ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 71 Печат
Автор Експерт   
Събота, 16 Декември 2023 13:50

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 71

Международни отношения, Дипломация и Сигурност

(Съвместно издание на expert-bdd.com и csr-bg.com)

01.– 15. декември 2023 г.


  1. 1. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА И МЕЖДУНАРОДНИ КОНФИКТИ

1.1. БЛИЗЪК ИЗТОК

Израелско–Палестински конфликт:

▪ Израел възобнови бойните действия срещу Хамас на 01. 09. след едноседмично примирие. На 02.09. са водени тежки боеве в южната част на Газа. Според израелските медии  в района на Хан Юнис се е намирало част от ръководството на Хамас.

Източник: The Times of Israel, 02.12.2023

▪ Президентът на Турция Ердоган сподели пред репортери: „Ситуацията, в резултат на незаконния подход на Израел, още веднъж показа, че бяхме прави в опасенията си. Имаше възможност за мир, но за съжаление ние пропуснахме тази възможност заради безкомпромисния подход на Израел“.

Източник: Анадолска агенция, 02.11.2023

▪ В конгреса на САЩ е внесено предложение за предоставяне на финансова помощ на Египет, Ирак, Йемен и Турция при условие, че приемат определен брой бежанци /палестинци/. Разчетите са за около 3,3 млрд дол. и 2 млн палестинци.

Източник: IsraelHayom, 04.12.2023

▪ Израел е разширил офанзивата си срещу радикалната ислямска групировка Хамас като с  десетки израелски танкове, десантнчици и булдозери са навлезли  в южната част на Ивицата Газа.

Източник: n-tv , 04.12.2023

▪ Израел трябва да поднови преговорите с радикалната ислямска Хамас за прекратяване на огъня, коментира Лиза Шнайдер. „Преговорите са единственият начин за защита на цивилното население. Отговорността на Хамас трябва да бъде също толкова част от обществения дебат, колкото и тази на Израел - и следователно също и адресат на призивите на международната общност.

Източник: die tageszeitung vom 04.12.2023

▪ Световната здравна организация изрази дълбока загриженост от новите боеве в Близкия изток. „Ситуацията се влошава с всеки час“, каза представител на СЗО. Израел трябва да защити населението и гражданската инфраструктура по време на атаките, поиска той. За по-малко от 60 дни броят на работещите болници в ивицата Газа падна от 36 на 18.

Източник: rnd.de, 06.12.2023

▪ Всяка трета еврейска община в Германия е подложена на антисемитски атаки. Централният съвет на евреите съобщава за психически натиск със заплахи. Почти 80% твърдят, че да живееш като евреин в Германия след 07 октомври е станало по–несигурно.

Източник: Дойче Веле, 06.12.2023

▪ Израелските военни пуснаха снимка на 11 висши военни лидери на Хамас, 5–ма от които са били убити. Сред тях са ръководителят на въздушната дивизия на Хамас, двама командири на батальони, командир на бригада и заместник-командир на бригада.

Източник: The New York Times, 06.12.2023

▪  Към 10.12. 85 процента от жителите на ивицата Газа, т.е. 1,9 милиона, са били принудени да напуснат домовете си след избухването на конфликта, по информация на ООН. От общо около 240 заложнии, 137 души остават в плен в ивицата Газа. На 10.12. израелската армия съобщи за АФП, че е загубила 101 войници от началото на своята операция.

Източник: АФП, 10.12.2023

▪ Контактна група от външни министри от Организацията за ислямско сътрудничество и Лигата на арабските държави разработи план за разрешаване на военния конфликт между радикалната групировка Хамас и Израел. Турският външен министър Хакан Фидан представи окончателния му вариант на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Планът за уреждане съдържа 11 точки,  между които въвеждане на временна хуманитарна пауза за доставка на хуманитарна помощ, спиране на изселването на палестинци от домовете им, както и поддържане на работата на болниците в анклав.

Източник: Akşam, 10.12.2023

▪ Израел е използвал доставени от САЩ боеприпаси с бял фосфор при атака през октомври в Южен Ливан, която рани най-малко девет цивилни.  Правозащитни групи смятат, базирайки се на намерени на фрагменти от снаряди, че това трябва да бъде разследвано като военно престъпление.

Източник: Washington Post , 12.12.2023

▪ По данни на ООН до този момент са убити 18 800 души, а ранените са минимум 50 000. 90% от 2,3 милионното население са напуснали домовете си.

Източник: substack.com, 12.12.2023

▪ Координаторът на ООН за спешна помощ за окупираните палестински територии Лин Хейстингс предупреди, че е имало „безпрецедентни нива на насилие от страна на израелската държава и заселниците срещу палестинците“ на Западния бряг и Източен Йерусалим през 2023 г. От началото на година 464 палестинци са били убити там. Европейският съюз обмисля налагане на санкции срещу израелски заселници, проявили насилие.

Източник: Deutsche Welle, 12.12.2023

▪ Ръководителят на палестинското движение Исмаил Хания заяви, че е отворен за преговори за прекратяване на израелското нападение и "поставяне на ред в палестинския дом както на Западния бряг, така и в Ивицата Газа". Той каза, че Хамас е готов за преговори, които могат да доведат до "политически път, който гарантира правото на палестинския народ на негова независима държава със столица Йерусалим".
Източник:Actualno.com,14.12.2023


1.2.ВОЙНАТА В УКРАЙНА

▪ САЩ ще доставят едва през първата половина на 2024 г. на Украйна високоточни боеприпаси GLSDB, изстрелвани от пускови установки HIMARS и способни да поразяват цели на разстояние до 160 км, които им бяха обещани още през март т.г. Два пъти по-голям от сегашния обсег на стрелба на ракетите GMLRS  би принудило Русия да премести оръжейните си складове още по-далеч от фронтовата линия.
Източник: Ройтерс, 01.12.2023

▪ Бившият върховен главнокомандващ на съюзническите въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав изтъква в свое интервю, че западните лидери не искат Украйна да спечели тази война. Вече няма готовност за поемане на рискове от ядрена ескалация, поне не в същата степен. Съществуването на Русия е ключът към оцеляването на Европа. Русия е жизнено необходима на европейците и то именно като зъл и опасен враг на САЩ.

Източник: Berliner Zeitung, 04.12.2023

▪ По време на посещението си във Вашингтон в интервю за FOX News украинският военен министър Умеров заяви, че има план за водене на бойните действия и през 2024 г. и повърди отново известната стратегическа цел за връщането на териториите от 1991 година - включително Крим, Донбас и Черно море, в съответствие с международно признатите граници.

