„Гнездото на омразата“: Истината заслужава да се бориш за нея Печат
Автор Експерт   
Сряда, 15 Май 2024 11:30

 

„Гнездото на омразата“: Истината заслужава да се бориш за нея

На 14. Май в Централния военен клуб бе представена книгата на Иван Гарелов „Гнездото на омразата“, издадена от издателство „Изток Запад“. Присъстваха приятели и почитатели на легендарния журналист и телевизионен водещ на „Панорама“, с богат опит и познания по Близкия Изток.

Сред гостите се открояваха известни  негови колеги и общественици като Васил Василев, професори като проф. Дуранкев, български дипломати, членове на Българското дипломатическо дружество, представители на изкуството и др. Събитието отразяваше екип на БНТ.

Директорът на „Изток запад“ Любен Козарев посочи, че „Гнездото на омразата“ е излязла благодарение на негов приятел, който му разказал, че Иван Гарелов е публикувал електронна книга, която обаче няма хартиено копие. Това го провокирало да се свърже с автора. „В момента конфликтът в Близкия изток е в голяма степен определящ за това накъде, в коя посока ще поеме човечеството“, посочи Козарев.

След уводните думи на директора на издателство „Изток Запад“ Любен Козарев , беше прочетено  приветствието на д–р Любомир Кючуков, член на УС на Българското дипломатическо дружество. Вълнуващо писмо от преводачката на Иван Гарелов - Гания Малхис ни върна във времената, в които при условия на война и реални рискове журналистът е вземал интервюта от горещия близкоизточен регион. Впрочем, Иван Гарелов се е срещал и разговарял с палестинския лидер Ясер Арафат и израелските политици Ицхак Шамир и Шимон Перес, легендарната юристка Фелиция Лангер, видни израелски интелектуалци и обикновени палестинци.

След въпроси към автора на книгата, и спомени за вълнуващи и поучителни епизоди от работата му в Близкия Изток,  беше показан и кратък филм, отразяващ моменти от неговата дейност. Като български журналист Гарелов е търсил в продължение на две десетилетия истината на мястото на конфликта, отразявал е военни действия, бунтове и гражданска война, срещал е обикновени хора, общественици, интелектуалци, бойци и лидери на двете противостоящи страни.

В изложението си авторът Иван Гарелов сподели причината за да напише тази книга: „Когато терористите от „Хамас“ извършиха кървавия си набег на израелска територия, светът беше потресен. Първите реакции у нас – гневните коментари, в които „Хамас“ се отъждествяваше с целия палестински народ; некоректните сравнения в произволни сфери – битови, библейски, политически и религиозни; и пълният песимизъм, че има вероятност за мирно решение – показаха в каква дълбока информационна дупка са затрупани истината за този конфликт и надеждата за неговото решение“, разказва Гарелов.
"Видях, че има един народ без земя. В действителност без държава, защото земя има. На нея живеят два народа и съдбата им е да живеят заедно един ден. Те имат едно слънце и една земя. Тази книга е с това добро чувство да помогна на нашите хора да бъдат справедливи, да знаят и да изграждат своето мнение на базата на достоверна информация, която аз съм я видял с очите си".

Тази книга донякъде е екшън, изведнъж преминава в разсъждения и обобщения, посочи авторът. В „Гнездото на омразата“ той събира стари спомени и нови коментари. Надявам се, че тя ще допринесе за опознаването на проблема в неговата цялост, обясни Гарелов. Той изрази и възмущението си, че не само някои отразяващи войната журналисти, но и някои политици не са разбрали промяната на политиката на САЩ, давайки примера с българския премиер и българския външен министър, които при посещението си са заели изключителнто категорично страната на Израел, когато дори Нетаняху започна със заекване дза повтнаоря идзеите на държавния секретар Блинкен.  Но бългаските гости не намериха нито дума за мирното население. На автора не бяха спестени и въпроси за бъдещето на конфликта. Гарелов е категоричен, че решението за «две държави» няма алтернатива.

Според автора на „Гнездото на омразата“ познаването на един проблем трябва да бъде от всички възможни страни и източници, за да може човек да изгражда едно обективно мнение. „Много съм гневен на тези медии, които се опитват и в тази сфера да налагат някаква опростенческа схема“, каза той. „Истината заслужава да се бориш за нея и да я осигуриш на хората“, категоричен е известният журналист.

Иван Гарелов разказа още, че книгата е видяла доста трудности при появата си на бял свят. „Повечето от редакциите и от издателствата бяха ангажирани с издаването на израелска литература, която в момента, изглежда, добре се пласира“, посочи той.

В книгата си авторът предлага част от личните си впечатления, отразени в документалните филми, които е създавал, както и в някои от коментарите за пресата.

БНТ: https://bntnews.bg/news/ivan-garelov-predstavi-novata-si-kniga-gnezdoto-na-omrazata-1278297news.html

СН expert-bdd,com