Русия ще отмъщава на Запада. Планира да национализира всички «неприятелски» активи Печат
Автор Експерт   
Неделя, 28 Януари 2024 13:36

Русия ще отмъщава на Запада. Планира да национализира всички «неприятелски» активи

Франтишек Новак

Страните от Г-7 искат да се възползват от чуждестранните активи на Русия на стойност 300 милиарда долара, за да помогнат за възстановяването на Украйна. Кремъл от своя страна заплашва да отнеме цялата останала собственост в Русия от Запада, пише чешкото издание Hrot.

Ако най-силните икономики в света от Г-7: Франция, Италия, Япония, Канада, Германия, Великобритания и Съединените американски щати и представители на Европейския съюз замразят външните активи на Руската централна банка в размер на 300 милиарда долара, тогава Кремъл ще предприеме ответни стъпки и след това ще направи същото със западните активи в Русия. За това намерение съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

Както съобщава руската информационна агенция РИА Новости, федерацията на Путин без колебание ще отнеме, тоест ще национализира собствеността, която принадлежи на западни държави и техните компании на руска територия. Според руски източници преките инвестиции от страните от Г-7, Австралия и Швейцария възлизат на най-малко 288 милиарда долара. В допълнение, тази сума може да се увеличи поради финансовите ресурси на граждани на „неприятелски страни“, които държат още няколко милиарда долара в руски банки.

Тези средства са достатъчни, за да може Русия да компенсира евентуалното замразяване на активите на Руската централна банка в чужбина. Както пише сървърът на Business Insider, обаче руските данни не могат да бъдат независимо проверени.

Русия на Путин оперира със следните цифри. Ако се стигне до национализация на собствеността, най-много ще пострада Европейският съюз. Общо компании от страни членки на Европейския съюз притежават в Русия активи на стойност 223,3 млрд. долара. Фирми от Кипър, където живеят много руснаци с кипърски паспорти, притежават още $98,3 милиарда в имоти. На второ място са Нидерландия (тя е известна като международна офшорка), които имат активи в Русия на стойност 50,1 млрд. долара. Следват Германия (17,3 млрд. долара), Франция (16,6 млрд. долара) и Италия (12,9 млрд. долара).

Швейцария също е основен инвеститор с активи от 28,5 милиарда долара. Американските компании се оценяват на 9,6 милиарда долара, докато на Обединеното кралство се падат 18,9 милиарда долара. Канада може да загуби 2,9 милиарда долара, а Япония - 4,6 милиарда долара.

Намеренията на западните съюзници на Украйна буквално вбесиха Путин и неговото висше ръководство. Песков нарече идеята за използване на чужди руски активи за възстановяване на разрушената Украйна „откровена кражба“.

На свой ред Западът не е решил как да легализира конфискацията на активи на Руската централна банка, които се съхраняват в чужди сейфове. Някои експерти по международно право предупреждават, че тази безпрецедентна стъпка може да подкопае доверието в Запада на ниво световна финансова система. В крайна сметка това може да предизвика недоверие сред някои инвеститори, предимно в Азия, към американските и европейските валути, които служат като резерви на много страни.

Сега Кремъл фактически блокира излизането на западни компании от руския пазар. Ако бъде дадено съгласие, западните компании трябва да понесат големи загуби. Условията, които са изгодни за руската страна, се поставят лично от руския президент, както писа New York Times в края на миналата година.

Автор: Франтишек Новак

Превод: Ганчо Каменарски