Източник: Фокус, 06.12.2023

▪ „Ако Зеленски продължи да следва тази глупава стратегия, украинската страна ще претърпи крах“, каза американският икономист Джефри Сакс по телевизионния канал The Hill.

Източник: PolitNavigator, 07.12.2023

След като ръководителят на кабинета на украинския президент Андрий Ермак предупреди, че има риск Украйна да загуби войната с Русия, и съветник на президента Зеленски изрази опасения, че няма да има повече средства за водене на войната след декември т.г. Путин щял да завземе нови територии.

Източник: The Moscow Times, 07.12.2023

▪ На фронта има патова ситуация“ Руските военни се учат от войната в Украйна и стават по-добри тактически и технологично, предупреждава генерал Робърт Бригер, председател на Военния комитет на Европейския съюз (EUMC) Нуждаем се от значително разширяване на производствените мощности в Европейския съюз, така че Държавите от ЕС отговарят както на своите, така и на украинските нужди."

Източник: RND, 07.12.2023

▪ Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус отхвърли съобщенията, че има опити на Запад да тласне Украйна към мирни преговори. Според информация от “правителствени среди” обаче, трябвало да бъдат доставени достатъчно оръжия, за да се удържи настоящият фронт. Като се има предвид липсата на военен успех, президентът Володимир Зеленски трябва да стигне до заключението, че мирните преговори биха били от най-добра полза за интересите на страната му.

Източник: Bild Zeitung, 07.12.2023

▪ В списъка на военните услуги за поддръжка за Украйна, който МО на Германия  последно актуализира на 7 декември, разделът „Военни услуги за поддръжка в процес на подготовка/изпълнение“ все още включва пет системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM и аксесоари, както и актуализирана стойност от 253 900 артилерийски боеприпаси 155 mm (преди 24 100) и в секцията Military Support Services Доставени 14 900 противотанкови мини.

Източник: Soldat und Technikq 07.12.2023

▪ Бившият командир на полските сухопътни сили генерал Валдемар Скшипчак смята, че вече е невъзможно президентът Зеленсни да постигне целите са  освобождаване на територии през предстоящите зимна и пролетна кампания. Необходими са политици, способни да говорят с Москва, а Зеленски не е подходящ за това. Путин не иска да окупира Украйна, а да се върне в сферата на влияние на Москва.

Източник: Rzeczpospolita, 08.12.2023

▪ Украинският президент Володимир Зеленски посети Буенос Айрес за полагането на клетва от ултралибералния аржентински президент Хавиер Милей. Там той проведе доста съдържателен разговор с Виктор Орбан. Медиите в Европа коментират в негативен план целесъобразността от това пътуване. Украински политолози обаче считат, че контактите с Милей означават допълнителни дипломатически възможности за бъдещето.

Източници: Непшава, Висао, 11.12.2023

▪ Външният министър на Германия Аналена Бербок настоява войната с Русия да продължи. „Замразяването“ на въоръжения конфликт би означавало лишаване на Украйна от „нейния суверенитет и идентичност“. В същото време обаче американският сенатор Джеймс Дейвид Ванс преценява, че ако Киев не е успял да постигне победа с трицифрена милиардна сума, това няма да е възможно с още десетки милиарди; Така че трябва да „спрете убийствата“.

Източници: Die Welt, Ройтерс, 11.12.2023

▪  След срещата на лидерите на северните страни с украинския президент Володимир Зеленски, премиерът на Дания заяви, че ще внесе в Парламента предложенвие за нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на над 1,1 милиарда долара, който ще включва танкове, дронове, боеприпаси, предназначени за задоволяване на непосредствените нужди на Киев, както и изтребители F-16.

Източник: Кyiv Сndependent, 13.12.2023

▪ Външният министър Кулеба се аргументира: „Нашите цели ще останат осъществими от военна гледна точка, докато са налице три фактора: адекватна военна помощ, включително реактивни самолети, дронове, противовъздушна отбрана, артилерийски снаряди и възможности за далечни разстояния; бързото развитие на индустриалния капацитет в Съединените щати и Европа, както и в Украйна, както за покриване на военните нужди на Украйна, така и за попълване на запасите за отбрана на САЩ и Европа; и принципен и реалистичен подход към перспективата за преговори с Русия.

Източник: foreignaffairs.com, 14.12.2023


1.3.САЩ

▪ Сенатът на САЩ блокира финансова помощ на обща стойност над 110 милиарда долара (почти 102 милиарда евро) за Украйна и Израел, поискана от президента на САЩ Джо Байдън. Всички републиканци гласуваха против и блокираха спешното финансиране за войната в Украйна. Белият дом предупреди, че без действия от страна на Конгреса средствата за доставка на въоръжение за Киев ще свършат до края на годината.

Източници: Ройтерс, Corriere della Sera, 07.12.2023

▪ Говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър каза, че конфликтът представлява заплаха за регионалната и глобалната сигурност.

 

▪ Синът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп - Тръмп-младши се обяви против продължаващото финансиране на войната от САЩ, като обвини НАТО, че е прекалено зависим от американската подкрепа. "Украйна загуби тази война преди доста време, ние просто ги държим на животоподдържащи устройства с безкрайни пари!", каза той.

Източник: Newsweek, 09.12.2023

▪ Сенатът на САЩ одобри закон, който предвижда рекорден бюджет за отбрана на стойност 886 милиарда долара с 87 на 13 гласа. Това е три процента повече от миналата година.

Източник: Handelsblatt, 14.12.2023

1.4.РУСИЯ

▪ С указ на президента Путин бе определен нов щатен състав на руските въоръжени сили от 1 320 000 военнослужещи. Отменен бе указа от Руският президент Владимир 25 август 2022 г, според щатът бе 1 150 628 военнослужещи. А преди войната бе 1 013 628 военнослужещи.

Източник: ТАСС, 02.12.2023

▪ Новата версия на иранснкия дрон Shahed-238 вече се произвежда в големи количества в Русия под името Geran-2 и е изключително успешен от военна гледна точка, като се превръща в стратегически проблем за Украйна. Модернизираната версия, ще бъде значително по-бърз с новия реактивен двигател, а с радарна глава за самонасочване може да се да се използва ефективно за потискане или унищожаване на противовъздушната отбрана на противника.

