ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 79 Международни отношения, Дипломация и Сигурност Печат
Автор Експерт   
Вторник, 16 Април 2024 09:32

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН № 79

Международни отношения, Дипломация и Сигурност

(Съвместно издание на expert-bdd.com и csr-bg.com)

01.– 15. април 2024 г.


 

  1. 1. ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА И МЕЖДУНАРОДНИ КОНФИКТИ

1.1. БЛИЗЪК ИЗТОК

▪ На 01.04. израелски изтребители са атакували сграда на иранската дипломатическа мисия в столицата на Сирия, намираща се в дипломатическия квартал. Загинали са трима генерали от елитните сили "Кудс" към Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) и още четирима офицери. В сградата е имало тайна среща между служители на иранското разузнаване и палестински бойци, сред които и лидери на подкрепяната от Техеран палестинска групировка "Ислямски джихад". Това е равносилно нападение над Иран, на негова територия.

Източник: "Ню Йорк таймс", 02.04.2024

▪  При израелски въздушен удар в Газа бяха убити служители от хуманитарна организация,  граждани на Полша, Австралия и Великобритания, както и един палестинец. Белият дом заяви, че е "съкрушен" от смъртта в ивицата Газа на няколко работници от американската хуманитарна организация.

Източници: Ройтерс, Франс прес, 02.04.2024

След масивна международна критика за смъртта на седем служители на Световната централна кухня в ивицата Газа, правителството на Израел първоначално призна грешки - и сега обяви отварянето на граничните пунктове за допълнителни доставки на помощ. Натискът върху премиера Нетаняху нараства и във вътрешното пространство.

Източници:

Американският президент Джо Байдън вчера постави ултиматум на израелския премиер Бенямин Нетаняху: пазете палестинските цивилни и хуманитарните работници в Газа или Вашингтон може да ограничи подкрепата, която оказва на Израел за войната му срещу бойците от "Хамас".

Източник: Ройтерс, 05.04.2024

▪ Групировката Ислямска съпротива в Ирак извърши вече две нападения, в Северен и в Южен Израел срещу рафинерия и други цели, в отговор на кланетата палестински цивилни граждани, включително деца и старци.

Източник: АФП, 07.04.2024

▪ Изралекият премиер заяви: "Намираме се на една крачка от победата. Цената, която трябва да платим, е болезнена и тежка"."Няма да има прекратяване на огъня без връщането на заложниците. Това няма да се случи". Израелска делегация се готви да участва в нови непреки преговори с "Хамас" в Кайро с посредничеството на САЩ, Катар и Египет. Израелската армия вече частично се изтегли от южната част на Газа.

Източник: Франсс прес, 07.04.2024

▪ Иран разполага с 9 типа ракети, чийто обсег им позволява да поразяват израелска територия.

Източник: агенция ISNA, 07.04.2024

▪ Иранското правителство е информирало САЩ чрез съобщение, изпратено през Швейцария и Оман, че ще отговори на смъртоносната израелска атака срещу консулството в Дамаск.

Източник: 08.04.2024

▪ Израелският премиер съобщи, че е определена датата за сухопътна операция в Рафа с цел ликвидиране на терористичните батальони там. Хамас са отхвърлили израелското предложение за прекратяване на огъня.

Източник: Ройтерс, 09.04.2024

С целенасочени удари с дронове и без консултация с политическото ръководство бяха убити тримата синове на лидера на Хамас Исмаил Хания, една от ключовите фигури, от които зависи изходът на преговорите за примирие, водени в Кайро. Ердоган е заявил, че Израел непременно ще бъде принуден да отговаря пред закона за извършени престъпления срещу човечеството.

Източник: Ройтерс, 11.04.2024

▪ Германия предупреди своите граждани да напуснат Иран, като посочи, че има риск както от ескалация на напрежението между Иран и Израел, така и от произволни арести в страната, Франция предупреди своите граждани "задължително да се въздържат от пътувания през следващите дни до Иран, Ливан, Израел и палестинските територии"

Източници: Ройтерс и Франс прес, 13.04.2024

▪ През нощта на 13 срещу 14 април Иран изстреля над 200 дрона и 100 крилати ракети в посока на Израел. Всеки от безпилотните апарати е носил по 20 килограма експлозиви. Това е първия директен удар на Иран срещу Израел. По въздух Израел беше атакуван и от съюзниците на Иран - групировка Хизбула и йеменските хути. Сутринта в Израел беше отменена въздушната тревога.

Източници: 14.04.2024

▪ Съединените щати не търсят конфликт с Иран, но няма да се поколебаят да защитят войските си в Близкия изток и да подкрепят Израел. Това заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Източник: ТАСС, 14.04.2024

▪ Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че американските сили са помогнали на Израел да свали "почти всички" безпилотни самолети и ракети, изстреляни от Иран, и обеща да координира "глобалния отговор" на безпрецедентната атака на Техеран.

Източник: АП, 14.04.2024

▪ Постоянната мисия на Иран към ООН посочи на страницата си в X, че изстрелването на дронове към Израел е отговор на атаката срещу иранските дипломатически обекти в Дамаск. В случай на „друга грешка“ отговорът на Техеран ще бъде „много по-твърд“.„Този проблем може да се счита за приключен“, се отбелязва в текста.

Източник: ТАСС, 14.04.2024

▪ Началникът на иранския щаб е обявил операцията за приключена. Всички цели са постигнати и не се планират други действия. Атаката не е насочена срещу цивилни или икономически интереси, а срещу военни съоръжения. Те се фокусираха основно върху разузнавателна база на планината Хермон и военновъздушната база Неватим в пустинята Негев. И двете съоръжения са използвани за атаката срещу сградата на посолството.

Източник: Ал Джазира, 14.04.2024

▪ Канцлерът на Германия Олаф Шолц осъди "остро" сериозните ирански въздушни удари срещу Израел. Великобритания и Франция също осъдиха атаката, като двете страни бяха активни и в прихващането на снаряди срещу Израел. Иран съобщи, че е привикал посланиците на Германия, Великобритания и Франция. Иранското външно министерство оправда това с "безотговорни позиции" на страните по отношение на иранската атака срещу Израел.

