Български оръжия в ръцете на бойците от Хамас Печат
Автор Експерт   
Сряда, 17 Януари 2024 11:38

Български оръжия  в ръцете на бойците от Хамас

Симеон Николов

Военни експерти са проучили над 150 видеоклипа и снимки на информационна агенция АП от последните три месеца на конфликта в Газа и са стигнали до заключението, че бойците от Хамас разполагат с изключително разнообразен арсенал от оръжия. Това повдига различни въпроси, първият от които е за начина на внасянето им на палестинската територия, която 17 години беше изолирана именно за да пресече пътя на членовете на Хамас до нови оръжия. Разбира се, по–голямата част от оръжията са внесени контрабандно и вероятно са укривани в други пратки на храни, стоки, материали.

Вторият интересен въпрос е, как е постигнато това богато разнообразие на оръжия. Очевидно, че думите на говорителя на организацията Хамас Гази Хамад в едно скорошно интервю за информационната агенция АП, че търсят „навсякъде оръжия, политическа подкрепа, пари“, са верни. Експертите твърдят, че основно оръжията са производство на Иран, Китай, Русия, България и дори  Северна Корея. Предполага се обаче, че повечето от тях са придобити от Сирия и Йемен, където се използват същите видове оръжия. В Ирак, Либия и Сирия различни оръжия и компоненти дори се предлагат за продажба в социалните медии. Тоест, придобиването им става на процъфтяващия черен пазар в Близкия Изток, а споменатите страни нямат пряко участие в снабдяването на Хамас с оръжия. Експертите не споменават Украйна, но  всеизвестни са съмненията за търговията с оръжия в Близкия Изток от изпратените в подкрепа на украинските въоръжени сили. Освен това, сред оръжията има много такива, които са имитации на оръжия от Иран и Китай, създадени някога в Съветския съюз, включително варианти на преносимата зенитно-ракетна система 9M32 Стрела. Сред оръжията на Хамас, конфискувани от израелските сили, са противотанкови мини, които изглежда са от италианския модел TC/6. Някои твърдят обаче, че той е копиран и от иранската оръжейна индустрия.

Третата особеност е, че преобладават разбира се малки и преносими оръжия, но в много широк спектър и картечници до преносими ракети земя-въздух и самоделни противотанкови снаряди. Видеото, което Хамас пусна, за да покаже, че сами си произвеждат иранската снайперска пушка AM-50 Sajjad се прие от експертите с известна доза съмнение, предвид на използваната техника. Показателно е, че Хамас е възприел масовото използване на малки дронове, каквито сме виждали в Сирия, Йемен, Ирак и Украйна. Те са достъпни за придобиване и лесно се преоборудват в дронове-камикадзета. Предлаганите в търговската мрежа китайски дронове с квадрокоптери пък се приспособяват за хвърляне на експлозиви върху танкове или войскови състав.

Колкото до появата на името на България, очевидно става дума най–вече за преносими безоткатни противотанкови оръжия. Това са така наречените РПГ–та , произвеждани в Арсенал АД Казанлък и боеприпаси за тях във ВМЗ Сопот. Ръчните противотанкови гранатомети са с дължина 137 или 155 см и тегло от 5,5 кг или 6,3 кг и ефективна далекобойност до 350 м. Можем само да предположим, че са попаднали там от съседни страни. Само на Ирак българските заводи са продавали  оръжия и боеприпаси цели 20 години. Впрочем, от началото на 2023 г. ВМЗ Сопот е увеличил оборота си с 830%. Всички си спомняме за намерените сандъци с български надписи в терористите от ИДИЛ, както и за пострадалия американски търговец на български полигон при демонстрация на наше РПГ, така че тук няма място за спекулации. Днес продукцията на българските заводи е предназначено основно за Украйна. Преминали са на денонощен режим на работа. А "Арсенал" още през юли миналата година откри нов завод в Стара Загора.

Всъщност включването на името на България от  израелското разузнаване потвърждава информацията от началото на декември 2023 г., а данните за севернокорейските оръжия се покриват с твърденията за такива от Южна Корея от началото на януари 2024 г.

Четвъртата особеност, на която не се обръща обаче внимание е, че Хамас очевидно се е снабдил и с най–модерни съвременни оръжия, каквито доскоро не е притежавал. Така например в ивицата Газа Хамас е разполагал с голям запас от китайски оръжия, включително автомати, гранатомети и модерно комуникационно оборудване, твърди израелското разузнаване. Откритите оръжия включват щурмови пушки, гранатомети,  мерници, патрони M16, подслушващи устройства и тактически военни радиостанции. Разузнавателното и комуникационно оборудване е позволявало на организацията да действа в рамките на сложната си система от тунели, които използва за извършване на изненадващи атаки срещу израелските войски. Тази тенденция на повишаване технологичното ниво на въоръженето не само при Хамас, но и при Хизбула и при хутити ве Йемен ще продължи, защото е последната възможност да се отдалечи момента на пряко въвлчане на Иран във войната като повратна точка към глобална война.