Източник: IRGC, 04.12.2023

▪  На среща в Москва министрите на външните работи на Русия и Иран Сергей Лавров и Хюсеин Амир Абдолахиан подписаха Декларация за противодействие, смекчаване и компенсиране на негативните последици от западните санкции.

Източници: ТАСС, Ройтерс, 05.11.2023

▪ На 06.12. руският президент Владимир Путин пристигна в ОАЕ и обсъди с президента на ОАЕ Мохамед бин Зайед ал Нахаян израелско-палестинския конфликт, и го запозна със ситуацията в Украйна. Производството на петрол в рамките на ОПЕК+ също беше бъде тема на разговорите. Путин покани ал Нахайян на срещата на БРИКС в Казан през есента догодина.

Източник: Франс прес, 06.12.2023 г.

▪ След ОАЕ руският президент Владимир Путин посети Саудитска Арабаия и със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман. инвестициите, както и "сътрудничеството в енергийния сектор". Конфликтът между Израел и палестинското движение "Хамас" също  бяха включени в дневния ред на дискусиите, особено "начините за насърчаване на деескалацията".

Източник: АФП, 07.12. 2023

▪ Горната камара на руския парламент насрочи президентските избори в Русия за 17 март 2024 г. За първи път в президентски избори в Русия ще имат право да гласуват жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна

Източник: ТАСС, 07.12.2024 г.

▪ Според фондация „Обществено мнение“,  мнозинството руснаци /над 70%/ подкрепят номинацията на Владимир Путин за нов мандат, съгласно проучване, проведено от 12.10. до 13.11. сред 6,1 хиляди пълнолетни респонденти. Според последното проучване на Всеруския център за изследване на общественото мнение от 27.11. до 03.12.  нивото на доверие на руснаците в Путин е 78,5%, а нивото на одобрение на дейността му е 75,8%.

Източник: ТАСС, 08.12.2023

▪ Президентът Владимир Путин  участва в церемонията по пускането на вода на  новопостроените ядрени подводници "Император Александър Трети" и "Красноярск". "Император Александър Трети" е седмата атомна подводница от клас "Борей", която се пуска на вода. Всяка от подводниците от този клас е въоръжена с 16 междуконтинентални балистични ракети "Булава" с ядрен заряд. Путин заяви, че се строят още три такива подводници.

Източник: Асошиейтед прес, 11.12.2023

▪ Ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена за военна сигурност и контрол над въоръженията Константин Гаврилов заяви на форума на ОССЕ за сътрудничество в областта на сигурността, че Русия ще предприеме ответни мерки, ако Киев използва въздушни бази на НАТО в Полша, Румъния и Словакия за тактическите изтребители F-16, прехвърлени на украинските въоръжени сили.

Източник: ТАСС, 13.12.2023

▪ След две години прекъсване президентът Путин даде традниционната си годишна конференция "Пряка линия с Владимир Путин". Според коментатори Путин е бил по–уверен. Няма отговор за края на войната в Украйна. Целите на страната остават непроменени - "денацификация и демилитаризация на Украйна". Допускането на много критични въпроси подсказва, че Кремъл намеква за съществуването на различни гледни точки.

Източници: Ехо, радио Комерсант, 14.12.2023


1.5.КИТАЙ

На 03 и 04 декември на посещение в Китай беше президентът на Беларус Александър Лукашенко. Председателят Си Дзинпин заяви, че двете страни трябва постоянно да засилват взаимното си доверие в сферата на политиката. През август новият министър на отбраната Ли Шангфу бе приет от Лукашенко, като двамата заявиха засилване на сътрудничеството във военната сфера.

Източник: Ройтерс, 04.11.2023

Външният министър на Тайван Джоузеф Ву отбеляза: „Китайците изглежда се упражняват за евентуална атака срещу Тайван, но засега не виждаме конкретни военни приготовления за това. Пекин иска да води хибридна война срещу нас, докато Тайван става част от Китай. Това е тяхната тактика.

Източник: Frankfurter Allgemeine Zeitung vom 04.12.2023

На 04.12. китайските военни съобщиха, че кораб на ВМС на САЩ незаконно е навлязъл във водите в близост до Втория Томас Шол, спорен атол в Южнокитайско море, който наскоро беше обект на няколко морски конфронтации. "САЩ сериозно подкопаха регионалния мир и стабилност," отбеляза говорител на Китай, добавяйки, че САЩ дестабилизираха Южнокитайско море и нарушиха суверенитета на Китай.(...)

Източник: Reuters, 04.12.2023

Министрите на външните работи на САЩ и Китай проведоха телефонен разговор, в който са постигали съгласие относно деескалация на войната в Близкия Изток. Антъни Блинкен е повдигнал въпроса за хутите в Червено море като неприемлива заплаха за морската сигурност. Ван Йи е подчертал, че всякко споразумение трябва да отразява волята на палестинския народ.

Източник: АФП, 06.12.2023

На 07.12. в Пекин бе открита срещата на върха ЕС- Китай. Преди срещата говорителят на китайското външно министерство отбеляза, че общите интереси имат много –по–голяма тежест от различията. Експерти обаче са песимистични в оценките си. Пекин се бори да спечели доверие и ограничи щетите.

Източници: tagesschau.de, 07.12.2023

▪ На срещата на върха ЕС-Китай „ръководството на ЕС заяви, че е изразило загриженост пред лидерите на Китай относно нарастващия натиск на Пекин по въпроса с Тайван и отношенията му с Русия.“ ЕС е против „всякакъв опит за промяна на статуквото“ по отношение на Тайван“, каза председателят на Съвета на ЕС Чарлз Мишел в четвъртък след среща на върха с президента на Китай Си Дзинпин.

Източник: Stern vom 07.12.2023


1.6.ТУРЦИЯ

На срещата на върха на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ) в катарската столица Доха президентът на Турция Ердоган предупреди, че поведението на Израел излага на риск сигурността на целия регион и прогнозира: «Зверствата, извършени в ивицата Газа могат прерастнат в регионална война, която да обхване и Сирия».

Източник: Анадолска агенция, 06.12.2023

На 07.12. в Атина гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип подписана декларация за „приятелски отношения и добросъседство“. Министри от двете страни се споразумяха за мерки в области като търговия, туризъм, миграция, енергетика и технологии.

Източнк: Rheinische Post, 07.12.2023

В телефоен разговор на 14.12 американският президент Байдън е уведомил турския президент Ердоган, че че има положително отношение към продажбата на изтребители F-16 на Анкара и е готов да внесе съответното предложение в Конгреса.

