ЦРУ в Украйна: Провокацията, която предизвика агресивната война на Путин? Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 29 Февруари 2024 09:13

ЦРУ в Украйна: Провокацията, която предизвика агресивната война на Путин?

Дейвид Гьосман , 28 февруари 2024 г

Експлозивно разкритие на New York Times. Американското разузнаване си сътрудничи с Киев на руската граница от 2014 г. и обучава елитни части.

New York Times разкри в експлозивно досие през уикенда, че американската тайна служба ЦРУ присъства в Украйна от десет години. Това хвърля както формулировката „ботуши на земята“, както се обсъжда след изявленията на Макрон, така и западния разказ за непредизвикана война в нова светлина.

Как стартира програмата на ЦРУ през 2014 г

Според доклада украинското правителство е влязло в обширно партньорство с ЦРУ срещу Русия. По-специално сътрудничеството включваше създаването на до дванадесет секретни „оперативни бази на ЦРУ“ по границата на Украйна с Русия. И това не започна с руската инвазия през 2022 г., а преди малко повече от десет години в резултат на протестите на Майдана и последвалата гражданска война в Източна Украйна. След като тогавашният президент Виктор Янукович беше свален, новият ръководител на Украинската служба за сигурност (SBU), Валентин Наливайченко, предложи „партньорство“ в рамките на прозападното правителство в Киев с ЦРУ и британската агенция за външно разузнаване MI6. Тогава стартира програмата на ЦРУ. Завършил обучение в ЦРУ, тогава подполковник Кирило Буданов, по-късно става ръководител на украинското военно разузнаване.

Убийства на проруски политици от обучени от ЦРУ части

Украинските агенции предоставиха на ЦРУ разузнавателна информация за Русия, включително „секретни документи за руския флот“, което доведе до създаването на бази на ЦРУ в Украйна за координиране на антируските дейности и различни програми за обучение на украински командоси и други елитни части.

Ню Йорк Таймс казва: Със задълбочаването на партньорството след 2016 г. украинците станаха нетърпеливи към това, което смятаха за ненужна предпазливост от страна на Вашингтон. Те започнаха да извършват убийства и други убийствени операции, които нарушаваха условията, на които Белият дом вярваше, че украинците са се съгласили. Вбесени, служители във Вашингтон заплашиха да спрат подкрепата, но така и не го направиха. Според доклада на NYT ЦРУ не само е предоставило обширна информация за шпионаж, но и е подкрепило провокациите и убийствата на проруски политици в Източна Украйна. Например старшият командир на руските сепаратисти Арсен Павлов беше убит в град Донецк при експлозия през 2016 г., извършена от обучена от ЦРУ група.

Спусъкът за инвазията?

Както съобщава New York Times, сътрудничеството на ЦРУ с Украйна на руската граница не е предназначено да защити Украйна от Русия. По-скоро става дума за вкарване на страната в западна коалиция и ангажирането й във война в сянка с Москва. В крайна сметка това беше един от стимулите, които накараха Путин да нахлуе в Украйна. Според високопоставен европейски служител Путин е обмислял дали да започне пълномащабната си инвазия към края на 2021 г. През това време той се среща с шефа на една от основните руски шпионски служби, който го информира, че ЦРУ, заедно с британската MI6, контролират Украйна и я превръщат в база за операции срещу Москва. Разкритието на NYT също показва, че бившият президент на САЩ Доналд Тръмп не е бил, както многократно се твърди, по-приятелски настроен към руските интереси. По време на неговото президентство, каза Кирило Буданов, сътрудничеството между Киев и ЦРУ беше допълнително засилено. „Системно се разширяваше. Сътрудничеството беше разширено и в други области и с увеличен обхват.“

Провокациите на Запада срещу Москва

Дейностите на ЦРУ в Украйна на руската граница в продължение на десетилетие също поставят под въпрос твърдението, че Западът не носи отговорност за ескалацията на конфликта в Украйна. От началото на войната многократно се подчертава - от САЩ, НАТО и в западните медии - че войната в Украйна е непредизвикана. Това предположение също беше объркано с въпроса за легитимността. Всеки, който каза, че Русия е била провокирана от Запада и украинското ръководство, беше обвинен в оправдаване или замазване на агресивната война, което, разбира се, не е логично убедително само по себе си. Войната може, разбира се, да е била провокирана, дори ако по своята същност е нелегитимна. Но със смесването една неприятна реалност беше премахната от обществения дебат. Разширяването на НАТО на изток и опитът, особено на САЩ, да включи Украйна в западния военен съюз, се разглеждат от гледна точка на Русия като заплаха за собствените й интереси в сигурността, като „червена линия“, която, ако бъде пресечена, ще предизвика драстични стъпки от Москва

Предупреждението.

Неоправданата, но провокирана война трябва да приключи Това също беше ясно на всички, САЩ и НАТО, вижте дипломатическите телеграми на представители на САЩ много години преди избухването на конфликта в Украйна или изявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Сегашните разкрития показват, че Съединените щати и украинското ръководство в Киев са наливали още масло в огъня със сътрудничеството на ЦРУ по руската граница в продължение на десет години, знаейки много добре какви последствия може да има това. Това не оправдава руската война, както казах, тя е престъпна. Но има тежка отговорност на западната страна за това, че не е неутрализирала и деескалирала конфликта, когато е било възможно. Напротив, нажежи се допълнително. Това, настоящата динамика на бойното поле и широкообхватните последици трябва да са достатъчна причина да се настоява за прекратяване на кръвопролитието и да се започнат преговори, за да се замрази поне конфликтът. Спешно е необходимо прекратяване на огъня, както и край както на дискусията за членство в НАТО, така и на програмата на ЦРУ за „ботуши на земята“ в Украйна.