САГАТА С ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА НА ГЕНЕРАЛ СТОИМЕНОВ Печат
Автор Експерт   
Петък, 10 Май 2024 11:28

САГАТА С ПРЕДСТАВЯНЕТО НА КНИГАТА НА ГЕНЕРАЛ СТОИМЕНОВ

Справедливостта е ценна и затова струва скъпо

Позорното писмо на Атлантическия съвет до министъра на отбраната

Атлантическият съвет на България изпрати писмо до министъра на отбраната Атанас Запрянов във връзка с "подготвяна руска хибридна акция в Централния военен клуб на 08.05.2024 г.".  Самото писмо стъпва на позиция, която разпространиха от организацията. Касае се до представянето на книгата „Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът“ на ген.-майор о.з. Стоимен Стоименов в Централния военен клуб.

Ето и цялата позиция на Атлантическия съвет на България:
"С недоумение приемаме новината, че на 08.05.2024 г. от 18,30 ч. в Зала 1 на Централния военен клуб ще бъде представена официално книгата „Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът“ на ген.-майор о.з. Стоимен Стоименов.
Тази книга съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда.Това действие от страна на Министерството на отбраната, на чието подчинение е Централният военен клуб, противоречи на заявените от България и в частност от самото министерство позиции в подкрепа на Украйна. Нещо повече - допускането на представянето на такава книга вреди на имиджа на България като солидарен и надежден съюзник в НАТО и партньор на Украйна.

Евентуалното присъствие на представители на руското посолство или прочитане на руски поздравителни адреси би било изключително скандално, предвид продължаващата вече трета година руска агресия и военните престъпления на руската армия срещу народа на Украйна. Допускането на представянето на подобна книга с проруски тези в Централния военен клуб влиза в директно противоречие с провежданата от държавата ни отбранителна политика.

Това събитие е изключително вредно и контрапродуктивно и за усилията на Министерството на отбраната да провежда ефективни стратегически комуникации с обществото в подкрепа на нашия цивилизационен евроатлантически избор.

Призоваваме Министерство на отбраната на евроатлантическа България и в частност министър Атанас Запрянов да не допуска провеждането на официалното представяне на въпросната книга в Централния военен клуб".

Писмо от името на Атлантическия съвет на България до министъра на отбраната Атанас Запрянов във връзка с подготвяна руска хибридна акция в Централния военен клуб на 08.05.2024 г.

Очакваме събитието да получи широк отзвук в руските медии, след което ще се използва и в предизборната кампания в полза на проруските партии.

Атлантическият съвет на България вече излезе с позиция.

 

Отговор на Министерството на отбраната

Във връзка с Ваша позиция относно анонсираното представяне на книга на о.з. генерал Стоимен Стоименов на 8 май 2024 г. в ЦВК, от Министерството на отбраната заявяваме, че това събитие в Централния военен клуб няма да се проведе.

Информираме Ви, че всички външни мероприятия на територията на военните клубове в страната в периода на предизборната кампания, включително представянето на цитираната от Вас книга, са отменени със заповед на министъра на отбраната Атанас Запрянов в изпълнение на разпоредбите на ЗОВС.

 

Право на отговор на генерал Стоименов:

До

Министъра на отбраната

Атанас Запрянов

 

Право на отговор

Господин министър,

Обръщам се към Вас за да изразя дълбокото си разочарование от решението Ви да забраните представянето на нова ми книга „Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът“ в Централния военен клуб, за което имах надлежно разрешение.

За това Ви решение, което за мен не е нищо друго освен груба репресия, научих на 30 април от социалните медии. Мисля, че военната етика и колегиалността изискват тази информация да стигне до мен по друг начин. Нормалният път на взаимоотношения междуколеги – генерали, служили заедно дълги години в Министерството на отбраната, е добре известен. Оказва се обаче, че сатирата на бележития български поет Христо Смирненски „Приказка за стълбата“ е жива, сякаш е писана вчера, а не  преди 100 години.

Никак не ме учудва, че репресията спрямо мен е по  предложение на Атлантическия съвет на България.Прочетох тяхното Писмо и разбрах, че представянето на моята книгата в ЦВК е „руска хибридна акция“ срещу демократична България. Тази клевета граничи собвинение в национално  предателство, което ме принуждава да се обърна към съда за да защитя честта на генералския пагон и личното си достойнство.