Източник: rundschau-online.de, 14.04.2024

▪ Директорът на американския мозъчен тръст Carnegie Middle East Center заяви:  „Честно казано, ние сме на ръба на опасна пропаст. Израелското правителство се стреми към военна ескалация във време, когато само дипломатическо решение може да ни отдалечи от ръба на всеобщата война в региона. (...) Никой не може да спечели."

Източници: dpa, CNN, 14.04.2024

▪ Йорданският крал Абдула Втори заяви в телефонен разговор с американския президент Джо Байдън, че всяка нова ескалация от страна на Израел ще доведе до разрастване на конфликта в региона, съобщиха йорданските държавни медии.

Източник:  Ройтерс, 14.04.2024

▪ Властите на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Оман и Кувейт призоваха САЩ да се въздържат от използването на американските военни бази в Персийския залив, за да отговорят на Иран. /Основните бази на ВМС и ВВС на САЩ се намират в Кувейт, Бахрейн и Катар./

Източник: Ройтерс, 14.04.2024

▪ Военният кабинет на Израел приключи заседание в неделя вечерта, без да реши как да отговори на нападението на Иран. Израелските военни анализатори бяха разделени относно това дали една по-директна конфронтация с Иран би променила войната в Газа, която вече е в шестия си месец.

Източник: nytimes.com, 15.04.2024

▪ „Въпросът може да се счита за приключен“, обявиха от мисията на Иран в ООН в изявление на 14.04.2024. „Въпреки това, ако израелският режим направи нова грешка, отговорът на Иран ще бъде значително по-сериозен.

Източник: nytimes.com, 15.04.2024

▪ Американските републиканци и външнополитически хардлайнери в Берлин призовават за ескалиране на действията срещу Иран. Вариантите включват по-строги санкции срещу Иран или дори участие на САЩ в евентуални израелски въздушни удари срещу Ислямската република.

Източник: nytimes.com, 15.04.2024

▪ Бившият офицер от американското разузнаване и инспектор на ООН Скот Ритър  счита, че ако Иран разполага с достатъчно ракети и дронове, за да поддържа това ниво на активност за една седмица, те ще изчерпят способността на Израел да се защити. Иран ще разбие Израел, когато му свърши противовъздушната отбрана.

Източник: Al Mayadeen,   15.04.2024

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

▪ CNN за изтичащият мандат на президента Зеленски: „Зеленски днес загуби половината от легитимността си, а на 21 май ще загуби и втората. По време на управлението си той спечели омразата на хората. Той дойде под лозунга за мир в Донбас, но донесе на страната война, непоносими дългове и унищожаване на генофонда."

Източник: CNN,  01.04.2024

▪  Анализатори от Института за изследване на войната (ISW) предполагат, че Русия може да проведе евентуална широкомащабна офанзива в края на пролетта или лятото на запад от Донецка област и добавят, че руските войски ще могат да напреднат само в една операция посока.

Източник: ISW , 01.04.2024

▪ Бившият офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър смята, че "Харков вече не е в състояние да устои. Мисля, че Киев ще трябва да предаде този град през следващите седмици, защото нямат шанс да го задържат. Той ще бъде обкръжен."

Източник: The Times, 02.04.2024

▪ Професор Джефри Сакс от Колумбийския университет смята, че „Ако продължим в същия дух, ние напълно ще унищожим Украйна“. "Сега Байдън просто се опитва да скрие провала си, за да оцелее през ноември на изборите. Но този провал е очевиден на бойното поле всеки ден". "Колкото по-дълго продължава конфликтът, „толкова по-малко ще остане от Украйна“.

Източник: the hill.com, 03.04.2024

▪ Президентът Володимир Зеленски подписа закон, който намалява наборната възраст в Украйна от 27 на 25 години, опит да се попълнят редиците на опустошената армия. Украинските генерали предупредиха за по-мащабна руска  атака през пролетта или лятото.

Източник: www.nytimes.com, 04.04.2024

▪ Валутните резерви на Украйна са нараснали през март с 18% до рекордните 43,8 млрд. долара. Това съобщи централната банка, цитирана от Ройтерс. Бюджетният недостиг на Киев тази година е за около 37 млрд. долара. През март Киев привлече около 9 млрд. долара външно финансиране, включително транш от 4,5 млрд. евро от Европейския съюз. Киев обаче се нуждае месечно от около 3 млрд. долара чуждестранна, за да изкара 2024 г.

Източник: Ройтерс, 06.04.2024

▪ След като италианския в. La Repubblica съобщи, че НАТО обсъжда извънредно решение за незабавно приемане  на Украйна срещу  отказ на Киев от окупираните територии, германският вестник BILD изрази мнение, че Украйна може да повтори съдбата на Германия след края на Втората световна война, когато е разделена на две части. BILD цитира думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че единствено военната мощ е гаранция за траен мир. Тези думи "не противоречат на плана за разделяне и моментално членство в НАТО".

Източници: La Repubblica, BILD, 06.04.2024

▪ Украйна се нуждае от 25 зенитно-ракетни системи Patriot с по 6-8 батареи, за да защити напълно територията си срещу руски въздушни атаки. Това заяви президентът Володимир Зеленски.

Източник: UNN, 07.04.2024

▪ Във  видеоконференция с посланици украинският президент Володимир Зеленски за първи път говори публично за поражението на Украйна във войната срещу руските войски, ако Конгресът на САЩ продължи да блокира важна помощ.

Източник: Shutterstock.com, 08.04.2024

▪ Руските сили са извършили пробив в Первомайское на Авдеевско направление, завземайки Первомайское. Навлезли в разположения в Донбас град Красногоровка.

Източник: Bildzeitung, 09. 04. 2024

▪ Споредв полковник от армията на САЩ Дъглас Макгрегър, бивш съветник в Пентагона и плановик на редица големи военни учения руската офанзива по целия фронт може да започне през май, ще се придвижи към Днепър, но едновременно с това ще овладее Одеса и Харков. "Здравият разум трябва да надделее и Съединените щати трябва да се върнат към дискусиите относно разположението на войските в Централна и Източна Европа. В противен случай руската армия ще продължи напред, поглъщайки територията на Украйна чак до границите с Полша и Румъния".

Източник: Епицентър, 10.04.2024

▪  Украинският Telegram канал Supernova+ публикува видео и снимки на американски бойни хеликоптери UH-60A Black Hawk, оперирани от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна. Предполага се, че те са използвани за прехвърляне на диверсионни групи в тила на противника.