Източници: Анадолска агенция, Хюриет, 15.12.2023


  1. 2. ПРОБЛЕМИ НА СИГУРНОСТТА И ОТБРАНАТА

2.1.НАТО

На 01.12. завърши най–голямото годишно учение на НАТО за кибер – отбрана и едно от най–големите в света. Участваха 1000 кибер - защитници от 28 съюзни страни, както и 7 държави партньори, ЕС и представители на индустрията и на академичните среди. То се проведе в Талин, Естония.

Източник: nato.int, 01.12.2023

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се е срещнал с президентана Турция Ердоган в кулоарите на срещата на върха за климата КОП28 в Дубай и отноно му е напомнил, че е “време да се финализира процесът по присъединяване на Швеция“.

Източник: Асошиейтед прес, 01.12.2023

По повод предстоящото постоянно разполагане на германска бригада в Литва, министърът на отбраната Борис Писториус отбеляза, че това е първият път в историята на Бундесвера, когато „голяма армейска част е постоянно разположена в чужбина„. Очаква се бригадата да нарастне до численост от около 4000 войници.

Източник: GFP. 06.12.2023

На 06 и 07 декември се проведе Конференцията за развитие на военните действия на Алианса като годишна среща на Съюзното командване по трансформацията за офицери и висши цивилни ръководители от страните от НАТО на тема „Ускоряване на трансформацията“. Обменени бяха идеи и актуални въпроси, като процеса на планиране на отбраната на НАТО и свързаните с него промени и предизвикателства.

Източник: nato.int, 07.12.2023

Съюзниците одобриха гражданския и военния бюджет на НАТО за 2024 г. на заседание на Северноатлантическия съвет в сряда (13 декември 2023 г.). Гражданският бюджет е определен на 438,1 милиона евро, а военният бюджет е определен на 2,03 милиарда евро, което представлява увеличение съответно с 18,2% и 12% спрямо 2023 г.

Източник: nato.int, 13.12.2023

Военният комитет на НАТО проведе две различни срещи с партньорите, за да подготви и обсъди дневния ред за предстоящата среща на началниците на отбраната през януари 2024 г. Първата среща бе с представители на индо-тихоокеанските партньори на НАТО – Австралия, Япония, Република Корея и Нова Зеландия, а втората – с петте нации от Групата за застъпничество за оперативна съвместимост на партньорите (PIAG) – Австралия, Австрия, Ирландия, Нова Зеландия и Швейцария.

Източник: nato.int, 14.12.2023

На срещата на Генералният секретар Йенс Столтенберг с министър-председателя на Словакия Роберт Фицо в централата на НАТО стана известно, че отдавна планираната американска база за противоракетна отбрана в Полша ще започне да функционира в петък (15 декември 2023 г.). Столтенберг потвърди ангажимента на Словакия към Алианса, включително приемането на многонационална бойна група на НАТО, разполагането на сили в Латвия и планирането да инвестира 2% от БВП в отбраната тази година.

Източник: nato.int, 14.12.2023

Бюджетната комисия на Бундестага одобри няколко проекта за въоръжение на обща стойност над шест милиарда евро, Това включва закупуване на така наречените леки щурмови хеликоптери и управляеми ракети за противовъздушна отбрана. Най-голямата позиция е производството и доставката на 500 управляеми ракети за системата за противовъздушна отбрана Patriot заоколо три милиарда евро.

Източник: n-tv от 14 декември 2023 г.

Споразумението за бюджета за 2024 г., предвижда, че оръжейните системи, предадени на Киев ще бъде рефинансиран от специалния фонд за Бундесвера в бъдеще.

Източник: Der Spiegel от 14 декември 2023 г.

Шефът на НАТО вижда „реален риск“ Путин да атакува други страни след Украйна Предупреждението на Столтенберг идва в същия ден, когато Путин обеща да продължи войната в Украйна. Министрите на външните работи на НАТО се срещат в Брюксел, за да обсъдят стратегията, членството и войните в Украйна и Близкия изток

Източник: Politico, 14.12.2023


2.2. Военни учения

На 01.12. завършиха  12–дневните военноморски  учения във Финландския залив и Архипелагово море Freezing Winds 23 /Ледени ветрове 23/. В тях участваха 30 бойни кораба, над 20 самолета и хеликоптера и около 5 хиляди военнослужещи.

Източник: defense.gov, 02.12.2023

НАТО планира следващото военно учение „Steadfast Defender 2024“ за справяне с извънредни ситуации в Европа. То ще започне през февруари 2024 г. в региона между Норвегия и Румъния с участието на 40 000 военни, което го прави най–голямото след Студената война.

Източник: RND, 10.12.2023


2.3.Разузнаване и контраразузнаване

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия e е задържала 30 годишен жител на Рязан с руско и италианско глражданство, вербуван от Главно разузнавателно управление на Украйна в Истанбул и преминал диверсионно обучение в Латвия от латвийските специални служби. Обвинен е в организиране на атака с дрон на военното летище Дягилево в Рязан и взривяване на железопътна линия в района на Рязан.

Източник: Lenta.ru, 01.12.2023

▪ Бивш американски посланик беше арестуван и обвинен, че е шпионирал САЩ в полза на Куба "в продължение на над 40 години", предадоха световните агенции, като цитираха изявление на американското министерство на правосъдието. Случаят на Виктор Мануел Роча, на 73 години, е "едно от най-продължителните и на високо равнище внедрявания на чуждестранен агент в американската държава"

Източници: Ройтерс, The New York Times, БТА, 04.12.2023

▪ Испания експулсира двама американски дипломати за шпионаж. Те са вербували двама агенти на испанските тайни служби, предали квалифицирана информация срещу голяма сума пари.

Източник: "Ел Паис", 09.12.2023

▪  Според бивш високопоставен служител на Пентагона, докато изтичането на информация е причинило забележимо напрежение, то не е довело до прекъсване на отношенията за споделяне на разузнавателна информация. Той подчерта, че Москва е знаела почти всичко за ситуацията на украинските въоръжени сили и правителство много преди изтичането на информация. На 11.12. бяха обявени дисциплинарни действия срещу 15 военнослужещи, допуснали изтичнаето на разузнавателна информация.

Източник: Вашингтон пост, 12.12.2023

▪ Прокуратурата в Германия и израелското разузнаване почти едновременно съобщиха, че са ракрити и задържани трима привърженици на ислямисткото движевие «Хамас» в Берлин, един в Нидерландия и трима в Дания, които са планирали нападения срещу цивилни граждани.

