Водещи фирми доставят изключителни чисти газове за производството на електронни компоненти Печат
Автор Експерт   
Вторник, 21 Ноември 2023 19:05

Водещи фирми доставят изключителни чисти газове за производството на електронни компоненти

В телевизонното предаване на БТВ «Лице в лице» на 21.11.2023 г. министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева не позволи да я подведат към теми с партийно–политически сюжети и отговори на песимизма на водещата с примери: «Имаме рекорден брой инвестиции спрямо последните 10 години. 90% от електромобилите в Европа работят с критични компоненти, произведени в България», добави тя.

Примерите са много повече и би могло да се цитира и друго съобщение от днешния ден: например за  Air Liquide Bulgaria и Бер-Хелла Термоконтрол София. Air Liquide Bulgaria е водещ производител и доставчик на индустриални газове на българския пазар от 1999 г. Работейки заедно, служителите на компанията и голямата дистрибуторска мрежа снабдяват индустриални клиенти в цяла България. С обхват, който обхваща ключовите индустриални региони на България, Air Liquide предлага иновативни решения — газ, оборудване и услуги — за голямо разнообразие от сектори, от металургия, заваряване и рязане, химикали и нефтохимикали до храни и напитки, целулоза и хартия и производство на стъкло

Световен лидер в газовете, технологиите и услугите за индустрията и здравеопазването, Air Liquide присъства в 73 страни с приблизително 67 100 служители и обслужва повече от 3,9 милиона клиенти и пациенти. Кислородът, азотът и водородът са основни малки молекули за живота, материята и енергията. Те олицетворяват научната територия на Air Liquide и са в основата на дейността на компанията от създаването й през 1902 г.

Air Liquide Bulgaria ще доставя технически газове за производството на Бер-Хелла Термоконтрол София, България – 21 ноември 2023 г. Air Liquide България, част от световния лидер в областта на индустриалните газове и услуги за индустрия и здравеопазване, бе избрана за доставчик на техническигаз за производството на Бер-Хелла Термоконтрол в България. (Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД е част BHTC group. В световен мащаб BHTC е сред водещите компании за контрол и управление на климатизация в автомобилите. Нейни клиенти са много от водещите автомобилни марки, вкл. Audi, Porsche, BMW, Daimler, MAN, Skoda, Volkswagen и Volvo. Бер-Хелла Термоконтрол ЕООД започва дейността си в България през 2013 г. с изграждането на предприятие и развоен център за производство на контролни панели за обслужване и управление на климатични системи за автомобили.)

За световния лидер в производството на климатични системи за автомобилната индустрия, Air Liquide изгради инсталация за съхранение и ще доставя азот за създаване на защитната среда при спояване на електронни компоненти.

Air Liquide е световен лидер в газовете за производство на електронни компоненти. Стерилната среда е критичен фактор при производството на електронни устройства. Изключително чистите газове на Air Liquide (азот, кислород, аргон, водород, хелий, CO2) гарантират чистотата и стабилността на процесите при производството на електронни компоненти.

Дария Горшкова, търговски директор на Air Liquide България, отбеляза: „Изключително щастливи сме, че водещата компания за производство на електронни компоненти за автомобилната индустрия ни гласува доверие за изключително важните процеси в техния производствен процес. Air Liquide е една от малкото компании, които може да произведат и доставят изключителни чисти газове за производството на електронни компоненти и да отговори на високите стандарти за доставка и изграждане на най- иновативни инсталация за съхранение на газ. “

За поддържане на най-качествен процес в производството на електронни компоненти, Air Liquide ще доставя на Бер-Хелла Термоконтрол азот в цистерни и за съхранението му при клиента изгради до ключ инсталация за съхранение на течен азот. Инсталацията за съхранение на криогенни течности е с 53 куб.м капацитет с два изпарителя с капацитет от 1260 Nm3/h и разполага със система за автоматично превключване на изпарителите за по-добра ефективност. Инсталацията разполага и със защита против замръзване и спиране.

Като част от споразумението, Air Liquide ще осигури след продажбено обслужване и поддръжка на оборудването с възможност за изграждане на система за намаляване на разхода за електроенергия и на въглеродният отпечатък в криогенния процес.

BHTC е лидер на световния пазар за модули за управление и контрол на климата. Българското дружество е основано през 2013 година, като вече има над 750 служители. Компанията е основен доставчик за водещите автомобилни производители като BMW, VW Group и Daimler.