Източник: Епицентър, 10.04.2024

▪ Командващият американските войски в Европа генерал Кристофър Каволи заяви пред Конгреса на САЩ, че Украйна ще изчерпи артилерийските снаряди и ракетите-прехващачи за противовъздушната отбрана "сравнително скоро", което предвещава частично или пълно поражение.

Източник: Ройтерс, 10.04.2024

▪ В писмо, подписано от президента на асоциацията Полско-американска стратегическа инициатива Едуард Есман и от представители на полски организации от САЩ, Германия, Норвегия и други страни, адресирано до президента, премиера, външния министър, шефовете на Сейма и Сената на Полша се отхвърля отхвърля идеята, че войната между Полша и „колективния Запад“ срещу Русия е нещо неизбежно.Полска намеса в Украйна би означавала ескалация на конфликта и би превърнала Полша в логична цел за директни военни атаки от Русия.

Изтночник: Do Rzeczy, 10.04.2024

Върховната рада одобри законопроект за мобилизация. Вместо наборна служба се въвежда основна военна служба за срок от 5 месеца (в мирно време) и 3 месеца (във военно време). Украинците под 24-годишна възраст ще могат да избират година и период на основна служба. Въвежда се основно общовойско обучение.Отменена е демобилизацията след 36 месеца на фронта.

Източник: УНИАН, 11.04.2024

▪ Главнокомандващият на Обединените сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи говори за трудностите, с които се сблъскват съюзниците в процеса на обучение на украински пилоти: съветска "школа", липса на английски и недостиг на персонал.

Източник: holosameryky.com,  11.04.2024

▪ Правителството в Берн заяви, че има достатъчна международна подкрепа за среща на високо ниво за започване на мирния процес и мирната конференция за Украйна може да се проведе на 15 юни. Русия вече обяви, че няма да участва в срещата.

Източник: telegraf.com.ua, 12.04.2024

▪ На 11 04. Руските въоръжени сили са нанесли най-големия и масиран удар с дронове, балистични и крилати ракети срещу обекти на енергийната инфраструктура в шест района на Украйна. Това е била една от най-сложните въздушни атаки на украинска територия, признава представителят на командването на ВВС на украинските въоръжени сили.

▪ Като се ангажира с отбранителна стратегия, Украйна може да запази ценната си човешка сила, да спре кървенето и да осигури време за започване на преговорите. Но това ще изисква както американското, така и украинското ръководство да приемат, че обявените цели на Зеленски за войната – връщане към границите от 1991 г. – са нереалистични, американският сенатор от Охайо Джеймс Дейвид Ванс.

Източник: The New York Times , 12.04.2024

▪  Командващият украинските въоръжени сили генерал Олександър Сирски признава за «значително влошаване на ситуацията на източния фронт през последните дни».Вземат се мерки  за укрепване на най-проблемните отбранителни зони. Военнослужещи от 25-а въздушнодесантна бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са се предали на руските военни на Авдеевското направление.

Източник: ТАСС, 13.04.2024

▪ Бившият офицер от морската пехота на САЩ Матю Хо в телевизионно интервю заяви: „Ако Конгресът не вземе решение за тези пари, има реален шанс Украйна да изпадне в паника. Тази къща от карти ще започне да пада. Това е толкова корумпирана система. Потенциално подобни събития могат да се случат преди 01.май. Мисля, че войната стигна до точката, в която руснаците не искат да продължават по-нататък. Те нямат желание да завладеят Украйна в стила на Втората световна война.

Източник: PolitNavigator, 13.04.2024

"Русия нанася удари по цялата фронтова линия, като използва предимство в съотношение 5:1 в артилерията и боеприпасите, както и предимство в живата сила, подкрепено от използването на нови оръжия." Украйна може да бъде изправена пред реална заплаха от поражение във война още през тази 2024 година, предупреди бившият командващ на британските обединени сили генерал Ричард Барънс.

Източник: Би Би Си, 14.04.2024

▪ Дни преди Швейцария да обяви провеждането на срещата на високо равнище, се случи събитие, което напълно обезсмисля това събитие от гледна точка на заявената му цел. Министърът на външните работи Лавров заяви: „С моите китайски колеги потвърдихме извода, че са безполезни всякакви международни събития, които не само не отчитат позицията на Русия, но напълно я игнорират и прокарват абсолютно празна, ултимативна „формула на мира на Зеленски“ и са по този начин напълно отделени от каквито и да било реалности."

Източник: 14.04.2024

▪ Президентът Зеленски категорично е отхвърлил искането на американците да не се поразяват петролни рафинерии на руснка територия, поради опасения от вдигане на ценвите и нещо повече: украинските служби са засилили по такива цели. Тази тема е изострила и без това обтегнатите отношения между САЩ и Украйна.

Източник: The Washington Post , 15.04.2024


1.3.САЩ

▪ Посланикът на България в САЩ Георги Панайотов увери, че Стратегията ва Черно море, която САЩ подготвят на базата на Закона за Черно море, е почти готова. Предвижда се засилен ангажимент на Съединените щати към всички черноморски държави: енергийна сигурност, инфраструктура, търговия и инвестиции, подкрепа за укрепване на демократичните институции, борба с корупцията. Значението на Черно море нараства. България е пропуснала много време и трябва да да модернизира въоръжени си сили.

Източник: БНР, 02.04.2024

Въоръжените сили на САЩ и Израел са в повишена бойна готовност на фона на съобщения за възможна атака от Иран. Въоръжените сили в Иран също са в повишена бойна готовност. На 6 април CBS News съобщи, че САЩ и Израел са уверени, че Иран се готви да нанесе ответен удар за израелската атака срещу консулството му в Дамаск.

Източник: The New York Times, 06.04.2024

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви в Сената, че ударите на украинските войски по петролни рафинерии в Русия могат да имат ефект на доминото на глобалния енергиен пейзаж. По-добре да нанасят удари по онези цели, които пряко влияят върху хода на бойните действия и отговарят на тактическите нужди на украинските въоръжени сили.

Източник: ТАСС, 09.04.2024

Офицерът от разузнаването и американски военен анализатор Скот Ритър в свое интервю твърди, че всеки ден руснаците събират 1500 доброволци, а в Америка има недостиг на нообранци. Британската армия намалява, французите напускат, НАТО се разпада. Никой не иска да воюва за Запада". Тази война се води, защото Западът използва Украйна като марионетна държава, за да подкопае и унищожи Русия. Руснаците много добре знаят защо воюват.