Звучи ми странно и неубедително информацията,разпространена от Министерството на отбраната, във връзка с Писмото на родните атлантици, че забраната да не се предоставят военните клубове на външни ползватели, за времето на предизборната кампания, се отнася и за мен. Недоумявам как може да причислите къмкатегорията външни ползватели един български генерал прослужил във Въоръжените сили 40 години плюс още пет като гражданско лице на длъжността заместник началник на Служба „Военно разузнаване“, без той да има каквато и да е връзка с предстоящите избори. Аз не присъствам в никакви листи и предизборни щабове на политически партии и коалиции. Моята партия е България.

Интересно ми е дали сте забравили, че когато ние с Вас служихме в Българската народна армия, сегашните военни клубове се наричаха домове на народната армия. За мен те и сега по статут трябва да са домове на всички,които са посветили живота си на армията и на отбраната на страната. Вие обаче си позволихте да ме прогоните от моя дом и ме поставихте в унизително положение, в последния момент, да ходя от врата на врата да моля за зала, за да не подведа вече поканените на събитието мои читатели. Срамна работа. Имам много точна дума за това ви действие, но ще я спестя в името на добрия тон.

Ще си позволя да ви помоля, господин министър, да ми посочите освен мен, поне още един български генерал,който в наше време, да е написал седем книги свързани с армията, отбраната на страната и националната сигурност. Не можете да го направите, защото няма такъв. И това не са  биографични книги или спомени за военната служба и армията. Моите книги са научно-теоретически разработки на актуални проблеми, в които визионерството е определяща тяхна черта. Предпоследната ми книга „Войната в Украйна: България над всичко“, беше определена от авторитетни учени и дипломати катоучебник и настолна книга за политици. Само аз и семейството ми обаче знаем какъв къртовски труд и колко безсънни нощи ми коства усилието да бъда полезен с печатното слово на своята армия, народ и Родина. Съвсем друг е въпросът доколко държавните институции се ползват от експертизата на запасното войнство.

Сигурно не знаете колега Запрянов, че моите книги не се продават в търговската мрежа. Аз ги предоставям на библиотеки и ги подарявам на колеги и хората с активна гражданска позиция. Не преследвам комерсиални цели, нямам спонсори, не правя реклами и не ползвам печатната база на  Министерството на отбраната в Троян. Всичко правя сам и си плащам издаването на книгите със собствени средства. Затова съм независим и поднасям на читателите моята неподправена истина, без да се съобразявам с официалната позиция и с когото и да било, включително и с чужди посолства.

Бих подминал с махане на ръка манипулациите на Атлантическия съвет по адрес на моята нова книга „Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът“, ако обвиненията към мен не бяха толкова тежки и несправедливи и ако по такъв циничен начин не уронват моята офицерска чест и достойнство ми на човек в залеза на своя живот. Впрочем, точно по тази проблематика,  през 2020 г., издадох книгата „За честта на пагона“. Съветвам Ви да я прочетете, колега Запрянов. Убеден съм, че в тези 300 страници ще научите многополезни неща за ръководната и управленческата Ви дейност.

Не мога да допусна, че вие господин министър, сте  повярвали на твърденията на вашите приятели - атлантици, че представянето на моята книга в ЦВК е нещомного опасно, защото разрушава международния имидж на България и вреди на отбранителната ни политика. Мисля, че е тъкмо обратното. Книги като моята показват, че в България има и достойни хора, които не раболепничат пред силните на деня, а отстояват и защитават българските национални интереси. В моите книги съм писал много подробно за развитие на националната отбранителна политика и за поддържането й в състояние на адекватност на бързо променящата се глобална и регионална среда за сигурност. Не виждам какво опасно има в това да пледираш за мир, да искаш да спре братоубийството, да замлъкнат оръжията и да се даде път на дипломацията. Нима е опасно да се противопоставяш на милитаризирането на Черноморския регион, на превръщането на България в мишена на противниковите удари по военни бази и струпаните оръжия и войски на наша територия, както и на това да станем зона на евентуални бойни действия срещу Русия, което в прав текст потвърди и  президентът Байдън. Аз не искам това което наблюдаваме в Украйна, да се случи и в моята Родина. Искам моите деца, внуци и правнуци да живеят в свободна, суверенна и просперираща България.

