Новото многостранно подреждане Печат
Автор Експерт   
Петък, 19 Януари 2024 08:52

Express View относно призива Моди-Путин: Новото многостранно подреждане

Разговорът между Моди и Путин, както и посещението на министъра на външните работи Субраманям Джайшанкар в Иран доказват, че Индия успява да взаимодейства с много партньори, които често са в противоречия, пише в редакционна статия The Indian Express.

Настоящият момент в международните отношения е белязан от подновена конкуренция между големите сили. Конфликтите в Европа и Западна Азия – между Русия и Украйна, Израел и Хамас – както и по-широката борба между Съединените щати и Китай на икономически, технологичен и стратегически фронт настояват този глобален сценарий да се разглежда от гледна точка на конфронтации.

Две скорошни събития обаче показват, че Ню Делхи успява да взаимодейства успешно с различни партньори, които често са в противоречие помежду си. Докато индийската политика на необвързаност от епохата на Студената война беше водена от желанието й да бъде на равно разстояние от двата блока, сегашната й стратегия за „многостранно ангажиране“ се ръководи от националните интереси и необходимостта от укрепване на двустранните отношения.

Премиерът Нарендра Моди и руският президент Владимир Путин проведоха телефонен разговор в понеделник (15 януари), в който според съобщенията те са обсъдили „особено привилегированото стратегическо партньорство“ между двете страни, конфликта в Украйна и по-нататъшното задълбочаване на двустранните връзки.

Приблизително по същото време индийският външен министър Субраманям Джайшанкар завършваше двудневното си посещение в Иран, където се срещна с колегата си и с други високопоставени служители и обсъди подробности за сътрудничество в развитието на пристанището Чабахар. Русия и Иран са в известен смисъл от „другата страна“ на Индия и Китай.

Веднага след избухването на украинския конфликт Съединените щати оказаха значителен натиск върху Ню Делхи в опит да принудят Индия да заеме по-твърда позиция спрямо Русия. Иран сега също е въвлечен в регионална студена война с Израел и Саудитска Арабия, две страни, с които Индия има сериозни партньорства.

Фактът, че Ню Делхи успя да запази тези двустранни връзки въпреки укрепването на партньорствата си със Съединените щати и Европа, е важен. Забележително е, че в отношенията си с Русия и Иран Ню Делхи не пожертва основните си принципи: в разговор с Путин министър-председателят Моди потвърди отново позицията на Индия, че въоръженият конфликт не може да бъде решение, докато Джайшанкар призна, че терорът и нападащите търговските кораби хути са в ущърб на индийските интереси.

Също така е важно да се обърне внимание на основните обстоятелства, които позволяват на Ню Делхи да маневрира на световната сцена. Първият е устойчивото икономическо възстановяване на Индия. Размерът на пазара, както и потенциалът за бъдещ растеж, придават на Ню Делхи както стратегическа, така и дипломатическа тежест.

Второ, тъй като Китай стана по-настъпателен в Азия и извън нея, мнозина в Съединените щати и на Запад сега виждат Индия като важна регионална противотежест на Пекин. Сред многото фактори, които правят Индия привлекателен партньор, се откроява нейната репутация на либерална и плуралистична демокрация. Тъй като Индия продължава да се движи в бурните води на геополитиката и геоикономиката, за да защити собствените си интереси, тя трябва да внимава да не се приближава твърде много до нито една от страните.

Превод: Ганчо Каменарски