Пред лицето на глобалния Юг Западът не трябва да се срамува Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 21 Декември 2023 17:13

Пред лицето на глобалния Юг Западът не трябва да се срамува

Жан–Клод Майер

Израелско-палестинският конфликт задълбочава разрива, той е един вид "сблъсък на цивилизации" между много възхвалявания Глобален Юг и силно очерняния Запад. Трябва, разбира се, да вземем предвид тази промяна в Третия свят, която се случва с главоломна скорост, но не трябва да се срамуваме от нея.

Глобалният юг не съществува единен, защото е разделен от съперничеството между Китай и Индия. BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) имат много малко общи неща. Те са против военните действия в Украйна и израелско-палестинския конфликт. И този Глобален Юг, процъфтяващ в антиамериканизма, скоро получи сериозен удар в резултат на победата на Хавиер Майли, "Тръмпист", който иска да "доларизира" Аржентина.

Въпреки това, следвайки концепцията за „Третия свят“, формулирана от Алфред Сови през 1952 г., „този игнориран, експлоатиран, презрян Трети свят, след деколонизацията Глобалният юг, въпреки разделенията си, обхваща земното кълбо от Бразилия до Китай. Третият свят беше статична концепция. Глобалният юг обаче е в непрекъснато и дори ускорено развитие. Той е в процес на преструктуриране на международния ред и изисква ново управление.

Неумолим механизъм

Нашите молби за покаяние са безсмислени. Ние сме отговорни за бунта, недоволството и страданието на част от света. Виновни сме за нашия горчив вкус на колонизация, за фиктивна деколонизация, прекалено активна „Françafrique“, за нашия необходим, но унизителен CFA франк, за свръх експлоатацията на земя и суровини. Виновни сме за изменението на климата, което ще струва скъпо на Юга, виновни сме за неприличните лихвени проценти поради нашата инфлация, виновни за унизителното влияние на тези страни в ООН, Световната банка и МВФ, в борда на които те току-що получиха ново място.

Китай безсрамно експлоатира природните ресурси на Африка (особено Демократична република Конго) и Латинска Америка в замяна на изнудващо финансиране. Китайското производство дава 30% от глобалните емисии на въглероден диоксид.

"Варварско клане" на 7 октомври беше трагичен тест за Израел и провокира неговата законна защита. Но Западът, макар да изразява ужаса си от подобна трагедия, трябваше бързо да заеме по-балансирана позиция, за да не попадне в „капана на омразата“ и да не се свързва с тези нечовешки атаки срещу Газа. Трябваше да призовем за прекратяване на огъня по-рано, особено след като историкът Ели Барнави толкова добре обобщи: „Атаката на Хамас е резултат от комбинация от фанатична ислямистка организация и глупави израелски политики“. (Le Monde, 9 октомври).

След 7 октомври и Ердоган, и Путин критикуваха Запада. За арабското обществено мнение, от Бахрейн до Тунис, Западът се бърка с Израел, колонизатора, а Глобалният Юг с Газа. Колко далеч сме от Европа - от Атлантика до Урал“. А какво искаше да направи Турция в нашето „объркване“, като поиска да се присъедини към Европейския съюз?

Западните сили показаха малко неодобрение, когато Бенямин Нетаняху колонизира Западния бряг, въпреки че беше санкциониран от ООН, предпочитайки Хамас пред Палестинската власт. Те също така не се интересуваха от Газа, както логично трябваше да направят по време на сключването на Споразуменията на Абрахам и още повече по време на преговорите между Саудитска Арабия и Израел. Какво късогледство пред един „неумолим механизъм“!

Широко движение на отхвърляне

Западът и най-вече Съединените щати са в състояние на мълчание и отричане. Придружено от музиката на уокизма, културата на отмяна (буквално „култура на отричане“) и упадъка, има широко разпространено движение за очерняне на Запада, тоест на Съединените щати и Европа, от страните от Глобалния Юг. Този процес е организиран от Китай със съучастие на Русия и Иран по такива убедителни причини като колонизация, участие в чужди войни и възмутителен капитализъм. Радикалният ислям се храни с тези оплаквания. Групата БРИКС, която току-що се разшири след срещата на върха в Йоханесбург с шест нови членове, присъединени през август 2023 г.(Саудитска Арабия, Аржентина, Египет, Обединените арабски емирства, Етиопия и Иран), подкрепя тази нова визия за света.

Това е политически опит на Глобалния Юг да унищожи Запада. Но благодарение на своята история, демокрация, права на човека, философия на Просвещението, култура, технология, изкуство и икономическа мощ, Западът не бива да се срамува. Дори и да грешим, не трябва да се чувстваме унизени. Вместо това имаме възможност да начертаем нов курс.

Европа, която се превърна в „НАТО“, летаргична, разединена и загубила лидерството си, трябва да се събуди и да предложи своята подкрепа и помощ на Глобалния Юг и по-специално на Африка. Например под формата на субсидирано финансиране, финансиране на мерките по климата в замяна на намаляване на дълга или инвестиции за подобряване на благосъстоянието и развитие на инфраструктурата.

Страните от Севера са обещали 100 милиарда долара (91 милиарда евро) годишно за развитието на страните от Юга, но тези обещания се материализират бавно. Конференцията COP28 в Дубай с основание предложи създаването на фонд за „загуби и щети“, в който Европейският съюз да заложи средства, за да даде възможност на най-бедните страни – като Бангладеш – да се справят финансово с бедствията, причинени от глобалното затопляне.

Както призова президентът Макрон в речта си в Сорбоната през септември 2017 г., трябва да се насърчава „европейски суверенитет“, пропит с обновен хуманизъм и секуларизъм, силен в своята стратегическа автономия и горд с историята си, култивиращ своя автентичност, нейната независимост, техните ценности, борейки се с тежкото положение на определена част от света. Нека Европа – между бедния, бунтовен Глобален Юг и неравнопоставената, разпокъсана, обсебена от пари Америка – отново да стане пример за света! Това е "категоричният императив". Но може би това е само пожелателно мислене.

 

Автор на статията: Jean-Claude Meyer (Жан-Клод Майер, банкер), Le Monde   Франция

Превод: Ганчо Каменарски