Източници: Ройтерс, ДПА, 14.12.2023


2.4.Военна индустрия

▪ 117 са производствените линии в 31 щата и 71 града в САЩ, където се произвеждат основни оръжейни системи за Украйна. От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ за Украйна, които Конгресът е одобрил, през февруари 2022 г., почти 90% отиват при американските производители, според новосъставен каталог на оръжейните системи, произвеждани в САЩ.

Източник: Ройтерс, 30.11.2023

▪ Според Стокхолмския институт за изследване на мира SIPRI продажбите на оръжие от най-големите оръжейни компании в света са намалели миналата година. Според това компаниите са генерирали общо почти 600 милиарда щатски долара от продажбата на оръжия и военни услуги. Приходите им обаче са се свили значително с 3,5 процента в сравнение с 2021 г.

Източник: Дойче веле от 4 декември 2023 г.

▪ Германският оръжеен концерн Rheinmetall през 2024 г. планира значително да увеличи производствения си капацитет в Испания, Германия, Южна Африка и Австралия, след което годишният производствен капацитет ще достигне 700 000 боеприпаса. Предстои създаване на съвместно предприятие с концерна „Украинска отбранителна индустрия“, вече е регистрирано в Украйна. Rheinmetall спечели поръчка за 142 млн евро за 155 милиметрови снаряди.

Източник: "Украинска правда", 04.12.2023

  1. 3. ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ Словашкият премиер Роберт Фицо на среща с руския посланик в Братислава заяви, че е „необходимо да се подготвим за периода след края на войната в Украйна и следователно за нормализиране на отношенията с Русия“. Най-важния външнополитически приоритет на Словакия, обаче остава членството ни в НАТО.

Източник: AKTUALITY.SK, 04.12.2023

▪ Унгарският премиер Виктор Орбан иска от ЕС да се откаже от обсъжданията на началото на преговорите за членство на Украйна. Реалното отношение на Австрия, Франция, Германия, Нидерландия и Словакия към членството на Украйна в ЕС е по-предпазливо от публичната им позиция.

Източници: EUobserver, Bloomberg, 05.12.2023

▪ „ЕС няма сила“, Европейският съюз няма военната мощ да сложи край на конфликтите в Близкия изток или Украйна, твърди дългогодишният външен министър на Люксембург Жан Аселборн в интервю за Ханс Раушер. „Имаме способността да влияем на вътрешната политика, ако говорим с един глас. До голяма степен успяхме да го направим с Русия и Украйна. Но не успяхме, когато става дума за Израел и Палестина.

Източник: Der Standard vom 06.12.2023

▪ Италия реши да напусне „Новия път на коприната“, което бе оповестено с формална дипломатическа нота. Заради присъединяването към проекта преди 10 г Италия бе доста критикувана от западните си партньори.

Източник: Handelsblatt, 06.12.2023

▪ Преговарящите от Европейския парламент и страните членки се споразумяха по ключовите точки от Закона за Изкуствен интерект. Законът има за цел да гарантира прозрачност при използване на изкуствен интелект, да осигури високо качество на данните, използвани в разработката, и да защити авторските права. За приложения, свързани със защитата на данните или сигурността, контролираното от човека управление на риска става задължително.

Източник: Handelsblatt, 11.12.2023

▪  Австрия е съгласна да отпаднат граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния, но при условие двете страни да да приемат търсещи убежище, по-специално афганистанци и сирийци.

Източници: Аджерпрес, "Клайне цайтунг", Курир“, 10.12.2023

▪ Досегашният премиер на Полша Матеуш Моравецки загуби вота на доверие и Сеймът възложи на победителя в изборите Доналд Туск да състави правителство, което той представи на 12.12. Коментаторите виждат повратна точка от европейски измерения, но също така и редица препятствия.

Източници: Ди Велт, Интерия, 12.12.2023

▪ "ЕС е на път да допусне ужасна грешка и ние трябва да я предотвратим, дори и 26 страни членки да искат да направят този неправилен ход", каза премиерът на Украйна Орбан. По думите му ЕС може да окаже подкрепа на Украйна под формата на "геостратегически сигнал", но не и да ѝ предложи членство в блока. В настоящия труден момент подобно нещо е абсурдно, смешно и несериозно", каза още унгарският лидер.

Източник: Асошиейтед прес, 13.12.2023

▪ На срещата на върха в Брюксел на 14-15 декември ЕС реши да започне преговори за членство с Украйна и Молдова и да предостави на Грузия статут на страна-кандидат. Орбан напусна стаята за гласуване, което направи необходимото единодушно решение възможно. Решението за нови милиарди помощ обаче досега се проваля поради съпротивата на Орбан. Председателката на ЕК  Урсула фон дер Лайен подчерта, че е необходимо да се работи по "алтернативни решения", в случай че не може да се постигне единодушие по отношение на финансирането на Украйна.

Източници: Ла Република, Ройтерс, БТА, 14.12.2023

▪ Европейският съюз не успя да се споразумее за финансов пакет от 50 милиарда евро (54 милиарда долара) помощ, от която Украйна отчаяно се нуждае, въпреки че блокът реши на 14.12. да започне преговори за присъединяване с разкъсваната от войната страна. На помощта беше наложено вето от унгарския премиер Виктор Орбан.

Източник: Associated Press, 15.12.2023


  1. 4. ООН И ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

▪ На конференцията за климата КОП28 в Дубай президент Еманюел Макрон заяви, че "Страните от Г-7  трябва да дадат пример и да се ангажират да прекратят използването на въглища преди останалите, с други думи преди 2030 г." и като припомни ангажимента на Франция да затвори последната си въглищна електроцентрала до 2027 г.

Източник: Франс прес, 01.12.2023

▪ Първият голям пробив на Конференцията по климата бе споразумение за фонд за „загуби и щети“ за компенсиране на бедните държави за последиците от изменението на климата в първоначален обем от 430 млн щ.дол.  ОАЕ ще отдели 100 млн щ.д.,  Обединеното кралство 75 млн щ.д., САЩ 24,5 млн.щ.д., Япония 10 млн.щ.д. и Германия 100 млн.щ.д.

Източник: theconversation.com, 01.12.2023

▪ Почти 120 страни искат да утроят производството на зелена електроенергия до 2030 г., а 20 държави също искат да разширят ядрената енергия, стана известно на Конференцията за климата в Дубай.  Най-големият спор е постепенното премахване на изкопаемите горива, което Саудитска Арабия, Русия и Ирак отхвърлят.

