Среднощен погром в МВнР и гавра с българската държавност Печат
Автор Експерт   
Вторник, 16 Април 2024 10:57

Среднощен погром в МВнР и гавра с българската държавност

Коментари на Илияна Йотова, Любомир Кючуков, Страхил Ангелов, Георги Кадиев, Огнян Гърков, Димитър Димитров, Жоржета Пехливанова, Симеон Николов

Вицепрезидентът Илияна Йотова:

„Очаквах много кризи в този служебен кабинет, но не толкова бързо. Това е естествен резултат от новите текстове в Конституцията, които всеки път ще произвеждат нови и нови кризи. Служебните кабинети на Румен Радев връщаха стабилността в страната.
Този кабинет има огромен недостатък – не се знае кой носи отговорността за него. Предложението за смяна на външния министър и мотивите бяха изненада. Мотивите, които бяха представени, за един министър на ден и половина, не ми звучи сериозно”.

 

Любомир Кючуков, бивш зам.министър:

Смяната на външния министър е странно решение, което води само до един извод – че правителството очевидно е политическо, а не експертно, както се очаква от едно служебно правителство.
Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във външнополитическата доктрина на страната, категоричен е дипломатът относно думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, адресирани към сегашния министър на външните работи.
"Става дума очевидно изцяло само за вътрешнополитически аргументи. Това отразява по-сериозен и дълбок проблем - в България външната политика се разглежда не като национална, а като партийна."
"Личностите в един служебен кабинет се разглеждат като партийни функционери, което е изключително притеснително. Не става дума за политики. Всичко се свежда до персони и тяхната смяна. Г-н Димитров е професионалист и то от много висока класа, прекарал цялата си професионална кариера във Външно министерство, преминал през позиции, доказали тази негова експертиза. Той винаги е бил в подкрепа на тези цели, които България има. Обвинения от този род са несъстоятелни"

 

Страхил Ангелов:

В късна доба вчера Борисов разпореди на Глаавчев да уволни уж "служебният" министър на външните работи и дипломат от кариерата Стефан Димитров и да предложи на Радев да утвърди Даниел Митов на негово място.

Очевидно рокадата се налага, защото въпросният Димитров отказва ежедневно да препотвърждава и утвърждава колониалния статут на България, което не се е харесало на началниците в Посолството и губернатора е заповядал на най-верният си наместник Борисов да сложи край на това "безобразие" и дързостта и неподчинението да бъдат моментално наказани. Преценено е, че Митов ще свърши чудесно "работата" си, като момче отгледано в лабораториите за политически инженеринг на Сорос и респективно ще обслужи интересите на Демократическата партия и подкрепящата я финансова олигархия в САЩ. С две думи този предан евроатлантик ще продължи ударната украинизация на Родината ни и няма да се отклони от пътя към позиционирането на страната ни като безлична и предана колония на американската "дълбока държава", която се крие зад дементния Байдън и кликата му.

По всичко личи, че чашата на Кенет Мертен е преляла след като българският дипломат е отказал енергично и ентусиазирано да ръкопляска и аплодира Израел - единствената държава, която открито и арогантно си позволява постоянно да говори за "ОТМЪЩЕНИЕ".

Стефан Димитров не се е съгласил да целуне украинското знаме и да декларира готовност да жертва България в името на финансовите и респективно геополитически интереси на семейство Байдън и тяхното протеже Зеленски, което му коства поста. Другият "грях" на дипломат номер едно на България, е че не е проявил достатъчно усърдие в окуражаването на Израел да убие още няколко хиляди палестински деца в най-големият действащ концлагер в света - Газа.

Това е за съжаление жалкото положение, в което се намира България - васал без право на мнение, лишена от суверенитет колония на една плутократична прослойка, която е превзела САЩ и Европа и ги е превърнала в ресурсен придатък на шепа корпорации и фамилиите, които ги притежават.

Основният проводник на неоколониалната политика, която задушава държавата и народа ни е Борисов, който очевидно е изпаднал в тежка и непреодолима зависимост от недобронамерени и нехаещи за българския народ външни сили. Този човек е воденичен камък, който тежи на всички ни и завлича България в бездната на поредната национална катастрофа. С такъв тип "лидери" въобще не може и дума да става за отстояване на национални интереси и какъвто и да било суверенитет.

