КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТСКИ ДУЕЛ В СЛОВАКИЯ Печат
Автор Експерт   
Неделя, 24 Март 2024 08:46

КАНДИДАТ-ПРЕЗИДЕНТСКИ ДУЕЛ В СЛОВАКИЯ

Огнян Гърков  

Изненадващо в първия кръг на президентските избори с 42,5% от подадените гласове (958 393 души) победител стана Иван Корчок, кандидатът на €-$-те либерали в опозиция.

Той е бивш министър на външните работи, кариерен дипломат. Подкрепят го 8 „правилни” в Брюксел и във Вашингтон партии. Изборната активност бе 51-52%.

Втори е кандидат-президентът на центролевицата Петр Пелегрини с 37% (с  834 718 гласоподаватели) , председател на парламента и на партията „Глас-Социална демокрация”. Коалиционен партньор на „Посока (Смер)-СД” на премиера Роберт Фицо.

Корчок и Пелегрини (П.П.) са „земляци-нестоличани”, родени в гр.Банска Бистрица.

Трети с 11,7% от подадените гласове (= 264 579) е независимият кандидат Щефан Харабин, бивш вицепремиер и министър на правосъдието. По подобие на г-н Фицо национално отговорен, центро-ляв родолюбец. Социологическите агенции очакваха предварително неговите избиратели да подкрепят на втория тур г-н Пелегрини, комуто почти единодушно предвещаваха победа още на 1-я кръг. Според чешки медийни заядливци, Харабин би могъл да се окаже с гласовете си „богатата булка” за Пелегрини. П.П. би могъл да разчита и на настроението да гласуват на 6 април на привържениците на кандидат № 8 по брой на получените 12 771 гласове (0,5% от подадените) за националиста от НП „Наша Словакия” Мариан Котлеба.

Успехът на Иван Корчок се дължи вероятно на сплотеността на дясно-центристите спрямо Роберт Фицо и на по-активната кампания на дипломата. Може би и на хомофобните злепоставяния на г–н Пелегрини, вкл. от третия коалиционен партньор на Фицо Андрей Данко, председател на Словашката национална партия. Данко също бе конкурент до преди 6 денонощия като кандидат за президент. Още снощи Корчок апелира за подкрепа от унгарското малцинство, симпатизанти на независимия кандидат Крищиян Форро, предприемач, етнически унгарец от Словакия. Г-н Форро като кандидат № 4 е получил 2,9% от гласовете (= 65 588 души), а преди 6 дни бе приет от Виктор Орбан. Така че, за симпатиите на словашките унгарци между Корчок и Пелегрини може засега само да се гадае.

Дипломатът би могъл също да се надява на подкрепа от избирателите на кандидат-президенти №№ 5 и 6, съответно бившия премиер Игор Матович (2,1% = 49 201 гласа) и бившия външен министър и дипломат Ян Кубиш (2,0% = 45 957 избиратели). Важни аспекти остават трактовките на двамата кандидати по темите Украйна, мигранти-бегълци, Русия, степен на съюзнически задължения на Словакия.

Същевременно в деня на 1-кръг на изборите в Прага се е състояла 2,5 часова антиправителствена протестна демонстрация в подкрепа на Фицо, против въвличането на Чехия във войната в Украйна, за оставка на чешкото правителство. Участвали са няколко хиляди привърженици на движението PRO (= Право, Респект, Експертност),  в т.ч. 3-ма бивши депутати-социалдемократи, 1 сенатор. Излъчен е видеозапис на бившия президент Милош Земан с критични изказвания спрямо политиката на сегашния Петр Павел „в угода на” влиятелните партньори и съюзници.

Тепърва в Словакия предстои доста изострена предизборна кампания в сравнително равностойната битка с доста неизвестни фактори.

Победителят ще встъпи в длъжност на 15 юни т.г.

 

24 март 2024 г.                                           Огнян Гърков