Източник: Die Zeit, 04.12.2023

▪   Според ООН разширяването на израелските атаки в южната част на ивицата Газа води до все повече и повече смъртни случаи сред цивилното население. Цивилни, включително жени, деца, възрастни хора, болни и хора с увреждания са основните жертви на войната.  „Ужасите от последните няколко седмици се повтарят“, оплака се генералният комисар на ООН за подпомагане и работи Агенция за палестинските бежанци в Близкия изток UNRWA, Philippe] Lazzarini.

Източник: RND, 05.12.2023

▪ На 06.12. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш за първи път в мандата си задейства член 99 от Хартата на организацията като в писмо до Съвета за сигурност предупреди за "утежняване на съществуващи заплахи за международния ред и сигурност" и призова за незабавно спиране на огъня в Близкия изток.

Източници: Ройтерс, Франс прес, 06.12.2023

▪ Посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан обвини Гутериш, че е достигнал „ново морално дъно“, като е изпратил писмото до Съвета за сигурност, добавяйки: „Призивът на генералния секретар за прекратяване на огъня всъщност е призив да се запази царуването на терора на Хамас в Газа“.

Източник: Reuters, 07.12.2023

▪ Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган реагира остро на отхвърлянето от САЩ на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа. Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран, защото, "с тази ООН, с този Съвет за сигурност на ООН, човечеството не може да стигне доникъде", отново заяви Ердоган.

Източник: Хабертюрк, 09.12.2023

На двуседмичната световна конференция по климата в Дубай до 12. 12. 2023 г. с 97 000 участници  Европа остана в голяма степен изолирана. Само една трета от страните се задължиха да преследват целите от Париж. Все повече и повече въглища ще се произвеждат в световен мащаб до 2030 г. Очаква се обемът на производството на нефт и газ да продължи да нараства поне до 2050 г.

Източник: DWN, 10.12.2023

▪ На 12.12.2023 се проведе министерската конференция на държавите от Залцбургския форум в Словения съобщи МВР. На срещата в Бърдо при Кран бяха обсъдени актуални теми от дневния ред на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“: функционирането на Шенгенското пространство и борбата с каналджийството. във форума участваха девет държави от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Източник: www.mfa.bg, 14.12.2023

▪ Общата окончателна декларация на 28-ата Световна конференция за климата призовава за „отдалечаване“ от изкопаемите горива, но не и изрично за „изход“, както призоваваха над 100 държави. Производството от възобновяеми източници трябва да се утрои до 2030 г., а енергийната ефективност да се удвои.

Източник: Liberation, 13.12.2023

  1. 5. БАЛКАНИТЕ В УСЛОВИЯ НА ГЛОБАЛНА КОНФРОНТАЦИЯ

▪ Румънският евродепутат от групата на Европейската народна партия Еуджен Томак изтъкна като причини за неприемането на Румъния и България в Шенген, двете страни са следвали различни стратегии, при положение, че гласуването е пакетно за двете държави. Липсвала координация. Румъния е трябвало да съди Съвета на Европейския съюз в Съда на Европейския съюз". Шанс за приемане вижда през 2025 г.

Източници: БТА, Епицентър, Фейсбук, 04.12.2023

▪ По време на работно посещение в САЩ румънският премиер Марсел Чолаку съобщи, че е постигнато споразумение официализирането на премахването на визите за САЩ да стане през следващата година и влезе в сила най–късно през 2025 г.

Източници: Аджерпрес и БГНЕС, 05.12.2023

▪  При посещението си в Северна Македония, Албания и Черна гора министър-председателя на Португалия Антониу Коща засвидетелства подкрепата на Португалия за усилията на трите страни за членство в ЕС.

Източник: "Коха", 05. 12. 2023

▪ Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок след завръщането си от Словения заяви: "Страните от Западните Балкани принадлежат изцяло на нашия Европейски съюз. Това не е празна фраза, а в нашите собствени интереси за сигурност."

Източник: ZDF vom 05.12.2023

▪ На четвъртата среща на върха на лидерите от ЕС и Западните Балкани, проведена на 13.12.2023 г. бяха дискутирани темите: напредък в постепенната интеграция, изграждане на стабилна икономическа основа  и укрепване на сигурността. Пълният текст на приетата Декларация виж в раздел „Документи“ на настоящия Информационен бюлетин.

Източник: https://www.consilium.europa.eu/, 13.12.2023

  1. 6. ДИПЛОМАТИЧЕСКА СЛУЖБА

Държавният глава Румен Радев удостои посланика на Обединените арабски емирства у нас Султан Рашид Алкайтуб Алнуайни с орден "Мадарски конник" първа степен за заслугите си за развитието на двустранните отношения между България и ОАЕ. Държавният глава поздрави посланика и за организираната конференция в ОАЕ КОП-28.

Източник: БТА, 11.12.2023

▪ Вицепремиерът Мария Габриел се срещна с посланиците на САЩ в България Кенет Мертен и в Гърция Джордж Цунис, който бе на посещение в България. Основна тема бе сътрудничеството между България и САЩ по отношение на енергийната и транспортна свързаност. Подчертана бе важността на оста Север-Юг, свързваща Гърция, България, Румъния, Молдова и Украйна. Обсъдени бяха темите за стратегическата позиция на България в НАТО по отношение сигурността в Черноморския регион и сътрудничеството между съюзниците в региона.

Източник: www.mfa.bg, 13.12.2023

  1. ДРУГИТЕ ЗА НАС,  БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

▪ На 7 декември 2023 г. в Берлин се проведе четиристранна конференция „За справедлива трудова мобилност: Трансгранично сътрудничество на контролните органи, профсъюзи и други институции“ с участието на представители на Германия, България, Румъния и Молдова. домакин на следваща подобна конференция през 2024 г. ще бъде България.

Източник: mfa.bg/embassies/germany/news/39390, 07.12.2023

▪ На 6 декември 2023 г. представители на Звеното на карабиниерите за защита на културното наследство в гр. Удине предадоха в Посолството на Република България в Рим 30 монети от различни епохи и материали, както и 8 елемента от антични предмети от бронз, които са част от културното наследство на Република България.

Източник: https://www.mfa.bg/embassies/italy/news/39382

▪ С концерта спектакъл „Един живот в розово“ на 11 декември 2023 г. в Париж беше отбелязана 30-годишнината от пълноправното членство на България в Международната организация на Франкофонията и 40-годишнината от вписването на четири български обекта в Списъка на световното наследство.