Борисов е вече толкова наведен и обезличен, че няма мерзост, която не би подкрепил кадето и да било по света и най-вече у нас, само и само да спечели някоя и друга червена точка пред началниците му, които всъщност са едни най-обикновенни восъчни фигури, на които той продължава да се кланя затънал в страхове, параноя и тежки зависимости.

В този ред на мисли каква точно е необходимостта една колония да поддържа цяло министерство на външните работи и да се харчат милиони за политически туризъм? Това ведомство така или иначе отдавна е превърнато в най-обикновенна консулска служба, начело на която седи някой виночерпец, когото ползват за гумен печат!

Проблемът е, че както е казал Марк Твен, много по-лесно е да заблуждаваш хората, отколкото да се опитваш да ги убеждаваш, че са заблудени.

Жалка и тъжна картина представлява днес Отечеството ни - унижението е тотално и повсеместно..... Да се надяваме, че идва нов ден и скоро ще съмне!

 

Георги Кадиев, бивш зам.министър:

Случващото се във външно министерство е погром.

В петък външният министър излиза в отпуск и отива в Черна гора, предполагам, за да си прибира някакъв багаж.

Назначава за заместващ една от зам.-министърките. Вечерта в петък обаче тя е уволнена от премиера Главчев, заедно с другия зам.-министър, който чака агреман за Лондон.

Въпреки обещанието към външния министър, че той ще си назначи зам.-министрите, отново в петък вечерта Главчев без негово знание назначава Мария Ангелиева и полковник Невяна Митева. Моите извинения, но и двете са много, много далеч от външно министерство. Ангелиева е бивш депутат, после 10 години консул в Лондон и после 5 години в търговското представителство в Лондон. Полк. Митева е кадрови военен.

Доколкото разбирам, един от исканите от министъра за зам.-министри е Петко Димитров, стар дипломат, бивш посланик в ЮАР и Южна Корея и много по-висока топка.

И така, когато става кризата Иран-Израел в неделя, външният министър е неоткриваем в Черна гора, двете зам.-министърки са паднали от небето и единствено третата зам.-министърка изразява позицията на министерството.

Отделно, поведението на министъра наистина е необяснимо. Няма никаква логика да откажеш сутринта среща с висш американски дипломат и после след натиск да я направиш в 17:00 следобяд.

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях, с активното участие на Борисов, Главчев.

За капак, сега президентът Радев като нищо ще откаже смяната.

Бозата е пълна и международна.

 

Огнян Гърков, посланик, член на УС на БДД:

По мое „вече наивно” разбиране, външна политика и резки кадрови промени с доказани професионали не се провеждат по клеветнически селташки клюки и външно бабуване.

И против волята на много българи у нас, учащи се и ...”вече ратаи” в странство.

Нито по ЧИНОВНИЧЕСКОТО РЕШЕНИЕ от преди над 20 години за БЕЗРЕЗЕРВНО ПОДЧИНЯВАНЕ на правителството на страната ни НА пореден ВОЕНЕН СЪЮЗ! Ръководен от световна нео-империя, глобален протектор !

Без предварително всенародно допитване на РЕФЕРЕНДУМ в България. Дори и да Е по-късно референдумът!  Особено в сегашната международна обстановка !

Праволинейната верноподаническа политика и  Престараването на Еднокнижници, ... (= не знам си какви си) главчевци и властови мераци на Къдравите Сю, или кохортата от други кариеристични тарикати-кьорсофраджии  г-жи, г-да и под. „никъдници с нашийник” Е БЕЗОТГОВОРНО пред Българщината ЛАКЕЙСТВО.

