Изчерпани и изтощени: Каква е надеждата за Украйна, ако американската военна помощ спре? Печат
Автор Експерт   
Петък, 16 Февруари 2024 12:53

Изчерпани и изтощени: Каква е надеждата за Украйна, ако американската военна помощ спре?

Дан Сабаг

Републиканците блокират военната помощ на САЩ и ако Европа не запълни празнината, Украйна е изправена пред бавно и постепенно унищожение, пише The Guardian.

Украйна започна 2024 г. в отбрана, а перспективите на бойното поле на Киев стават все по-мрачни, тъй като републиканците в Конгреса на САЩ изглежда възнамеряват да блокират допълнителната военна помощ. Ако Европа не запълни тази празнина, Украйна ще бъде изправена от 2025 г. на бавно и постепенно поражение.

 

Същността на проблема може да се изрази с прости числа. В тази продължила почти две години война Украйна продължава да губи в оръжията. Според настоящите оценки Русия изстрелва 10 хиляди артилерийски снаряда на ден срещу 2 хиляди украински. И при липсата на доставки на боеприпаси от Съединените щати, това мрачно съотношение може да се промени още по-зле за Киев.

 

Неотдавнашен репортаж на британския телевизионен канал Sky News разказва за група украински артилеристи от 22-ра бригада, действаща между Часов Яр и контролирания от Русия Бахмут. Те буквално молеха за помощ, оплаквайки се от ограничените запаси от оръдейни боеприпаси. Те стрелят със 152-милиметровото си оръдие съветски калибър само три пъти на нощ, за да спестят наличните боеприпаси.

"Това означава, че украинците вече не могат да потискат руската артилерия. И ако те не са в състояние да отговорят на огъня, всичко, което могат да направят, е да се опитат да оцелеят", каза Сам Крани-Еванс от мозъчния тръст Кралски институт за отбранителни изследвания.

Русия успя да приведе икономиката си на военна основа. Анализ, извършен в Естония, показа, че руските заводи ще произведат около 4,5 милиона артилерийски боеприпаси през 2024 г. (повече от 12 хиляди на ден), тъй като Москва увеличи разходите за отбрана до високо, но достъпно ниво от 6,5% от БВП. По-малката Украйна зависи от промишлената подкрепа на Запада, но политическите разделения в САЩ сочат, че Пентагонът няма повече пари за харчене от началото на януари.

Западът обеща да произведе един милион боеприпаси за Украйна до края на март, но не спази обещанията си и вместо това ще произведе между 480 000 и 700 000 боеприпаса.

„Предизвикателство за Европа е получаването на достатъчно големи поръчки, защото само тогава частните компании ще могат да инвестират в разширяване на своите производствени способности“, каза Ник Уитни, бивш главен изпълнителен директор на Европейската агенция по отбраната.

По ирония на съдбата Съединените щати, които произвеждат боеприпаси в държавни заводи, са намерили начини да увеличат собственото си производство от 28 000 боеприпаса миналия октомври до прогнозираните 37 000 през април. Според един американски мозъчен тръст те ще пуснат 60 хиляди боеприпаса през октомври 2024 г. и сто хиляди през октомври 2025 г. Но дори и това е съвсем недостатъчно, за да помогне на Украйна да се изравни с Русия на бойното поле. Европа ще трябва също да удвои своите доста мудни усилия през 2024 г.

Войната, разбира се, не се ограничава до артилерията и Украйна разработва алтернативни стратегии, като се фокусира върху създаването на поне един милион малки, евтини бойни дронове до края на 2024 г. Управлявани като видео игра, тези изключително маневрени дронове са ефективни в битка, но имат ограничен полезен товар, което означава, че могат само частично да заменят артилерията. В същото време руснаците доказаха, че могат да повторят усилията на украинците в създаването на собствени безпилотни летателни апарати.

Украйна от началото на декември осъзна необходимостта да премине към отбрана и президентът нареди укрепване на укрепленията. Руснаците показаха много успешно през 2023 г., че минните зони дълбоко в защитата помагат да се предотврати пробивът на вражеските сили.

Кремълските генерали обаче още не са демонстрирали способност за ефективно провеждане на настъпателни операции. Офанзивата срещу фронтовия град Авдеевка в Донбас започна през октомври и все още продължава. В същото време руските войски постепенно постигат успехи с цената на големи загуби. Западното разузнаване изчисли, че Русия е загубила 365 основни танка за четири месеца бойни действия, което надвишава прогнозния процент на замяна от около 125 танка на месец.

Украйна обаче има остра нужда от повече войски, за да подсили своите изчерпани и изтощени фронтови сили, като парламентът обсъжда нов закон за мобилизация, който предизвиква разгорещени спорове в страната. Той е разработен след призива на уволнения вече главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна за мобилизиране от 450 до 500 хиляди нови войници. Не е ясно точно колко души в крайна сметка ще бъдат привлечени в армията.

Русия едва ли ще се мобилизира още войници преди президентските избори през март. Но тя има по-многобройно население, което винаги й дава превъзходство в жива сила. Естония изчислява, че тя може да обучава 130 000 души на всеки шест месеца.

В момента някои видове военна техника в големи количества може да бъде доставена само от САЩ. Това са например ракети за ПВО "Пейтриът", които са от решаващо значение за противовъздушната отбрана на Киев, особено срещу мощните руски ракети "Искандер" и "Кинжал". Украйна изчислява, че Русия произвежда и изстрелва на месец около 100 ракети с голям обсег. Практиката показва, че за прехващане на една такава ракета са необходими две ракети-прехващачи.

Войната в Украйна се очаква да продължи до 2025 г., не на последно място защото Кремъл очаква избирането на Доналд Тръмп, за когото се счита, че симпатизира повече на Владимир Путин, отколкото на Киев. За да спечели Украйна, тя ще трябва да издържи през 2024 г., да се прегрупира възможно най-добре и да се надява европейските политици да се съсредоточат върху основното превъоръжаване.

„Мисля, че войната ще продължи поне още една година“, каза Крани-Евънс, „и ситуацията няма да е непременно катастрофална, ако европейските съюзници запълнят вакуума, оставен от Съединените щати. Икономиката на Европа все още е много по-силна от тази на Русия.“

Автор на статията: Дан Сабаг

Източник: The Guardian

Превод: Ганчо Каменарски