Не току що споменатото, а друго е опасното за българския народ. И то е въвличането на България в чужда война. Опасно е с голи ръце да се изправиш срещу руската „мечка“, която е водеща ядрена сила. Опасно за сигурността и териториалната цялост на България, е с бензин да се гаси пожар. А с предоставянето на въоръжение и бойна техника на Украйна, Вие властимащи,правите точно това, без да се съобразявате с мнението на суверена. Ето Ви един факт, който няма как да оспорите. В годишния доклад на НАТО за 2023 г. се посочва, че 34% от българи са „силно против“, а 16 % са „донякъде  против“, или общо 50% от българския народ не одобрява предоставянето на военна помощ на Украйна.  Аз съм един от тези 50% и в книгата си изразявам и защитавам тази позиция. Член 39 от Конституцията на Република България ми гарантира правото на собствено мнение и на неговото разпространение чрез писменото или устното слово.

Аз твърдя, че Русия не е заплаха за България. За мен да заплашваш българския народ с Русия, е все едно да плашиш мечка с мед. Убеден съм, че ако има заплаха завъвличане на България във война с Русия, то тя произтича от членството ни в Северноатлантическия съюз, който се превърна в инструмент на САЩ за запазване на световното му господство. Такава е моята истина и аз я прокарвам и защитавам в книгата с официални документи, с конкретни  данни и изявления на десетки европейски лидери за неизбежността на Третата световна война.Когато фактите говорят и боговете трябва да замълчат.

Смехотворни са писанията на правоверните атлантици, че на представянето на книгата ми ще присъстват представители на руското посолство, че ще се четат техни поздравителни адреси и след това руските медии ще подхванат хибридната си атака срещу Българияв интерес на проруските политически партии. Само ще припомня, че на 29 юни миналата година, аз  представих книгата „Войната в Украйна: България над всичко“ и нито едно от посочените опасения на Атлантическия съвет не се случи. За сведение, на предстоящото официално представяне на новата ми книга, не съм поканил представители на никое чуждо посолство. Не каня депутати, министри и партийни функционери. Книгата ще бъде представена само пред колеги, приятели, учени от академичната общност и единомишленици от неправителствени организации.

Специално подчертавам, че в тази моя книга войната в Украйна не е основната тема. Това е книга преди всичко за България. Страдам за хала на днешна България. За мен тя е в позицията на човек болен от рак в напреднала фаза, когато метастазите са плъзнали по цялото тяло, поразили са основните системи и са блокирали жизнени функции на човешкия организъм. България е в състояние на будна кома. Не знам дали е възможно и как може да се излезе от критичната ситуация в която сме изпаднали като държава.По тази причина заглавието на книгата е „България на кръстопът“. Развита е тезата, че спасението на давещите е в ръцете на самите давещи се. Ако някои може да направи нещо и да посочи верния път, това е суверена ибългарското гражданско общество. Затова апелирам да се сложи край на противопоставянето и конфронтацията в българското общество, за единение на нацията около обединяваща българските граждани идея, за ново възраждане и национално спасение на гаснещата като свещ България.

Господин министър,

Казах най-важното, което разбунтува моята съвест, след като прочетох Писмото на Атлантическия съвет на България. Споделих Ви моето разочарование от вашето отношение към моята творческа дейност.

Позволявам си в заключение да Ви посъветвам да браните офицерската чест като зениците на очите си. Не вървете по пътя на един ваш предшественик, също грамотен генерал, който се беше взел прекалено насериозно, поради което остава в новата история на армията с прозвището „Ньойски“. След репресията срещу мен ми се обадиха много колеги за подкрепа и съчувствие и чух, че вече се оформя подобно по смисъл прозвище и за вашето министерстване.

Пазете се да не станете чужд сред своите колеги от Въоръжените сили. Препоръчвам Ви да потърсите и прочетете притчата „Няма да е все така“.

