от средства и демобилизиране на тези групи като част от мирното споразумение. И Саудитска Арабия, и Иран ще установят дипломатически отношения с Израел като част от мирното споразумение. Израел и Съветът за сигурност на ООН ще признаят суверенна, независима и сигурна държава Палестина със столица в Източен Йерусалим и пълноправно членство в Обединените нации. На Палестина ще бъде даден суверенен контрол над мюсюлманските свети места в Източен Йерусалим, включително Харам ал-Шариф. Съвети за сглобяване на компактен компютър Петте постоянни сили (P5) на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция – всички подкрепят такова мирно споразумение. Всъщност Байдън наскоро повтори подкрепата на САЩ за решението с две държави. Освен това може да има място за добронамерена дипломация сред P5. САЩ и Китай биха могли скоро да проведат среща на върха между президента Байдън и президента Си и дори ще има искрица надежда за задкулисна дипломация между Русия и САЩ за разрешаване и прекратяване на трагичния конфликт в Украйна.

Израел е изправен пред опустошителна цена

Иран може да бъде спечелен за такава сделка, стига споразумението да включва нормализиране на дипломатическите и икономически отношения на Иран с ЕС и Съединените щати. През 2015 г. Иран договори Съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA) със Съединените щати и Европа за прекратяване на програмата за ядрени оръжия на Иран в замяна на прекратяване на западните санкции. САЩ при бившия президент Доналд Тръмп, а не Иран, безсрамно се оттеглиха от JCPOA през 2018 г. Наскоро Иран се помири със Саудитска Арабия и се присъедини към страните от БРИКС, което показва интереса на Иран към динамична и креативна дипломация. Останалите държави-членки на ООН също ясно подкрепят решение с две държави. След като Израел приеме всеобхватно мирно споразумение, той ще спечели приятели по целия свят и светът ще въздъхне с облекчение. От друга страна, ако Израел погълне отровата на Нетаняху, че „това е време за война“, Израел ще се изолира от останалия свят и ще плати опустошителна цена. Следователно постижимата цел на Израел е траен мир и сигурност чрез дипломация. Приятелите на Израел, като се започне със Съединените щати, трябва да му помогнат да избере дипломацията пред войната. Приятелите не позволяват на приятелите си да извършват престъпления срещу човечеството, камо ли да им предоставят финансовите средства и оръжия за това.

Джефри Д. Сакс е американски икономист, професор в Колумбийския университет в Ню Йорк и директор на Центъра за устойчиво развитие там. Той е и президент на мрежата на ООН за решения за устойчиво развитие. Бил е съветник на трима генерални секретари на ООН и в момента служи като защитник на 17-те цели за устойчиво развитие на ООН под ръководството на генералния секретар Антониу Гутериш.

Превод: С.Н.