Цензурата Factcheck.bg като министерство на истината Печат
Автор Експерт   
Понеделник, 04 Март 2024 08:44

Цензурата Factcheck.bg като министерство на истината

Антон Гицов

С ролята на създаването на архив, в който да се включат „рецидивистите,“, които разпространяват дезинформация , очевидно ще се занимава Factcheck.bg. Цензурен орган, който допълнително ще ограничава свободата на словото в България.

На 21 февруари сайта „Свободна Европа „ и други медии съобщиха, че компанията МЕТА , собственик на "Фейсбук", "Инстаграм" и "Тредс" - "Мета платформс" разширява програмата си за проверка на фактите в България, започвайки партньорство с платформата на (АЕЖ)- Асоциацията на европейските журналисти в България- Factcheck.bg. Factcheck.bg щяла в рамките на това партньорство да идентифицира информация, която има потенциал да бъде невярна, или с други думи, която може да бъде определена като дезинформация. От март т.г. Factcheck.bg ще преглежда и оценява точността на съдържанието в България в допълнение на работата, която частната френска информационна агенция АФП вече извършва за съдържание на български език. Особено внимание Factcheck.bg ще обръща на информацията във "Фейсбук", така и в "Инстаграм", които са предпочитани от по-младите потребители.

Според Кристина Христова (дълги години ръководила сайта на в. „Дневник), която е ръководител на проекта Factcheck.bg и председател на Коалицията за медийна грамотност, "Партньорството с "Мета" ни дава възможност да работим в подкрепа на тази мисия, тъй като ще ни позволи да се противопоставяме на разпространението на дезинформацията в една от най-посещаваните социални мрежи в България“.

Главен редактор на Factcheck.бг Ралица Ковачева, преподавателка в Факултета по журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Но срещу какъв тип дезинформация ще се бори Factcheck.bg, и в тази връзка каква ще е неговата оправдана обществено полезна роля?

Дезинформацията както е известно, е умишлено представянето на някакви факти или твърдения като достоверни, докато те са неверни, лъжливи.


Но когато с невярно твърдение се засяга репутацията на дадена личност, тази личност няма нужда от това Factcheck.bg да се занимава с клеветническото твърдение, засегната личност може да се защити сама, като направи опровержение или даде клеветника под съд. Така например постъпиха Бойко Борисов и Корнелия Нинова, които започнаха да се съдят, а после се споразумяха и оттеглиха съдебните си искания.


Следователно Factcheck.bg има съвсем друга задача, и тя очевидно е да разобличава не личностната, а политическата дезинформация. Но коя политическа дезинформация? Може би тази, която ни поднасят всекидневно политиците?
Съвсем не.
В интервю пред „Свободна Европа“ от 19 февруари 2022 г. Ралица Ковачева по този въпрос пояснява: „Политическото говорене се родее с пропагандата. Това е съвсем друг филм, дето се казва“.
Интервюиращата я Дамяна Велева и задава въпрос, какви ще бъдат по линия на Factcheck.bg последствията за политици,, който от трибуната на парламента говорят неверни неща.

-Какви последствия имате предвид?- задава контра въпрос Ковачева.

- Политически, съдебни, последствия за имиджа на въпросните политици- упорства Дамяна Нинова..

-За да са съдебни, трябва да има съответното законодателство, по което някой да бъде подведен под отговорност за това, което казва“.- отговаря г-жа Ковачева.

Както се вижда, г-жа Ралица Ковачева го увърта, политиците може да лъжат и поднасят дезинформация, това било политическо говорене, позволена пропаганда, и ако някой се чувства засегнат, с това трябвало да се занимава съответно законодателство, по този въпрос Factcheck.bg нямал отношение.

Но тогава по кои въпроси Factcheck.bg има отношение?

Ралица Ковачева дава отговор на този въпрос в същото интервю като казва:“ „Едни и същи медии и хора разпространяват дезинформация, свързана с войната на Русия в Украйна. Те използват еднакъв език и препубликуват едни и същи неща, а скокът в популярността им от началото на войната е огромен“. Пример за такива разпространители на дезинформация били сайтът pogled.info, Фейсбук страниците "Мартин Карбовски", "Кеворк Кеворкян" и други.


В публикация в сайта на Factcheck.bg под заглавие „Фашизъм“ по кремълски“ от 15 декември 2023 г. : тя твърди, че в българското публично пространство в прав текст се прокарват тезите на Кремъл, но преминали през местни говорители – този процес носил красноречивото име „пране на информация“ (information laundering). И тя изобличава „дезинформаторите“ , проповядващи пропагандните клишета на Москва- Валентин Вацев, евродепутатът Иво Христов, Велислава Дърева, Мартин Карбовски, проф. Дарина Григорова. Посочва и сайтове: „Поглед.бг“, „Лентата“,„Епицентър“, който отразил лекцията на Валентин Вацев „България е на ръба на нацизъм от украински тип“, организирана от движение „Русофили“, сайтовете „Гласове“, „Лентата“, „Свободно слово“, „Скандално“, „Будна ера“ и др., които също отразили изказването на Вацев. На 10 април 2022 г. в medialog-bg. Ралица Ковачева разобличава и Петър Волгин като „дезинформатор“: В сайта.com тя се спира на свое изследване на „Политически НЕкоректно“ с Петър Волгин, излъчвано по програма „Хоризонт“ на БНР, и пише, че „ В контекста на войната в Украйна, основният изследователски проблем е как чрез подмяната на фактите с мнения, маскирана като „плурализъм“, се осъществява пропаганда“.