Помнете и никога не забравяйте, че България е над всичко!

Генерал – майор о.з. д-р Стоимен Стоименов

Велики петък 2024 г.

 

МНЕНИЯ

Румяна Ченалова:

На 8 май генерал- майор о.з. Стоимен Стоименов ще представи книгата си "Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът“ , на което имам честта да бъда поканена.

Събитието трябваше да се проведе в Централния военен клуб.

Днес разбрах, че представянето на книгата било руска хибридна акция, която ще се използва в предизборната кампания в полза на проруските партии.

Така мислят в Атлантическия съвет на България.

Книгата , която не съм сигурна дали са чели очевидно е много опасна , защото според евроатлантиците направо разрушава имиджа на България и вреди на отбранителната ни политика.

Тези ужасни последици очевидно са мотивирали Атлантическия клуб да изпрати писмо до министъра на отбраната, който, като истински натовец е забранил да се ползва военния клуб до приключване на предизборната кампания.

.....

Звучи като шега, нали?Не е.

Позор е.

Добре познат способ на нацизма.Горенето на книги не е по- различно от забраната да бъдат представяни.

Думите плашат - особено когато казваш истината.Можеш да ги забраниш, но истината не можеш.Видима е и се приближава - за ужас на марионетките.

Всъщност не са марионетки, слуги са.Съзнателно са се лишили от достойнство.

......

Книгата ще бъде представена.Аз ще бъда там - заради истината.

 

Симеон Николов:

Първата книга в България за войната в Украйна, съставена от членове на Българското дипломатическо дружество, излезе още през лятото на 2022 г под заглавие „Войната и дипломацията“ в обем от 255 стр., издателство „Изток-Запад“. Започвам с това, защото не е предизвикала негативни реакции, напротив, отзивите бяха положителни, защото бе написана от експерти.

Генерал о.з. Стоимен Стоименов, безспорен експерт в своята област, тези дни издаде втората си книга за войната в Украйна под заглавие „Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът“. Тя трябваше да бъде представена на 08. Май от 18.30 часа в Централния военен клуб, но министърът на отбраната забранил ползването на залата, след като получил писмо от Атлантическия съвет. За първата книга на ген. Стоименов нямаше възражения. Разликата е, че сега в Министерството драконови мерки взема кадъра от Атлантическия съвет Миленски, който вече разгроми военните медии, наруши дори конституцията, изпращайки политически депеши в структурите на деполитизираната ни Българска армия. За неговите изпълнения писа няколко статии талантливия журналист Евгени Генов през февруари и март т.г.

Писмото на Атлантическия съвет е писано сякаш от махленска врачка, която предрича ужасни последствия, ако книгата на ген. Стоименов бъде представена в ЦВК. Това щяло да се отрази в руските медии . /Впрочем, нито първата книга на ген. Стоименов, нито книгата на БДД бяха отразени в чужди медии./ Книгата противоречала на българските позиции! Дори и без да съм я чел, възниква въпросът, а защо трябва да съответства на официалната позиция? Дори в социалистическа България нямаше такова фашизоидно изискване поне към интелигенцията, писателите и поетите! Българското дипломатическо дружество е издало 8 книги и светът още не се е срутил. Но „атлантиците“ ни уверяват, че представянето на книгата на генерал Стоименов било „изключително вредно“. Авторите виждат във всеки, който не е съгласен с тях „врагове“ и „агенти“ и в случая „предупреждават“, че това било „подготвена руска хибридна акция в ЦВК“. Преди два месеца въпросният служител на МО обяви и председателката на СБЖ за „руска агентка“.

Очевидно, че ограничените и безкултурни служители в едно министерство са като загубили се корабчета – вдигат повече шум, когато са се заблудили в гъста мъгла. А мъглата в главите им се сгъстява още повече.

Ако повече такива служители влязат във властта, не книги ще забраняват, а ще ги горят. А съмишлениците им още днес по повод книгата на генерала съветват: „Трябва закон и санкции, които да водят до отнемане на имущество, гражданство и по възможност депортиране.“ А ще стигнем ли и до пещите?