ЦИТИРАМ БУКВАЛНО тълкуването на известен наш журналист (Г.А. или К.К.?):

”„Американският консенсус” подчини Стара и Нова Европа до ниво на колонии, протекторати и резервати, по-зависими в сравнение с екс-сателитите на Москва. При СССР имаше недоволства в Унгария, ЧССР, Полша, Румъния, дори „Екогласност” у нас. Сега единственото право на плурализма е да ръкопляска на Вашингтон и на Губернаторствата в Брюксел, а всяко различно мнение на мига е обявявано за „ерес”, политнекоректно. Сега новият „Член първи” налага молитва пред САЩ и ЕС, ако трябва и на сън и в тоалетната дори. Точка на гледната точка!!”

На „патов ход” е отново президентът, но „прогресивните” (–$-€-ви) «сили» - както и при социализма – отново «ще надделеят над човешкия разум».

И гавра над БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, в т.ч. над отломъчните останки от Българската дипломатическа служба! Както се досещаме.

 

Димитър Димитров, бивш военен:

Уважаеми господин Борисов,

лидер на ГЕРБ!

Кой беше министър на Външните работи на Република България,

когато правителството на ГЕРБ през 2016г.

издигна ВТОРА кандинатура-Кристалина Георгиева на мястото на печелившата кандидатура на Република България Ирина Бокова с два мандата като генерален директор на ЮНЕСКО, за генерален секретар на ООН?

И България предизвика невиждан Международен скандал...,с две кандидатури за генерален секретар на ООН!

Но Ирина Бокова продължи състезанието вече като НЕЗАВИСИМ кандидат и зае ВТОРО място, а протежето на Даниел Митов -министър на Външните работи и Бойко Борисов-министър -председател на Република България Кристалина Георгиева се приземи на ОСМО , предпоследно място.

Гсподин Борисов,

нима ДЕМЕНДИЯТА вече Ви гони  и сте забравили ...и двамата Борисов- Митов какви бяха последствията! ГЕРБ загуби Президентските избори с над 24% разлика от БСП! Правителството "Борисов" си подаде оставката и в България бяха проведени Предсрочни Парламентарни избори през пролетта на 2017г. Жалко че президентът Радев назначи за служебен министър-председател професор Огнян Герджиков, който е скаран с политиката и върна ГЕРБ отново на власт.

И сега отново Даниел Митов министър на Външните работи на мястото на дипломат от кариерата,, настоящият министър на Външните работи Стефан Димитров?

Сериозно?!

Рабравихте ли, че президентът Радев отказа да подпише УКАЗ за назначаването на Даниел Митов за посланик в Румъния?! Явно има защо!

По Закон министерствата на Външните работи, Вътрешните работи, Правосъдието и Отбраната са ДЕПОЛИТИЗИРАНИ!

Съжалявам, че Ви го припомням,

Уважаеми господин Борисов, с три мандата министър-председател, два непълни и един пълен.Явно ДЕМЕНЦИЯТА действително Ви гони , господин генерал--лейтенант Борисов!

С уважение!

Димитър Димитров

 

Жоржета Пехливанова, дипломат:

ФРАПАНТНА НОЩНА СМЯНА, извършена от служебния премиер Главчев на служебния външен министър Стефан Димитров, кариерен дипломат, познат на дипломатическите среди като професионалист, с политическия бушон Даниел Митов ме върна към една позната и болезнена сага, която през 2016г. по време на тогавашния министър Даниел Митов по инициатива на премиера Бойко Борисов се разигра в ООН с отказ на българското правителство в последния момент от кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН пред недоумението на 15-те висши дипломати от Съвета за сигурност на ООН. Ще припомня с извадка от книгата ми "Дипломацията отвътре", 2023г.

"Българската външна политика навлезе в епохата на хроничен провинциализъм

„ООН е на Човечеството“...

Ако прелистим дипломатическите анали на България, забравени на прашната лавица във Външно министерство, ще изскочат личности-дипломати, които са запечатали световни събития през годините, на които са били мълчаливи участници, било то в коридорите на Генералната асамблея на ООН или на “tête-à-tête”срещи.