Източник: Dialogue Works, 09.04.2024

В речта си в Конгреса на САЩ японският министър-председател Фумио Кишида заяви: Несигурността относно бъдещата стабилност на Индо-тихоокеанския регион ни принуди да променим нашата политика и самото си мислене. Аз самият бях в челните редици на укрепването на нашия двустранен съюз.“ „Кълна се, че Япония е ваш доверен съюзник и доверен приятел“.

Източник: Фонд Стратегической Культурь, 12.04.2024

 

1.4. РУСИЯ

▪ Отношенията между Русия и НАТО са спаднали до ниво на пряка конфронтация, след като воденият от САЩ пакт е вече въвлечен в конфликта в Украйна и продължава да се разширява към границите с Русия, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Източници: Ройтерс и ТАСС, 04.04.2024


▪ Изданието Defense News намира противоречия между последната оценка на Държавния департамент, че „Русия почти напълно е възстановила военната си позиция“, на министъра на отбраната Лойд Остин, че Русия е претърпяла повече от 315 000 жертви  и на председателят на комисията по национална сигурност на Литва заяви, че Русия ще има нужда от пет до седем години, за да възвърне силата си за пълномащабна война.

Източник: Defense News, 04.04.2024

▪ Министърът на външнит еработи Сергей Лавров заяви, че  САЩ и НАТО пряко участват в конфликта не само с доставки на оръжие, но и с подготовка на кадри на украинската армия на териториите на Великобритания, Германия, Полша, Италия и други страни и предупреди: "Не си играйте с огъня и не изпращайте войниците си в Украйна. Предупреждаваме ви".

Източник: BRICS news, 10.04.2024

▪ През изминалата година Русия e увеличила числеността на своите войски на фронта от 360 000 на 470 000, а повишаване на наборната възраст от 27 на 30 години ще й позволи да увеличи броя на наборницитне с два милиона през следващите гоини, отбеляза  върховният главнокомандващ съюзническите сили на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи пред Комисията по отбрана.

Източник: Business Insider, 11.04.2024

▪ На 12 април 2024 г. от 4-ти държавен централен междувидов полигон Капустин Яр в Астраханска област боен екипаж на РВСН успешно изстреля междуконтинентална балистична ракета от мобилна ракетна система с наземно базиране. Предполага се, че това е нова версия на Ярс, мобилен ракетен комплекс, който ще може да замени комплексите Топол-М.

Източник: 13.04.2024


1.5. КИТАЙ

▪ "Пекин и Москва ще продължат да засилват стратегическото си сътрудничество на световната сцена и да си оказват сериозна взаимна подкрепа", заяви външният министър на Китай пред Сергей  Лавров, който е на двудневно посещение в Пекин. Предстои поснещение на Путин в Китай през май т.г. Ван Йи предложи на Лавров идеята за „двойно противодействие“ на западните страни – то трябва да се превърне в противодействие на концепцията за „двойно сдържане“, пропагандирана от САЩ, с помощта на която Вашингтон се опитва да забавят формирането на многополюсен свят.

Източници: Франс прес, Ройтерс, 09.04.2024

▪ Според оценки на САЩ Китай е увеличил продажбите към Русия на машинни инструменти, микроелектроника и други технологии, които Москва използва за производство на ракети, танкове, самолети и други оръжия, използвани във войната срещу Украйна.

Източник:  Асошиейтед прес, 12.02024

▪ Китай не доставя оръжия на никоя от страните в украинския конфликт. Това заяви в петък официалният представител на китайското посолство във Вашингтон Лю Пенгю, коментирайки по искане на ТАСС думите на високопоставени представители на американската администрация. че Китай помага на Русия да изгради своята отбранителна мощ във връзка с войната в Украйна.

Източници: ТАСС, Ройтерс, 13.04.2024

▪ Германският канцлер Олаф Шолц e на тридневно посещение в Китай от 14 до 16. 04. напрегнатите икономически отношения между двете страни и различията им във връзка с руската инвазия в Украйна. Срещите му  с китайския лидер Си Дзинпин и премиера Ли Цян са планирани за 16.04.2024 г.

Източник: Асошиейтед прес, 14.04.2024


1.6. ТУРЦИЯ

На местните избори в Турция основната опозиционна партия НРП извоюва категорична победа. Тя печели в петте най-големи градове – Истанбул, Анкара, Измир, Бурса, Анталия. Преизбраният кмет на Истанбул Екрем Имамоглу се очертава като основен кандидат за президент през 2028 г.

Източници: "Сьозджу", „Джумхуриет“, 01.04.2024

Израелският външен министър Израел Кац в радио–интервю заяви, че "Израел не може да се довери на турския президент Ердоган, тъй като в момента на истината той решително застава на страната на убийците (на радикалното палестинско движение Хамас). На 9 април турското министерство на търговията обяви въвеждането на ограничения върху износа на 54 позиции промишлени стоки за Израел.

Източник: 10.04.2024

Но 10.04. в телефонен разговор турският външен министър Хакан Фидан и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъдиха хуманитарната криза в ивицата Газа и други регионални въпроси. /Предстои посещение на Ердоган във Вашингтон на 09 май/

Източник: Анадолска агенция, 12.04.2024


  1. 2. ПРОБЛЕМИ НА СИГУРНОСТТА И ОТБРАНАТА

2.1.НАТО

Премиерът на Естония Кая Калас е новата кандидатура за генерален секретар на НАТО, която измества тази на холандския премиер Марк Рюте. Калас е осигурила подкрепа за себе си от САЩ, Обединеното кралство, Франция и Германия.
Тя стана известна в международните медии благодарение на силната си подкрепа за Украйна и аналитични оценки за Русия.

Източник: сп. Estonian World, 02.04.2024

На 02.04.2024 г Военновъздушните сили на Република България и Военновъздушните сили на САЩ порведоха съвместна тренировка в авиобаза Безмер. Отработени бяха въпроси по симулирано поразяване на земни цели от самолети В-1, базирани във военновъздушна база Морон в Испания.