Даваме ли си сметка накъде тласкат България? Фашизъм на „N“-та степен! От хора, които дори се смятат за „демократи“!

 

Евгени Генов:

Атлантическият съвет нареди на МО да забрани представянето в ЦВК на книга за войната в Украйна, била руска хибридна атака. Покрай нея „изгоря“ и исторически роман за Алеко Константинов

Днес в СБЖ (Съюз на българските журналисти) генерал- майор о.з. д-р Стоимен Стоименов представи книгата си „Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът“. Това е второто произведение на автора за войната, разтърсила Европа и света. Събитието трябваше да се състои на същата дата и час в ЦВК (Централен военен клуб ), но със специално писмо, без официален подпис от служебния военен министър или някой от неговите заместници, проявата е отменена.

Мотивът е, че страната е в „предизборна кампания и военните клубове няма да се предоставят за мероприятия на външни ползватели“. Именно поради тази причина се забранява и представянето на исторически роман за живота и творчеството на Алеко Константинов, чиито автор е Бойко Беленски, също бивш офицер от армията. А какъв външен ползвател е генерал Стоименов, след като половината от живота му минава в служба на войската. Това е сухата хронология на фактите, зад която обаче се крият доста нелицеприятни обстоятелства.

Атлантическият съвет праща писмо до служебния военен министър Атанас Запрянов, че се подготвя руска хибридна акция в Централния военен клуб и това не трябва да се допуска. Става дума за въпросната книга. Ето какво пишат нашенските атлантици до Запрянов: „Тази книга съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда. Нещо повече - допускането на представянето на такава книга вреди на имиджа на България като солидарен и надежден съюзник в НАТО и партньор на Украйна. Евентуалното присъствие на представители на руското посолство или прочитане на руски поздравителни адреси би било изключително скандално, предвид продължаващата вече трета година руска агресия и военните престъпления на руската армия срещу народа на Украйна.

Това събитие е изключително вредно и контрапродуктивно и за усилията на МО да провежда ефективни стратегически комуникации с обществото в подкрепа на нашия цивилизационен евроатлантически избор. Призоваваме МО на евроатлантическа България и в частност министър Атанас Запрянов да не допуска провеждането на официалното представяне на въпросната книга в Централния военен клуб.“ Освен това, се посочва още в писмото до военния министър, че „атлантиците очакват събитието да получи широк отзвук в руските медии, след което ще се използва и в предизборната кампания в полза на проруските партии.“  Край на цитата. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно. Или обратното, както предпочетете.

Пасквилът на родните атлантици е издържан в стил ранен маккартизъм - „врагът е навсякъде и дебне отвсякъде.“ Това е втората книга на ген. Стоименов за войната в Украйна. Първата бе оценена от Българското дипломатическо дружество като „настолно четиво за политици“. Не съм чел втората, защото още никой не я е видял,нито получил. Това ще стане днес. Как тогава бившият комунист Владимир Миленски, шеф на Информационния център (ИЦ) на МО и сие  съзряха  руска хибридна атака? На представянето на първата книга нямаше нито един представител на руското посолство, за нея нямаше и ред в руските медии. Нямаше и никакви поздравителни адреси от Митрофанова. За какво пледират тогава от Атлантическия съвет? Какво ги боли, къде ги стяга чепикът? Така ще е и с представянето на втората книга днес. Поканени са само приятели, съмишленици, военни експерти. Няма нито един политик, партиец, дипломат, бивш, настоящ или бъдещ депутат. На събитието ще присъстват най-много 50 -60 души, по мои изчисления. Отговорете ми: как те биха повлияли на предизборната кампания у нас?  Която официално стартира утре на 9 май. Освен това книгата няма да се реализира в търговската мрежа, не е издадена в масов тираж. Ще се подарява безплатно. Авторът сам, със свои лични, подчертавам скромни средства, без стотинка спонсорство, организира всичко. Нека атлантиците ни се замислят над този въпрос.

И няколко думи за автора. Познавам ген. Стоименов вероятно повече от 30г. Много трудно някой би ми внушил нещо за него, в което не съм се убедил през годините. Изключителен ерудит в областта на военното дело, стратегията и политиката. Личност, за която България е икона. Затова и във втората си книга той търси истината за войната в Украйна без- политически залитания и предубеждения, без опорки, без фили и фоби, а само и единствено от гледна точка на националния интерес. Тя е четиво не за всеки, а за онези, които умеят да мислят и виждат между редовете истината, която официалната пропаганда се опитва да скрие.

