Турция измества фокуса в политиката си към Близкия Изток Печат
Автор Експерт   
Четвъртък, 30 Май 2024 13:52

Турция измества фокуса в политиката си към Близкия Изток

Георги Димов, дипломат от кариерата и бивш консул в Одрин, в "Светът е бизнес"

Георги Месробович

След катастрофалната загуба на местните избори, която до голяма степен се дължи на влошената икономическа ситуация в Турция, Ердоган прецени, че ще трябва да се изявява повече във външната политика.

Вижда се отместване на фокуса на страната от войната в Украйна и насочване към конфликта в Близкия изток, което носи и политически дивиденти на Ердоган в самата Турция, тъй като този конфликт е по-близък на народа му, това коментира Георги Димов, дипломат от кариерата и бивш консул в Одрин, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

До изминалите тази година местни избори в Турция, президентът Реджеп Ердоган бе спечелил 17 последователни избори, но сега той изгуби Анкара, Истанбул, Измир и още три големи общини в страната, каза Димов. Сега опозицията разполага с 14 кметове от общо 30 големи градове. Голяма част от поражението му се дължи на икономическата ситуация в Турция.

Ердоган бе критикуван, че във водещите финансови и икономически институции наема приближени до него, но след изборите за президент в страната смени кабинета и назначавайки нови лица. Под сегашното управление на министъра на финансите и хазната Мехмет Шимшек политиката се промени, въвеждайки високите лихви с цел овладяване на инфлацията. Официални статистически данни в страната показват, че инфлацията на годишна база е 70%, а безработицата се е увеличила, достигайки 25%. Вижда се и рязък спад при покупките на жилища, който се дължи на липсата на средства в домакинствата.

Публикация в Турция заявява, че 71% от населението не разполага с 10 000 долара лично богатство, а най-богатите в страната, притежаващи над 1 милион долара са 0,1% от населението. Гостът обясни, че това разкрива голяма разлика между бедни и богати в страната.

Вижда се фокусирането на Турция към Близкия изток във външнополитически план, отмествайки погледа си от войната в Украйна.

„След тази катастрофална загуба на изборите Ердоган прецени и може би правилно, че ще трябва да се изявява повече във външната политика. Имаше доста визити в Турция и извън, като това продължи до началото на май, а от началото на този месец започнаха да се правят планове за рестрикции. Понеже ситуацията в страна е плачевна (икономически).“

На 12 февруари трябваше да се състои среща в Турция между Ердоган и руския президент Владимир Путин, но тя бе отложена. В този период обаче Ердоган се срещна с лидери на държави от Близкия изток затвърждавайки отношенията си. Гостът обясни, че той дори е посетил държави, които не е посещавал от години. Той допълни, че за турския народ конфликтът в Близкия изток е по-близък, което прави насочването на вниманието на Ердоган там – по-изгодно по политически причини.

„Може би Анкара е преценила, че с тези заявки за посредническа роля, едва ли не за държава гарант, което никой няма да ѝ позволи, тя не може да се бори със световните сили. Турция е регионален лидер, както и Иран. Войната в Украйна може да се реши единствено с по-тясното ангажиране на САЩ и Русия.“

Турция ще стане страна, управлявана от един лидер в продължение на дълги години, което наподобява моделът в Русия. Ердоган предприе различни промени в конституцията на страната и процедурни маневри, с които да си осигури повече от максималните два мандата. Разбира се, не може да се направи сравнение между двете страни по-демократичността на изборите, тъй като при авторитарно управление, лидерът не би изгубил последните избори в страната си.