Седемте кинжала на каталунските индепендентисти Печат
Автор Експерт   
Неделя, 19 Май 2024 10:21

Седемте кинжала на каталунските индепендентисти

ХХI век е век за “независимост“, а не за “сепаратизъм“.

Жоржета Пехливанова

В историята отделянето на нова държава от съществуваща най-често е обект на крамоли и противоречиви тълкувания. Привържениците го обясняват като „независимост“, „свобода“, „самоопределение или самоуправление“, докато противниците най-често използват термина „сепаратизъм“.

В случая Испания - Каталуния се намесва и държавното устройство - монархия и република. Прави ми впечатление, че двете понятия “независимост” и “сепаратизъм” се смесват от някои журналисти в основните български медии, замествайки ги като синоними, което е грубо подвеждане. /Съзнателно не цитирам медиите/.

Борбата за независимост в Каталуния не е от вчера, тя е вкоренена в историята й и в политиката й. Още преди 400 години Мигел де Сервантес възкликва:“Барцелонците са сприхави хора, но с лекота дават живота си за ЧЕСТТА.“

В Испанската гражданска война републиканците - каталунци са сред най-смелите и най-пострадалите след краха й. „Републиканците, така наречената „колония на прокажените“, които напускат страната и преминават френската граница през февруари 1939 г. след падането на Каталуния в ръцете на Франко са общо 450 000 души, а до края на 1939г. заминават още нови 180 000... Мексиканското правителство на президента Ласаро Карденас приятелски приема най-голяма част изгнаници каталунци в спасение от франкизма...

Каталуния е 8 милионна испанска автономия с най-силно развита банкова система, икономически и промишлен двигател на Испания. Не е случайна старата народна поговорка „Барцелона е добра, ако кесията й дрънка“.,/“Barcelona és bona si la bossa sona” /.

В новия век, през 2017 г. Каталуния се опита да се отдели чрез референдум за независимост под ръководството на президента на Женералитата - регионалното правителство, Карле Пучдемон, радетел за независимост и Каталунска република, лидер на партията "Жунтс пер Каталуня" ("Заедно за Каталуния").

Политическата и икономическа криза, която понася Каталуния през тези 7 години на масови репресии към население, политици и полиция, на изтичане на капитали, фирми и банкови съдружия, които захранваха финансово испанската държава, беше една от най-тежките след диктатурата на Франко и идването на демокрацията през 1975 г., посочва АФП.

Гнойният цирей – Каталуния, който Испания влачи от векове, се пръсна с внесения от ИСРП в Парламента, ноември 2023г. Закон за амнистия. Това бе козът за преизбирането на Санчес за министър-председател и „възстановяване съвместно живеене и диалог между испанци и каталунци“.

Лидерът на опозиционната Народна партия - Алберто Нуньес Фейхо, спечелил изборите не успя да бъде избран за премиер и завърши дебата с крах на 29 септември 2023г. - 172 депутата гласуваха "за", а 177 – "против" правителство на народните и крайната десница.

Така мандатът отиде в ръцете на втората партия, тази на социалистите, която бе получила 121 депутати. Педро Санчес поиска два месеца срок, за да състави правителство. В противен случай страната отиваше на нови избори. През тези два месеца Санчес започна тежки преговори и совалки предимно с партиите на Страната на баските и Каталуния, които да го подкрепят. Най-сложната совалка на преговори бе тази с Пучдемон в Брюксел.

По време на вота на 16 ноември Санчес остана непоклатим, постигнал с много деликатни и сложни преговори подкрепата на 7-те парламентарни групи в Конгреса на депутатите, събирайки мнозинство от 179 гласа и още на първия тур бе преизбран за премиер.

Педро Санчес постигна едно изключително трудно и разнородно мнозинство, скрепено с много договорки, както вътре така и извън Испания. В тази сложна събирателна кампания на Санчес най-ключовите депутатски гласове са тези на каталунските седем индепендентисти от групата на Пучдемон.

Така името на Педро Санчес се записа в Каталуния.

Санчес зачете пророческите думи на Дон Хуан, граф на Барселона и баща на крал Хуан Крлос I, завещани на испанската Корона, 1975г.: "Можеш да се бориш срещу целия свят, но не и срещу Каталуния, защото ако го сториш, със сигурност ще загубиш".

Испанският премиер Педро Санчес още на Срещата на върха в Брюксел, юни 2021г. заяви, че е дълбоко убеден, че „не може да продължим да живеем закотвени в 2017 г., не го заслужаваме. Нека гледаме напред и превъзмогнем това сгромолясване между нас, това откъсване, което сторихме на каталунското общество…” и се обяви за ПОМИЛВАНЕ на каталунските политически затворниците от „Процеса 1-О”. Европа подкрепи правителственото решение на Испания за помилване на каталунските политици.

Дилемата „индепендентизъм“ или „борба за независимост“ е пъпната връв на каталунското общество. Ако индепендентизмът като политическо движение нямаше пътна карта, нямаше да има години наред мнозинство в каталунския парламент, нито правителства с визия за успешно управление на страна с 8 милиона жители.