Нека не се заблуждаваме – писмото на Атлантиците ни до военния министър да се отмени представянето на книгата на ген. Стоименов за войната в Украйна е политически донос. Един от авторите е някой си Красимир Белчев от Информационния (ИЦ) център на МО, според колегите му невзрачен репортер международник от военната телевизия. Който не блестял с журналистически качества. Та той бил автор на текста, одобрен от началника на ИЦ, баш атлантика Владимир Миленски. Ето така с чиновнически чупки в кръста се заработва заплата на държавен служител от 3500 лв. На който е зачислена една химикалка и трябва да дебне за измислени руски хибридни атаки. Между впрочем това е приблизителната заплата, която получава командир на батальон в бойните части. Отговарящ за живота и здравето на близо 700 войници, сержанти и офицери, за изправността на десетки единици бойна техника и след минимум десет години служба по полигони, занятия и учения. Но личности като въпросния журналист  били, казват, новата идеологическа полиция на другаря Миленски, която трябва да е добре платена, защото е призвана да бди и тушира всякакви отклонения от евроатлантическите  ценности. Не е зле все пак министър Атанас Запрянов да провери как така държавен служител с едва няколко години реален трудов стаж като журналист-международник, но не и военен журналист, става началник  на отдел по прищявката на Миленски със заплата над 4000 лв, колкото получава един генерал.

Може да се очаква, че книгата  на ген. Стоимен Стоименов „Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът“ е най-вече провокация, в добрия смисъл на думата Провокация да се мисли изключително от позицията защитен ли е националният ни интерес и затова да се поставят под съмнение политиката и решенията на всяко едно правителство, което и да е то, по въпросите на войната в Украйна. Тя е книга за несъгласието. Тя е четиво против инерцията и щампите в политическото мислене по въпросите не само на тази, а на всяка война. Но нашите атлантици мислят съвсем друго. „Допускането на представянето на подобна книга с проруски тези в Централния военен клуб влиза в директно противоречие с провежданата от държавата ни отбранителна политика. Това събитие е изключително вредно и контрапродуктивно. Призоваваме МО на евроатлантическа България и в частност министър Атанас Запрянов да не допуска провеждането на официалното представяне на въпросната книга в Централния военен клуб". Рапорт даден, рапорт приет, както се казва. Представянето на книгата във Централния военен клуб е забранено. МО може да отчете, че е изпълнило поставената му от НПО задача. А защо бе спряно представянето на историческия роман за Алеко Константинов, втория патриарх на българската литература след Иван Вазов - няма обяснение. Двамата автори не са „външни ползватели“ според израза на забранителното писмо. Ген. Стоименов е служил 45 г. в армията, Бойко Беленски също е бивш армейски кадър.

Я да попитаме нашите атлантици: смятат ли, че САЩ са нашата пътеводна звезда? Учим ли се от тях, следваме ли техния пример? А спомнят ли си какво каза американският президент Джо Байдън буквално преди дни по повод пропалестинските протести в редица вузове на САЩ:   „Несъгласието е същността на демокрацията“ Ако са пропуснали думите на Байдън, да върнат новините със седмица назад. Или не са съгласни с тази умна мисъл на американския президент?  Да не би да я отричат, да не би да са против демократичните устои, изградени в американското общество? Не знаят ли, че първата поправка в американската конституция е за свободата на словото и тя е свещена.

А ето какво пише в основния закон на Република България. „Свободата на съвестта, свободата на мисълта са ненакърними.“ – чл.37. „Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения“- чл.38. „Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.“ -чл.39. Така че, мили родни атлантици- преди да пишете пасквили, четете Конституцията на България.