Българският дипломат не е лишен нито от усет към събития, нито от бърза и обмислена реакция. Личностите в тази деликатна материя, наречена дипломация, са хора с висок интелект и морал, скромни и дори често притеснителни. Дипломатите са хора на задълбочения анализ, вникване в подробностите на проблемите, за да извлекат най-уместното и обмислено решение, което да е в полза на България. Но тук идва проблемът с фактора ВРЕМЕ в дипломацията, а на България този фактор дълги години не й отреждаше голям шанс. Според някои международни наблюдатели в последните 10-15 години българската външна политика навлезе в епохата на хроничен провинциализъм. Провинциализмът е тежка стигма, защото обръща гръб на професионално подготвените кадри в дипломацията.

Дали факторът време работеше за България през 2016г.? Или правителство Борисов-2 се люшкаше без да напипа точната посока в световната игра?

Две груби грешки допусна българският премиер спрямо ООН през 2016г., които остават да тегнат на България и днес. Затова, влизайки в сградата на Човечеството, навярно тръпки от яд пълзят по гърба на Борисов, въпреки напетия му вид.

1. Подмяната, която правителството с външен министър Даниел Митов направи с кандидатката на България за генерален секретар на ООН Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, едно от българските имена във висшата световна дипломация на финала на едногодишна кампания, селекция и публични изяви в ООН до последното сито – Съвета за сигурност на ООН, когато изведнъж кандидатурата правителството повери на еврокомисар Кристалина Георгиева. България загуби на финала състезанието за генерален секретар на ООН пред очите на 15-те посланици в Съвета за сигурност, които от десет години познаваха и работеха с Бокова в Организацията. България влезе с негатив в историята на световната дипломация - как една европейска държава, без война, може да се самозадраска. Българското правителство не съумя да разчете тънките дипломатическите ходове на Съвета за сигурност на ООН и подцени в дипломацията “професионалната солидарност”, която Съветът демонстрира. Новата кандидатка на България К.Георгиева втрещи опитните дипломати на изслушването й с нахални изявления /според „Гардиън“/, като това че: “за една седмица ще направя това, което другите дипломатки-кандидатки направиха за една година. Аз ще спечеля поста, аз ще бъда новият генерален секретар...“ К.Георгиева подцени кастата в световната дипломация. Това криво огледало показа за жалост пред света нивото на управлението в България. Дотам, че в. „Сега“, 28.09.2016г. оприличи “българската дипломация вече прилича на дълбоко провинциална кръчма... имаме правителство от сервитьори на чужди маси.“

Октомври 2016г. Съветът за сигурност остави Бокова втора /без подкрепата на правителството на България/ и избра португалския политик Антонио Гутериш за генерален секретар от 1 януари 2017г. на ООН.

2. През декември 2016г. външният министър Даниел Митов, непознат в дипломатическата гилдия, отстъпи с лекота мандата на България за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 в полза на Полша, под натиска на САЩ. България трябваше да се съпротиви и да отстоява на законното си право. България може да кандидатства за това място чак през 2038-2039г..."

За България факторът време така и не проработи и днес за колегата Стефан Димитров.

 

Симеон Николов, бивш зам.министър:

Изводите са очевидни, но тъжни, защото всичко това се случва в България. В политиката никога не трябва да се вземат прибързани и крайни решения, защото тя е наука на възможностите. Тя се прави всеки ден, от твоите предшественици и от теб самия, а не когато ти замирише на власт и заповеднически обявиш, че искаш да смениш един зам.министър часове след назначаването му. Гледат и слушат десетки чужди посланици  и пишат грами до своите правителства, сякаш са акредитирани в държава на аборигени. Ако някой мисли, че политиката може да се съсредоточи само върху едно нещо, отговарящо на твоите прищявки и интереси, значи че ще почнем да сравняваме политиката със селски идиот. А с промените в Конституцията едни момченца «с характер» натвориха куп глупости, включително и за «служебното правителство». Лесно им беше, тежко е да ги понасят другите. А където глупостта е образец, там разумът е безумие. Но нека не продължаваме. Все още е опасно да бъдеш прав, когато управляващите грешат. Аз не бих посъветвал президента да продписва указ за смяна на министър Стефан Димитров, което би означавало всеки партиен лидер да си позволява подобно безотговорно и провоктативно  поведение и да се отрази негативно на имиджа на самия президент.