Източник: www.mfa.bg, 11.12.2023

▪ По повод празника на студентите, 8 декември, в Посолството на България в Мадрид се състоя среща на посланик Алексей Андреев с български студенти.

Източник: https://www.mfa.bg/embassies/spain, 12.12.2023

▪ На 9 декември 2023 г. в Осака се проведе Първото издание на Викторина „България“. Участниците с състезанието отговаряха на въпроси за България в сферите география, история, култура, традиции, спорт, икономика и съвременни постижения. Включени бяха също въпроси за историята на българо-японските отношения.

Източник: https://www.mfa.bg/embassies/japan, 12.12.2023

▪ Проф. Огнян Колев от Института по невробиология към БАН е водещият автор в мащабно изследване на учени от НАСА, което беше публикувано в престижното издание Journal of Vestibular Research.  Публикуваното проучване е най-мащабното, правено от НАСА досега, а водещата роля в него на проф. Колев е изключително признание за България.
Източник: Actualno.com, 15.12.2023

 

  1. 8. БЪЛГАРСКО ДИПЛОМАТИЧЕКО ДРУЖЕСТВО

▪ На 11.12. Българското дипломатическо дружество проведе своята традиционна Новогодишна среща. Сред уважилите поканата бяха Ирина Бокова, бивши министри на външните работи, като Георги Пирински, бивши заместник министри, редица посланици, съоснователи на БДД от преди 25 г., почетният председател на БДД Димитър Костов, председатели на сродни организации, професори, представители на студентски дипломатически клуб, журналисти, политически коментатори и др. Председателят на УС на БДД Караславов връчи плакет „За принос към българската дипломация“  на 7 заслужили членове на организацията.

▪ По повод на казуса с паметника на Съветската армия БДД и НАМО излязоха със своя Позиция, която бе подготвена от УС и разпространена до 36 редакции на 15.12.2023 г. Свои мнения публикуваха Огнян Гърков в «Поглед», Георги Караславов в «Клуб 24» и Симеон Николов във Фейсбук. Както Позицията, така и коментарите бяха отразени в «expert-bdd.com“.

БДД за разрушаването на Паметника: Посяга се на националната памет! Подкопава се държавността

7443 | 15 дек. 2023 | 13:59

https://epicenter.bg/article/BDD-za-razrushavaneto-na-Pametnika--Posyaga-se-na-natsionalnata-pamet--Podkopava-se-darzhavnostta-/335411/2/0

Дипломати: Страхливите управляващи се крият зад чиновниците, които рушат МОЧА

Автор: news.bg 15.12.2023 14:33:24, Прегледи: 4641

https://news.bg/politics/diplomati-strahlivite-upravlyavashti-se-kriyat-zad-chinovnitsite-koito-rushat-mocha.html

Тъй като News.bg е едно от малкото издания запазили възможността за „Коментари“, в случая има 8 такива, като само 2 са положителни, а в останалите 6 оценките за „дипломатите“ са от „умствено изостанали“, до „изроди“ на топли местенца. Не липсват и предложения– „всички да се проучат“ и т.н. Показателно за нивото на читателската му публика и степента на нажежаване на обществената среда.

 

  1. 9. ЧЛЕНОВЕ НА БДД С ПУБЛИКАЦИИ В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, КНИГИ И ДОКЛАДИ НА КОНФЕРЕНЦИИ

Любомир Кючуков: Мeждународни институции, международно право, международен ред,  https://geopolitica.eu/2023/207-broy-5-2023/3808-mezhdunarodni-institutsii-mezhdunarodno-pravo-mezhdunaroden-red

Боян Чуков: Зеленски вече разбира, че не е желан в Съединените щати, https://epicenter.bg/article/Boyan-Chukov--Zelenski-veche-razbira--che-ne-e-zhelan-v-Saedinenite-shtati/334557/11/0

Огнян Гърков: Шенген се самовзриви,11 страни въвеждат граничните ограничения! Разпад преди да ни приемат или после, България 24, https://www.youtube.com/watch?v=dGQl0zSauFo

Боян Чуков: Кого ще избират руснаците и колко пъти си е тяхна работа, 11.12.2023 https://pogled.info/svetoven/russia/kogo-shte-izbirat-rusnatsite-i-kolko-pati-si-e-tyahna-rabota.163669

▪ Любомир Кючуков: "Въздушен Шенген" е добра стъпка, но не решава въпроса Предаване: Още от деня, 15.12.2023, https://bnt.bg/news/lyubomir-kyuchukov-vazdushen-shengen-e-dobra-stapka-no-ne-reshava-vaprosa-v357106-324062news.html

▪ Огнян Гърков: За „демонтажа” в Княжеската градина,15.12.2023, https://pogled.info/politicheski/za-demontazha-v-knyazheskata-gradina.163806

Георги Караславов: С премахването на Паметника на Съветската армия, България се нарежда до държавите, които реабилитираха нацизма , 15 декември 2023, https://24may.bg/2023/12/15/%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%bc%d0%b0%d1%85%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d0%ba%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81/

Симеон Николов: Да се развърже възела „Газа“ – все едно да се обезвреди мина. Ще се справят ли „сапьорите“, https://epicenter.bg/article/Analizat-na-ISA--/334052/11/0

12. АНАЛИЗИ

Ukraine: opening EU accession talks is an important boost for Zelensky despite Orbán’s obstruction

Published: December 15, 2023

Author Stefan Wolff , Professor of International Security, University of Birmingham

https://theconversation.com/ukraine-opening-eu-accession-talks-is-an-important-boost-for-zelensky-despite-orbans-obstruction-219987

Процесът на "деуестърнизация" или продължаващият възход на Глобалния Юг Ален БЬОВЕ-МЕРИ,  12 Декември 2023, https://geopolitica.eu/aktualno/3832-protsesat-na-deuestarnizatsiya-ili-prodalzhavashtiyat-vazhod-na-globalniya-yug

Защо Китай се въоръжава и отговорът на САЩ, Борислав Сретков, 10.12.2023, https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2724:2023-12-10-02-26-39&catid=25:asia&Itemid=58

Serbian Election Explainer: Vučić Still Seen as a Stabilizing Force, Robert Semonsen , 09 12.2023 , https://europeanconservative.com/articles/analysis/serbian-election-explainer-vucic-still-seen-as-a-stabilizing-force/

Китайската стратегия за издигане на страната до Иновационна и Научна Суперсила, Борислав Сретков, 02.12.2023, https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2722:2023-12-02-08-41-58&catid=25:asia&Itemid=58

13. ДОКУМЕНТИ

Среща на върха ЕС – Западни Балкани: Декларация от Брюксел, 13 декември 2023 г.

https://www.consilium.europa.eu/media/68823/brussels-declaration-bg.pdf

 

14. ИЗБРАНИ МИСЛИ

▪  Питам гърците: Защо пуснахте Лавров да лети над вас? Стара членка на НАТО и ЕС сте, а сега путинисти станахте!?