Огнян Гърков:

Погледнах списъка им аматьорски, но ...ОТЛИЧНА работа сред познатите ми имена!!! Съветски възпитаници (по-възрастните на военни ВУЗ и екс-активисти поне на БКП /за КПСС не знам/; о.р. от ГлПуна или о.р. от „по-остри” поделения като ППЛ /ловци на подв-лодки=живи убийци/ на ВМФ; режисьoрът на записа за П.Младенов за танковете). Също: етно-шефката на укр.организации у нас; държавни чиновници с биографии на дядовци и родители, близки до тази на кмета на С-ф; вкл. екс-кандидат-член на БДД; 1 откровен лумпен; притежатели на научни титли по закона Панев; те и други автор/и на русофобско-антикитайско-КНДР ненаучна проп-литература... А самият Володомир Страхилович крет/илиМил?...енски според СМИ, бил Ду+Гащ.. с екс-м-р ...агарев. Все политкоректни и гъвкави хора!

 

УСПЕШНОТО ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА

Ген. Стоименов - “Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът”

Аглай Горанов

Вчера (08.05.2024 г.) в Клуба на Съюза на българските журналисти бе представена новата книга на генерал-майор о.з. д-р Стоимен Стоименов “Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът”, издадена от издателство „Българска книжница“. Представянето на книгата трябваше да се проведе в Централния военен клуб, но то бе отменено от Министъра на отбраната по предложение на Атлантическия съвет на България с мотивте, че книгата „съдържа в себе си тезите и опорните точки на руската хибридна пропаганда”, че „допускането на представянето на такава книга вреди на имиджа на България като солидарен и надежден съюзник в НАТО и партньор на Украйна”, че „представянето на подобна книга с проруски тези в Централния военен клуб влиза в директно противоречие с провежданата от държавата ни отбранителна политика”. И още „Евентуалното присъствие на представители на руското посолство или прочитане на руски поздравителни адреси би било изключително скандално, предвид продължаващата вече трета година руска агресия и военните престъпления на руската армия срещу народа на Украйна”.

Представянето на книгата премина при препълнени зали на клуба с колеги на генерала, университетски преподаватели, журналисти, приятели и почитатели на автора и... бързото й изчерпване. Събитието уважиха също представители на Сдружението на запасното войнство „За честа на пагона” и на „Клуб лвовци” към него, както и на клуб „Военни моряци“ към Столичната организация на СОСЗР.

Мога да уверя стожерите на евроатлантизма у нас в лицето на МО и Атлантическия съвет на България, че на събитието НЕ ПРИСЪСТВАХА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО и НЯМАШЕ ПРОЧИТАНЕ НА РУСКИ ПОЗДРАВИТЕЛНИ АДРЕСИ. Единственият прочетен поздравителен адрес към генерал Стоименов беше на Президента на Република България и Върховен главнокомандващ на ВС Румен Радев от неговия представител о.з полк. Илия Милушев. Но затова пък коментарите на проф. Нако Стефанов, проф. Дарина Григорова, о.з. полк. Трендафил Василев, Румяна Ченалова, доц. д-р Иван Сечанов, о.з контраадмирал Петър Странчевски, о.з полк. Младен Младенов, о.з полк. Николай Русатев към книгата потвърдиха гледната точка на автора относно: сценариите за продължавани на войната през тази година и прогнозите за постигане на примирие, преговорите за сключване на мирен договор и избягване опасността от прерастване на украйнския конфликт в Трета световна война; информационното затъмнение и цензурата в националните медии върху становища различаващи се от официалните позиции; националния интерес на България в контекста на ескалацията на конфликта и липсата на воля и мъдрост в управляващото евроатлантическо мнозинство за неговата защита и изключване на въможността за участие на България във война с Русия; за позитивите и пасивите от членството ни в НАТО и не напоследно масто за реформите в службите за сигурност.

Достйнство на книгата на генерал Стоименов “Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът” е че търси истината за войната в Украйна не от гледна точка на партийните, проруските или евроатлантически пристрастия и залитания, а единствено от гледна точка на националния интерес на България. Както и в първата книга - "Войната в Украйна: България над всичко", така и в тази, дадените оценки и визия за системата на национална сигурност в контекста на ескалацията на конфликта, превръщат книгата в необходимо четиво за родния управленски и политически елит.

Прдставянето на книгата завърши с и много раздадени автографи от автора и разговори на чаша вино.