Източник: МО, 03.04.2024

След първата среща на министрите на външните работи на НАТО на 03.04. генералният секретар Столтенберг съобщи, че „съюзниците са се съгласили да продължат напред с планирането на по-голяма роля на НАТО в координирането на помощта за Украйнаи обучението за сигурност. Украйна може да разчита на подкрепата на НАТО сега, и то в дългосрочен план“.

Източник: nato.int. 03.04.2024

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи да се създаде фонд от 100 милиарда щатски долара за пет години за Украйна като част от пакета, който ще бъде подписан от лидерите на алианса по време на срещата на върха във Вашингтон. Открит остава въпросът, дали да включат двустранната помощ за Украйна в общата сума. Като част от пакета НАТО може да поеме и оперативните отговорности на ръководената от САЩ Контактна група за отбрана на Украйна (формат Рамщайн).

Източник: Блумбърг, 03.04.2024

На 04.04. Съветът НАТО-Украйна заседава на ниво външни министри. Към него се присъедини украинският външен министър Дмитро Кулеба. Външните министри на НАТО се срещнаха със своите индо-тихоокеански партньори и Европейския съюз и обсъдиха засилването на практическото сътрудничество, както и глобалните последици от войната на Русия срещу Украйна.

Източник: nato.int, 04.04.2024

След двудневната среща на външните министри на съюзниците  генералният секретар Столтенберг коментира два сценария: или съюзниците мобилизират повече подкрепа и и украинците си връщат повече територия, или сериозно рискуваме Русия да завземете още повече територия и тогава ще бъдем в още по-опасна позиция. Единственият път към справедлив и траен мир в Украйна е в силните Въоръжени сили на Украйна.

Източник: УНИАН, 04.04.2024

На честването на годишнината на отбранителния алианс държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се изказа в подкрепа на членството на Украйна в НАТО. Нашата цел на срещата на върха е да помогнем за изграждането на мост към това членство“

Източник: Der Spiegel от 4 април 2024 г

Членът на Международния дискусионен клуб "Валдай", унгарският политолог Габор Щир за последствията от създаването на фонд от 100 млрд д дол. За следващите 5 г.: "Ако военните действия продължат, „Украйна ще изчезне напълно, Русия и Европа ще отслабнат и никой освен Америка и Китай няма да бъде по-добре“.

Източник: ТАСС, 04.04.2024

Външните министри на НАТО решиха да "създадат мисия на НАТО". Това обяви полският външен министър Радослав Сикорски. Това не означава, че отиваме на война, но означава, че сега ще можем да използваме способностите за координиране, обучение и планиране на Северноатлантическия алианс, за да подкрепим Украйна по по-координиран начин“, подчерта той.

 

Източник: Actualno.com, 04.04.2024

На 4 април 2024 г., генералният инспектор  Бройер и държавният секретар Хилмер в Берлин  представиха структурната реформа за Бундесвера. Фокусът е върху т.н. военна способност в съответствие с доктрината на САЩ и НАТО Multi-Domain Operations. Реформата включва и подготовката на администрацията на Бундесвера за евентуално военно събитие.

Източник: IMI, 04.04.2024

Генералният секретар Йенс Столтенберг приветства председателя на президентството на Босна и Херцеговина Денис Бечирович в щаба на НАТО. Столтенберг подчерта, че НАТО силно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина. Той обаче изрази загриженост относно политиките на отцепване и разделителната реторика, описвайки това като „безразсъдно и опасно“ и подкопаващо трудно постигнатия прогрес.

Източник: nat.int, 08.04.2024

Съюзниците от НАТО се споразумяха за нови ключови приоритети за програмата „Наука за мир и сигурност“. Ревизираните ключови приоритети на SPS ще информират предстоящите покани за предложения, публикувани от програмата SPS, считано от април 2024 г.

Източник: nato.int, 11.04.2024

На 12 април 2024 г. НАТО пусна публична версия на първата международна стратегия за управление на отговорното развитие и използване на биотехнологии и технологии за подобряване на човешките ресурси.

Източник: nato.int,15.04.2024

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обсъди с помощник генералния секретар на НАТО Ангъс Лапсли, който е на посещение в България, изграждането на съвременни отбранителни способности на Българската армия, овишаването на военната мобилност в рамките на Алианса, насърчаване на съвместната научно-изследователска и развойна дейност в сферата на отбраната и инвестициите на държавите членки за отбрана.

Източник: president.bg,15.04.2024


2.2. Отбранителна индустрия

Kongsberg Defence & Aerospace планира да инвестира общо 640 млн. норвежки крони за да повиши капацитета си за производство на ракети норвежките власти ще осигурят 200 млн., а ЕС ще допринесе с 116,4 млн. норвежки крони (10 млн. евро). Ракетите Naval Strike Missile (NSM) са на въоръжение в момента в 14 държави, 11 от които са от НАТО или ЕС.

Източник: 01.04.2024, navalnews.com

Според федералния министър на икономиката Робърт Хабек Германия трябва да инвестира значително повече пари във военно превъоръжаване, в идеалния случай финансирано чрез заеми. Той вярва в положителни ефекти за болния бивш световен шампион по износ. Робърт Хабек очаква военното натрупване да има положителен ефект върху отслабващата германска икономика.

Източник: epochtimes.de, 13 04 2024


2.3.Разузнаване и контраразузнаване

Според разследване на три германски медии в посолството на Русия в Германия са останали само 20 „агенти“, акредитирани като дипломати, докато преди войната в Украйна е имало около 100. „Москва все повече разчита на това, което служителите на разузнаването наричат ​​хибридна война.

Източник: Süddeutsche Zeitung от 7 април 2024 г.

Австрийският гражданин Ян Марсалек, бившият шеф на германската фирма за електронни плащания Wirecard, е използвал компрометирани служители от разузнаването във Виена, за да шпионират европейски граждани и да планират прониквания и убийства от елитни руски ударни отряди. Същият е вербувал междувременно обвинените в шпионаж за Русия шестима българи във Великобритания. Сред шпионираните от него е разследващия журналист Христо Грозев.

Източник: Valter (Östereich), 12.04.2024

Сега републиканците имат много колебливо мнозинство в Камарата на представителите - само 217 места срещу 214 на демократите. В тази връзка изглежда малко вероятно да се проведе пълноценна реформа с ограничаване на правомощията на разузнавателните служби. Дълбоката държава чрез своите пълномощници в Конгреса ще се опита по всякакъв начин да блокира всякакви подобни намерения. Законодателите настояват за пълна реформа в работата на разузнавателните служби и сериозно ограничаване на правомощията им. Поне в принуждаването на офицери от разузнаването да получават съдебно разрешение да шпионират американците.

