Макрон е изправен пред рядко дипломатическо несъгласие по Близкия изток Печат
Автор Експерт   
Сряда, 15 Ноември 2023 20:13

Макрон е изправен пред рядко дипломатическо несъгласие по Близкия изток

От Delphine TOUITOU 15 ноември 2023 г

Някои от предложенията на Макрон предизвикаха ужас. Група френски дипломати са написали изключително необичаен съвместен меморандум, в който осъждат това, което те твърдят, че е произраелско пристрастие на президента Еманюел Макрон, добавяйки натиск върху президента след понякога противоречиви изявления относно конфликта между Израел и Хамас.

Френският всекидневник Le Figaro съобщи на 13.11., че около дузина френски посланици, акредитирани в страните от Близкия изток и Северна Африка, са подписали поверителната нота, наричайки я "безпрецедентен жест в новата история на френската дипломация в арабския свят". Точното съдържание  не е разкрито, въпреки че дипломати и източници, които говориха с AFP, потвърдиха съществуването му. Дипломатическото послание, изпратено като официална, но поверителна „нота“ до външното министерство, отразява безпокойството на определени служители на Quai d'Orsay от политиката на Макрон по отношение на войната, предизвикана от безпрецедентната атака от 7 октомври на Хамас срещу Израел, последвана от  безмилостните израелски бомбардировки на ивицата Газа.

„Това е вътрешна бележка от професионален характер, която е необичайна по своята форма, тъй като е колективна“, каза Денис Бошар, бивш френски посланик в Йордания, пред АФП. Всеки ден френските посолства и консулства изпращат десетки или повече дипломатически телеграми до външното министерство в Париж, но те трябва да останат поверителни. Базиран в Париж дипломат, пожелал анонимност, каза, че изтичането на информация за съществуването на бележката "не е случайно". Бошар, който е и бивш директор за Северна Африка и Близкия изток във френското външно министерство, описа меморандума като "истинска инициатива на посланиците, които правят същото наблюдение". Самоличността на високопоставените дипломати зад бележката не е разкрита.

„Това е израз на загриженост, че Франция губи влияние, включително в страни, с които традиционно поддържа добри отношения, като Ливан, Йордания и Египет“, каза Бошар.

Говорителят на френското външно министерство Ан-Клер Лежандр каза, че Париж няма да коментира дипломатическа кореспонденция от поверителен характер. „Дипломацията не е въпрос на индивидуални мнения, изразени в пресата“, каза тя. Ив Обен дьо ла Месузиер, бивш пратеник в Ирак и Тунис, каза, че бележката се е появила поради „неразбирането“, което политиката на Макрон по отношение на израелско-палестинския конфликт е събудила сред някои посланици. „Имаме впечатление, каза той, за необмислени или напълно импровизирани инициативи или предложения. Той изтъкна неотдавнашния призив на Макрон палестинските бойци от Хамас да бъдат добавени към целите на международна коалиция срещу групировката "Ислямска държава". Някои се опасяват, че външният министър на Франция Катрин Колона е била отстранена от Макрон. Това предложение е "безполезно и неефективно", каза той, отбелязвайки, че много арабски страни не биха се присъединили към подобна инициатива. Той каза, че политиките на Макрон правят външната политика на Франция "нечетлива", което усложнява работата на дипломатите на място. Обен дьо ла Месузиер каза, че израелско-палестинският въпрос е бил "структуриращ елемент на външната политика на Франция" в продължение на много десетилетия, от управлението на генерал Шарл дьо Гол до президентството на Жак Ширак. Той изрази съжаление, че през последните години израелско-палестинският конфликт е загубил своя „фокус“ за Франция, отбелязвайки, че Макрон не спомена стария от десетилетия проблем в речта си пред посланиците миналия август.

Ситуацията е много сериозна, защото става дума за загуба на влияние в региона“, добави той. Някои се притесняват, че Франция е загубила имиджа си на страна, търсеща балансиран подход за справяне с конфликта между Израел и палестинците. „В арабските страни нараства схващането, че Франция е съгласна със Съединените щати и дава почти безусловна подкрепа на Израел“, каза Бошар. Съветник на иракския премиер Мохамед Шиа ал-Судани каза, че изявленията на Макрон, особено по време на посещението му в Израел, не са останали незабелязани. "Френският президент загуби доверието си в арабския свят и репутацията си", каза съветникът пред АФП в началото на ноември, говорейки при условие за анонимност.

Особено безпокойство предизвикаха изявленията на Макрон при посещение в Израел Кристоф Ена Както Бошар, така и Обен дьо ла Месузиер казаха, че френските дипломати също са загрижени, че дипломатическият екип на Елисейския дворец е оставил настрана външното министерство под ръководството на външния министър Катрин Колона, която преди това беше посланик на Франция в Лондон.

„Президентът очевидно не е длъжен да следва съветите, дадени му от дипломати, независимо дали на Елисейския дворец или на Ке д'Орсе, но усещането твърде често, правилно или не, е за интуитивна импровизация“, каза Бошар. Лежандр, говорителят на френското външно министерство, настоя, че министерството запазва властта си. „Всяка международна ситуация е обект на многобройни приноси от нашите дипломатически служби“, каза тя.

Източници:  barrons.com и AFP, 15.11.2023

Превод: С.Н.