„Шпионско и държавно майсторство и дипломация в ерата на конкуренцията“ Печат
Автор Експерт   
Вторник, 30 Януари 2024 13:29

Шпионско и държавно майсторство и дипломация в ерата на конкуренцията“

Откъси от лекцията на Уилям Дж. Бърнс, 30 януари 2024 г

Плашещи са геополитическите предизвикателства в свят на интензивна стратегическа конкуренция, в който Съединените щати вече не се радват на неоспоримо надмощие и в който екзистенциалните климатични заплахи нарастват.

Допълнителното усложнение на нещата е революция в технологиите, дори по-мащабна от индустриалната революция или началото на ядрената ера. От микрочипове през изкуствен интелект до квантово изчисление, нововъзникващите технологии трансформират света, включително професията на интелекта. В много отношения тези разработки правят работата на ЦРУ по-трудна от всякога, давайки на противниците мощни нови инструменти, за да ни объркат, да ни избягват и да ни шпионират. И въпреки това, колкото и светът да се променя, шпионажът остава взаимодействие между хората и технологиите. Ще продължи да има тайни, които само хората могат да събират, и тайни операции, които само хората могат да провеждат. Технологичният напредък, особено в сигналното разузнаване, не е направил подобни човешки операции неуместни, както някои прогнозираха, а вместо това революционизира практиката им. За да бъде ефективна разузнавателна служба от двадесет и първи век, ЦРУ трябва да съчетае майсторството на нововъзникващите технологии с уменията за общуване между хората и индивидуалната смелост, които винаги са били в основата на нашата професия. Това означава оборудване на оперативните офицери с инструментите и уменията за извършване на шпионаж в свят на постоянно технологично наблюдение - и оборудване на анализаторите със сложни модели на изкуствен интелект, които могат да усвояват огромни количества информация с отворен код и тайно придобита информация, така че да могат да направят най-добрия си човешки преценки.

В същото време това, което ЦРУ прави с разузнавателните данни, които събира, също се променя. „Стратегическото разсекретяване“, умишленото публично разкриване на определени тайни за подкопаване на съперници и съюзници, се превърна в още по-мощен инструмент за политиците. Използването му не означава безразсъдно застрашаване на източниците или методите, използвани за събиране на разузнавателна информация, но означава разумно противопоставяне на рефлексивното желание всичко да бъде класифицирано.

Разузнавателната общност на САЩ също научава нарастващата стойност на разузнавателната дипломация, придобивайки ново разбиране за това как нейните усилия за укрепване на съюзници и противодействие на врагове могат да подкрепят политиците. Това е време на исторически предизвикателства за ЦРУ и цялата разузнавателна професия, като геополитическите и технологични промени представляват толкова голямо изпитание, с каквото някога сме се сблъсквали. Успехът ще зависи от смесването на традиционната човешка интелигентност с нововъзникващите технологии по творчески начини. Това ще изисква, с други думи, адаптиране към свят, в който единствената сигурна прогноза за промяната е, че тя ще се ускори.

В този нестабилен, разделен свят тежестта на „хеджиращата среда“ нараства. Демокрациите и автокрациите, развитите и развиващите се икономики и страните от глобалния Юг все повече се стремят да диверсифицират отношенията си, за да увеличат максимално възможностите си. Те виждат малка полза и много риск в придържането към моногамни геополитически отношения със Съединените щати или Китай. Вероятно е повече страни да бъдат привлечени от статут на „отворени“ геополитически отношения (или поне „сложно е“), следвайки примера на Съединените щати по някои въпроси, докато култивират отношения с Китай. И ако миналото е прецедент, Вашингтон трябва да бъде внимателен към съперничествата между нарастващия брой средни сили, които в миналото са помагали за разпалването на сблъсъци между големите.

Докато Русия може да представлява най-непосредственото предизвикателство, Китай е по-голямата дългосрочна заплаха и през последните две години ЦРУ се реорганизира, за да отрази този приоритет. Започнахме, като признахме един организационен факт, който научих отдавна: приоритетите не са реални, освен ако бюджетите не ги отразяват. Съответно, ЦРУ е отделило значително повече ресурси за събиране на разузнавателни данни, операции и анализи по целия свят, свързани с Китай – повече от удвоявайки процента от общия ни бюджет, фокусиран върху Китай само през последните две години. Наемаме и обучаваме повече говорещи мандарин, като същевременно засилваме усилията си по целия свят, за да се конкурираме с Китай, от Латинска Америка до Африка до Индо-Тихоокеанския регион. ЦРУ разполага с дузина „мисионерски центрове“, групи по конкретни въпроси, които обединяват служители от различните дирекции на агенциите. През 2021 г. създадохме нов мисионерски център, фокусиран изключително върху Китай. Единственият мисионерски център в една страна, той осигурява централен механизъм за координиране на работата в Китай, работа, която днес обхваща всяко кътче на ЦРУ. И също така тихомълком укрепваме разузнавателните канали към нашите колеги в Пекин, важно средство за подпомагане на политиците да избегнат ненужни недоразумения и непреднамерени сблъсъци между Съединените щати и Китай.

Друг приоритет в тази нова ера е задълбочаването на несравнимата мрежа от разузнавателни партньорства на ЦРУ по целия свят, предимство, което в момента липсва на по-самотните съперници на Съединените щати. Способността на ЦРУ да се възползва от своите партньори – от тяхната колекция, техния опит, техните перспективи и способността им да работят по-лесно на много места, отколкото агенцията може – е от решаващо значение за нейния успех. Точно както дипломацията зависи от съживяването на тези стари и нови партньорства, така зависи и от разузнаването. В основата си професията на разузнаването е свързана с човешките взаимодействия и няма заместител на директния контакт за укрепване на връзките с най-близките ни съюзници, комуникация с най-яростните ни противници и култивиране на всички между тях.

А понякога дипломацията на разузнаването може да насърчи сближаването на интересите и тихо да подкрепи усилията на американските дипломати и политици.