Източник: 13.04.2024


2.4. Тероризъм

▪ Френските специални служби се опасяват, че Олимпийските игри са следващата цел за атаки на терористични групировки. Те убеждават ръководството на страната, че тържественото откриване на Олимпиадата в Париж трябва да бъде отменено. "Разузнаването ще обърне специално внимание на гражданите на Туркменистан, Киргизстан и Казахстан.", реши френският Съвет за национална сигурност.

Източник: радио Европа 1, 02.04.2024

▪ След обиск на четирима арестувани членове на ислямисткото движение "Хамас", които германските власти задържаха през декември миналата година, e разкрита следа към скривалище с оръжия в Южна България. Сигналът за терористичните планове е подаден от Израел към Германия. В сътрудничество с българските органи за сигурност оръжитsа са иззети. Предназначението им е било за нападения срещу еврейски институции.

Източник: Der Spiegel, 04.04.2024


  1. 3. ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ

▪ В Словакия изборите за президент спечели Петер Пелегрини, коалиционен партньор  на партията на  премиера Фицо и досегашен председател на Народното събрание, с 53,2% срещу съперника си Иван Корчок, кандидат на опозицията, който получи 46,8% от гласовете.

Източник: Франс прес, 07.04.2024

▪ Страните от Европейския съюз се споразумяха за временни ограничения върху вноса на някои украински хранителни продукти. Споразумението трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и се очаква да влезе в сила на 6 юни за период от една година.                   Източник:  09.04.2024

▪ Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел предупреди за конвенционална война с висок интензитет в Европа, макар и не непосредствено утре и призова за намиране на нови начини за увеличаване на инвестициите в отбраната. "Нуждаем се от нов междуправителствен механизъм за финансиране... сравним с това, което създадохме по време на финансовата криза", обясни той.

Източник: Euroactiv, 09.04.2024

▪ Европейският парламент гласува ключова реформа на законодателството на ЕС за търсещите убежище и нелегалните мигранти. Предвижда се нелегалните мигранти да преминават през проверки на самоличността и здравето, както и за сигурност, биометричен запис на лицата и отпечатъците. По–бързо ще бъдат обработвани кандидатите за убежище с по-ниски шансове. До 30 000 души може да бъдат държани в центрове, а ЕС очаква през тях да преминават до 120 000 мигрантни годишно. Задължителен механизъм за солидарност ще накара страните членки да приемат определен брой кандидати за убежище, пристигащи в страните по външните граници на ЕС.

Източник: АФП, 10.04.2024

▪ Властта все повече се концентрира в ръцете на неизбрани от никого брюкселски бюрократи и големи играчи. Все по-ясно разделение гарантира, че популизмът няма да изчезне скоро. Дойде време да се премине в настъпление и да се защити демокрацията и суверенитета.

Източник: Тhe European Conservative, 12.04.2024


ООН И ДРУГИ МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ И СВЕТОВНИ ФОРУМИ

Съветът по правата на човека на ООН прие резолюция, призоваваща Израел да бъде подведен под отговорност за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Ивицата Газа, и настояваща за спиране на всички продажби на оръжия за страната. 26 от 47-те държави членки на Съвета на ООН подкрепиха резолюцията, 13 се въздържаха и 6 бяха против. Единствените „против“ бяха България, САЩ, Германия, Аржентина, Малави и Парагвай.

Източници: Ройтерс, Фран прес, 07.04.2024

▪ Международния съд  гледа делото срещу Германия по обвинението, че с продажбите на оръжие на Израел, Берлин нарушава Конвенцията за геноцид. През 2023 г. Германия е изпратила военно оборудване за 326,5 милиона евро на израелската държава.

Източник: wordprerss.com, 08.04.2024

▪ Европейският съд по правата на човека реши, че хората имат право на защита на климата и осъди Швейцария за нарушаване на правото на защита от негативни промени в околната среда чрез неадекватна климатична политика. Решението в Страсбург е прецедент и за други международни съдилища,

Източници: Avvenire,Politiken, 10.04.2024

Във Вилнюс, Естония се проведе деветото издание на Инициативата „Три морета“. На бизнесфорума помощник държавният секретар на САЩ Джефри Пайът подчерта значението на продължаващата подкрепа за енергийната инфраструктура на Украйна. Пайът разговаря с президентите на Литва Науседа и на Полша Анджей Дуда, както и с еврокомисаря по околната среда Виргиниус Синкевичус.

Източник: Handelsblatt, 11.04.2024

▪ Президентът Румен Радев в изказването си в президентския панел на Срещата на върха „Три морета“ във Вилнюс заяви, че Инфраструктурната свързаност в енергийната, транспортната и цифровата сфера по оста Север-Юг трябва да остане в основата на Инициативата, тъй като е стратегически важна за целия Европейски съюз. България е успяла да привлече капитали в размер на около 200 млн. евро в сферите на транспорта и енергетиката. Като основно предизвикателство пред Инициативата „Три морета“ президентът определи липсата на достатъчно средства в Инвестиционния ѝ фонд, които да отговарят на нивото на амбиция за мащабни инфраструктурни проекти.

Източник: БНТ, 11.04.2024

▪ Над 250 неправителствени организации призоваха за спиране на доставките на оръжия за Израел и за въоръжените палестински организации. Съветът за сигурност на ООН трябва да поеме своята отговорност за поддържане на международния мир и сигурност, настояват организациите. За да направи това, той трябва да вземе мерки за предотвратяване на доставките на оръжия за всички страни в конфликта."

Източник: Цайт Онлайн от 12 април 2024 г

▪ Лидерите на Г-7 осъдиха безпрецедентната атака на Иран срещу Израел и потвърдиха ангажимента си към сигурността на Израел. Президентът Байдън разговаря с лидерите на Г-7 чрез защитено видео. Байдън обеща координиран дипломатически отговор на Г-7 на атаката с дронове и ракети, която той осъди, а италианският външен министър Антонио Таяни каза, че се надява израелското правителство да прояви сдържаност в отговора си.

