Надпревара във въоръжаването в космоса– Русия стреля предупредително Печат
Автор Експерт   
Петък, 16 Февруари 2024 13:08

Надпревара във въоръжаването в космоса– Русия стреля предупредително

Дейвид Игнациус

Войната в Украйна разкри военната роля на Starlink и други космически комуникационни и разузнавателни мрежи. И сега изглежда, че Русия разработва нови оръжия, за да ги обезвреди.

Според източници от Конгреса именно руските разработки в областта на космическите оръжия е имал предвид членът на Камарата на представителите и председател на Комисията по разузнаване републиканецът Майкъл Търнър, когато уклончиво споменава някаква „сериозна заплаха за националната сигурност“.

Докато представители на службите за националната сигурност твърдят, че руските способности не представляват непосредствена заплаха за Съединените щати, акцентът на Търнър върху агресивните планове на Москва може да убеди Конгреса бързо да одобри допълнителна военна помощ за Украйна. По ирония на съдбата именно военният конфликт в Украйна (и ролята на космическите системи, които помогнаха на Киев да устои на първата руска атака през 2022 г.) най-вероятно е принудил Русия да ускори разработването на нови космически оръжия.

Благодарение на Starlink и други космически системи Украйна създаде електронна система за управление на бойните действия. Цели „съзвездия“ от търговски спътници събират информация с помощта на оптични, термични и други сензори. Тази информация се анализира от изкуствен интелект, за да се идентифицират вероятни цели и след това се предава на украинските войски на фронтовата линия чрез Starlink и други широколентови връзки.

Русия предупреди преди повече от година, че може да предприеме действия срещу доставчиците на търговски сателитни услуги. В реч в ООН през октомври 2022 г. високопоставеният руски дипломат Константин Воронцов нарече военното използване на търговски сателити „изключително опасна тенденция, която стана очевидна по време на последните събития в Украйна.” Той отбеляза, че тази „квазицивилна инфраструктура“ може да се превърне в „легитимна цел за ответен удар“.

Американски служители не предоставиха подробности за новите способности на Русия. Но е възможно руснаците да планират да деактивират търговски и военни мрежи, използвайки оръжия с насочена енергия или електромагнитни импулси. Такива системи биха могли например да атакуват все още екзотичните „мрежи от мрежи”, които Starlink и други компании използват за предаване на сигнали от сателит на сателит, преди да изпратят данни обратно на Земята.

През 2021 г. Русия тества антисателитно оръжие, способно да сваля орбитални апарати, създавайки цяло поле от ужасни отломки. На теория Русия може да изстреля серия от ядрени противосателитни ракети и да превърне космоса в забранена зона. Но не само подходът би бил саморазрушително невнимателен, но и би нарушил договора за забрана на ядрените оръжия в космоса. Изглежда, че новите руски технологии са нещо по-сложно.

Съединените щати разполагат с много разузнавателни и военни системи в космоса, с чиято „изключителност“ служители обичат да се хвалят. Но всички тези невероятни сензори и други технологии са свързани с малка мрежа от сателити, които, както каза бившият заместник-председател на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Джон Хайтън през 2017 г., са „сочни цели“.

„Трябва да създадем по-устойчива архитектура с разширен брой малки сателити“, каза през 2021 г. тогавашният началник на космическите сили генерал Джон „Джей“ Реймънд. Събитията обаче се развиха по такъв начин, че търговски компании като Starlink, която има повече от 5000 сателита в своя арсенал, придобиха трудна за побеждаване архитектура. Изглежда това е, което тревожи Русия.

Starlink, „дъщерята“ на SpaceX на Илон Мъск, по същество пренаписа правилата на играта още в първите седмици на украинския конфликт. Сателитите предаваха широколентови сигнали и в съчетание със специфични за вида разузнавателни данни, помогнаха на Украйна да идентифицира и отблъсне руските атаки. По време на първите часове на войната руска кибератака за кратко нокаутира малка американска широколентова система, управлявана от Viasat. Скоро обаче тази мрежа беше възстановена и цяла галактика от други космически системи се присъедини към нея.

Терминалите Starlink предоставиха на Украйна комуникациите, необходими за „войната на алгоритмите“ на 21 век. Русия се опита да заглуши и фалшифицира данни от космоса, но инженерите на Starlink намериха креативни начини да осигурят техния поток. На 26 февруари 2022 г., два дни след началото на руската инвазия, Мъск написа в Туитър: „Услугата Starlink стартира в Украйна. Новите терминали са на път.”

През май същата година Мъск туитна: „Досега Starlink успешно се противопоставя на опитите за заглушаване и хакване от руски хакери, но те не се отказват.“ След това той постави под въпрос ролята на Starlink за известно време и заплаши, че ще изостави жизненоважната услуга, ако не му бъде платено за нея, но промени решението си през октомври 2022 г.: „По дяволите! Ние ще помогнем на украинското правителство безплатно.”

Нарастващата загриженост на Мъск относно ролята на Starlink във военния конфликт беше описана от неговия биограф Уолтър Айзъксън. Мегамилиардерът отказа да удовлетвори искането на Украйна да предостави на украинските въоръжени сили комуникации в операции срещу окупирания от Русия Крим. Както самият Мъск обясни на Айзъксън: „Starlink изобщо не е предназначен за война. Измислен е, за да гледат хората Netflix и да се забавляват, да се свързват с интернет в училище и да правят добри мирни дела, а не да ги удрят с дронове.

Русия изглежда търси нови начини да оспори космическото надмощие на САЩ. Но като се има предвид изобретателността, с която американските инженери помагат на приятели и избягват враговете, сигурно е, че цикълът от удари и контраудари в космоса едва започва.

 

Източник: washingtonpost.com

 

Превод: Ганчо Каменарски