Георги Марков, 02.12.2023

▪ В растежа ни в кариерата, имам предвид колегите, докторските степени остават за атестат на качеството на познанието и знанието ни. Както казваше Кисинджър, "най-висшата ми титла е дипломат".

Жоржета Пехливанова, 06.12.2023

▪ Политическата неграмотност като разновидност на функционалната такава.
(Продължение на изследването на PISA)

Георги Димитров, 10.12.2023

▪ Моята държава, Република България, пълноправен член на Европейския съюз щяла да бъде „допусната“ до Шенгенското пространство, но само до т.н.„въздушен“ Шенген. Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия! За да пробва нашето прословуто търпение ли?!! Та ние не сме аборигени!

Стоян Денчев, 11.12.2023

▪ Без култура обществото се превръща постепенно в зверилник. Политическите натегочи тряба също да се учат да се катерят бавно, постепенно постепенно до върха на политическата планина, явно често предпочитат да получат помощ от въздуха - ако може веднага на върха, а когато дойде до връщането назад, тогава ще му мислим. А алпинист казва: „Когато изкачваш стъпка по стъпка висок връх, ти със сигурност ще знаеш как да слезеш по обратния път. Ако те качат с хеликоптер и те пуснат надолу- твърде вероятно е да не можеш да слезеш от върха и да загинеш там, горе.“

Проф. Любомир Халачев

▪ Повече ме е страх от хладнокръвни прагматици, отколкото от наивници. А като изследовател знам, че едните не могат без другите.

Първан Симеонов, 12.12.2023

▪ Въздушен Шенген е малко като въздушна целувка през първата брачна нощ...

Илия Атанасов, 12.12.2023

Ние помним имената на художниците, а не на унищожителите. Малките и жалките твари не умеят да съграждат, те могат да се съпоставят само чрез отрицанието.

Антон Кутев, 13.12.2023

▪ Талантът не може да бъде заличен, вътрешната свобода не може да бъде в клетка, ако си наистина личност с творчески заряд! Останах смаян, че след 10 ноември 1989 година нищо не беше извадено „забранено“ от чекмеджетата. Освен графоманските творения на посредствениците!

Стефан Северин

Достойният човек знае кое е справедливо, простият знае кое е изгодно…Достойният се ръководи от Справедливостта, а Простият от Изгодата“

Лазар Мурджев

В светите дни на пост и смирение. Преди Рождество Христово. Едно разпадащо се общество ... от настръхнали една срещу друга глутници. Което живее с вината - от робство в робство... Което не може да се помири с миналото си и няма бъдеще...
Което поругава историята си, за да угоди на чужди господари. Което изчезва като нация под възторзите на нови варвари ... В което безгръбначни слуги продават държава. В което няма Закон, няма Вяра, няма Бог... В което днешните отричат вчерашните, за да бъдат отречени от утрешните.

Валерия Велева, 14.12.2023

Историята не е музей със застинали експонати, а нещо живо - сила, която се намесва непрекъснато в нашия живот. България е на ръба на нацизъм от украински тип.

Валенитн Вацев, 14.12. 2023

▪ ДОЖИВЯХМЕ

Какво доживяхме Господи... Господи, какво доживяхме...

Горе... Ръка отрязана... Вързана яко... Видяхме....

И как със него тръгнаха хиляди наши войничета...

За да спасяват България, защото си я обичаха.

Мила Българийо...Пак ли?.. Вечно добра... И послушна...

Толкова мъки понесла... Нима си пак равнодушна?

Недялко Йорданов, 14.12.2023

▪ Питам, кой Окупатор е посрещнат с Цветя, Хляб и Сол, но нещо се притесняват да отговорят??? Защо тъй???

Николай Тодоров Вълчев, 14.12.2023

▪ Аз предлагам да бутнеме пирамидите, защото робството по времето на фараоните е несъвместимо с евро-атлантическите ценности!!!

Дидка Агуеро, 14.12.2023

14. „БИСЕРИ“ ОТ МЕДИИТЕ

▪ По БНТ за пореден път висш функционер на политическа партия говори, че е «национално предателство» да купуваме «две ескадрили». От обща култура обаче би трябвало да се знае, че едно тактическо формирование като ескадрила трябва да има 16 самолета. С 8 самолета е невъзможно да се води нито подготовка на летците, нито да се осигурява «Еърполисинг». Друг въпрос е дали е бил удачен избора на модела, цената и т.н.. Затова всеки, който влиза в политиката и кандидатства за държавна служба трябва да има елементарна военна подготовка!

▪ Тъй като се повтарят някои некомпетентни изяви  в медиите, решихме да не продължаваме да ги „популяризираме“ още повече в нашите информационни бюлетини. Но се налагат две констатации: Първо, същите хора обикновено публикуват фалшиви новини в социалните медии, които би трябвало да разпознае и средно интелигентен човек. Второ, към критиката ни, че някои медии им дават публичност, трябва да добавим, че отговорност носят и организациите и партиите, които са ги излъчили, защото има и журналисти, които питат: Това ли е нивото на Вашата организация? Не, не е, но потърсете, що е то "семантична афазия" на личността.

 

15. НОВИ  КНИГИ

▪  „Енергията на българския дух“, от Иван Гранитски, представена на 12.12.2023 г. в салона на БАН. Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 600 стр., цена 27 лв. В това изследване Иван Гранитски проследява еволюцията на националното чувство в българската литература, анализира го и го тълкува в творчеството на различните български поети и белетристи. Той формулира оригинално и сполучливо неговото проявление у отделните автори.


Никола Аврейски, Турция и Европа: мъчителният многовековен път към търсене на обща съдба, 528 стр.

 

16. Предстоящо:

▪ Парламентарни и местни избори в Сърбия на 17.12.

Създаване на партньорства за Европейски избори 2024- 22.декември 2023

15.12.2023 г.

София

Адреси за изпращане на информации, сигнали, предложения, забележки, както и на материали за публикуване в expert-bdd.com : Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , тел.0888452140