Премиерът Санчес бе кратък: “С помилването възстановяваме съвместното съществуване, историческо решение за Каталуня и за Испания“ и замени „помилването по испански“ с „амнистия по европейски“.

Демокрацията е трудна за една Испания с минало на много страсти и кърви. Съдебният процес, т.н. „1-О“ през 2019, публичен и зрелищен, напомнящ Римския конвент, осъди каталунските политически лидери - индепендентисти за опит за преврат на затвор с присъди общо над 100 години, най-високата за лидера - републиканец О.Жункерас - 13г. Бившият каталунски премиер Карле Пучдемон и неговите съветници-министри, които са евродепутати в Брюксел останаха като бегълци за испанската съдебна система със заповеди за задържане и арест, т.е. без право да влизат в Испания.

Новата среща на испанската шахматна политическа дъска са предстоящите на 9 юни 2024г., европейски избори. Испания има квота от 61 евродепутати.

Миналата неделя, 12 май, на проведените каталунски парламентарни избори партията „Junts“ на Карлес Пучдемон печели 35 места. Другата голяма партия - Републиканската левица на Каталуния на сегашния регионален премиер Пере Арагонес, понася тежка загуба и получи 20 депутати - с 13 по-малко. Общо индепендентистите днес събират 61 депутати заедно с по-малки партии и 7 депутати не им достигат, за да имат пълно мнозинство от 68 гласа в Каталунския парламент с 135 депутати.

Изборите в Каталуния са успех и за испанския премиер социалист Санчес, който заяви, че "Това е нов етап за Каталуния". Каталунската социалистическа партия начело с бившия испански министър на здравеопазването Салвадор Иля, който преведе страната през пандемията от коронавирус, е първа с 42 депутатски места в регионалния парламент. Народната партия - 15 мандата, а крайнодясната "Вокс" - 11 депутати.

Така разпределени мандатите в Каталунския парламент усложняват плановете за съставяне на правителство. Каталуния направи завой, с който остави назад „процеса 1-О“. Главният въпрос е дали индепендентистите ще съумеят да съставят правителство за следващите три години. Решението ще зависи от бъдещите стратегии и алианси, които се оформят между партиите за правителството. Европейските избори на 9 юни чукат на вратата и правят по-трудни преговорите за сформиране на правителство в Каталуния.

Премиерът републиканец и кандидат за преизбиране Пере Араганоес каза, че той се оттегля от челната позиция и поема отговорност за провала на неговата партия. Но Карле Пучдемон смята, че е с шансове да бъде премиер по подобие на Санчес, тъй като партията му се класира втора на регионалните парламентарни избори миналата неделя с 35 депутати, без“сакралните седем депутати” разлика от тези на социалистите, които получиха 42 депутати.

Арагонес подчерта, че „сформирането на правителството е в ръцете на двамата най-гласувани кандидати за премиери: Иля и Пучдемон и допълни: “Смятам, че Пучдемон е бикоборец и няма да хвърли кърпата, а ще се бори докрай да спечели дебата за каталунското правителство, още повече, че каза, че има “опция” за достатъчна парламентарна подкрепа за пълно мнозинство, добавяйки гласовете на Републиканската левица на Каталуния / ERC/ и на крайнолявата CUP, като бъде избран “на повторно гласуване” в парламента. План, който изисква най-голямата група, тази на социалистите, да се въздържи и бившият премиер изгнаник след 7 години да стане отново премиер на Каталуния и да се завърне в Испания…“

Каталунският парламент ще започне работа на 10 юни, ден след европейските избори. Кандидатът на „Junts“ Пучдемон заяви от Франция, закривайки кампанията си, че протяга ръка към Републиканската левица на Каталуния /ERC/ и очаква Каталунската социалистическа партия да гласува “въздържал се” при втория тур за премиер на Каталуния.

Пучдемон бе решаващ фактор и участник в преговорите за преизбиране на премиера Санчес преди 6 месеца и добре помни, че ИСРП също се класира втора на испанските парламентарни избори през юли 2023 г., но каталунските депутати-индепендентисти подкрепиха единодушно на дебата в Конгреса на депутатите на 16 ноемри 2023г. избора на Санчес за министър-председател на Испания.

От последните дни. Пред журналисти Санчес вчера заяви: “Пучдемон не може да събере нужното мнозинство в новия каталуснки парламент за преизбирането му за президент на Женералитата. Той трябва да приеме реалността, че бройката на индепендентистите не стигат. Всички пътища водят към избор на социалиста Иля”. На последващ контравъпрос : “А ако “Junts” Ви оттегли своята подкрепа в Мадрид?” Санчес отговаря уклончиво : “Трябва да не сгреши. На общите парламентарни избори каталунското обществото се произнесе за прогресивно правителство”.

Топката остава в Педро Санчес за след 10 юни.