Източник: Reuters, 14.04.2024

▪ НАТО и ООН призоваха за сдържаност в Близкия Изток. В допълнение на призива си НАТО осъди ескалацията от страна на Иран и добави, че е от съществено значение конфликтът в Близкия изток да не стане неконтролируем. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, осъждайки атаката от страна на Иран, призова всички страни да проявят възможно най-голяма сдържаност, за да избегнат всякакво действие, което би могло да доведе до големи военни конфронтации на няколко фронта в Близкия изток.

Източник: Франс прес, 14.04.2024  1. 4. БАЛКАНИТЕ В УСЛОВИЯ НА ГЛОБАЛНА КОНФРОНТАЦИЯ

▪ Румънската академия потвърждава, че страната разполага със значителни минерални и енергийни ресурси и запаси, разнообразни и сравнително равномерно разпределени на територията. предлага да се създаде Национална геоложка служба, която ще координира всички специфични геолого-проучвателни дейности и ще осигури прилагането на Националната геоложка програма, в съответствие с европейските цели на енергийния преход.

Източник: Аджерпрес, 12.04.2024

▪  Американската компания NuScale иска да построи първите в Европа модулни ядрени реактори (Small Modular Reactor, SMR) в Румъния на около 90 километра северозападно от столицата Букурещ. Мястото може да остане в историята на ядрената енергетика. Там са планирани шест SMR.

Източник: "Tagesschau", 13.04.2024

▪ Неотдавнашните опити на Организацията на обединените нации да приеме резолюция в памет на жертвите на геноцида в Сребреница бяха посрещнати с яростна съпротива от страна на сръбски официални лица. Неманя Стеванович, сръбският посланик в ООН, отправи слабо завоалирана заплаха, в която се предполага, че приемането на такава резолюция може да подтикне към насилие не само в Босна и Херцеговина, но и в целия Западен Балкан.

Източник: nationalinterest.org, 14.04.2024


  1. 5. ДИПЛОМАТИЧЕСКА СЛУЖБА

▪ На 4 април т.г. посланик Валентин Порязов проведе работна среща с ръководството на парламентарната група за приятелство с България в гръцкия Парламент. „Сътрудничеството на всички нива и градивният диалог правят Гърция и България ос на сигурност и стабилност в широкия регион.

Източник: mfa.bg, 04.04.2024

▪ На 5 април 2024 г. в гр. Малага, Испания, посланик Алексей Андреев и г-жа Тереса Порас,  заместник-кмет на града, официално откриха паметника на Светите братя Кирил и Методий, първоучители на българския народ и съпокровители на Европа.

Източник: mfa.bg, 05.04.2024

▪ МВнР заяви, че категорично не приема  в 21 век да ставаме свидетели на действия, с които властите на една държава възпрепятстват упражняването на основни за демократичните общества права, каквото е правото на свободен пренос и достъп до информация.Горното е по повод недопускането на територията на Република Северна Македония от граничните власти на ГКПП Делчево на представител на българската общност в Северна Македония и български гражданин, заради притежавани от него 10 броя книги.

Източниск: mfa.bg, 08.04.2024

▪ В МВнР се проведоха политически консултации между Министерството на външните работи на Република България и Министерството на външните работи на Република Турция, водени от заместник-министрите г-жа Елена Шекерлетова и г-н Мехмет Кемал Бозай.

Източник: mfa.bg, 09.04.2024

▪ Министърът на външните работи Стефан Димитров в служебното правителство пое поста от Мария Габриел на церемония, която се състоя на 09.04. в МВнР.

Източник: mfa.bg, 09.04.2024

▪ Във Вилнюс президентът Румен Радев проведе среща  с Джефри Паят - помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси. Двамата обсъдиха енергийната свързаност в Югоизточна Европа в рамките на Срещата на върха на инициативата „Три морета“. Във връзка с това Румен Радев и  Джефри Паят очертаха перспективите за задълбочаване на всеобхватното енергийно сътрудничество в региона и растящата роля на България в този контекст.

Източник: president.bg, 11.04.2024

▪ „България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност. „ Това се посочва в позиция на МВнР, публикувана в социалната мрежа "Екс", без да  споменава за поразяването този месец на сградата на иранското консулство в Сирия, при който загинаха 12 души, включително двама висши ирански генерали от елитните сили "Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

▪ На прием по повод 20-та годишнина от Петото разширяване на НАТО и присъединяването на България към Алианса Генерал Джанпиеро Романо, ръководител на Офиса на НАТО в Белград, благодари на българското посолство за активната му работа за промотирането на интересите на Алианса в Сърбия в качеството му на посолство за контакт.

Източник: mfa.bg, 12.04.2024

▪ Виктория Харисън е назначена за следващия посланик на Великобритания в Словения. Тя е първият незрящ посланик на Обединеното кралство и ще наследи поста в Любляна от Тифани Садлър през август, съобщи британското посолство в Словения.

Източник:"The Slovenia Times", 13.04.2024

На 15.04. министърът на външните работи Стефан Димитров откри Втората конференция на високо рлавнище, посветена на сигурността в Черно море в рамките на Межгдународната Кримска платформа. Участваха делегации от 42 държави и 8 международвни организацеии.

Източник: mfa.bg, 16.04.2024

▪ „Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно, както се очаква от едно служебно правителство..... Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната. Става дума очевидно изцяло само за вътрешнополитически аргументи. Това отразява по-сериозен и дълбок проблем - в България външната политика се разглежда не като национална, а като партийна."..... "Личностите в един служебен кабинет се разглеждат като партийни функционери, което е изключително притеснително".

Източник: Интервю с Любомир Кючуков, Епицентър, 16.04.2024


  1. 6. БЪЛГАРСКО ДИПЛОМАТИЧЕСКО ДРУЖЕСТВО

▪ На 09.04.2024 г. БДД представи Годишния анализ за 2023 г., издаден от издателство „Изток-Запад“ под заглавие „Година на повече войни и промени“. Присъства президента Георги Първанов, бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, политици, български посланици, членове на БДД и гости.

▪ Член на БДД бе номиниран за служебен министър на външните работи. Стефан Димитров е извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора. Преминал целия професионален път от референт до директор на дирекция с добра професионална и езикова подготовка натрупан богат професионален опит.

▪ 80 годишен юбилей отбеляза нашият колега Атанас Павлов, посланик съосновател и първи председател на Българското дипломатическо дружество, предишен директор на Държавния протокол , представял е България начело на посолствата ни в Австрия и Швейцария. Пожелаваме му дълголетие, здраве, много радости в живота и късмет.