„-След като знаем кои са разпространителите на такава пропаганда и дезинформация в България, какво можем да направим оттук нататък“- пита я интервюиращата я на 19 ноември 2022 г. Дамяна Велева.
„- Нашата работа като журналисти- отговаря Ралица Ковачева е изобличаването. Оттук нататък има още два хода според мен. Единият ход е на институциите - от много години има достатъчно сигнали, които показват потенциални обвързаности. Това може да се провери, има си служби, надявам се, в тази държава, те трябва да си свършат работата“.
Но това е отпреди година и два месеца, когато . Factcheck.bg е виждала ролята си на „разобличител“ на политическа „дезинформация“, която да поднася на „службите“, който съответно да се задействат- как Раличева Ковачева не пояснява, но не е трудно да се предположи- привиквания на разобличените, разпити, забрани, затваряне на сайтове, а може би и съдебно преследване.


На този етап  Factcheck.bg все още не изпълнява самостоятелна роля като цензурен органи. Това сега се променя, с официалните правомощия, които придобива тази организация.
Това сега се променя с новите функции на Factcheck.bg, обявени преди дни.


В екипа на Factcheck.bg са включени: мениджър на проекта, координатор на проекта, главен редактор, консултант по работа с бази данни, мениджър социални мрежи и четирима журналисти. . Журналистите извършват проверките и пишат материалите, които главният редактор редактира, преди те да се появят на сайта във финалната си версия. Решенията за това кои твърдения да се проверят, как да бъдат проверени и как се пишат проверките се правят съвместно от журналистите и главнияj редактор.


Главният редактор ще има редакционен контрол върху цялото съдържание, публикувано на Factcheck.bg. Factcheck.bg нямало да премахва публикации, но когато проверител (кой ще бъде този проверител и на каква основа ще решава коя информация е дезинформация тя не пояснява) оцени дадена информация като недостоверна, "Мета" понижава видимостта ѝ във фийда с новини, което предотвратява разпространението на дезинформация и намалява броя на хората, които я виждат. Страници и домейни, които повторно споделят дезинформационни материали, ще забележат спад в разпространението и ще им бъде отнета възможността да реализират печалби и да пускат реклами. В допълнение, потребителите биват предупреждавани, когато опитват да споделят публикации, оценени и отбелязани като подвеждащи.


Но къде е сигурността, че Factcheck.bg няма да няма сам да осъществява дезинформация, като представя реални факти като дезинформация? С този въпрос се занимава с коментар от 21 февруари във в-к „Труд“ журналистът Виктор Блъсков. Той пише, че сайта на Ралица Ковачева е представила като дезинформация твърдението на Корнелия Нинова, че България ще приеме неограничен брой афганистанци и сирийци, в замяна на сухопътен Шенген, и че според Factcheck.bg истината била, че България щяла да има задължения само по Дъблинското споразумение. Виктор Блъсков, цитирайки документи r и споразумения договорени в Брюксел, стига до заключението, че твърдението на Factcheck.bg затова, че България се задължава да спазва единствено само Дъблинското споразумение е „лъжа“ и „дезинформация“.

И така е очевидно, че Factcheck.bg се превръща във важен цензурен орган с правомощия не само да лишава и ограничава достъпа до информация на българските потребители на Фейсбук и Инстаграм- но и да предприема репресивни действия срещу разпространителите, на това, което тази организация определя като „дезинформация“. Няколко нейни журналисти и главната редакторка, ще решават (с какво право и на какво основание? ), кое твърдение или изнесен факт е „дезинформация“, ще предупреждават разпространителите на такава информация, като на практика ще я цензурират, На потребителят, на обикновения „човек не може да се разчита да различава истината от дезинформацията“, пояснява във фамозното интервю от 19 ноември 2022 г. Ралица Ковачева, за това да бъде правилно осведомен ще се погрижи Factcheck.bg, който се превръща в своего рода Министерство на истината, описано в романа на Джеймс Оруел „1984“.


В началото на юни 2023 г. у нас пристигна Джеймс Рубин ,специален пратеник на Държавния департамент, който координира противодействието срещу опитите за чуждо влияние чрез дезинформация. През bTV Джеймс Рубин посъветва , че „трябва да се създаде архив, така че да се знае кои са рецидивистите. Много от имената на домейните и IP адресите на разпространителите на чужда дезинформация са известни – трябва заедно да работим за споделената ни сигурност“.

С ролята на създаването на архив, в който да се включат „рецидивистите,“, които разпространяват дезинформация , очевидно ще се занимава Factcheck.bg. Цензурен орган, който допълнително ще ограничава свободата на словото в България.