▪ Предстои отбелязване на 25–тата годишнина от основаването на Българското дипломатическо дружество.

  1. 7. БЪЛГАРИТЕ ПО СВЕТА

▪ Регионалната българска национално-културна автономия „Паисий Хилендарски” на Република Крим представи българската култура на международно изложение. Представен бе и проекта „Единен свят на кирилицата”.

▪ На 6 април в Детския културен център в Белград се проведе 39-то издание на "Международен приятелски сбор за народни танци и музика". Фестивалът се организира от културното дружеството "Свети Сава" в Белград.

 

  1. 8. БЪЛГАРИЯ В ЧУЖДИТЕ МЕДИИ

▪ Сръбската „Политика“ се съмнява в почтеността на намеренията на българското консулство, което дари кол център на Ниш. Модерното телефонно оборудване е на стойност 39 500 евро. „Политика“ припомня, че в навечерието на подписването на договора за дарение в Сърбия е била разкрита шпионска мрежа от държавни служители, събиращи информация за България, Албания и Хърватия.

Източник: Политика, 10.04.2024

 

  1. 9. ЧЛЕНОВЕ НА БДД С ПУБЛИКАЦИИ В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ, КНИГИ И ДОКЛАДИ НА КОНФЕРЕНЦИИ

Любомир Кючуков: Образно казано, решенията в ЕС днес се вземат от НАТО

https://epicenter.bg/article/Lyubomir-Kyuchukov--Obrazno-kazano--resheniyata-v-ES-dnes-se-vzemat-ot-NATO/345815/11/0

Любомир Кючуков: Все още нямаме Външнополитическа стратегия, https://www.cross.bg/kyuchykov-strategiya-podhod-1743447.html

Симеон Николов: Израел вкара САЩ в капан, https://epicenter.bg/article/Simeon-Nikolov--Izrael-vkara-SASht-v-kapan/346820/11/33

Боян Чуков: Израел е безпомощен срещу Иран без подкрепата на САЩ, "Златната карта" е в ръцете на Нетаняху, заяви международният експерт, https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/341934-boyan-chukov-izrael-e-bezpomoshten-sreshtu-iran-bez-podkrepata-na-sasht

Симеон Николов: Близкият изток е на ръба на голяма регионална война, публикувано на 15.04.24, https://bnr.bg/plovdiv/post/101977493/blizkiat-iztok-e-na-raba-na-propastta-na-golama-regionalna-voina

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна, 16.04.2024, https://epicenter.bg/article/Lyubomir-Kyuchukov--Vanshnata-ni-politika-se-razglezhda-ne-kato-natsionalna--a-kato-partiyna/346897/11/0

 

10. АНАЛИЗИ

Cultivating enlargement: How a green win in the European Parliament election could help the Western Balkans, https://ecfr.eu/article/cultivating-enlargement-how-a-green-win-in-the-european-parliament-election-could-help-the-western-balkans/

▪  Serbian Officials Threaten Violence If UN Adopts Srebrenica Resolution, by Hikmet Karčić , https://nationalinterest.org/feature/serbian-officials-threaten-violence-if-un-adopts-srebrenica-resolution-210555

ГЛОБАЛНИТЕ КРИЗИ НА КАПИТАЛИЗМА, ОТРАЖЕНИЕТО ИМ В КИТАЙ И ОТГОВОРЪТ НА ПЕКИН

Борислав Сретков,

Първа част: Защо китайците не приложиха „Шокова терапия“ в своя преход през 1980-те? https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2801:2024-04-10-05-55-57&catid=25:asia&Itemid=58

ГЛОБАЛНИТЕ КРИЗИ НА КАПИТАЛИЗМА, ОТРАЖЕНИЕТО ИМ В КИТАЙ И ОТГОВОРЪТ НА ПЕКИН

Борислав Сретков

Втора част: Защо Китай не възприе през 1980-те Шоковата Терапия и защо не се разболя от коварната болест Инфлация ? https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2803:2024-04-11-05-31-04&catid=25:asia&Itemid=58

ГЛОБАЛНИТЕ КРИЗИ НА КАПИТАЛИЗМА, ОТРАЖЕНИЕТО ИМ В КИТАЙ И ОТГОВОРЪТ НА ПЕКИН

Борислав Сретков

Трета част: Кризисната 2023 година и какво да очакваме https://www.expert-bdd.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2804:2024-04-12-08-40-40&catid=25:asia&Itemid=58

 

14. ИЗБРАНИ МИСЛИ

▪ Доверието не е вяра. Вярата показва, че все още има съмнение. Доверието е Цялост - Единство

▪ «Реформата на Конституцията всъщност беше смес между политическа корист и юридическа неграмотност.»

Иво Христов

▪ Митов ще свърши чудесно "работата" си, като момче отгледано в лабораториите за политически инженеринг на Сорос и респективно ще обслужи интересите на Демократическата партия и подкрепящата я финансова олигархия в САЩ. С две думи този предан евроатлантик ще продължи ударната украинизация на Родината ни и няма да се отклони от пътя към позиционирането на страната ни като безлична и предана колония на американската "дълбока държава", която се крие зад дементния Байдън и кликата му.

Страхил Ангелов

15. „БИСЕРИ“ ОТ МЕДИИТЕ

Интервю с небезизвестния полковник от запаса Николай Марков, изживяващ се, като експерт по национална сигурност.Този човек има наглостта да нарече Левски и останалите ни бележити възрожденци-"хора, нямащи никакво национално самосъзнание и визия за българската държавност, а техните родители определи като въшльовци". Марков казва, че Левски е измислен герой!? Българската държава направила Апостола - национален герой, защото е имала нужда от такива като него.

16. ПРЕДСТОЯЩО:

▪ Първите дипломати на САЩ, Канада, Италия, Великобритания, Франция, Германия и Япония ще се срещнат на 17-19 април на италианския остров Капри.

 

16 .04.2024 г.

София

Адреси за изпращане на информации, сигнали, предложения, забележки, както и на материали за публикуване в expert-bdd.com : Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. , тел.0888452140

Със стари броеве на двуседмичния информационен бюлетин можете да се запознаете на страниците на expert-bdd.com, папка „БДД“ и на csr-bg.com, Информационен бюлетин.